Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ι. Τζαμτζής: Απαιτείται νέο νομικό πλαίσιο και νέες δομές εμπορίας αγροτικών προϊόντων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΥΠΑΙΘΡΟ ΧΩΡΑ" ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Έχει ασχοληθεί με την πρωτογενή παραγωγή τόσο ως βουλευτής όσο και ως παραγωγός ροδάκινων.
Ι. Τζαμτζής: Απαιτείται νέο νομικό πλαίσιο και νέες δομές εμπορίας αγροτικών προϊόντων

Ο λόγος για τον πρώην βουλευτή Πέλλας της ΝΔ, Δάνη Τζαμτζή, που μίλησε στην «ΥΧ» για τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και τις προοπτικές, ώστε να μετατραπεί σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. «Απαιτούνται περισσότερες αλλαγές, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τους αγρότες να καλλιεργήσουν σωστά, δημιουργώντας ποιοτικά προϊόντα που θα διεκδικήσουν νέες αγορές και θα φέρουν συνάλλαγμα στη χώρα», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζαμτζής.
Εκτός από πρώην βουλευτής είστε και παραγωγός ροδάκινων, γεγονός που σημαίνει ότι γνωρίζετε «εκ των έσω» τα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής. Ποια είναι τα σημαντικότερα από αυτά και ποιες είναι οι προτάσεις επίλυσής τους από τη ΝΔ;
Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς είναι δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Σε αυτά, πλέον, προστίθεται η υψηλή φορολογία, η τεράστια αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, η ελλιπής οργάνωση των αγροτών, η απώλεια εισοδήματος από επιτήδειους και απατεώνες εμπόρους και, φυσικά, η απουσία θεσμών που θα στηρίξουν τον αγρότη και θα τον βοηθήσουν να διεκδικήσει αγορές στο εξωτερικό. Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω προβλήματα έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε απόγνωση. Απαιτούνται περισσότερες αλλαγές, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τους αγρότες να καλλιεργήσουν σωστά, δημιουργώντας ποιοτικά προϊόντα που θα διεκδικήσουν νέες αγορές και θα φέρουν συνάλλαγμα στη χώρα. Οι Ομάδες Παραγωγών, οι φορείς τυποποίησης και εμπορίας, πρέπει να δώσουν έμφαση στην καινοτομία και, μέσα από έναν φορέα, να ασχοληθούν με την αγορά και την προώθηση των εξαγωγών. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στους συνεταιρισμούς και στις Ομάδες Παραγωγών, στον ΟΓΑ. Επίσης, το κράτος πρέπει να καθορίσει το πλαίσιο και να στηρίξει τους αγρότες.
Πόσο έχει πλήξει τους ροδακινοπαραγωγούς (και όχι) μόνο το ρωσικό εμπάργκο; Πώς θα παρακαμφθεί ο σκόπελος; Έχουν ανοίξει, τελικά, νέες αγορές;
Το πλήγμα από το ρωσικό εμπάργκο είναι πολύ μεγάλο. Όμως, η αγροτική μας παραγωγή δεν πρέπει να μένει με μία αγορά. Υπάρχουν νέες αγορές, όπως το Αζερμπαϊτζάν, στις οποίες πρέπει να διεκδικήσουμε μερίδιο και, φυσικά, όλες οι αγορές στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αμερική και στην Κίνα. Τις αγορές αυτές θα τις κρατήσουμε ή θα τις διεκδικήσουμε με ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα, με σοβαρότητα και συνέπεια απ’ όλους: κράτος, εμπόρους, παραγωγούς και συνεταιρισμούς.
Χρειάζονται δημοπρατήρια ώστε να πάψουν να κυριαρχούν οι μεσάζοντες και ο αγρότης να απολαύσει καλύτερες τιμές
Η εφημερίδα μας, από το πρώτο φύλλο κυκλοφορίας της, έχει στηλιτεύσει τις στρεβλώσεις της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Ποια είναι η γνώμη σας και πώς θα ξεπεραστούν τέτοιου είδους φαινόμενα;
Από την ελληνοποίηση κρεάτων και γάλακτος, μέχρι την ελληνοποίηση φρούτων, λαχανικών και μελιού, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και ο μελισσοκόμος είναι αυτοί που «πρώτοι πληρώνουν το μάρμαρο». Η ζημιά για τους παραπάνω είναι τεράστια και, φυσικά, πολύ μεγάλη είναι και για την εθνική οικονομία. Ο Γεβγκένι Πριμακόφ, πρόεδρος Εξωτερικού Εμπορίου της Ρωσίας, επί λέξει μας έλεγε το 2005 κατά την υπογραφή της συμφωνίας για το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα: «Δεν θέλουμε να μας φέρνετε τα τουρκικά προϊόντα σαν ελληνικά. Εμείς θέλουμε ελληνικά αγροτικά προϊόντα». Αναλογιστείτε τη ζημιά στον αγροτικό τομέα, διότι έτσι έχουν χαθεί αγορές. Οι ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου είναι πολύ μεγάλες.
Οι πάσης φύσεως μεσάζοντες δημιουργούν μεγάλο άνοιγμα στην ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Γι’ αυτό θεωρώ επιβεβλημένη, έστω και με καθυστέρηση 30 ετών σε σχέση με την Ευρώπη, τη λειτουργία δημοπρατηρίων στη χώρα μας, ώστε να πάψουν να κυριαρχούν οι μεσάζοντες και ο αγρότης να απολαύσει καλύτερες τιμές. Ταυτόχρονα, η Συμβολαιακή Γεωργία δίνει τη δυνατότητα σταθερών τιμών με δεδομένες αγορές.
Ι. Τζαμτζής: Απαιτείται νέο νομικό πλαίσιο και νέες δομές εμπορίας αγροτικών προϊόντων
Έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη στη Βουλή για την ανάγκη να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο «καθαρών τιμών», όπως λέγεται. Θα πρέπει η έκπτωση που δίνει ο παραγωγός στον επιχειρηματία του λιανικού εμπορίου, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ κ.λπ., να περνά στο ράφι και όχι στην τσέπη του επιχειρηματία. Θα ωφεληθούν τόσο ο καταναλωτής όσο και ο παραγωγός και, φυσικά, η εθνική μας οικονομία.
Τέλος, πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος στις συναλλαγές μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών. Φάρμακα και κάθε είδους αγροτικά εφόδια γνωστών ευρωπαϊκών εταιρειών πωλούνται στις γειτονικές μας χώρες, που είναι και στην ΕΕ, στη μισή τιμή απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Έτσι, το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγρότη εκτινάσσεται στα ύψη. Απαιτούνται, λοιπόν, νέο νομικό πλαίσιο και νέες δομές εμπορίας. Απαιτείται αυστηρός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Απαιτείται, όμως, και συνείδηση από τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και, φυσικά, τους εμπόρους στην παραγωγή, στην τυποποίηση και στην εμπορία των αγροτικών μας προϊόντων.
Το συνέδριο δεν έδωσε ισχυρή εκπροσώπηση του πρωτογενούς τομέα
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ποια είναι τα συμπεράσματα για τον αγροτικό τομέα; Υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση του πρωτογενούς τομέα στη νέα πολιτική επιτροπή;
Το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, μετά από τις αλλαγές που έγιναν στη διαδικασία εκλογής της νέας Πολιτικής Επιτροπής, δεν έδωσε ισχυρή εκπροσώπηση του πρωτογενούς τομέα στο όργανο. Η ορθή απόφαση μείωσης των μελών της Πολιτικής Επιτροπής έφερε «παράπλευρες απώλειες». Βέβαια και οι αγρότες σύνεδροι, κάποιες φορές, δεν στηρίζουν αγρότες υποψηφίους. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη συνεδρίαση για τα αγροτικά θέματα, κατατέθηκαν προτάσεις από τους συνέδρους και, φυσικά, σύντομα μέσα από διάλογο με τους αγρότες θα συμπληρωθούν και θα ολοκληρωθούν οι προτάσεις μας για τον αγροτικό τομέα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου