Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν 33 βουλευτές της ΝΔ


Την ουσιαστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν 33 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή ΠέλλαςΙορδάνη Τζαμτζή, με ερώτηση που...
κατέθεσαν στον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Οι 33 Βουλευτές τονίζουν στον Υπουργό Οικονομικών ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «καίει» τα εξουθενωμένα εισοδήματα όλων των νοικοκυριών και ότι το λαθρεμπόριο του πετρελαίου δεν αντιμετωπίζεται μέσα από την διαδικασία καταβολής του επιδόματος θέρμανσης αναφέροντας ταυτόχρονα προτάσεις για την αντιμετώπιση του. 
Οι Βουλευτές στην ερώτηση τους προς τον αρμόδιο Υπουργό αναφέρουν τα εξής:

«Η κυβέρνηση, τον περσινό χειμώνα και παρά τα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, μοίρασε 155  εκατομμύρια ευρώ ως επίδομα θέρμανσης, αυξάνοντας την επιστροφή  του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα 35 λεπτά.
Το επίδομα θέρμανσης  δόθηκε σε έξι δόσεις για τον χειμώνα 2013-2014.
 Η γραφειοκρατία που αντιμετώπισαν πολλοί συμπολίτες μας στην υποβολή των αποδείξεων, οδήγησαν πολλούς στην απόφαση να μην υποβάλλουν χαρτιά για να πάρουν το επίδομα.
Οι περισσότεροι όμως, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα  να προμηθευτούν τις απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου, για την ικανοποιητική θέρμανση τους.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμάνθηκε πέρυσι στο 1 ευρώ το λίτρο, με το επίδομα θέρμανσης που θα έπαιρνε κάποιος, ανάλογα με την ζώνη κατοικίας του.
Πολλοί  συμπολίτες μας,  και ιδιαίτερα οι άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες,  χαμηλόμισθοι,  χαμηλοσυνταξιούχοι,  τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι και άλλες ομάδες συμπολιτών μας που ζουν  στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά, λόγω της  υψηλής τιμής του πετρελαίου, δεν κατανάλωσαν πετρέλαιο για θέρμανση,  αλλά  προσέφυγαν στην καύση ξύλου και κάθε άλλου υλικού για να ζεσταθούν, ή οι περισσότεροι μείωσαν κατακόρυφα τις ποσότητες πετρελαίου και τα καλοριφέρ έκαιγαν μόνο 2-3 ώρες το 24ωρο. Ουσιαστικά, πολλοί συμπολίτες μας «πάγωσαν» στο κρύο.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν α) η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου για θέρμανση, με  αποτέλεσμα την μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος και β) η μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κοπής δένδρων, καθώς και η επιβάρυνση της υγείας των πολιτών λόγω της αιθαλομίχλης  που δημιούργησε η καύση ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.
Πολλοί μίλησαν για αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου μέσα από αυτή την διαδικασία καταβολής του επιδόματος θέρμανσης.
Το λαθρεμπόριο θα αντιμετωπιστεί, α) με την τοποθέτηση GPS σε όλα τα φορτηγά βυτιοφόρα που μεταφέρουν πετρέλαιο, β) με την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια βενζίνης και γ) με συνεχείς ελέγχους, τόσο στα πρατήρια αλλά ακόμη περισσότερο στα διυλιστήρια και τα βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου στα πλοία και αλλού.
Μελέτες Ινστιτούτων καθώς και ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, αναφέρουν  ότι με το σημερινό καθεστώς πάρα πολλοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι χαμηλόμισθοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι και άλλες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας που είναι φτωχοί, θα «παγώσουν» από το κρύο, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και το κράτος δεν θα έχει  έσοδα.
Με δεδομένο ότι σε πολλές περιοχές της  Ελλάδας μας με μεσαίο και  μεγάλο υψόμετρο, απαιτείται θέρμανση για 6 και 7 μήνες, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να καταναλώνουν συνεχώς πετρέλαιο, ξύλα, pellets, κλπ.
Για πετρέλαιο θέρμανσης σε μονοκατοικία, όπως είναι σε όλα τα χωριά της χώρας μας, απατούνται τουλάχιστον 3 τόνοι σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και 5-6  τουλάχιστον τόνοι, σε περιοχές με μεσαίο και μεγάλο υψόμετρο.
Ανάλογα ψηλότερη είναι η επιβάρυνση που δέχονται τα νοικοκυριά που διαμένουν σε πολυκατοικίες και μένουν σε περιοχές με μεσαίο και μεγάλο υψόμετρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας τον Ιούνιο έσβησαν οι σόμπες και τα καλοριφέρ.
Επειδή το πετρελαίου θέρμανσης «καίει» τα εξουθενωμένα εισοδήματα όλων των νοικοκυριών και περισσότερο των νοικοκυριών στις περιοχές της χώρας μας με μεγάλο  υψόμετρο.
Επειδή πρέπει να βοηθηθούν οι φτωχοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι χαμηλόμισθοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας .

Πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά  ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης,  ώστε να μειωθεί  η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να έλθει στα επίπεδα πριν την κρίση.

Με την ουσιαστική μείωση της τιμής

α)  Θα ζεσταθούν οι συμπολίτες μας, διότι θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.
β)  Τα προβλήματα υγείας, καθώς και τα  περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας  της αιθαλομίχλης, που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η ανεξέλεγκτη καύση διαφόρων αντικειμένων, καθώς και ακατάλληλων προς καύση ξύλων (παλιά έπιπλα κλπ), σχεδόν θα εξαλειφτεί.
γ)  Το κράτος   θα έχει πολύ περισσότερα έσοδα, από την αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Τέλος, για τους ανέργους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, τριτέκνους, πολυτέκνους και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, να υπάρξει  επίδομα με βάση το υψόμετρο, ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν.

                                        Ερωτάσθε  κ. Υπουργέ

α) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την ουσιαστική μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, για τον χειμώνα;
β) Προτίθεστε να συνεχίσετε το επίδομα σε ανέργους, ανασφάλιστους υπερήλικες, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, τριτέκνους, πολυτέκνους και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες,   ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης;


                                               Οι Ερωτώντες  Βουλευτές


1.     Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. Πέλλας
2.   Κοντογιάννης Γιώργος Βουλευτής Ηλείας
3.    Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων
4.     Μακρή – Θεοδώρου Ελένη Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας
5.   Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Ν. Βοιωτίας
6.   Γεωργαντάς Γιώργος Βουλευτής Ν. Κιλκίς
7.    Κωνσταντόπουλος Γεώργιος Βουλευτής Ν. Πιερίας
8.     Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Καβάλας
9.     Κοψαχείλης Τιμολέων Βουλευτής Ν. Γρεβενών
10.    Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Πιερίας
11.    Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Ν. Λάρισας
12.    Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
13.    Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ν. Ημαθίας
14.     Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
15.      Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Καρδίτσας
16.      Κοντογεώργος Κώστας Βουλευτής Ευρυτανίας
17.      Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ηλείας
18.      Λυκουρέντζος Ανδρέας Βουλευτής Αρκαδίας
19.      Νταβλούρος Αθανάσιος Βουλευτής Αχαΐας
20.      Δήμας Χρήστος Βουλευτής Κορινθίας
21.      Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Μεσσηνίας
22.      Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Λάρισας
23.     Αντωνίου Μαρία  Βουλευτής Καστοριάς
24.    Αραμπατζή Φωτεινή  Βουλευτής Σερρών
25.     Πατριανάκου Φεβρωνία Βουλευτής Ν. Λακωνίας
26.     Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Ν. Καβάλας
27.     Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Δράμας
28.     Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Κορινθίας
29.     Καρανάσιος Ευθύμιος Βουλευτής Ν. Χαλκιδικής
30. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Βουλευτής Ν. Φλώρινας
31. Καραμανλή Άννα Βουλευτής Αθηνών Β΄
32. Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ηλείας
33. Κεφαλογιάννης Ιωάννης Βουλευτής Ν. Ρεθύμνου

Αρχειοθήκη ιστολογίου