Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόβα εκλογών για Σαμαρά

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Η σημερινή επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στον ΟΑΕΔ δείχνει ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανοίγει και επισήμως τη «βεντάλια» της προεκλογικής στρατηγικής που επεξεργάζεται εδώ και καιρό.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε «πορεία προς το λαό», που θα περιλαμβάνει περιοδείες σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να μεταφέρει το πολιτικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας για την επανεκκίνηση της χώρας, καθώς και επισκέψεις που θα έχουν ξεχωριστή σημειολογία.
Κραδαίνοντας το επιχείρημα της πολιτικής δικαίωσης για τις θέσεις που διατυπώνει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, για την αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε τον ΟΑΕΔ, εκεί όπου καταγράφεται και αριθμητικά το δράμα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, με την ανεργία να καλπάζει, και τη μελαγχολία να εμπεδώνεται ως συναίσθημα, κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει τέτοιες δημόσιες παρεμβάσεις και επισκέψεις, καθώς εκτιμάται ότι η επαφή του με τον απλό κόσμο, ενισχύει την εικόνα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και παγιώνει τη μη αναστρέψιμη πορεία για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές.

Statesmen.gr

Να γιατί η κατάσταση με το χρέος δεν βγαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες




Παρακάτω παραθέτω μερικά πραγματάκια με στοιχεία που πήρα από το πολύ καλό άρθρο του Puru Saxena που εξηγεί γιατί η αναδιάρθρωση ή ο πληθωρισμός του χρέους είναι αναπόφευκτος και πως η κατάσταση στην Ελλάδα απλά δεν βγαίνει.

Τα πράγματα για την Ελλάδα είναι απλά. Χρειάζεται μόνο ένας απλός μαθηματικός υπολογισμός για να δει κανείς ότι η κατάσταση με το χρέος δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αναδιάρθρωση.

Για να δούμε λοιπόν. Το χρέος της χώρας είναι 160% με μέση απόδοση των ομολόγων στο 15%. Κάντε τον υπολογισμό (απλός πολλαπλασιασμός είναι) και θα δείτε ότι μόνο για τους τόκους χρειάζεται το 24%, δηλ. το 1/4 του ΑΕΠ. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποια οικονομία που να αντέχει να δίνει το 24% του ΑΕΠ της σε τόκους.

Συνεπώς χωρίς το πακέτο βοήθειας είμαστε καταδικασμένοι άμεσα. Με το πακέτο, μετά από 2 χρόνια. Γι' αυτό η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων είναι πάνω από 40%. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Μέρκελ έχει αρκετούς ψήφους για να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την χώρα μας. Λέγεται ότι πρέπει να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης, κάτι που θα σημάνει την κατάρρευση της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη υπάρχει το ερώτημα αν η λύση είναι το ευρωομόλογο. Η απάντηση είναι σαφώς και όχι.

Καταρχάς κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα έχει αξιολόγηση ΑΑΑ. Εδώ τα αμερικάνικα ομόλογα έχουν από την S&P αξιολόγηση ΑΑ+. Περιμένετε ότι το ευρωομόλογο θα έχει ΑΑΑ την στιγμή μάλιστα που οι Ευρωπαίοι έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι είναι ήξεις αφίξεις; Οι αγορές πλέον βλέπουν με καχυποψία οτιδήποτε ανακοινώνεται στην Ευρώπη.

Ύστερα υπάρχει και το ζήτημα του ότι δεν υπάρχει πολιτική ένωση. Είναι σα να λέμε ότι εκδίδει η Ελλάδα ευρωομόλογα για να καλύψει το χρέος της και επειδή δεν μπορεί ύστερα να πληρώσει τους δανειστές της αυτοί να πηγαίνουν και να τα παίρνουν για παράδειγμα εξ ολοκλήρου από την Φιλανδία (είναι και επίκαιρη λόγω των εγγυήσεων που ζητά). Ποιος λογικός Υπ. Οικονομικών των χωρών με υψηλή αξιολόγηση θα το δεχθεί αυτό; Μάλλον κανείς!

Η Αμερική από την άλλη σε αντίθεση με την Ευρώπη είναι πολύ δύσκολο να πάει σε default γιατί έχει την δυνατότητα να πληθωρίσει όποτε θελήσει το νόμισμά της χωρίς συνέπειες αφού το αμερικάνικο δολάριο αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και οι συνέπειες του πληθωρισμού διαχέονται στην υφήλιο. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της Bank of International Settlements η δυναμική του χρέους στις αναπτυγμένες χώρες είναι τέτοια που θα τις γονατίσει. Με αυτό τον ρυθμό, το 2040 οι τόκοι που θα πληρώνει η Μ. Βρετανία  θα αποτελούν το 27% του ΑΕΠ της, ενώ αυτοί της Γαλλίας το 18%. Εννοείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φθάσουμε έτσι μέχρι το 2040. Το σύστημα θα έχει κρασάρει πολύ πιο μπροστά.
Υπάρχουν λοιπόν 2 λύσεις. Ή γίνεται αναδιάρθρωση και οι επενδυτές δέχονται να απολέσουν ένα μέρος των χρημάτων τους ή τα χρήματα που θα πάρουν θα είναι πληθωρισμένα και χωρίς αξία οπότε θα χάσουν αναγκαστικά θέλοντας και μη. Βέβαια στην πρώτη περίπτωση οι ζημίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι τεράστιες καθώς θα πυροδοτηθεί και η πληρωμή πολλών δις σε CDS. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση στην περιφέρεια είναι γύρω στα 2τρις. Μιλάμε για πολλά λεφτά. Αυτό εξηγεί και την απροθυμία των τραπεζιτών να δώσουν λύση καθυστερώντας το αναπόφευκτο εκδίδοντας συνεχώς νέο χρέος. Βέβαια όταν θα μπλοκάρει το σύστημα οι συνέπειες θα είναι μη προβλέψιμες, οπότε οι τραπεζίτες προσεύχονται να μην καταστραφούν σε τέτοια περίπτωση. Για τον απλό κοσμάκη δεν τίθεται ζήτημα. Μέχρι τότε θα του έχει αφαιρεθεί και το τελευταίο ευρώ που έχει στην τσέπη του!

Στο διάγραμμα στην αρχή της ανάρτησης απεικονίζεται η πορεία των τόκων ως ποσοστό του ΑΠΕ συναρτήσει του χρόνου στις διάφορες χώρες. Πηγή είναι η BIS.


Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ,  Ανάλυσης IV και της Ανάλυσης V.



Read more: http://center24.blogspot.com/2011/09/blog-post.html#ixzz1WhawSTfQ

Ο Αλμούνια προφητεύει το τέλος…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η φυσιογνωμία του Χοακίν Αλμούνια έχει συνδεθεί στενά με την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ΟΝΕ.Ο Ισπανός ήταν ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2004, όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή άκουγε τις Βρυξέλλες να γκρινιάζουν για τα στοιχεία δημιουργικής λογιστικής που έστελνε μέχρι τότε η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.
Ο Χοακίν Αλμούνια λοιπόν υπήρξε ο «επιτηρητής» της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της προσαρμογής, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010. Δηλαδή, μέχρι και τους πρώτους μήνες του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τότε που ο Γιώργος Παπακωσταντίνου μιλούσε δημοσίως για «Τιτανικό», και ο Γιώργος Παπανδρέου εξομολογείτο… κατ’ ιδίαν ότι «κυβερνούσε μια διεφθαρμένη χώρα».
Ακόμη και μετά τη διαδοχή του από τον Όλι Ρεν, ο Χοακίν Αλμούνια συνεχίζει να ασκεί βαθιά επιρροή στις Βρυξέλλες και τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατηρεί άλλωστε το αξίωμα του Επιτρόπου Ανταγωνισμού, που του επιτρέπει να ασκεί κριτική εκ του ασφαλούς, χωρίς να υφίσταται και την καθημερινή φθορά του Όλι Ρεν.
Η σημερινή έκδοση της Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι ο Χοακίν Αλμούνια έγινε ο πρώτος τόσο σημαντικός Ευρωπαίος, που παραδέχτηκε πως… το τέλος του δρόμου δεν απέχει πολύ. Μιλώντας σε οικονομικό forum, επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη ενοποίηση στο επίπεδο του ενιαίου νομίσματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα καταφέρει να διατηρήσει τη σημερινή συνοχή της. Κοινώς, θα διαλυθεί…
Η καλή ανάγνωση της «προφητείας» του Αλμούνια, εστιάζει στη χρηστικότητά της ως εργαλείο αφύπνισης για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως δε την πολιτική ηγεσία. Η άλλη ανάγνωση, που δυσκολεύεται να πιστέψει κανείς για τον πρώην ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, ο οποίος έχασε το 2000 την πρωθυπουργία από τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, είναι ότι… έχει ποντάρει και ο ίδιος στα CDS της χρεοκοπίας της ευρωζώνης. Και… βάζει ένα χεράκι, για να έρθει η προοπτική αυτή πιο κοντά.

Statesmen.gr

Διώξεις κακουργήματος για τους κοριούς στον Καραμανλή











Ένα βήμα πριν την άσκηση ποινικών διώξεων για τοκακούργημα της διακεκριμένης κατασκοπείας, σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών που είχε αποκαλυφθεί τον Ιανουάριο του 2006, βρίσκεται η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας. 

Το δεύτερο μέρος της έρευνας που διενήργησε ο εισαγγελέας Εφετών Δημ. Δασούλας, μετά την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο, ολοκληρώθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις από την ερχόμενη Δευτέρα.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προκύπτουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενδείξεις για εμπλοκή στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας στην υπόθεση και στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης έχουν τεθεί περισσότερα από ένα πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο στάδιο της έρευνας δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει τους δράστες του πλημμελήματος της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων οδηγώντας την υπόθεση στο αρχείο.

Ωστόσο, πριν από περίπου 10 μήνες, ξεκίνησε νέα έρευνα και ανασύρθηκε ο φάκελος από το αρχείο μετά την επιστολή του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, με την ιδιότητα, τότε, του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες στο στάδιο της προανάκρισης και της ανάκρισης» και στοιχεία που δεν αξιολογήθηκαν.


Newpost.gr 

Αποδοχή παραχώρησης του στρατοπέδου Καλιαγκάκη




Την αποδοχή του 50% τουΣτρατοπέδου Καλιαγκάκη (Κλεισοχωρίου) και τη δικαστική διεκδίκηση του υπόλοιπου στρατοπέδου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας. Σύμφωνα με το Ν. 2745/99 η ΥΑΜΣ, η ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ασχολείται με τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Στρατού, δεν επιτρέπεται να παραχωρήσει περισσότερο από το μισό των ανενεργών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες. Βέβαια, το συγκεκριμένο στρατόπεδο είχε...

...παραχωρηθεί από το Δήμο Έδεσσας στον Ελληνικό Στρατό και για το λόγο αυτό δικαιωματικά πρέπει να επιστραφεί στο Δήμο Έδεσσας στο σύνολό του, αφού παραμένει ανενεργό. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε παράλληλα με την αποδοχή της έκτασης του μισού στρατοπέδου που παραχωρείται στο Δήμο να υπάρξειδικαστική διεκδίκηση του υπόλοιπου τμήματος, έτσι ώστε ο χώρος του στρατοπέδου να μπορέσει να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών.
 

Έντονες αντιρρήσεις εκφράστηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους τηςμειοψηφίας, που υποστήριξαν ότι η αποδοχή από πλευράς Δήμου του 50% του στρατοπέδου θα αποτελέσει de facto αναγνώριση της κυριότητας του υπολοίπου 50% του στρατοπέδου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, υποστήριξε ότι εφόσον ταυτόχρονα με την αποδοχή της έκτασης του 50% θα ξεκινήσει δικαστική διεκδίκηση για το υπόλοιπο 50% δεν υπάρχει καμία αναγνώριση, ενώ αντίθετα ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για να περιέλθει το στρατόπεδο στην κυριότητα του Δήμου Έδεσσας.


Karatzova.com

Με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας η Ευρωζώνη σχεδιάζει εκτάκτως νέο πακέτο - λύση για την Ελλάδα



Τα νούμερα της Ελλάδας ακόμη και από την πλέον αισιόδοξη σκοπιά είναι πασιφανές ότι δεν βγαίνουν... Το φάντασμα της χρεοκοπίας πλανάται καθημερινά πάνω από τη χώρα μας και το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 109 δισ. ευρώ, κρίνεται κάτι περισσότερο από αναγκαίο. Ωστόσο προσκρούει σε έναν βασικό σκόπελο, αυτό των εγγυήσεων, το χορό των οποίων άνοιξε η Φινλανδία, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Απέναντι στη Φινλανδία στέκονται τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, πρωτοστατούντων των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων και των ασφυκτικών πιέσεων των αγορών για άμεση επίλυση της κρίσης, η Ευρωζώνη σχεδιάζει εκτάκτως νέο πακέτο - λύση για την Ελλάδα, κάτι που αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso, γνωστοποιώντας ότι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ επεξεργάζονται την αναθεώρηση του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας.
Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, ωστόσο διεθνή μέσα ενημέρωσης φροντίζουν σε καθημερινή βάση να μας ενημερώνουν για τις εναλλακτικές λύσεις που "ρίχνουν στο τραπέζι" οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Την περασμένη εβδομάδα η Φινλανδία, αμετακίνητη στη θέση της για την απαίτηση εγγυήσεων από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας πρότεινε τη δημιουργία μιας εταιρείας με έδρα στο Λουξεμβούργο, η οποία θα υπάγεται στη νομοθεσία του κρατιδίου και στην οποία θα πρέπει να μεταβιβαστούν ελληνικά στοιχεία ενεργητικού ως εγγύηση για τα νέα δάνεια στην Ελλάδα. Μάλιστα η πρόταση προβλέπει ότι το ελληνικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα ελέγχει όλες τις μετοχές της εν λόγω εταιρείας, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει και δεν καλύψει τα ομόλογα του EFSF, η ιδιοκτησία της εταιρείας αυτής θα περάσει στα χέρια των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Οι πληροφορίες της τελευταίας εβδομάδας θέλουν να έχει τεθεί επί τάπητος νέα  - επικαιροποιημένη - πρόταση για παροχή εγγυήσεων με τη μορφή ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Πρόκειται για μια πρόταση που προκύπτει όπως όλα δείχνουν από τους κύκλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει στις χώρες της Ευρωζώνης ως εγγύηση τα κρατικοποιημένα μερίδια των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα προκύψουν από τη μερική κρατικοποίησή τους. Αυτές οι εγγυήσεις πιθανόν να αφορούν το πακέτο ενισχύσεων των τραπεζών ύψους 20 δις. ευρώ. Οι εν λόγω πληροφορίες φαίνεται να συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες, καθώς συνάδουν και με την τελευταία τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου ότι οι εγγυήσεις προς την Φινλανδία τις οποίες συζητεί η κυβέρνηση είναι "αποκλειστικά χρηματοοικονομικού χαρακτήρα".
Την ίδια ώρα η Αυστρία προτείνει τη σύνδεση των εγγυήσεων που καλείται να δώσει η Ελλάδα με κάποια προμήθεια, παρουσιάζοντας έτσι μία εναλλακτική που θα μπορούσε να επιλύσει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην ευρωζώνη γύρω από το θέμα αυτό. Κατά την αυστριακή πλευρά, αν οι εγγυήσεις συνδεθούν με κάποια προμήθεια, τότε οι αξιώσεις κάποιων χωρών θα περιοριστούν.
Στο μεταξύ σε "καυτή πατάτα" για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας τείνει να εξελιχθεί το σχέδιο για το rollover του χρέους. Ο στόχος που είχε τεθεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από το IIF, του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, είναι να προσελκύσουν τη συμμετοχή του 90% των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων, στόχος ο οποίος, παρά την αισιοδοξία αρκετών αξιωματούχων μοιάζει μακρινός και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αναθεωρηθεί καθοδικά στο 60-70%.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του IIF, μέχρι τώρα 40 τράπεζες έχουν εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία του rollover. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά έχουν στην κατοχή τους περί τα 70 δισ ευρώ ελληνικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου