Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχονται και άλλα μέτρα..! ''Και σε άλλα με υγεία''



Σε εργασιακή εφεδρεία εντός του 2011 θα τεθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα περικοπούν κατά 20%, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. 

Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών, οι συντάξεις των οποίων θα περικοπούν κατά 40%.

Την ίδια ώρα το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί του χρόνου στις 5.000 ευρώ από τα 12.000 ευρώ. 
Παράλληλα το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ θα επεκταθεί «τουλάχιστον» μέχρι το 2014.

Στο δημόσιο, άμεση θα είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολόγιου στο δημόσιο, το οποίο θα "προσγειώσει" σημαντικά τους μισθούς. Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία οι 20.000 υπάλληλοι θα είναι απ' τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι υπόλοιποι 10.000 απ' το στενό δημόσιο τομέα. 

Εν τω μεταξύ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εξισωθεί τον Οκτώβριο του 2012.

"Η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας είναι να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα", αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ.Μόσιαλος, προσθέτοντας: "Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη καταφυγής σε πρόσθετα μέτρα, σε αντιστάθμισμα των απωλειών εσόδων, λόγω της ύφεσης και των υπεραισιόδοξων προβλέψεων του μεσοπροθέσμου προγράμματος της 21ης Ιουνίου.

Επισημαίνεται πως τα μέτρα που γνωστοποιήθηκαν είναι αυτά στα οποία υπάρχει ήδη συμφωνία με την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις όμως αναμένεται να συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον το προσεχές Σαββατοκύριακο, όπου ο υπ. Οικονομικών θα μεταβεί για την ετήσια Σύνοδο του Ταμείου. Το κλιμάκιο της τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε να "κλειδώσει" η συμφωνία και να εγκριθεί η έκτη δόση του δανείου.


Isotimia.gr

Την άμεση εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης προχωρά η κυβέρνηση




Στην εφάπαξ εφαρμογή από τη φετινή χειμερινή περίοδο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, συμφώνησαν το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλεπόταν ότι ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 20 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο τον προσεχή Οκτώβριο.
Ωστόσο, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, αποφασίστηκε η άμεση εξίσωση του φόρου από εφέτος.
Άμεση εξίσωση σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί σε 0,412 ευρώ/λίτρο, από 0,021 ευρώ/λίτρο την περυσινή χειμερινή περίοδο.
Έτσι, από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να εκτιναχθεί στα επίπεδα του 1,40 ευρώ το λίτρο, από 90 λεπτά τον προηγούμενο χειμώνα.
Μία τετραμελής οικογένεια με κατανάλωση 1.700 ευρώ για τις ανάγκες της σε θέρμανση, εφέτος εκτιμάται ότι θα δώσει ένα μισθό παραπάνω (περιπου 1.000 ευρώ) για να αγοράσει 1,5 λίτρο πετρελαίου.
Στις αρχές της περυσινής χειμερινής περιόδου το θέρμανσης επωλείτο προς 70 - 75 λεπτά το λίτρο και τον περασμένο Απρίλιο έφθασε στα 85 λεπτά.
Η διαφορά με το ποσό που θα πλήρωναν οι καταναλωτές σε ένα μήνα, εφόσον διατηρούνταν το προηγούμενο καθεστώς σταδιακής εξομοίωσης των φόρων μέχρι το 2013, ξεπερνά το 50%.

Agrotypos

Ποινική δίωξη στον Π. Σαξώνη για τη «μαύρη τρύπα» στο Δήμο Θεσσαλονίκης



 Η δίωξη αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα.
Ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σε βάρος του φερόμενου ως πρωταγωνιστή της «μαύρης τρύπας», ύψους 51, 4 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Σαξώνη.
Η οικονομική επιθεωρήτρια διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης το πρώτο σκέλος του πορίσματος που συνδέεται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και με βάση τα στοιχεία αυτά ο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιας για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρος Τσόγκας, προέβη στην απαγγελία της παραπάνω κατηγορίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη στον 3ο ειδικό ανακριτή, Κώστα Αλεξίου, ο οποίος αναμένεται να καλέσει το επόμενο διάστημα σε απολογία τον ήδη προφυλακισθέντα Π. Σαξώνη.
Από τα έως τώρα ευρήματα της οικονομικής επιθεωρήτριας προκύπτουν καταθέσεις και βεβαιώσεις για κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, τα οποία αποδίδονται στον πρώην υπάλληλο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το δεύτερο σκέλος του πορίσματος της οικονομικής επιθεωρήτριας.
Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που άρχισε η διερεύνηση του οικονομικού σκανδάλου είχαν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων προσώπων και έγινε ταυτόχρονος έλεγχος στα οικονομικά τους στοιχεία.






www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Εξεταστική επιτροπή για τα Greek Statistics της τελευταίας δεκαετίας συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων στοιχείων που προέκυψαν από τις καταγγελίες Γεωργαντά θα καταθέσει το κυβερνών κόμμα. Πρόκειται για πολιτικό αντιπερισπασμό απέναντι στα μέτρα και τις...
δραματικές εξελίξεις στην Οικονομία. Παιχνιδάκι εντυπώσεων δηλαδή...
Fimotro

ΓΑΛΛΙΑ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ



Η Γαλλία διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών στην Ελλάδα, ενώ η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εγκαταλείψει ακόμη ένα μέρος των πιστώσεών της προς την Ελλάδα αν ζητηθεί μια νέα προσπάθεια από τους ιδιώτες...
επενδυτές. «Σήμερα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η Ελλάδα», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές.

«Δεν μπαίνουμε στο σενάριο» μιας χρεοκοπίας της Αθήνας, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα RMC και BFM TV.

Η πρώτη γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι προτίθεται να εγκαταλείψει άλλο ένα μέρος των πιστώσεών της προς την Ελλάδα, αν ζητηθεί από τους ιδιώτες επενδυτές να καταβάλουν μια νέα προσπάθεια.

«Πιστεύω ότι η εφαρμογή του σχεδίου της 21ης Ιουλίου παραμένει προτεραιότητα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Μποντουέν Προ στον ραδιοσταθμό Radio Classique.

«Άν χρειαστεί να υπάρξει μια επιπρόσθετη βοήθεια από το σύνολο των ιδιωτών επενδυτών, από την πλευρά της BNP Paribas, θα έλεγα ότι είμαστε έτοιμοι», προσέθεσε.

Η Πεκρές σημείωσε επίσης ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν χρειάζονται μια επανακεφαλαιοποίηση, μετά τη χθεσινή αλλαγή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πιστεύει εφεξής ότι χρειάζεται μια επανακεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη, όπως συστήνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα φερεγγυότητας, ρευστότητας των γαλλικών τραπεζών. Οι γαλλικές τράπεζες είναι σταθερές», διαβεβαίωσε η Πεκρές. «Οι γαλλικές τράπεζες δεν χρειάζονται επιπλέον επανακεφαλαιοποίηση. Από το 2008 έχουν αυξήσει τους πόρους τους κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε η υπουργός.


Fimotro

ΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΨΥΧΡΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ...



Από την 1η Νοεμβρίου θα ισχύσει η μείωση στις συντάξεις, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος κυρίως για τις συντάξεις που περικόπτονται κατά 20% πάνω από το όριο των 1.200 ευρώ. Ψυχρός εκτελεστής ο Κουτρουμάνης, έδινε τα στοιχεία σαν να πρόκειται για πανηγυράκι που που θα... 


Fimotro

«Πυρά» του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ κατά του προέδρου



 Πιο επιθετική από όλους κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίστηκε η Ζωή Γεωργαντά, που τον κατηγόρησε ότι τους απαγόρευε για ένα μήνα που έλειπε στο εξωτερικό να επισκεφθούν ακόμα και το κτίριο.
Βολές κατά του προέδρου της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, για τον τρόπο λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής, εξαπέλυσε το σύνολο των μελών του Δ.Σ., κατά την ενημέρωση που έκαναν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχετικά με την διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα τους, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να ανακοινώσει την παύση τους
Πάντως τρία από τα έξι πρώην μέλη της αρχής αποσύνδεσαν το θέμα της διένεξης τους με τον πρόεδρο, από την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της αρχής και τα οποία, όπως τόνισαν, είχαν σαν αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις της Eurostat.
Ειδικότερα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικόλαος Λογοθέτης, κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου ότι συστηματικά απαγόρευε οποιαδήποτε εμπλοκή των μελών του ΔΣ στο θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος, και της απογραφής, παρά το ότι επανειλημμένα του ζητήθηκε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση.
Ο Γιώργος Συμιγιάννης, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Ελλάδος στην ΕΛΣΤΑΤ, υπεραμύνθηκε των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, η ποιότητα των οποίων, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις από την Eurostat, ενώ μίλησε για αδρανοποίηση του συμβουλίου, λόγω κυρίως των διενέξεων μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου.
Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Φιλίππου, μίλησε για αναθεώρηση του ελλείμματος που έγινε αρμοδίως, όμως κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου ότι με ευθύνη του και χωρίς καμία εξήγηση δεν συγκάλεσε ποτέ το επταμελές συμβούλιο για να συνεδριάσει.
«Επιθυμούσε να αλλάξει ο νόμος, όπως και το ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, για να καταργήσει όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά την αρχή.
Η Στέλλα Μπαλφούσια ανέφερε ότι τα προβλήματα που είχαν προκύψει ανάμεσα στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ανεξάρτητης αρχής δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, τα οποία, όπως είπε, έχουν βελτιωθεί και αυτό το πιστοποιεί και η ίδια η Eurostat, και πρόσθεσε ότι αυτό το επιχείρημα είναι αποπροσανατολιστικό και βλαπτικό.
Πάντως επέρριψε τις ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για το ότι το συμβούλιο έμεινε αδρανοποιημένο παρότι έγινε νομοθετική ρύθμιση που αποσαφήνιζε τις αρμοδιότητες προέδρου και αντιπροέδρου. Πρόσθεσε δε ότι είχε αποστείλει στον κ. Γεωργίου επιστολή, με την οποία επεσήμανε ότι ορισμένες αρμοδιότητες θα έπρεπε να παραμείνουν στη πλειοψηφία των μελών της αρχής
Πιο επιθετική από όλους κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίστηκε η Ζωή Γεωργαντά, που τον κατηγόρησε ότι τους απαγόρευε για ένα μήνα που έλειπε στο εξωτερικό να επισκεφθούν ακόμα και το κτίριο. «Μας απαγόρευε την έκφραση γνώμης, προφορικής ή γραπτής. Έφτασε στο σημείο η ανεξάρτητη 7μελής επιτροπή να λειτουργεί σαν αρχή ενός μόνο ανδρός. Θεωρήσαμε ότι δεν ξέρει ελληνικά και προσπαθήσαμε να του πούμε πως φέρονται στις δημοκρατικές χώρες», είπε.
Αναφορικά με το δημόσιο έλλειμμα, η κ. Γεωργαντά χαρακτήρισε τις αποφάσεις άκυρες, προσθέτοντας ότι δεν βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες, ενώ μίλησε και για κατάλογο - «λάστιχο» που τη μία μέρα περιελάμβανε 13 δημόσιες επιχειρήσεις, την άλλη 151 και την άλλη 157.
«Δεν αρκεί να λέει η Eurostat ότι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ισχύουν και σε άλλες χώρες, πρέπει και να το αποδείξει», συμπλήρωσε.
Το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Κωνσταντίνος Σκορδάς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι, ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα και σαφέστατα υπονοούμενα για μη αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον κ. Γεωργίου, ενώ οι αποφάσεις δεν πέρασαν ποτέ από έγκριση του ΔΣ, όπως όριζε ο νόμος.
Παράλληλα άφησε αιχμές για τον τρόπο που έγινε η απογραφή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εισπράττουμε χλευαστικά σχόλια ότι όλοι οι πληθυσμοί τελειώνουν σε μηδέν και κανένας σε 5 ή 7».
Ένταση προκλήθηκε προς στιγμή, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης άφησε αιχμές κατά της κ. Γεωργαντά ότι δεν συμπεριέλαβε στο βιογραφικό της καταδίκη γιατί έπαιρνε παράνομα επιδόματα, καθώς επίσης και ότι είχε δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό άρθρο που ήταν από έκθεση του ΟΗΕ.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες κατηγορίες με την ανοχή του προεδρείου, προκαλώντας την έκρηξη της Βάσω Παπανδρέου που τον ανακάλεσε στη τάξη και κατηγορώντας τον ότι «τραμπουκίζει συνεχώς».






www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

"ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;"



"Μέτρα πανικού". Με την φράση αυτή οΠρετεντέρης χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο τουΓ. Παπανδρέου "για τον οποίο ρωτούσε που βρίσκεται τις ημέρες αυτές;". Τα πυρά, ομαδικά από το σύνολο των δημοσιογράφων του Mega. Επίθεση και από τον Μ. Καψή που...
παραδέχθηκε δημοσίως ότι "η χώρα έχει χρεοκοπήσει". Προ πολλού, προσθέτουμε εμείς...

Fimotro

Μέτρα-σοκ αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή. Σφαγή στις συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ!

ΦΩΤΟ: Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ...
Μέτρα-σοκ για τις συντάξεις και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αποφάσισε, έπειτα από συνεδρίαση επτά ωρών και πλέον, η Κυβερνητική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα μειωθούν κατά 20% οι συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ το μήνα και ο υπολογισμός του συγκεκριμένου ποσοστού θα γίνεται για το επιπλέον των 1.200 ευρώ ποσό.
Για δε τους συνταξιούχους που είναι κάτω των 55 ετών, η μείωση θα είναι 40%.

Επιπλέον, τίθενται σε εφεδρεία, μόνο για φέτος, 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, το ενιαίο μισθολόγιο του οποίου επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ.

Από αυτές τις 30.000, περίπου 6.000 με 7.000 θα απολυθούν μέσα σε ένα χρόνο

Το δε αφορολόγητο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.


ΣΣ. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ΚΑΙ εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης...



protothema.gr --

AΕΠ, χρέος και απλή μαθηματική λογική



του Ιωακείμ Βράβα, πολιτικού επιστήμονα 
(ή πως μας κοροϊδεύουν μέσα στη μούρη μας με Μαθηματικά Ε’ Δημοτικού)...


Ανα δίμηνο τουλάχιστον, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ και οι συν αυτοίς και περι αυτοίς ομιλούντες, χρησιμοποιούν έναν όρο και έναν αριθμό, που βαίνοντας αυξανόμενος τρομοκρατεί τους Έλληνες πολίτες. Το ποσοστό του Δημόσιου Χρέους επί του ΑΕΠ, που σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις θα φτάσει το 189%.

Τι κρύβουν όμως πίσω τους τα κροκοδείλια δάκρυα για τη διόγκωση της ποσοστιαίας έκφρασης της αναλογίας  ;

Ο α’ όρος, ο αριθμητής, είναι εύκολα αντιληπτός. Δημόσιο Χρέος είναι το σύνολο της οφειλής σε χρηματικές μονάδες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση και όσοι φιλοδοξούν να ασκήσουν παρόμοια πολιτική, συνεχίζουν εντεινόμενο τον δανεισμό της χώρας, αυξάνοντας το Δημόσιο Χρέος για την επόμενη δεκαετία.

Ο β΄όρος, ο παρονομαστής, είναι λίγο πιο περίπλοκος. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αποτελεί το άθροισμα της Κατανάλωσης (των δαπανών για αγαθά και υπηρεσίες από τα νοικοκυριά), της Επένδυσης (της δαπάνης για την αγορά εξοπλισμού, αποθεμάτων και κτιρίων, συμπεριλαμβανόμενων και των νέων κατοικιών), των Δημοσίων Δαπανών (των δαπανών για αγαθά και υπηρεσίες από τον δημόσιο τομέα) και των Καθαρών Εξαγωγών .

Κοντολογίς, ΑΕΠ= ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ + ΕΠΕΝΔΥΣΗ + ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ + ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση επιβάλλει συνεχώς φόρους και τέλη, με ταυτόχρονη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, παράγοντες που συντελούν στην δραματική μείωση της ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ.

Ο όρος «Επένδυση» (από εγχώριους οικονομικούς παράγοντες, όχι από γερμανικούς, μη μπερδευόμαστε) εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης και της αβεβαιότητας φορολογικού και νομοθετικού πλαισίου, δέχεται και αυτός με τη σειρά του, ισχυρό πλήγμα.

Οι Δημόσιες Δαπάνες, πανθομολογουμένως (και εμφφανίζεται ως εθνικός στρατηγικός στόχος αυτό) περιορίζονται δραστικά και δραματικά, τόσο μέσα από τη μη τέλεση έργων , όσο και περικοπές πληρωμών.

Για τον τομέα των Καθαρών Εξαγωγών, μιλάμε χρόνια τώρα, ότι έχει αρνητικό πρόσημο και ήταν από τους πρώτους δείκτες της επερχόμενης κρίσης.

Συνεπώς, η ασκούμενη πολιτική, οδηγεί στη μείωση όλων των συντελεστών του ΑΕΠ, και επομένως στη μείωση και του ίδιου του ΑΕΠ. Δεν ανακαλύπτεται και η Αμερική!

Ωστόσο, όταν αυξάνεται ο αριθμητής και μειώνεται ο παρονομαστής, το αποτέλεσμα της διαίρεσης του κλάσματος, μαντέψτε .... αυξάνεται «γεωμετρικά»!!!! Αυτός είναι και ο αριθμός που αγγίζει το 189%, ενώ ξεκίνησε από το 115% (γι αυτό το 115% πήραμε τα δάνεια για να ξεχρεώσουμε, αλλά, φευ, βρεθήκαμε πιο πολύ χρεωμένοι).

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι αυτός ο δείκτης, το κλάσμα, είναι , υποτίθεται ο λόγος που μας οδηγεί στη λήψη ακόμη πιο επώδυνων μέτρων, φορολογικών, εισπρακτικών και αποκρατικοποιητικών. Εφόσον, υποστηρίζουν , από το 115% φτάνουμε στο 189%, κάτι δεν πάει καλά. Χρειαζόμαστε και νέα μέτρα, μας απειλεί ο Υπ.Οικ.

Αυτό που δε μας λένε ωστόσο, είναι ότι αυτή τη στιγμή ασκείται μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια συμβάλλει στην άυξηση του κλάσματος αυτού. Διότι αν θέλεις πραγματικά να μειωθεί το κλάσμα, τότε είτε μειώνεις τον αριθμητη (μειώνεις το Δημόσιο Χρέος και επιτυγχάνεις μείωση με μαθηματική πρόοδο), είτε αυξάνεις τον παρονομαστή (αυξάνεις το ΑΕΠ και επιτυγχάνεις μείωση με «γεωμετρική» πρόοδο). Δε αυξάνεις το αριθμητή και μειώνεις τον παρονομαστή, περιμένοντας να αλλάξει η μαθηματική λογική.

Οι πράξεις είναι απλές, και εξηγήσιμες ακόμη και σε παιδιά της Ε’ Δημοτικού. Τώρα, οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση, η τρόικα και οι συν αυτοίς , επιλέγουν τη ρητορεία της απόκρυψης και της στρέβλωσης, δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι όσο ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική, το ποσοστό που μεγεθύνεται και μας τρομάζει και χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη λήψη νέων μέτρων, είναι το ευκταίο τους αποτέλεσμα. Αν επιθυμούσαν ή αν ήταν ικανοί να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, θα εφάρμοζαν άλλη πολιτική. Είναι απλή λογική...

FT: Η ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ 6ΗΣ ΔΟΣΗΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ



«Η τραγωδία της Ελλάδας είναι ευθύνη της ίδιας της χώρας και από τη στιγμή που έως το Δεκέμβριο δεν υπάρχει ανάγκη αποπληρωμής οφειλών σε διεθνείς πιστωτές, η τρόικα θα έπρεπε να παρακρατήσει την...
επόμενη δόση προς την Αθήνα εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Aυτό γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times, σημειώνοντας ότι είναι ευκαιρία για τους πολιτικούς να δουν κατάματα την αλήθεια.

Στο κύριο άρθρο σημειώνεται ότι εφόσον δεν καταβληθεί η 6η δόση, τα θύματα των άδειων ταμείων θα είναι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι και δικαιούχοι επιδομάτων.

«Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πολιτική τάξη επιτέλους θα υποχρεωνόταν να αντιμετωπίσει την αλήθεια» σχολιάζει η εφημερίδα.

«Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τις δηλώσεις 'είμαστε όλοι μαζί σε όλο αυτό', οι πολίτες της χώρας είναι διαιρεμένοι σε αυτή την κρίση σε αυτούς που επωφελούνται από ένα δυσλειτουργικό κράτος -εργαζόμενοι σε προστατευμένα και υπεραμειβόμενα κλειστά επαγγέλματα, στο δημόσιο ή σε τομείς που ελέγχονται από τα συνδικάτα –και στην πλειοψηφία που πληρώνει για τη διατήρηση αυτών των προνομίων και υφίσταται το βάρος της λιτότητας» γράφει ο αρθρογράφος.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι το ευφυές αυτή τη στιγμή θα ήταν να «κατευθύνει κανείς την αγανάκτηση εκεί όπου είναι η ρίζα της: εις βάρος αυτών που εκμεταλλεύονται ένα κατεστραμμένο σύστημα.

» Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί από έναν πολιτικό που θα πάει με το μέρος αυτών που τώρα είναι τα άουτσάιντερ. H αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους (όπως θα συνέβαινε αν δεν καταβληθεί η 6η δόση) θα προκαλέσει αυτή την αναμέτρηση. Όταν οι πολιτικοί δεν έχουν το κουράγιο, η καλύτερη λύση είναι μια ώθηση αυτού του είδους.»


Fimotro

Στηρίζει Αγοραστό ο Σαμαράς

Στη στήριξη της υποψηφιότητας του Κώστα Αγοραστού για το αξίωμα του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, φαίνεται ότι καταλήγει ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Ο πρώην βουλευτής Θεσσαλίας, ο οποίος κατάφερε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 να συσπειρώσει τις δυνάμεις του χώρου της Κεντροδεξιάς στον κάμπο, και να εκλεγεί Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σημειώνοντας μια σημαντική πολιτική, όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων νίκη, είναι το πρόσωπο με το οποίο η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να πλαγιοκοπήσει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, και να διεκδικήσει την προεδρία ενός θεσμικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης, που θα επιτρέψει στη Συγγρού να πολλαπλασιάσει την πολιτική πίεσή της προς την Κυβέρνηση.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει σενάρια περί του ενδεχομένου να στηρίξει η Νέα Δημοκρατία τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, κάτι ωστόσο που δεν φαίνεται να ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, με δεδομένες και τις συγκρουσιακές σχέσεις του άλλοτε «γαλάζιου» βουλευτή, με τη Συγγρού, όπως αποτυπώθηκαν προεκλογικά.

Statesmen.gr

Τι θα προηγηθεί των εκλογών…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μια παλιά πολιτική «παροιμία», η διαχρονική επιβεβαίωση της οποίας ενισχύει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα νοήματα που προσπαθεί να περιγράψει, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα, η συζήτηση για τις εκλογές ξεκινάει από την επομένη κιόλας των… προηγούμενων εκλογών.
Πιο συγκεκριμένα, η εκλογολογία συμβιώνει με την πολιτική καθημερινότητα, από το ξεκίνημα κιόλας της τετραετίας, εφόσον η Κυβέρνηση επιθυμεί να την αξιοποιήσει ως «φόβητρο» απέναντι σε μια Αντιπολίτευση η οποία προέρχεται από βαριά ήττα. Ή, ξεκινά λίγους μήνες αργότερα, όταν η Αντιπολίτευση έχει αρχίσει να ανασυγκροτείται, και αισθάνεται να ανακτά πολιτικό έδαφος απέναντι στην Κυβέρνηση, ιδιαίτερα εφόσον η τελευταία υφίσταται τα πρώτα σημάδια ρωγμών και φθοράς.
Στα του οίκου μας, δυο χρόνια μετά τις εκλογές του 2009, μια νέα εκλογική αναμέτρηση προβάλει ως αναπόφευκτη, και αναγκαία. «Αναγκαστική», όπως έγραψαν χθες οι Financial Times. Η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, απώλεσε πολύ γρήγορα το πολιτικό κεφάλαιο κοινωνικής ανοχής, που είχε συγκεντρώσει τον Οκτώβριο του 2009, και πλέον τίθεται θέμα «νομιμοποίησης»της περαιτέρω δυνατότητάς της να ασκεί την εξουσία και να δεσμεύει το μέλλον του τόπου, ακόμη και από τους ίδιους τους νυν υπουργούς.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, και μια στρατηγικών αποχρώσεων ήττα για το ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για γενικότερες, δομικές εξελίξεις στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Επομένως, είναι λογικό ο Γιώργος Παπανδρέου να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Εκτός και αν έχει ήδη… πετάξει λευκή πετσέτα, αδυνατώντας να συνεχίσει να σηκώνει το βάρος μιας χώρας στα όρια της χρεοκοπίας, με τον ίδιο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πως φτάσαμε μέχρι το χείλος του γκρεμού. Τόσο γρήγορα, και τόσο βίαια.
Στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο, υπάρχουν φωνές που δείχνουν τις εκλογές, το συντομότερο δυνατόν, ως τη μόνη ρεαλιστική λύση, για να περισωθεί όσο πολιτικό κεφάλαιο γίνεται για το μέλλον. Και να μην ξεκινήσει η απόπειρα ανασυγκρότησης του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, από αρνητικό πρόσημο.
Το ερώτημα εστιάζεται στο πόσο εφικτές είναι οι εκλογές. Η απάντηση… απόλυτα. Εφόσον ακολουθηθεί ένας πολύ συγκεκριμένος οδικός χάρτης: Να εξασφαλιστεί η καταβολή της 6ης δόσηςαπό την τρόικα, που θα καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.
Να θεωρήσουν οι ξένοι εταίροι και δανειστές ότι τα «δύσκολα» μέτρα για τα οποία δεσμεύεται η Κυβέρνηση, θα υλοποιηθούν, και δεν θα μείνουν σε επίπεδο ανεφάρμοστων εξαγγελιών.
Να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, δηλαδή από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, με κατεπείγουσα διαδικασία εντός του Οκτωβρίου, ο προϋπολογισμός του 2012, που θα συνεπάγεται πρόσθετες περικοπές, περιστολή δαπανών και περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.
Εφόσον τα παραπάνω «στάδια» ακολουθηθούν με… ευλάβεια, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Νοεμβρίου. Προτού την καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τη Βόρεια Ελλάδα, που, όπως οι ίδιοι εκμυστηρεύονται, δεν βλέπουν με ποιόν τρόπο θα μπορούν να επισκεφτούν τις εκλογικές περιφέρειές τους, εφόσον ψηφιστεί η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Statesmen.gr

Η εξίσωση στο πετρέλαιο ρίχνει (;) την Κυβέρνηση


Πολιτική


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η προφανής πίεση κάτω από την οποία βρίσκονται οιβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δείχνει να εξελίσσεται στην αστάθμητη μεταβλητή, που ενδεχομένως και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, μέχρι και το τέλος του έτους. Ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Νοεμβρίου.
Εδώ και αρκετές ημέρες έχει διαπιστωθεί η κατάσταση «χάους» που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι βουλευτές του Κινήματος δυσκολεύονται να αποδεχτούν πολιτικά τα μέτρα-φωτιά που προκύπτουν από τις απαιτήσεις της τρόικας για την 6ηδόση.
Το παραπάνω κλίμα αποτυπώθηκε πλήρως και στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας παρουσίασε το σχέδιο της Κυβέρνησης για μείωση των οργανικών θέσεων του δημοσίου, περίπου κατά 30%.
Οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, όπως και η απόγνωση, ενώ στο παρασκήνιο υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι αφήνουν να εννοηθούν ότι θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αν κληθούν να ψηφίσουν μέτρα τα οποία θα τους φέρουν απέναντι στην κοινωνία και την εκλογική βάση τους.
Οι αλλαγές στο δημόσιο βέβαια, δεν θα περάσουν ποτέ από τη Βουλή, καθώς περιλαμβάνονται, έστω και ως… αφήγηση, στο Μεσοπρόθεσμο το οποίο εγκρίθηκε το καλοκαίρι από την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Στη Βουλή ωστόσο θα φτάσει η έγκριση του ενιαίου μισθολογίου, που ήδη προκαλεί αντιδράσεις, ενώ η… σπίθα που αναμένεται να ανάψει το φυτίλι, θα είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, ως το τέλος του έτους.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εκλέγονται σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, σημείωναν με νόημα σε δημοσιογράφους ότι, αν περάσει από τη Βουλή, με τη δική τους συγκατάθεση, ένα τέτοιο «χαράτσι», οι ίδιοι θα δυσκολευτούν «να ξαναπεράσουν» από τις εκλογικές περιφέρειές τους.
Με ό, τι συνεπάγεται βέβαια μια τέτοια ανησυχητική διαπίστωση, για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, και την πιθανότητα καταψήφισης κάποιου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, που εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε στην πτώση της, και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.


Statesmen.gr

Aνδρουλάκης: "Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης χωρίς τον Γιώργο πρωθυπουργό"



Πρόωρες εκλογές  ή  συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής προτείνει ο Μ. Ανδρουλάκης για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ανάβοντας νέες φωτιές στο Μαξίμου.  
Ο "πράσινος" βουλευτής, με ένα μανιφέστο υπό τον τίτλο «Ζήτημα Δημοκρατικής Νομιμοποίησης» το οποίο ανάρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο δείχνει στον Γιώργο Παπανδρέου τον δρόμο των εκλογών ή της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ανάγκης χωρίς όμως τον ίδιο επικεφαλής. 
«Είναι αυτονόητο ότι το βάρος των εξελίξεων δεν... μπορεί να το αναλάβει ένας ή περισσότεροι μεμονωμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη ψηφοφορία για ένα σοβαρό ζήτημα διαφωνίας.
Θα ήταν τυχοδιωκτικό να προκληθούν τυφλές εξελίξεις εν μέσω χρεοκοπίας. Χρειάζεται συνεννόηση και συντεταγμένη κίνηση προς τα μπρος από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις της χώρας»αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μ. Ανδρουλάκης.


Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ για ανάπτυξη

Αρχειοθήκη ιστολογίου