Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ



Στα 2 τρισ. ευρώ υπολογίζει το Stratfor το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Εκτιμήσεις Αμερικανών οικονομολόγων μιλούν για κατάρρευση της οικονομίας μας και μετάδοση της κρίσης. Αναφορές στις σχέσεις με την Τουρκία και το Αιγαίο (Vid)


Την τελική αποτυχία μας προβλέπει το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών και στρατηγικών αναλύσεων Stratfor των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο think tank της Αμερικής, ενώ σε πρόσφατη ανάλυσή του αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο σε λίγους μήνες από τώρα.
Πιο συγκεκριμένα, σε ανάλυση – σοκ με τίτλο "προετοιμαζόμενοι για την αποτυχία της Ελλάδος", ο αντιπρόεδρος ανάλυσης του Ινστιτούτου κ. Peter Zeihan τόνισε πως ό,τι και να κάνει η .Ε.Ε. μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, όπως και η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, με συνολικό κόστος ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, επιγραμματικά, αναφέρει πως οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, βάσει της έκθεσης, απαξιώνονται, ενώ χαρακτηρίζονται μη ανταγωνιστικοί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας.
Όμως καμπανάκι κρούει ο αναλυτής και για τους κινδύνους που η οικονομική κρίση φέρνει σε σχέση με τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος προς τη γειτονική Τουρκία.
Για την οποία το Stratfor θεωρεί πως έχει ξεφύγει σημαντικά από πλευράς στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος.
Εντυπωσιακή είναι η επισήμανση πάντως πως η Ελλάδα, πρέπει να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη προκειμένου να επιβιώσει το ευρώ.
"Όταν έρθει εκείνη η ημέρα", επισημαίνεται "θα χρειαστεί ένα ταμείο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ για να διαφυλάξει άλλα κράτη από τη μετάδοση της κρίσης. Θα χρειαστεί ακόμα 800 δισεκατομμύρια ευρώ για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.
Από την αναταραχή που θα δημιουργούνταν στις χρηματαγορές θα διέτρεχε τον κίνδυνο κατάρρευσης και η Ιταλία.
Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα απαιτούνταν 800 δισεκατομμύρια ευρώ", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του Stratfor.


Neww247.gr

Πυρετός στη ΝΔ! Ο Σαμαράς θα «σπρώξει» τη χώρα σε εκλογές!



Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του πολιτικού ρεπορτάζ των AegeanTimes.gr το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλάζει τακτική
Γιώργος Αδαλής
aegeantimes.gr


Για εκλογές ετοιμάζεται το κόμμα της Ν.Δ.! Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του πολιτικού ρεπορτάζ των AegeanTimes.gr το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλάζει τακτική, γεγονός που φάνηκε άλλωστε από την τελευταία συνέντευξη του Α.Σαμαρά.

Ήδη στη Ρηγίλλης έχουν δοθεί εντολές για επαγρύπνηση των στελεχών και δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για αλλαγή πλεύσης σε βασικές στρατηγικές του κόμματος!

Αυτό θα γίνει περισσότερο εμφανές στις αμέσως επόμενες μέρες στις τοποθετήσεις των στελεχών πρώτης γραμμής του κόμματος.
Στη Συγγρού καλούνται διαρκώς στελέχη και υπάρχουν πυρετώδεις συσκέψεις των στελεχών της ΝΔ για να βρεθεί ένας «δρόμος» να αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ να συρθεί σε εκλογές, παρά τις αντίθετες προθέσεις των δανειστών μας!

Το γεγονός αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό μιας και ουδείς μέχρι σήμερα δεν υπολόγιζε ότι η ΝΔ θα αντιδράσει πολιτικά προς αυτό το επίπεδο και θα άφηνε το ΠΑΣΟΚ να φθαρεί περισσότερο.

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι και ο ίδια ο Πρωθυπουργός έχει κουραστεί και ίσως καμφθούν και οι τελευταίες αντιστάσεις του για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών!

Είναι αρκετοί αυτοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΝΔ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, που φοβούνται μια φυγή Παπανδρέου στα πρότυπα της «απόδρασης Καραμανλή» !


Tromaktiko

Τρόικα: «Θα χάσετε τους στόχους του 2011»



 Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, θέλει η τρόικα, ενώ κάνει λόγο και για πιθανά νέα μέτρα για 2013-2014. Αρχές Νοεμβρίου η επόμενη δόση κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες. 
Αν και η επίσημη αξιολόγηση της τρόικας θα δημοσιοποιηθεί πιθανόν στις αρχές Νοεμβρίου, η τριμερής ανέφερε σήμερα σε σύντομο ανακοινωθέν ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να χάσει τους στόχους του 2011, λέγοντας ότι η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί μόλις το 
Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.Ωστόσο, τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έως τότε να δώσει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες εμφανίζουν σοβαρές καθυστερήσεις.
Τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από την κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα, λέει η ανακοίνωση, επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος του 2012 στο έλλειμμα, αλλά για τους στόχους του 2013 και του 2014, επισημαίνει ότι ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο, κατά την εκτίμησή της, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2013.
Συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της τρόικας αναφέρει:
Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την πέμπτη επίσκεψη αξιολόγησης στην Ελλάδα, η οποία αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων.
Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.
Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, η ύφεση προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου η δε ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013. Δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων.
Τούτο οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα. Εν τούτοις, οι εξαγωγές ανακάμπτουν - έστω και από χαμηλά επίπεδα - η δε ενδυνάμωση του τομέα των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον.
Στο δημοσιονομικό τομέα, η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.
Όσον αφορά το 2012, πιστεύουμε ότι τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αποφασιστική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα επαρκέσουν ώστε το δημοσιονομικό πρόγραμμα να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης και να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής πριν από τα μέσα του 2012. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα ευνοεί την ανάπτυξη και ενόψει των αισιόδοξων προοπτικών για βελτίωση του μηχανισμού συλλογής εσόδων, που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής, είναι ουσιώδους σημασίας τα εν λόγω μέτρα να επικεντρωθούν στο σκέλος των δαπανών.
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, έχει επιτευχθεί πρόοδος με τη σύσταση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων με άρτια διαχείριση. Ωστόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προετοιμασία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και, ως ένα βαθμό, η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς συνεπάγονται αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011. Η κυβέρνηση εν τούτοις επιμένει στη δέσμευσή της για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας επιτυχίας του προγράμματος είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων από πολιτικές πιέσεις.
Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους βάση μέσω εργαλείων που βασίζονται στην αγορά. Όπως έγινε σαφές από την εξυγίανση της Proton Bank το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πρόσφατη τροποποίηση του τραπεζικού νόμου διασφαλίζει ότι μη βιώσιμες τράπεζες μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση με παράλληλη προστασία των συμφερόντων των καταθετών και διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει μεταξύ άλλων σημειωθεί πρόοδος στις μεταφορές, στις διαδικασίες αδειοδότησης και στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα.
Η συνολική πρόοδος υπήρξε άνιση και για αυτό η ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση να ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης είναι σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας, η οποία απαιτείται προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αποφευχθεί η παγίωση υψηλών ποσοστών ανεργίας.
Συνολικά οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να δημιουργηθούν οι όροι που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη, είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να επιμείνουν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την οικονομία γενικότερα.
Η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) και από το δημόσιο τομέα. Οι εν εξελίξει συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου διασφαλίζουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Όταν το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της πέμπτης αξιολόγησης, η επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα είναι διαθέσιμη, πιθανότατα, στις αρχές Νοεμβρίου».
Στις αρχές Νοεμβρίου η επόμενη δόση προς την Ελλάδα 
Η επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα ύψους 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα διατεθεί κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές Νοεμβρίου, όταν το Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της 5ης αξιολόγησης.
Αυτό αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αποστολή της Τρόικα κατέληξε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για τις δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται, «ώστε να επανέλθει το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο».
Σε ότι αφορά τη γενική οικονομική κατάσταση, υπογραμμίζεται ότι η ύφεση θα είναι χειρότερη από ότι αρχικά προβλεπόταν τον Ιούνιο και επισημαίνεται ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται από το 2013. Σύμφωνα με την Τρόικα, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις για βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών και αύξησης των επενδύσεων, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν προκειμένου να υπάρξει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι εξαγωγές αυξάνονται, αν και ξεκινούν από χαμηλό επίπεδο, και η αλλαγή προς ένα πιο δυναμικό εξαγωγικό τομέα ο οποίος θα υποστηρίζεται από μετριοπαθές κόστος εργασίας θα πρέπει να οδηγήσει σε πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός σημείωσε μείωση τον τελευταίο χρόνο και αναμένεται να παραμείνει κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης εφεξής.
Στο δημοσιονομικό τομέα, η Τρόικα σημειώνει ότι η κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση του ελλείμματος από την αρχή εφαρμογής του προγράμματος και αυτό παρά τη βαθιά ύφεση. Ωστόσο, αναφέρεται ότι η εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων που είχαν τεθεί για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω της περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω των αποκλίσεων στη εφαρμογή ορισμένων συμφωνημένων μέτρων.
Σε ότι αφορά το 2012, η αποστολή της Τρόικα θεωρεί ότι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αποφασιστική εφαρμογή του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, είναι επαρκή για την επαναφορά του προγράμματος στο σωστό δρόμο και για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου για δημοσιονομικό έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ.
Για το 2013 και το 2014, η Τρόικα εκτιμά ότι είναι πιθανό να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως τα μέσα του 2012. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και λαμβάνοντας υπόψη τις φιλόδοξες εκτιμήσεις σε ότι αφορά τη βελτίωση της λειτουργίας της διοίκησης με ευθύνη την είσπραξη των εσόδων, όπως προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είναι καθοριστικής σημασίας αυτά τα μέτρα να επικεντρωθούν στο μέτωπο των δαπανών.
Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η Τρόικα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε πρόοδος με τη δημιουργία του ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην προετοιμασία του καταλόγου των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και σε κάποιο βαθμό στις χειρότερες συνθήκες των αγορών θα έχουν ως αποτέλεσμα τα έσοδα για το 2011 να είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τα αναμενόμενα. Παράλληλα επισημαίνεται, η δέσμευση της κυβέρνησης για στόχο σε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 35 δισ. ευρώ για τα τέλη του 2014. Η Τρόικα σημειώνει ακόμη ότι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ταμείου αποκρατικοποιήσεων από πολιτικές επιρροές παραμένει κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.
Η Τρόικα αναφέρει επίσης ότι οι τράπεζες έχουν βελτιώσει την κεφαλαιακή τους βάση μέσα από την αγορά. Η πρόσφατη απόφαση για την «Proton» αποδεικνύει ότι η τραπεζική νομοθεσία μπορεί να αναδείξει τις αδυναμίες στις τράπεζες που δεν είναι βιώσιμες προστατεύοντας παράλληλα τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Τρόϊκα επισημαίνει ότι υπήρξε πρόοδος στους τομείς των μεταφορών, των διαδικασιών έκδοσης αδειών και τα κλειστά επαγγέλματα. Ωστόσο επειδή η πρόοδος ήταν άνιση απαιτείται ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, η οποία συνιστά κύρια πρόκληση για τις ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι η απόφαση για τη αναστολή της υποχρεωτικής επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων σε επιχειρησιακές συμβάσεις αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου, καθώς θα συμβάλει στη διασφάλιση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, που απαιτείται για την τόνωση της ανάπτυξης και την αποφυγή υψηλής ανεργίας.
Η Τρόικα υπογραμμίζει ότι συνολικά οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο, κυρίως σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Προκειμένου να εξασφαλιστεί περαιτέρω μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να τεθούν οι βάσεις για ανάκαμψη, είναι καθοριστικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και γενικότερα στην οικονομία.
Τέλος, στην ανακοίνωση της Τρόικα υπογραμμίζεται ότι η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να εξαρτάται από την κινητοποίηση επαρκούς χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα και από δημόσιες πηγές. Με τις εν εξελίξει συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου φαίνεται ότι το πρόγραμμα παραμένει πλήρως χρηματοδοτούμενο.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

ΝΑΤΟΙ, ΝΑΤΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ!!!!!!!!


Με νίκη προκρίθηκε η Ελλάδα στο EURO 2012
 Επικράτησε εκτός έδρας της Γεωργίας με 2-1.
Στους τελικούς του EURO 2012, που θα διεξαχθεί στην Ουκρανία και την Πολωνία, βρίσκεται η εθνική μας.
Η ελληνική ομάδα επικράτησε 2-1 της Γεωργίας στην Τιφλίδα και εξασφάλισε την πρώτη θέση του 6ου ομίλου.
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Ταργκαμάτζε στο 19΄, αλλά ο Φωτάκης στο 79΄ και ο Χαριστέας στο 85΄ «έστειλαν» την εθνική στο EURO για τρίτη συνεχή φορά.






www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως επόμενος Πρωθυπουργός…



ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ

Τελευταία πολύ ακούγεται και γράφεται το ερώτημα: «γιατί δεν πάει ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες μαζί με τον Παπανδρέου».
Το ερώτημα αυτό από μόνο του δείχνει άγνοια της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και των θεσμών. Στις ευρωπαϊκές συναντήσεις, από το Συμβούλιο Κορυφής, μέχρι και τα Συμβούλια Υπουργών,συμμετέχουν και έχουν δικαίωμα λόγου, μόνο εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, διότι ό, τι λέγεται και ακούγεται εκεί, δεσμεύει τη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα, την κυβέρνηση.
Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να εκφέρει τις απόψεις και τις θέσεις του, που εκφράζουν το κόμμα και όχι την κυβέρνηση. Εκτός αν προϋποθέτει, η πρόταση αυτή την πλήρη υπαγωγή της Αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.
Η μόνη περίπτωση που οι δύο άνδρες είναι πιθανό να βρίσκονται μαζί στις Βρυξέλλες, είναι σε περίοδο προεκλογικής περιόδου, επί «ίσοις όροις», ως υποψήφιοι Πρωθυπουργοί. Όχι βέβαια σε θεσμικό πλαίσιο κοινοτικών συναντήσεων, αλλά σε ad hoc επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλείς οργανισμών και ιδρυμάτων.

Statesmen.gr

Το ΠΑΣΟΚ… δεν κρατιέται για εκλογές

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Λένε ότι η ψυχή ενός ανθρώπου, μοιάζει με άβυσσο. Μήπως όμως το ίδιο δεν συμβαίνει και με τησυλλογική ψυχοσύνθεση του πολιτικού δυναμικού ενός κόμματος εξουσίας; Ειδικά όταν πρόκειται για το κόμμα που παρέμεινε επί σχεδόν τριάντα χρόνια στην εξουσία, ακόμη και όταν δεν βρισκόταν στην Κυβέρνηση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τα σχόλια περιττεύουν.
Ενώ λοιπόν η πολιτική λογική επιτάσσει τη με κάθε τρόπο αποφυγή των πρόωρων εκλογών, καθώς το ΠΑΣΟΚ απειλείται με βαριά, ιστορική και στρατηγικού χαρακτήρα ήττα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος έχει μάλλον ελαφρώς διαφοροποιημένη άποψη.
Όπως φάνηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, εκεί όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφτασε στο σημείο να πετάξει το γάντι στους συναδέλφους του, και να τους προτρέψει «να ρίξουν την Κυβέρνηση», αν έτσι αισθάνονται, το ΠΑΣΟΚ… δεν κρατιέται για τις εκλογές.
Σε ευθεία αντίθεση με τα μέλη της Κυβέρνησης, οι βουλευτές προσεγγίζουν από άλλη αφετηρία το πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Κατανοούν ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η προσφυγή στις κάλπες, τόσο πιο πολύ θα επιβαρύνεται η εικόνα του Κινήματος στην κοινωνία. Επομένως, η ήττα θα είναι πιο βαριά. Και η ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη, χαμένη στα βάθη ενός ενοχικού παρελθόντος, και ενός αβέβαιου μέλλοντος.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν έτοιμοι να θυσιάσουν την επόμενη εκλογή, προκειμένου να διεκδικήσουν το όποιο μέλλον έχει απομείνει, για ένα Κίνημα που, μέσα σε τριάντα χρόνια διήνυσε ολόκληρο τον άξονα, από τον λαϊκισμό στη συνειδητή εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.
Αυτό όμως είναι το ΠΑΣΟΚ. Διαχρονικά και εύκολα προσαρμόσιμο στις νέες συνθήκες. Έστω κι αν κάτι τέτοιο συνεπάγεται την πολιτική άνοια για αρχές, αξίες και ιδεολογικά ιδανικά. Η μοιραία πολιτική επιλογή για την ιστορική διαδρομή μιας Ελλάδας που διψούσε για Δημοκρατία, στο ξημέρωμα της Μεταπολίτευσης. Και τελικά, συνάντησε μια τρόικα.


Statesmen.gr

ΦΟΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 4 % ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ



Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επιβολή ενός νέου φόρου στους πλούσιους, δηλαδή όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 250.000 ευρώ ετησίως, με σκοπό να...
μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν και οι βουλευτές του UMP συζητούσαν για την επιβολή του φόρου αυτού στα υψηλά εισοδήματα, όμως μέχρι τώρα διαφωνούσαν για το ύψος του εισοδήματος από το οποίο θα ισχύσει ο φόρος.

Με βάση τη συμφωνία τους θα επιβληθεί φόρος 3% στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ και 4% σε όσα είναι μεγαλύτερα των 500.000 ευρώ. Ο νέος φόρος θα προστεθεί στο φόρο εισοδήματος και το φόρο περιουσίας που καταβάλλουν οι εύποροι Γάλλοι.

Ο φόρος θα επιβληθεί εκτάκτως για δύο χρόνια αλλά ενδέχεται να συνεχιστεί η καταβολή του εάν δεν εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός, δηλαδή αν το έλλειμμα δεν πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως δήλωσε ο βουλευτής Ιβ Λασό.


Fimotro

Τρέχουν...το το πολυνομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο




Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταδικάζοντας τη νομοθετική της πρωτοβουλία.

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ η ψήφιση του στην Ολομέλεια θα γίνει εσπευσμένα, την ερχόμενη Πέμπτη, έτσι ώστε ο υπουργός Οικονομικών «να έχει επιχειρήματα στην Σύνοδο Κορυφής στις 22 Οκτωβρίου», όπως δικαιολόγησε τη σπουδή της Κυβέρνησης ο Ευ. Βενιζέλος.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, απηύθυνε νέο κάλεσμα στα κόμματα για συναίνεση. «Απαιτείται εθνική συνέργεια… Αλλιώς ο λαός δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» είπε στην ομιλία του, προσθέτοντας: «Κάθε κόμμα επιλέγει τον ορίζοντα της πολιτικής του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν τα κομματικά τους σύνορα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας να δείξουμε αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή να δέχεται κριτική κομμάτων όχι στη βάση εναλλακτικής πολιτικής αλλά λόγω της θαλπωρής και της ασφάλειας που νοιώθουν από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ο κ. Ρέππας προανήγγειλε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταθέσει νομοσχέδιο για τη δομή του κράτους «που θα φέρει τα πάνω – κάτω στο δημόσιο τομέα», όπως τόνισε, χωρίς όμως να υπεισέρθει σε λεπτομέρειες.

Te-ra-stio

Βενιζέλος: «Αν η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική, ρίξτε την»


Πέταξε το γάντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαμαρτύρονται




«Αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ή δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο για να νομοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα, τότε ρίξτε την», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εξέφρασαν ενστάσεις και παρατηρήσεις για to πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τις νέες φορολογικές κλίμακες. 

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τις νέες φορολογικές κλίμακες θα ψηφιστεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, δήλωσε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εσωτερικών και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στους βουλευτές ότι η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν έτσι κι αλλιώς. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας η Βάσω Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν υπάρχει διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης ενώ τόνισε ότι με τη μορφή που έχει σήμερα το πολυνομοσχέδιο για το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο και τις συλλογικές συμβάσεις, δεν περνάει.
Η ίδια ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών πριν βγουν στην εφεδρεία χιλιάδες εργαζόμενοι, να καταργηθούν οι 77 οργανισμοί που ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ την τελευταία διετία.
Επίσης, η κυρία Παπανδρέου πρότεινε τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων της τελευταίας δεκαετίας αλλά και να ελεγχθεί η προσωπική περιουσία μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου και φοροφυγάδων.
Στην παρέμβασή της η Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι η απότομη μείωση των μισθών από 10-30% θα αφαιρέσει 4,5 έως 13,5 δις ευρώ από την ελληνική οικονομία και θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση του ΑΕΠ κατά 2 - 6,3%.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι το όριο, και η κατάργησή της δεν θα περάσει. Προσέθεσε ότι πρέπει να ελεγχθεί «ποιοί εργοδότες λειτουργούν ως κουκουλοφόροι και θέτουν τέτοια ζητήματα από την πίσω πόρτα». 

Με τη σειρά της η Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθείται». Αναρωτήθηκε δε αν η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να συζητεί με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 και υπογράμμισε ότι η ύφεση έχει σκοτώσει τη χώρα.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι είναι η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης κατώτερη των περιστάσεων ενώ η κυρία Άννα Νταλάρα είπε ότι η εσωτερική υποτίμηση που επιδιώκει η τρόικα εμπεριέχει μία μεγάλη αντίφαση και αντί για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανεργία και την ύφεση.

Tanea.gr

Ετοιμάζει απόδραση μέσω δημοψηφίσματος…



Η Δειλή ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Απόδραση μεσω δημοψηφίσματος για να μην σκάσει η βόμβα της χεοκωπίας στα χέρια τους….
η του στριβειν δια του δημοψηφίσματος….

Είναι γεγονός ότι την τελευταία περίοδο έχει ωριμάσει στους κόλπους της “οικογένειας” του πρωθυπουργού η αξιοπρεπεί αποχώρηση του ΓΑΠ
Η 6η δόση του δανείου έχει ήδη εξασφαλιστεί  (υπάρχει και 7η δόση) και στις 17 Οκτωβρίου θα περάσει η η νέα δανειανειακή σύμβαση και να ψηφιστεί ο προυπολογισμός.

Θα προκυρήξει Δημοψήφισμα με ερώτημα αν ο λαός αποδέχεται αυτήν την πολιτική (ο ίδιος θεωρεί μονόδρομο για έξοδο απο την κρίση).

Οι εκτιμήσεις λένε ότι θα υπάρξει αρνητική απάντηση αφού ο Λαός θα θελήσει να εκφράσει την οργή του.

Ο ΓΑΠ δεν θα ζητήσει εκλογές και θα πάει στον Πρόεδρο Δημοκρατίας , όχι για να ζητήσει εκλογές αφου αυτέ είναι καταστροφικές για την χώρα αλλά δεν έχει πλέον λαική εντολή.


Σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 2 ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα συγκαλέσει Σύμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για Κυβέρνηση συνεργασίας.

Αυτό δεν θα είναι δυνατόν λόγω του Αντώνη Σαμαρά οπότε ο πρόεδρος Δημοκρατίας προκηρύσσει εκλογές.


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε εκλογές με άλλον όμως αρχηγό που θα έχει στο μεταξύ εκλεγεί.


Όλα αυτά θα συμβούν εντός του 2011….

Ευγένιος ( Σάκης ) Κολλάτος

Olympia.gr

H δήλωση της τρόικας για την 5η αποστολή αξιολόγησης στην Ελλάδα




ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΟΣΗ
Μας δουλεύουν...
Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πέμπτη αποστολή αξιολόγησης στην Ελλάδα
Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την πέμπτη επίσκεψη αξιολόγησης στην Ελλάδα, η οποία αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.

Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, η ύφεση προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου η δε ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013. Δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων. Τούτο οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα. Εν τούτοις, οι εξαγωγές ανακάμπτουν - έστω και από χαμηλά επίπεδα - η δε ενδυνάμωση του τομέα των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο
ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον.
Στο δημοσιονομικό τομέα, η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο
διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση.
Ωστόσο, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.
Όσον αφορά το 2012, πιστεύουμε ότι τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η
κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αποφασιστική εφαρμογή του επικαιροποιημένου
Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα επαρκέσουν ώστε το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσιονομικό πρόγραμμα να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης και να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής πριν από τα μέσα του 2012. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα ευνοεί την ανάπτυξη και ενόψει των αισιόδοξων προοπτικών για βελτίωση του μηχανισμού συλλογής εσόδων, που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής, είναι ουσιώδους σημασίας
τα εν λόγω μέτρα να επικεντρωθούν στο σκέλος των δαπανών.
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, έχει επιτευχθεί πρόοδος με τη σύσταση ταμείου
ιδιωτικοποιήσεων με άρτια διαχείριση. Ωστόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προετοιμασία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και, ως ένα βαθμό, η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς συνεπάγονται αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011. Η κυβέρνηση εν τούτοις επιμένει στη δέσμευσή της για έσοδα 35 δισ.
ευρώ έως τα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας επιτυχίας του προγράμματος είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων από πολιτικές πιέσεις.
Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους βάση μέσω εργαλείων που βασίζονται στην αγορά. Όπως έγινε σαφές από την εξυγίανση της Proton Bank το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πρόσφατη τροποποίηση του τραπεζικού νόμου διασφαλίζει ότι μη βιώσιμες τράπεζες μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση με παράλληλη προστασία των συμφερόντων των καταθετών και διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει μεταξύ άλλων σημειωθεί πρόοδος στις μεταφορές, στις διαδικασίες αδειοδότησης και στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Η συνολική πρόοδος υπήρξε άνιση και γι’αυτό η ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση να ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης είναι σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία
της αγοράς εργασίας, η οποία απαιτείται προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αποφευχθεί η παγίωση υψηλών ποσοστών ανεργίας.
Συνολικά οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να δημιουργηθούν οι όροι που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη, είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να επιμείνουν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την οικονομία γενικότερα.
Η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα ("PSI") και από το δημόσιο τομέα . Οι εν εξελίξει συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου διασφαλίζουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Όταν το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της πέμπτης αξιολόγησης, η επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα είναι διαθέσιμη, πιθανότατα, στις αρχές Νοεμβρίου.


Σε απολογία επτά στελέχη του ΟΤΕ για τη Siemens



Καλούνται σε απολογία επτά πρώην στελέχη του ΟΤΕ για σύμβαση του 1997 για την υπόθεση της Siemens.

[Για αυτή την υπόθεση η Siemens φταίει ή τα λαμόγια τα δικά μας που τα τσέπωσαν; Γιατί αν φταίει η Siemens, τότε κατ' αντιστοιχία, φταίει αυτός που δίνει το φακελάκι στον γιατρό ή στον εφοριακό καιόχι ο γιατρός ή εφοριακός που τα ζητάνε και τα παίρνουν... εκτός αν"με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω" ;)]

Οι πρώτες κλήσεις σε απολογία για την υπόθεση της Siemens, έφυγαν από το γραφείο των τριών ανακριτών της μεγάλης υπόθεσης.Ενώπιον των ανακριτών καλούνται επτά ανώτερα στελέχη του ΟΤΕ που συμμετείχαν σε επιτροπές για την υπογραφή της σύμβασης 8002 με την εταιρία Siemens το 1997, η οποία σύμφωνα με την δικογραφία προκάλεσε στον οργανισμό ζημιά άνω των 57 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πρώτοι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για κακουργηματικές πράξεις που τους καταλογίζονται, εντός αυτής και της επόμενης βδομάδας, από την εφέτη ανακρίτρια, Μαρία Νικολακέα.

Οι κλήσεις προς απολογία αφορούν την πρώτη δικογραφία για τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία της Siemens», δηλαδή την περίφημη σύμβαση του ΟΤΕ με την γερμανική εταιρία για την ψηφιοποίηση των κέντρων του οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κλήσεις αυτές στηρίζονται σε στοιχεία που προέκυψαν από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και ικανοποίηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Βάση των στοιχείων αυτών κατέστη δυνατή η κλήτευση των τεσσάρων από τα επτά στελέχη, που απασχολούν για πρώτη φορά την Δικαιοσύνη.

Πηγές του Εφετείου αναφέρουν ότι σε λογαριασμούς των κατηγορουμένων εντοπίστηκαν χρηματικές καταβολές από 250.000 - 1.000.000 ευρώ, ανά περίπτωση, οι οποίες ταυτίζονται χρονικά με την έγκριση και υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το κατηγορητήριο της υπόθεσης η ζημιά του ΟΤΕ από τη συγκεκριμένη σύμβαση υπολογίζεται σε 57.404.918,79 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει τα «δώρα», ενώ το όφελος της γερμανικής εταιρίας φαίνεται να ανέρχεται σε 632.451.856 ευρώ.


Δεξί Χ-Trem

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΝΔ



Επίθεση στην κυβέρνηση για την στάση της στο θέμα των συζητήσεων για περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, κατηγορώντας την ότι «είναι απούσα από τις εξελίξεις, δεν διαπραγματεύεται, ακόμη δε και τα στελέχη της ζητούν...
και δεν έχουν ενημέρωση».

«Έφτασαν στο σημείο ο κ. Βενιζέλος να διαψεύδει τον κ. Μόσιαλο» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «ποιος από τους δύο λέει ψέματα: Ο κ. Βενιζέλος που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τις συζητήσεις για 'κούρεμα' του χρέους, ή ο κ. Μόσιαλος που δηλώνει κατηγορηματικά ότι τέτοιο θέμα δεν τέθηκε στην κυβέρνηση;».

Ερωτηθείς για τη θέση της ΝΔ, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι το ιδανικό θα ήταν να εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το θέμα των τραπεζών και το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημείωσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να τοποθετηθεί περαιτέρω, εφόσον δεν έχει ενημέρωση καθώς επίσης ότι η συζήτηση αυτή κάνει ζημιά.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της ΝΔ για το πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή, ο κ. Μιχελάκης απάντησε ότι η ΝΔ θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα στην Βουλή για όλα τα επιμέρους θέματα που περιέχει το πολυνομοσχέδιο.

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για την έξαρση της εγκληματικότητας και την ανασφάλεια που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, κατέθεσε χθες για δεύτερη φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι είναι σε όλους γνωστό ότι η εγκληματικότητα έχει προσλάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις, οι ένοπλες λήστείες είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, έχουμε δολοφονίες για λίγα ευρώ, έχουμε εισβολές ενόπλων στα σπίτια, ακόμη και αποτρόπαια εγκλήματα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να σιωπά.


Fimotro

Αρχειοθήκη ιστολογίου