Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Πώς μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανεργίας

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Η ανεργία είναι μια τρομερή «επιδημία» που πλήττει μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου. Σχεδόν 14 εκατ. Aμερικανοί είναι άνεργοι και πολλά εκατομμύρια ακόμη δουλεύουν είτε σε εργασίες μερικής απασχόλησης είτε σε δουλειές που δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα τους. Μερικές ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνουν ακόμη χειρότερα: 21% των ισπανών εργατών είναι άνεργοι.
Και η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται. Πρόκειται για μια τραγωδία δίχως τέλος - και, σε ένα λογικό κόσμο, η πρώτη μας οικονομική προτεραιότητα θα ήταν να δώσουμε ένα τέλος σε αυτήν την τραγωδία.

Ομως ένα περίεργο πράγμα συνέβη στον πολιτικό μας διάλογο: και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, οι πολιτικοί «παίκτες» συμφώνησαν ομόφωνα ότι δεν μπορεί (ή δεν πρέπει) να γίνει κάτι σχετικά με την ανεργία. Έτσι, αντί για μια αποφασιστική στάση ενάντια σε αυτή την πηγή βασάνων και την οικονομική σπατάλη, το μόνο που ακούμε είναι περισσότερες δικαιολογίες για την αδράνεια των υπευθύνων, αμπαλαρισμένες με μια φρασεολογία «σωφροσύνης» και «υπευθυνότητας».
Κάποιος πρέπει επιτέλους να πει το αυτονόητο: το να εφευρίσκεις διαρκώς δικαιολογίες ώστε να αποφύγεις να αντιμετωπίσεις την ανεργία δεν είναι ούτε υπεύθυνο ούτε σώφρον. Πρόκειται αντίθετα για μια νοσηρή απόρριψη της ευθύνης.
Για τι είδους δικαιολογίες μιλάω; Καταρχάς για την δημοσίευση, την προηγούμενη εβδομάδα, μιας έκθεσης οικονομικών προβλέψεων του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ο ΟΟΣΑ είναι βασικά μια διακυβερνητική «δεξαμενή σκέψης» (think tank) που αντικατοπτρίζει την «κοινή λογική» της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ.

Τι λέει λοιπόν ο ΟΟΣΑ σχετικά με την υψηλή ανεργία στις χώρες μέλη του; «
Η δυνατότητα ελιγμών ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι περίπλοκες προκλήσεις με πρακτικές μακροοικονομίας έχει σχεδόν εξαντληθεί», διακήρυξε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, συμβουλεύοντας τις χώρες αυτές να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε μακροπρόθεσμες «δομικές» μεταρρυθμίσεις με μικρή μόνο επίδραση στα τρέχοντα επίπεδα απασχόλησης.
Πως όμως γνωρίζουμε ότι όντως δεν υπάρχει άλλος «χώρος» ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι περίπλοκες προκλήσεις «με πρακτικές μακροοικονομίας»; Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού δεν μας το είπε, ενώ η ίδια η έκθεση δεν προτείνει τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης στην απασχόληση. Αντιθέτως, το μόνο που κάνει είναι να υπερτονίζει τους κινδύνους μιας αποχώρησης από τις «ορθόδοξες» πολιτικές.

Αλλά, πάλι, ποιος μιλάει πλέον σοβαρά για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αυτές τις ημέρες; Σίγουρα όχι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που νοιάζεται μόνο για περικοπές φόρων και απορύθμιση- ούτε αλλά ούτε και η κυβέρνηση Ομπάμα, που ουσιαστικά έχει «θάψει» το όλο θέμα εδώ και ενάμιση χρόνο.

Το ότι όμως οι φορείς της εξουσίας δεν μιλούν για θέσεις εργασίας, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα γι' αυτές. Θυμηθείτε πως οι άνεργοι δεν έχουν μείνει χωρίς δουλειά επειδή δεν επιθυμούν να εργαστούν διότι τους λείπουν οι απαραίτητες δεξιότητες. Τίποτε κακό δεν συμβαίνει με τους εργαζόμένους μας - θυμηθείτε πως πριν τέσσερα χρόνια η ανεργία ήταν μόλις 5%.
Ο πυρήνας του οικονομικού μας προβλήματος είναι το χρέος, κυρίως τα ενυπόθηκα χρέη των νοικοκυριών, που συσσωρεύτηκε στα χρόνια της «φούσκας» την περασμένη δεκαετία. Και τώρα που η «φούσκα» αυτή έσκασε, το χρέος λειτουργεί ως ένα μεγάλο βαρίδι που καθυστερεί την οικονομία μας, εμποδίζοντας την ανάκαμψη της απασχόλησης. Αν συνειδητοποιήσουμε πως η συσσώρευση του ιδιωτικού χρέους είναι το πραγματικό πρόβλημα, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε γι'αυτό.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να έχουμε ομοσπονδιακά προγράμματα που θα χρησιμοποιούσαν τους σημερινούς άνεργους σε χρήσιμα δημόσια, όπως η επισκευή των δρόμων μας: τα εισοδήματα αυτά θα διευκόλυναν την αποπληρωμή των χρεών από τα νοικοκυριά. Θα μπορούσαμε να προωθήσουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα τροποποίησης των υποθηκών, ώστε να μειωθούν τα χρέη των προβληματικών νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Θα μπορούσαμε επίσης να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 4% που έφτασε κατά τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Ρέιγκαν, ένα νούμερο που θα συντελούσε στην ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους.
Υπάρχουν λοιπόν τρόποι να υποχωρήσει η ανεργία. Ισως είναι ανορθόδοξοι, αλλά ανορθόδοξα είναι και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και όλοι όσοι μας προειδοποιούν για τυχόν κινδύνους από την υιοθέτηση τέτοιων μεθόδων, θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί αυτό το ρίσκο πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο από τα βέβαια βάσανα που θα φέρει η αδράνεια μας.
Γνωρίζω βέβαια ότι θα υπάρξουν σοβαρά πολιτικά εμπόδια, αν προωθήσουμε ενεργά κάποια από τα παραπάνω μέτρα. Είναι βέβαιο πως στις ΗΠΑ κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας θα προσκρούσει σε ένα πέτρινο τείχος που ορθώνει η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το ζήτημα. Κι εγώ άλλωστε, ξανακοιτώντας τα γραπτά μου του τελευταίου έτους, βλέπω πως έχω «αμαρτήσει»: καλός είναι ο πολιτικός ρεαλισμός, αλλά η αλήθεια είναι πως έχω προτείνει πολύ λίγα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε το σοβαρότερο μας πρόβλημα.
Οπως το βλέπω εγώ, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση επιτηδευμένης «ανημποριάς» σχετικά με το θέμα της ανεργίας: όσο περισσότερο αποτυγχάνουν να κάνουν κάτι για την ανεργία, τόσο περισσότερο πείθουν εαυτούς ότι δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούν να κάνουν για να λύσουν το πρόβλημα. Όλοι εμείς όμως που γνωρίζουμε περισσότερα γι' αυτό το ζήτημα, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

31 ΜΑΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

 


Το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ. ΑμεΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ κοινοποιεί το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( Π. Ο. Υ. ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου .

 Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση καπνού και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του καπνίσματος.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος είναι : Η τήρηση της Σύμβασης Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού , και συγκεκριμένα η ευρεία αποδοχή της από τα Κράτη- Μέλη, στη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την επικύρωση της καθώς και στα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή μέτρων σύμφωνων με τις κατευθυντήριες οδηγίες της.
Η Σύμβαση Πλαίσιο του Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο του καπνού είναι το πρώτιστο εργαλείο ελέγχου του καπνού παγκοσμίως. Ως η πρώτη συνθήκη που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Π.Ο.Υ. αποτελεί ένα επίτευγμα – ορόσημο στην προαγωγή της δημόσιας υγείας. Βρίσκεται σε ισχύ μόλις από το 2005, ωστόσο είναι ήδη μία από τις ταχύτερα και ευρύτερα αποδεκτές συνθήκες στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, με περισσότερα από 170 συμβαλλόμενα μέρη. Πρόκειται για μία συνθήκη που βασίζεται σε τεκμήρια και η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για το ανώτατο επίπεδο υγείας παρέχοντας νέες νομικές διαστάσεις για συνεργασία στον έλεγχο του καπνού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2011 δίνει έμφαση στη σφαιρική σημασία της συνθήκης, τονίζει τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών στα πλαίσια της συνθήκης και προωθεί τον ουσιώδη ρόλο της Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών και του Π.Ο.Υ. στην υποστήριξη των προσπαθειών των χωρών προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις αυτές. Η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών είναι ταυτόχρονα το κεντρικό όργανο της συνθήκης και ο εκτελεστικός της φορέας.
Ο κόσμος χρειάζεται τη Σύμβαση Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού στον ίδιο βαθμό που – ή και σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι – την χρειαζόταν και το1996 όταν η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας υιοθέτησε ένα ψήφισμα για μία διεθνή σύμβαση πλαίσιο σχετικά με τον έλεγχο του καπνού. Η χρήση του καπνού είναι η κύρια αιτία θανάτου. Φέτος, πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρκίνο, πνευμονοπάθεια ή άλλη ασθένεια σχετική με το κάπνισμα. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι – πάνω από το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά- που θα πεθάνουν από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Το ετήσιο φορτίο θανάτου από την παγκόσμια επιδημία της χρήσης καπνού μπορεί να ανέλθει σε 8 εκατομμύρια άτομα μέχρι τι 2030, αφού έχει ήδη δολοφονήσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει 1 δισεκατομμύριο κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.
Όπως συμβαίνει και με οποιαδήποτε άλλη συνθήκη, η Συνθήκη Πλαίσιο του Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο του καπνού επιφέρει νομικές υποχρεώσεις στα συμβαλλόμενα μέρη του- δηλαδή στις χώρες (και την Ευρωπαϊκή Ένωση) οι οποίες έχουν προσχωρήσει επίσημα σε αυτήν.
Μεταξύ αυτών των υποχρεώσεων είναι:
• Η προστασία των πολιτικών δημόσιας υγείας από τα εμπορικά και άλλα επενδυμένα συμφέροντα της καπνοβιομηχανίας.
• Η υιοθέτηση τιμολογιακών και φορολογικών μέτρων για τη μείωση της ζήτησης καπνού.
• Η προστασία των ανθρώπων από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.
• Η ρύθμιση των περιεχομένων των προϊόντων καπνού.
• Η ρύθμιση των κοινοποιήσεων των προϊόντων καπνού.
• Η ρύθμιση της συσκευασίας και των ετικετών των προϊόντων καπνού.
• Η προειδοποίηση των ανθρώπων για τους κινδύνους από τον καπνό.
• Η απαγόρευση της διαφήμισης, προώθησης και χορηγίας του καπνού.
• Η προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους για να απαλλαγούν από τον εθισμό τους στον καπνό.
• Ο έλεγχος του παράνομου εμπορίου των προϊόντων καπνού.
• Η απαγόρευση των πωλήσεων από και προς τους ανήλικους.
• Η υποστήριξη οικονομικά βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων έναντι της καπνοκαλλιέργειας
Η συνθήκη αναγνωρίζει επίσης τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της βοήθειας προς χώρες χαμηλού και μετρίου εισοδήματος έτσι ώστε να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.
Η εκστρατεία θα εστιάσει στο ακόλουθο βασικό μήνυμα: ότι οι χώρες πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τη συνθήκη για να προστατεύσουν τις σημερινές και τις αυριανές γενιές από την καταστροφή της υγείας, τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την κατανάλωση και την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.
Αν οι χώρες λάβουν σοβαρά υπόψη την προτροπή του Π.Ο.Υ., θα ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό το κόστος από τις ασθένειες και τους θανάτους που σχετίζονται με τον καπνό».
 
Pella News

Ενισχύσεις ΠΣΕΑ για αποκατάσταση και ανασύστασηPDF
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ. | 31.05.2011
ImageΚρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.340 δικαιούχων παραγωγών καταβάλλει αυτή την εβδομάδα ο ΕΛ.Γ.Α..

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού την Τετάρτη 1 Ιουνίου ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) για ανασύσταση κεφαλαίου και συμπληρωματικής ενίσχυσης (έως τρίτη δόση) και για την αποκατάσταση παγίου κεφαλαίου, για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν το α’ τρίμηνο του 2008 σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραγωγών των ακόλουθων νομών: Άρτας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κορινθίας, Λασιθίου, Πρεβέζης, Πέλλας, Ρεθύμνης, Χανίων.
Ακόμα, την Παρασκευή 3 Ιουνίου ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) για απώλεια παραγωγής και για την αποκατάσταση παγίου κεφαλαίου, για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν το 2007 σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραγωγών των ακόλουθων νομών: Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ηλείας, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λαρίσης, Λέσβου, Μαγνησίας, Πέλλας, Ρεθύμνης, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Χανιών.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού στην διεύθυνση

 www.elga.gr.
 Agronews

Η τρόικα συμφωνεί στη μείωση του ΦΠΑ  • (0)

Στόχος η συναίνεση της ΝΔ στα μέτρα λιτότητας

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο γερμανικές πηγές, υποστηρίζει ότι η τρόικα συμφωνεί στη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, με απώτερος στόχο να κερδίσει τη συναίνεση της ΝΔ για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και αποκρατικοποιήσεων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσαν τις φήμες τονίζοντας, όμως, ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μέλλον (και όχι μέσα στο 2011) όταν θα υπάρχουν επαρκή έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγήs

Newsbeast.gr

'Κλείδωσε'' η συμφωνία - Σας γλιτώσαμε από το ''θάνατο'' της πτώχευσης τώρα θα ''πεθάνετε'' της πείνας''- Ανταλλάγματα στο πακέτο των περίπου 60 δις ευρώ : Νέα μέτρα άγριας λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις στο Δημόσιο και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων
- Στη συναίνεση του Α.Σαμαρά στοχεύει η τρόικα που λέει ΝΑΙ στη μείωση του ΦΠΑ - Όχι από εφέτος λέει ο Γ.Παπακωσταντίνου
- Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την Ελλάδα
- Ανακοινώνεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και μετά η αξιολόγηση της τρόικας


Τα καλά νέα είναι πως όλα δείχνουν ότι δεν θα ''φαλιρίσουμε'' μέσα στο καλοκαίρι και πως θα πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου.
 
Σύμφωνα με τον ''βομβαρδισμό'' πληροφοριών από Αμερική και Ευρώπη, η γερμανική κυβέρνηση είπε το πολυπόθητο ''ναι'' στην διάσωση της Ελλάδας με νέο δάνειο αποσυνδέοντας το ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ με το πάγιο αίτημα τους για σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες έχουν έτοιμο, μετά τη γερμανική συναίνεση, το σωσίβιο-δάνειο των δεκάδων δισεκατομυρίων ευρώ, που θα μας γλιτώσει από ''πνιγμό'' τον Ιούλιο που τελειώνουν τα διαθέσιμα χρήματα στο Δημόσιο Ταμείο.
 
Το γερμανικό ΝΑΙ επιτάχυνε τις εξελίξεις σε σημείο που ο Α.Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, μίλησε ξεκάθαρα για επικείμενη συμφωνία με την Ελλάδα.
 
''Η τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα συνεχίζεται ακόμη.Έχει γίνει πρόοδος, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες'' ήταν οι πανηγυρικού χαρακτήρα δηλώσεις του.

Όμως και η τρόικα άνοιξε διάπλατο το δρόμο για την απαιτούμενη συναίνεση του Α.Σαμαρά, διαρρέοντας πως συμφωνεί στη μείωση του ΦΠΑ.
Όμως από το υπουργείο Οικονομικών λένε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση στο Φ.Π.Α από τώρα γιατί θα μειωθούν κατά πολύ τα έσοδα και το αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό για πιθανότατα το 2012, ίσως για να λειτουργήσει πολιτικά και ως ''δόλωμα'' για να αποσπάσουν τη συναίνεση του Α.Σαμαρά.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση Μέρκελ, η τρόικα φέρεται να συναινεί στη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και το νερό μπαίνει πλέον στο ''αυλάκι''.
 
Και έτσι ερχόμαστε στην άλλη όψη του νομίσματος, στα επώδυνα μέτρα που θέλοντας και μη θα πάρουμε ως αντάλλαγμα και που ανακοινώνονται την Πέμπτη, σχεδόν ταυτόχρονα με την έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τη βιωσιμότητα ή μη του χρέους της.
 
Πάμε ολοταχώς προς νέα μέτρα λιτότητας και για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που θα ελέγχονται από τεχνοκράτες της Ευρωπαικής Ένωσης.
 
Η ''κερκόπορτα'' της άλωσης του Δημοσίου που θα σημάνει και την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων ονομάζεται ΟΤΕ.
 
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Deutsche Telekom βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι Γερμανοί θα αγοράσουν και το υπόλοιπο πακέτο μετοχών εαν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.
Ποιές είναι αυτές;
Άρση της μονιμότητας ακόμα και για τους ''παλιούς'' υπαλλήλους και ταυτόχρονα απολύσεις εως και 2.000 εργαζομένων και μειώσεις μισθών σε όσους απομείνουν.
 
Εαν η Deutsche Telekom πάρει όσα ζητάει, τότε υπάρχει κανείς που θα στοιχηματίσει πως θα ζητήσουν κάτι λιγότερο οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τις επιχειρήσεις του Δημοσίου που θα πουληθούν;
 
Διαβάστε επίσης :
Έφτασε το τέλος της μονιμότητας στο Δημόσιο–Αρχή από τον ΟΤΕ

Newsit.gr

Ισχυρή αντίδραση στο Χ.Α. με "οδηγό" τα κέρδη των τραπεζώνΙσχυρή αντίδραση στο Χ.Α. με "οδηγό" τα κέρδη των τραπεζώνΣχεδόν… ενθουσιώδες είναι το κλίμα που διαμορφώνουν στο Χ.Α. οι προσδοκίες για αίσια έκβαση στο "σίριαλ" της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αλλά και δημοσιεύματα για νέο δάνειο. "Άλμα" έως 6,1% στις τράπεζες.

Εξίσωση προς τα κάτω για όλες τις συντάξεις

Μέσα σε 5 χρόνια, οι συνταξιούχοι "πληρώνουν" €4 δισ. Μαζί με τους μισθωτούς, ο λογαριασμός μέχρι το 2015, αγγίζει τα €9,5 δισ. Γκρεμίζεται το κοινωνικό κράτος δικαίου, κόβονται επιδόματα, μειώνονται οι παροχές υγείας.

Τρόικα: Πολύ κοντά στο τέλος της επιθεώρησης της προόδου

Στη μείωση του ΦΠΑ φέρεται συμφωνεί η Τρόικα. Πολύ νωρίς για να εφαρμοστεί η πρόταση, δηλώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Capital.gr

Περί δημοκρατίας


Τρίτη, 31 Μαΐου 2011


Τί ακριβώς είναι δημοκρατία;προέρχεται από την ένωση δύο λέξεων δήμος(λαός)καί κράτος( εξουσία),δηλαδή ό λαός στήν εξουσία.
Στό δημοκρατικό πολίτευμα ή πλειοψηφία αποφασίζει γιά τό ποιός θά κυβερνήσει τό κράτος.
Ποιός όμως είναι ικανός νά τό κάνει;
Κάποιος πολιτικός;ένας βιομήχανος;ένας δικαστής;ένας στρατιωτικός;
Όλοι έχουν περάσει ...και ο κόσμος συνεχίζει να είναι άδικος...η ανισότητες μεγαλώνουν,η δικαιοσύνη είναι μόνο για τους λίγους,οι φτωχοί πληθαίνουν,πόλεμοι,ανεργία...
Τι φταίει;
Η ίδια η δημοκρατία;
Αν η πλειοψηφία αποφασίσει να πάει να πνιγεί,θα πρέπει να πνιγούν και οι υπόλοιποι;
Μήπως τελικά όλα είναι θέμα παιδείας?
Αν όλοι οι άνθρωποι είχαν την σωστή παιδεία και όχι εκπαίδευση,μήπως θα μπορούσαν να είναι δίκαιοι και να μπορούν να πάρουν της σωστές αποφάσεις για το καλό το δικό τους και των υπολοίπων.
Η μήπως ο άνθρωπος πρέπει να εκπαιδεύεται με σκοπό να βγάζει όσο ποιο πολλά χρήματα μπορεί,να ζει μια ζωή μέσα στον πλούτο και της άνεσης,αδιαφορώντας για τον διπλανό του.
Η μήπως πρέπει να εκπαιδεύεται στην τέχνη του πολέμου,με σκοπό να κατακτήσει όσα ποιο πολλά μπορεί αποκτώντας δόξα?αδιαφορώντας πόσους σκότωσε στην διαδικασία.
Όλα αυτά είναι φιλοσοφικά ερωτήματα?
Η μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτό για το οποίο ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο?
Θα μπορούσαμε να ζούμε σε έναν επίγειο παράδεισο?η είναι ουτοπικό να πιστεύουμε κάτι τέτοιο?
Τελικά ο άνθρωπος είναι αυτοκαταστροφικό ον?η έτσι θέλουν να πιστεύουμε αυτοί που μας εκπαίδευσαν?
Τελικά τι είναι ποιο ουτοπικό από την δημοκρατία?
Για να λειτουργήσει η δημοκρατία χρειάζεται λοιπόν αυτοί που αποφασίζουν(ψηφίζουν),να μπορούν να το κάνουν...να έχουν την κατάλληλη παιδεία για να μπορούν να αποφασίσουν δίκαια,αδιαφορώντας για το προσωπικό τους συμφέρον και να έχουν κατά νου το δίκαιο και το σωστό...έτσι δεν είναι?

Τελικά ο Πλάτωνας δέν ήταν καθόλου ουτοπιστής.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 

 tromaktiko 

Σύντομα οι διαγωνισμοί για κοιτάσματα πορφυρικού χρυσού και αντιμονίτη


 Δήλωσε ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης 

31/5/2011 

«Εντός είκοσι ημερών, θα μπορέσουμε να βγούμε στον αέρα, με διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς, για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πορφυρικού χρυσού και αντιμονίτη - ενός «κρίσιμου» ορυκτού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία».
Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστερίου Ροντούλη.
Ο κ. Μανιάτης, επιβεβαίωσε την ύπαρξη των κοιτασμάτων, η αξία των οποίων με τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 18 δισ., «από τα οποία ωστόσο, θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι απώλειες κατά την εξόρυξη».
Ειδικότερα τέλος, για τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, «για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης περιβαλλοντικής μελέτης», διευκρίνισε ο κ. Μανιάτης.
 
Agrotypos

Τουρκία: Δημοσκόπηση φέρει το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, να συγκεντρώνει 39% στις εκλογές της 12ης Ιουνίου
  1. Το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) μειώθηκε πολύ συγκρινόμενο με το 46% που είχε καταγράψει στις εκλογές του 2007, αλλά αναμένεται παρ' όλ' αυτά να κερδίσει για τρίτη συναπτή φορά στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, όπως καταδεικνύει μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
  2.     Η δημοσκόπηση, της εταιρίας DORInsight, εμφανίζει το κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκεντρώνει το 39% των ψήφων.
  3.     Το αποτέλεσμα αυτής της δημοσκόπησης είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που κατέγραψαν δημοσκοπήσεις άλλων τουρκικών εταιριών, που έφεραν το AK να συγκεντρώνει το 45-50%.
  4.     Κοινωνικά συντηρητικό και οικονομικά φιλελεύθερο, το AK αντλεί ισχύ σε σημαντικό βαθμό από το γεγονός ότι η οικονομία σημείωσε ταχεία ανάπτυξη, ενώ εξασφάλισε πολιτική σταθερότητα. Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, πιστώθηκε ότι έσπασε τον φαύλο κύκλο των πολιτικών και οικονομικών κρίσεων που είχαν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.
  5.     Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την 11η ως την 18η Μαΐου σε δείγμα 2.508 ψηφοφόρων και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας και έχει στατιστικό ποσοστό σφάλματος μόλις ±1%, ανέφερε η εταιρία.
  6.     Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), υπό νέα ηγεσία, συγκεντρώνει 24%, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 12%, μόλις δύο μονάδες πάνω από το όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο οποιουδήποτε κόμματος στη βουλή.

Ελεύθερος Τύπος - Σχετικά Άρθρα

Αμετακίνητη θα μείνει η ΕΚΤ σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέουςΗ ΕΚΤ δεν πρόκειται να χαλαρώσει τη έντονα αρνητική στάση της έναντι της πρότασης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε το απερχόμενο μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Gertrude Tumpel-Gugerell.
Tumpel-Gugerell. (δεξιά κάτω σε φωτο)Tumpel-Gugerell. (δεξιά κάτω σε φωτο)Η Tumpel-Gugerell δήλωσε στο Ρόιτερς πως δίνοντας στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των χρεών της ισοδυναμεί με χρεοκοπία ασχέτως του πως θα παρουσιαστεί επικοινωνιακά.
Όταν ρωτήθηκε για το αν μία πλήρης ή μία ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί μία εκδοχή με την οποία θα μπορούσε να συμπλεύσει η ΕΚΤ, κατηγορηματικά απέρριψε την ιδέα λέγοντας πως "δεν αποτελεί επιλογή".
Ερωτηθείσα επίσης για το εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη στάση της όταν θα καθήσει στο ίδιο τραπέζι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση για να συζητήσουν πάνω στην έκθεση της τρόικα για την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, απάντησε επίσης αρνητικά τονίζοντας πως "δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο".
Τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο μία εκούσια από τους ιδιώτες επενδυτές αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα ικανοποιούσε την ΕΚΤ.
Σημιεώνεται πως ένας αριθμός κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ κάνουν τελευταία σκόπιμα ωμές προειδοποιήσεις για τις συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Enet.gr


Αρχειοθήκη ιστολογίου