Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σαρώνει τα πάντα το γιγαντιαίο τσουνάμι - Σήμα κινδύνου σε 53 χώρες!

Μέγεθος κειμένου



Διαδώστε αυτό το άρθρο

    - Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς - Στους 44 τα θύματα μέχρι στιγμής
    - Πληροφορίες για πυρκαγιά σε πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας
    - "Δεν έχω βιώσει ποτέ τόσο μεγάλο σεισμό" λένε μάρτυρες
    - Βίντεο την ώρα του σεισμού!


     Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

    Η πίστα του αεροδρομίου του Σεντάι έχει κατακλυσθεί από το νερό. Κύματα ύψους πολλών μέτρων έπληξαν και άλλες περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας.

    Συναγερμό για τσουνάμι κήρυξαν οι αρχές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν.

    Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες , τις Φιλιππίνες από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, "ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες".

    Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.

    Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.



    Νωρίτερα κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό. Εξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. Αρκετοί άνθρωποι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν από το τσουνάμι που παρασέρνει τα πάντα στο περασμά του.




     Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 44, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.Υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς τραυματίες, για πυρκαγιές και για κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

    Οι έξι θάνατοι αναφέρθηκαν σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας που κατέρρευσε στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα και το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως οκτώ άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στην ίδια περιοχή.




    Πυρκαγιά σε πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Οναγκάουα


    Πυρκαγιά ξέσπασε στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μετά το μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

    Πριν από το τηλεγράφημα του Κιόντο, η εταιρία είχε ανακοινώσει πως δεν έλαβε πληροφορίες για το εάν και κατά πόσον υπήρξαν προβλήματα στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο μετά την καταστροφή.

    Στο μεταξύ η νομαρχία της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power, ανέφερε σήμερα ότι το σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου λειτουργεί, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι δυσλειτουργεί.

    Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη.

    Αντίθετα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα τέσσερα Ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια.

    Η IAEA, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, ανέφερε ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες χώρες και ποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.

    «Τα τέσσερα Ιαπωνικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που βρίσκονται πιο κοντά στο (σ.σ. επίκεντρο του) του σεισμού έκλεισαν με ασφάλεια», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοινωθέν της.



     "Σημαντικές ζημίες" είναι πιθανόν να έχει προκαλέσει ο σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε σήμερα τη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ενώ το Τόκιο συγκλονίσθηκε από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών.

        Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης, "εκκινώντας από την υπόθεση ότι αυτό ο σεισμός έχει προκαλέσει σημαντικές ζημίες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουκίο Εντάνο.

        Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στην περιφέρεια του Μιγιάτζι, την περισσότερο πληγείσα ζώνη.

    Ο σεισμός προκάλεσε τον κλυδωνισμό των ουρανοξυστών στο Τόκιο, στα νότια, όπου οι δρόμοι κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ήταν γεμάτοι από κατοίκους της περιοχής που περίμεναν να βρουν ένα μέσο διαφυγής καθώς τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.
     
    "Ήταν ίσως ό,τι χειρότερο έχω ζήσει από τότε που εγκαταστάθηκα στην Ιαπωνία πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια", είπε η δημοσιογράφος του Ρόιτερς, Λίντα Σιέγκ.
     
    "Το κτίριο κουνιότανε για πολύ ώρα και πολλοί άνθρωποι στην αίθουσα ειδήσεων άρπαξαν τα κράνη τους, κάποιοι κρύφτηκαν κάτω από τα γραφεία τους", είπε η ίδια.
     
    Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ιαπωνία, μία από τις πιο σεισμικά δραστήριες περιοχές στον κόσμο. Στη χώρα αναλογεί περίπου το 20% των σεισμών που σημειώνονται παγκοσμίως κι έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 6 βαθμών και κατά μέσον όρο σημειώνεται σεισμός ανά πέντε λεπτά.
     
    Ωστόσο, ο σημερινός σεισμός που σημειώθηκε λίγες εβδομάδες μετά από εκείνον που έπληξε το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ήταν άνευ προηγουμένου.
     
    "Τρομοκρατήθηκα και ακόμα φοβάμαι", λέει ο 36χρονος Χιντεκάτσου Χάτα, διευθυντής κινεζικού εστιατορίου στην περιοχή Αλασάκα του Τόκιο. "Δεν έχω βιώσει ποτέ τόσο μεγάλο σεισμό", προσθέτει.
     
    "Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος. Πολύ σπάνιο, καθώς στην Ιαπωνία οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς. Ο σημερινός ήταν πολύ διαφορετικός", έγραψε στο Twitter ο συνεργάτης του Ρόιτερς, Κέι Οκαμούρα.
     
    Ο 27χρονος Ασάγκι Ματσίντα, σχεδιαστής ιστοσελίδων στο Τόκιο, περπατούσε κοντά σε ένα κατάστημα για καφέ όταν σημειώθηκε ο σεισμός.
     
    "Οι εικόνες από το σεισμό στη Νέα Ζηλανδία είναι ακόμα πολύ ζωντανές στη μνήμη μου κι έτσι φοβήθηκα πολύ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τόσο μεγάλος σεισμός πλήττει το Τόκιο".
     
    Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι ξέσπασαν 14 πυρκαγιές στο Τόκιο μετά το σεισμό, ενώ στις φλόγες έχει τυλιχτεί και ένα διϋλιστήριο στη Σίμπα, λίγο έξω από την πρωτεύουσα.
     
    Μετά το σεισμό εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Τόκιο και πλήθη συγκεντρώνονταν μπροστά από τις οθόνες των τηλεοράσεων των καταστημάτων για να ενημερωθούν για το σεισμό.
     
    Ορισμένοι επιβάτες στον υπόγειο του Τόκιο φώναζαν και αγκάλιαζαν άλλους επιβάτες.
     
    "Έτρεξα έξω από το γραφείο μου. Πανικοβλήθηκα και ξέχασα το κινητό μου τηλέφωνο και τα πράγματά του", είπε η Άγια Νακαμούρα, υπάλληλος γραφείου στο Τόκιο.
     
    "Βλέπετε αυτό τον γερανό πάνω από αυτό το ψηλό κτίριο υπό κατασκευή; Νόμιζα ότι θα πέσει από το κτίριο γιατί όλα τα κτίρια γύρω μου κλυδωνίζονταν", περιέγραψε η ίδια.
     
    "Θυμάμαι που έβλεπα τι είχε συμβεί στο σεισμό του Κόμπε (το 1995) και σκεφτόμουν, 'τί θα γίνει αν αυτό συμβεί στο Τόκιο;' Εχω πανικοβληθεί. Δεν θέλω να βγω έξω, γιατί μπορεί να μου πέσει κάτι στο κεφάλι", λέει ένας 36χρονος διευθυντής καταστήματος για καφέ στο κέντρο του Τόκιο.






      Ο σεισμός έγινε στις 07:46 το πρωί ώρα Ελλάδος, 14:46 ώρα Ιαπωνίας, όταν ο περισσότερος κόσμος ήταν στις δουλειές τους. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έπληξε την χώρα.

     
     

    Πληροφορίες για τραυματίες στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

    Στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.

     Διακόπηκε η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο.



    Αυτοκίνητα έχουν πέσει στην θάλασσα. Τα κτίρια και οι άνθρωποι πηγαινοέρχονταν δόθε για δύο περίπου λεπτά! Εκτός λειτουργίας το μετρό και άλλες συγκοινωνίες της χώρας.

    Η στέγη κτιρίου στο Τόκιο κατέρρευσε και υπάρχουν τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό. Συγκεκριμένα, τραυματίες υπάρχουν στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο που επικαλείται στην τοπική αστυνομία.





    Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε την βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

       Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργιών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν βυθισμένα οχήματα στην περιοχή Καμαΐσι. Παλιρροϊκά κύματα έπληξαν επίσης το Χίρο και το Χοκάιντο.

        Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια μέσα και γύρω από το Τόκιο. Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

        Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την βορειο-ανατολική Ιαπωνία έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας.

        Πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο του Πεκίνου ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τη σεισμικη δόνηση, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τραυματίες.

        Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.

    Οροφή βιβλιοπωλείου καταρρέει την ώρα του σεισμού. ΦΩΤΟ REUTERS
    Οροφή βιβλιοπωλείου καταρρέει την ώρα του σεισμού. ΦΩΤΟ REUTERS

     Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας.   Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

    Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.

    Ο πρωθυπουργος της Ιαπωνίας Ναότο Καν τρομαγμένος την ώρα του σεισμού. ΦΩΤΟ REUTERS
    Ο πρωθυπουργος της Ιαπωνίας Ναότο Καν τρομαγμένος την ώρα του σεισμού. ΦΩΤΟ REUTERS

    Την ώρα του σεισμού βρίσκοταν σε εξέλιξη συζήτηση την ιαπωνική βουλή και ο πρωθυπουργός αλλά και οι βουλευτές πανικοβλήθηκαν.

    Πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς την πληγείσα από τον σεισμό των 8,9 βαθμών περιοχή.



    Μιλώντας στο Newsit ο πρόεδρος του Ελληνοιαπωνικού Συνδέσμου είπε πως δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην Ιαπωνία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι ανησυχιτικό για αυτούς.
    Όσον αφορά τους εργαζόμενους στην Ελληνική Πρεσβεια στο Τόκιο όλοι είναι καλά στην υγεία τους σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εξωτερικών.


    Την Τετάρτη σεισμός 7,2 Ρίχτερ είχε χτυπήσει και πάλι την Ιαπωνία.


    Δείτε περισσότερες εικόνες από τον καταστροφικό σεισμό και το γιγαντιαίο τσουνάμι στην Ιαπωνία
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Παγίδα θανάτου ο δρόμος από Θεσσαλονίκη προς Παλαιό Άγιο Αθανάσιο Πέλλας

     

    Καράογλου Θεόδωρος
    Ο Βουλευτής Β Θεσ/νικης της ΝΔ κάνει ερώτηση για τον δρόμο προς Π. Αγ. Αθανάσιο
    Η επικινδυνότητα του δρόμου απο Θεσ/νικη προς Π. Αγ. Αθανάσιο, για την οποία έχουμε γράψει άπειρες φορές, τρομοκράτησε και τον Βουλευτή κ. Καράογλου ο οποίος κάνει ερώτηση στα αρμοδεια υπουργεία και είναι η εξής:
    Σε παγίδα θανάτου έχει μετατραπεί η εθνική οδός από Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο Πέλλας. Πρόκειται για μια θανατηφόρα οδική διαδρομή, η επικινδυνότητα, της οποίας είναι έκδηλη. Οι συνθήκες οδήγησης, κυρίως τον χειμώνα, είναι ιδιαίτερα άσχημες και οι οδηγοί, που κατευθύνονται προς τη συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Σημειωτέον, ότι η συγκεκριμένη διαδρομή οδηγεί σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και οι επισκέπτες και τουρίστες, που μεταβαίνουν εκεί είναι πολυάριθμοι. Εντούτοις, όμως η αδιαφορία και η αμέλεια της Κυβέρνησης, έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση πολλών και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, ορισμένες φορές θανατηφόρων.
    Στον δρόμο δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις, καθαρές και ευανάγνωστες πινακίδες, μπάρες και νέοι κόμβοι. Η έλλειψη φωτισμού, οι καθιζήσεις του οδοστρώματος, εξαιτίας της διέλευσης βαρέων οχημάτων, τα απορρίμματα και τα λασπόχορτα εντός του οδικού δικτύου, είναι η τριτοκοσμική εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν κινείται στον συγκεκριμένο δρόμο. Οι ανακλαστήρες είναι πλήρως κατεστραμμένοι και το σημαντικότερο είναι, ότι κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα αγροτικά μηχανήματα, τρακτέρ και ρυμουλκούμενα, με κίνδυνο να προκληθούν σοβαρά ατυχήματα. Τα χιλιάδες αυτοκίνητα εργαζομένων, επισκεπτών και τουριστών, που διέρχονται είτε από την διασταύρωση της Σίνδου έως τον Άγιο Αθανάσιο και από την διασταύρωση Ευζώνων έως την Χαλκηδόνα, είτε από την Χαλκηδόνα έως τα Γιαννιτσά, αντιμετωπίζουν συνεχώς την επικινδυνότητα του οδοστρώματος. Παρόλο αυτά ουδείς ενδιαφέρθηκε για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και για παρεμβάσεις, έτσι ώστε ο δρόμος να καταστεί ασφαλής και ακίνδυνος.
    Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
    -Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα παρεμβάσεις και βελτιώσεις του εθνικού οδικού δικτύου από Θεσσαλονίκη προς Παλαιό Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, δεδομένης της επικινδυνότητας του οδοστρώματος;

    Πηγή: Pella News

    Από τους σκουπιδοτενεκέδες στους «τενεκέδες»

    11.03.2011ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
    Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής έλεγαν ότι, «το ποδόσφαιρο είναι ο προθάλαμος της πολιτικής». Το πόσο σοφά είναι αυτά τα λόγια αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι. Ο «προθάλαμος» εδώ και δεκαετίες βρωμάει, πόσο μάλλον ο «θάλαμος» τον οποίον ποτέ και κανείς δεν θέλησε ειλικρινά να «ξεβρομίσει». Τα όσα συμβαίνουν εσχάτως στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει να προκαλούν καμία έκπληξη σε κανέναν σοβαρό άνθρωπο.
    Αντιθέτως, έκπληξη αποτελεί η «στόχευση» συγκεκριμένων ομάδων και παραγόντων, λες και κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται στις μικρότερες κατηγορίες και στα τοπικά πρωταθλήματα, και ποιο ρόλο σε όλα αυτά διαδραματίζει η διαιτησία. Λες και τώρα όλοι «ανακαλύπτουν» ότι, το ποδόσφαιρο τελεί υπό καθεστώς ανομίας πολύ πριν από την «εποχή της ανθοδέσμης».
    Πρόκειται για απύθμενη υποκρισία που έχει στόχο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και όχι την κάθαρση του ποδοσφαίρου. Είναι, τηρουμένων των αναλογιών, άλλη μια περίπτωση «βρώμικου ‘89», με τη μόνη διαφορά ότι, τότε μας ειδοποιούσαν να πάμε να παραλάβουμε τις κασέτες από τους σκουπιδοτενεκέδες, ενώ τώρα τις μεταφέρουν και τις δημοσιοποιούν απλοί… τενεκέδες.
    Πρόκειται περί αθλιότητας για την οποία η Ελλάδα θα πληρώσει πανάκριβο τίμημα. Διότι, σκεφθείτε μόνο πως θα αντιμετωπισθούν οι ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από τη «βεντέτα» των παραγόντων.
    Μια χώρα που έχει προσφύγει στο ΔΝΤ και της κόλλησαν τη ρετσινιά ότι, κατοικείται από «κλέφτες» και «απατεώνες», είναι η ίδια χώρα που πολιτικά και ποδοσφαιρικά είναι το ίδιο διεφθαρμένη. Πάλι τα καταφέραμε μια χαρά!
    Βεβαίως η διαπίστωση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Ασφαλώς και πρέπει. Ωστόσο δεν πρόκειται γι αυτό. Πρόκειται για αλληλοεξόντωση παραγόντων από την οποία τελικά ζημιωμένη θα βγει η Ελλάδα, αφού είναι βέβαιο ότι η «σκούπα» θα καθαρίσει κάποιες … σκόνες. Μέχρι εκεί. Όπως ακριβώς έγινε και στην πολιτική και σήμερα ντρεπόμαστε να κυκλοφορήσουμε στο εξωτερικό.

    Πηγή:  Statesmen.gr

    Εκατοντάδες νεκροί στην Ιαπωνία


    Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 1.000

     

    Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2011 19:22
    Πάνω από 300 πτώματα βρέθηκαν στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ανεβάζοντας έτσι τον επίσημο απολογισμό των νεκρών. Παράλληλα, αγνοούνται 531 άτομα, ενώ πάνω από 600 είναι οι τραυματίες. Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 1000. Την εμφάνισή τους έκαναν παλλιροϊκά κύματα και κατά μήκος των ακτών του Όρεγκον ενώ προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι αρχές συνολικά 50 χωρών, από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυτικές ακτές του Καναδά. Μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία και έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, δημιουργήθηκε ένα γιγαντιαίο τσουνάμι ύψους 10 μέτρων το οποίο σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.
    Δείτε και ζωντανή αναμετάδοση βίντεο από την Ιαπωνία
    Αγνοούνται 100 επιβαίνοντες σε πλοίο που χτύπησε το τσουνάμι Ο ισχυρότερος σεισμός που χτύπησε ποτέ την Ιαπωνία Σεισμός 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία (1) Σεισμός 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία (2) Σεισμός 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία (3) Εικόνες αποκάλυψης στην Ιαπωνία

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

    Λύσεις στην κρίση δίνει η Ισπανία

    11.03.2011ΦΑΙΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
    …Κι ενώ στην Ελλάδα έχουμε στην κυριολεξία αποπροσανατολιστεί και αποσυντονιστεί –ως λαός και ως κράτος- λόγω της οικονομικής κρίσης, οι Ισπανοί βρίσκουν ευέλικτες λύσεις όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν –έστω και προσωρινά- την κρίση, αλλά και για να προστατεύσουν ταυτόχρονα το περιβάλλον. Και δεν είναι μόνο αυτό. Δίνουν και ένα άριστο παράδειγμα ομαδικής και εθελοντικής συνεργασίας.
    Πριν 2-3 μέρες έλαβαν χώρα δύο περιστατικά, πραγματικά απολαυστικά –με πλήρη επίγνωση της επιλογής αυτής της λέξης. Ο εμπορικός σύλλογος της μικρής πόλης Μουργάδος, στα βόρεια της Ισπανίας, αποφάσισε και ανακοίνωσε στους κατοίκους της ότι μπορούν να ψωνίζουν ΚΑΙ με πεσέτες, έτσι ώστε να τονωθεί η τοπική αγοραστική κίνηση. Στην αρχή, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο κόσμος το είδε διστακτικά, όμως από ότι φάνηκε πολλοί ήταν εκείνοι που δεν είχαν αλλάξει το παλαιό τοπικό νόμισμα και άρχισαν να συρρέουν στην μικρή πόλη για τις αγορές τους.
    Δε θέλει ιδιαίτερα οργιώδη φαντασία, για να σκεφτεί κανείς τι θα γινόταν αν κάτι παρόμοιο ελάμβανε χώρα στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα θα υπήρχαν εκατέρωθεν μηνύσεις από όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας. Δεύτερον, είναι απόλυτα σίγουρο ότι οι καταστηματάρχες θα όριζαν τιμές κατά το δοκούν, ίσως και πιο πάνω από τις τρέχουσες του ευρώ. Τρίτον, είναι επίσης απόλυτα σίγουρο ότι όλες οι εισπράξεις θα ήταν μαύρες.
    Το δεύτερο πραγματικά υπέροχο συμβάν που έλαβε χώρα στην Ισπανία ήταν το εξής. Εν μία νυκτί, μια πολυάριθμη ομάδα εθελοντών –με την σύμφωνη απόφαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου- έβγαλε όλες τις υπάρχουσες πινακίδες ορίων ταχύτητας και τις αντικατέστησε με πινακίδες μικρότερων ορίων. Ο στόχος ήταν πολύ απλός. Μικρότερες ταχύτητες, μικρότερη κατανάλωση καυσίμων, λιγότερα έξοδα για καύσιμα –ειδικά τώρα με την αύξηση της τιμής της βενζίνης- και φυσικά προστασία του περιβάλλοντος. Εκτός από όλα αυτά, η κυβέρνηση προχώρησε σε ταυτόχρονη μείωση των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες να κινούνται με αυτά, αντί να παίρνουν τα αυτοκίνητά τους. Ας σημειώσουμε εδώ ότι οι τιμές των εισιτηρίων στην Ισπανία είναι ήδη αρκετά χαμηλές και το μετρό είναι το αγαπημένο μέσο μετακίνησης των κατοίκων της χώρας.
    Ας στρέψουμε όμως τα φώτα και πάλι στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση παλεύει εδώ και μήνες για τους ημι-υπαίθριους –καθώς πρόκειται για παμμέγιστο πρόβλημα (!)-, αύξησε κατακόρυφα τις τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, η τιμή της βενζίνης είναι ανεξέλεγκτη, η κυρία Μπιρμπίλη θέλει να πεζοδρομήσει την Πανεπιστημίου –αυτή και αν είναι νευραλγική απόφαση-, Ραγκούσης, Καρατζαφέρης και Βενιζέλος τσακώνονται για τους μετανάστες, αστυνομικοί 20 ετών σκοτώνονται με κινηματογραφικό τρόπο στο φως της μέρας, το εμπορικό κέντρο της Αθήνας –αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων- έχει μαραζώσει στην κυριολεξία, ουρά 50.000 αυτοκινήτων μαζεύτηκε προχτές στην εθνική οδό εξαιτίας δύο εκατοστών χιονιού, νησιά βυθίστηκαν στο σκοτάδι –αλλά εμείς πολεμάμε για το μονοπώλιο της ΔΕΗ- και φυσικά το ατέρμονο ελληνικό «παρτάκι» συνεχίζει ακάθεκτο. Αντί οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων να ενωθούν έστω και για μια φορά, για τη χώρα αυτή που χαροπαλεύει, ο καθένας διατείνεται πως κατέχει και πως είναι σε θέση να εφαρμόσει την καλύτερη λύση για να σωθούμε. Γιατί άραγε οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την εντύπωση ότι οι λύσεις αυτές απλά θα μας στείλουν γρηγορότερα στο βυθό; Τροφή για σκέψη…

    Πηγή: Statesmen.gr

    Τι κρύβει ο εκλογικός νόμος

    11.03.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
    Η συζήτηση περί δημοσκοπήσεων που έχει ανοίξει, με αφορμή το πόσο «έγκυρα» είναι τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις τους, παραβλέπει μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο, που πιθανότατα καθορίζει και τις εξελίξεις για το μέλλον: Τη νομοθεσία με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.
    Ο «νόμος Σκανδαλίδη» εφαρμόστηκε για τελευταία φορά στην πράξη τον Οκτώβριο του 2009, και από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε αποφασίσει να την ορίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, οι κάλπες θα βγάλουν την ετυμηγορία τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο «νόμος Παυλόπουλου».
    Ένας νόμος ο οποίος δίνει στο πρώτο κόμμα μπόνους 50 εδρών, σε σχέση με τις 40 που έδινε μέχρι σήμερα ο νόμος Σκανδαλίδη. Η παράμετρος αυτή, σε συνδυασμό με ακόμη μια, το ποσοστό των κομμάτων τα οποία δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, θα κρίνει και το αν το πρώτο κόμμα θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
    Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, εύχονται η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Φώτης Κουβέλης και οι Οικολόγοι, να μην καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3%. Γιατί, όσο πιο ψηλό είναι το ποσοστό των κομμάτων τα οποία θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο χαμηλώνει ο πήχυς για την αυτοδυναμία.
    Στην περίπτωση που η Βουλή είναι πολυκομματική, και εκτός του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ακόμη κάποιοι εκ των Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων, το ποσοστό για την αυτοδυναμία θα ανεβαίνει σε επίπεδα που φαντάζει δύσκολο να φτάσει κάποιο από τα δυο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας. Ένα τέτοιο σενάριο, οδηγεί σε αδυναμία εξασφάλισης αυτοδυναμίας. Δηλαδή, σε συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο.

    Πηγή: Statesmen.gr

     

    Ιαπωνία: Εντοπίστηκαν 200 ως 300 πτώματα σε ακτή της Σεντάι, μετέδωσε το Jiji, προσθέτοντας ότι αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων - Εκκενώνεται περιοχή, κοντά σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας

    Εκτύπωση E-mail
    Ιαπωνία: Εντοπίστηκαν 200 ως 300 πτώματα σε ακτή της Σεντάι, μετέδωσε το Jiji, προσθέτοντας ότι αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων - Εκκενώνεται περιοχή, κοντά σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας
    Διακόσια έως 300 πτώματα εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι, στη νομαρχία Μιγιάτζι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.
    Το Jiji μετέδωσε επίσης ότι αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 23 μαθητών, μετά το πέρασμα του παλιρροϊκού κύματος που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο λιμάνι Οφουνάτο, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
    Παράλληλα ο κυβερνήτης της νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι σε αυτήν.



    Oι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγήςενέργειας

    Αυξημένο επίπεδο συναγερμού κηρύχθηκε στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της νομαρχίας Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έπειτα από σχετική ενημέρωσή της από την Ιαπωνία.
        Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν παράλληλα ότι 2.000 κάτοικοι των περιχώρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εκλήθησαν να εκκενώσουν την περιοχή, μερικές ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.
        Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν επίσης την ΙΑΕΑ ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός έχει κλείσει και ότι δεν εντοπίστηκε διαρροή ραδιενέργειας.
        Ωστόσο τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει πιθανότητα διαρροής στο σταθμό, καθώς υπήρξε πτώση του επιπέδου του ύδατος σε αυτόν.
        "Η ΙΑΕΑ ζητεί περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση στο σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι και άλλους πυρηνικούς σταθμούς και ερευνητικούς αντιδραστήρες, όπως και πληροφορίες για την ηλεκτροδότηση στον σταθμό και εκτός αυτού, για τα συστήματα ψύξης και την κατάσταση του κτίσματος των αντιδραστήρων", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διεθνής υπηρεσία.
        "Το πυρηνικό καύσιμο απαιτεί συνεχή ψύξη ακόμη και μετά το κλείσιμο ενός σταθμού", καταλήγει.
        Παράλληλα η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι οι ιαπωνικές αρχές την ενημέρωσαν ότι σβήστηκε η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Οναγκάουα.
        Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών που έπληξε το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
        "Μας ενημέρωσαν ότι οι σταθμοί στην Οναγκάουα, στην Φουκουσίμα Νταϊίτσι και στο Τοκάι κλείστηκαν επίσης αυτομάτως και δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας", προστίθεται στην ανακοίνωση της ΙΑΕΑ.
        "Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι οι άνεμοι πνέουν ανατολικά, μακριά από την ιαπωνική ακτή", καταλήγει η ΙΑΕΑ στην ανακοίνωσή της.

    Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Eλλάδα: Σε απογραφή πληθυσμού, προχωρά η ΕΛΣΤΑΤ, από τις 10 έως τις 24 Μαίου

    Εκτύπωση E-mail
    Eλλάδα: Σε απογραφή πληθυσμού, προχωρά η ΕΛΣΤΑΤ, από τις 10 έως τις 24 Μαίου Το δεκαπενθήμερο από 10 έως και 24 Μαΐου, θα διεξαχθεί η απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2011. Αυτό ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία και θα δημοσιοποιήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα πραγματοποιηθεί η απογραφή.

    Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Eλλάδα: Πλήρης ο εκτροχιασμός του ελλείματος, επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

    «Το πρωί ρωτήσαμε την Κυβέρνηση γιατί έκρυβε τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού. Τώρα καταλάβαμε το...

    Εκτύπωση E-mail
    Eλλάδα: Πλήρης ο εκτροχιασμός του ελλείματος, επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ
    «Το πρωί ρωτήσαμε την Κυβέρνηση γιατί έκρυβε τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού.
    Τώρα καταλάβαμε το γιατί. Πλήρης εκτροχιασμός.
    Είναι η πρώτη φορά από την υλοποίηση του Μνημονίου που το έλλειμμα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο διάστημα που συγκρίνεται.
    Συγκεκριμένα, αντί να μειωθεί κατά 3,9%, εκτινάχθηκε κατά 9%.
    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει χάσει την μπάλα.
    Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης παραπαίει και παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και επικίνδυνης ανεπάρκειας».

    Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που έρχονται από τις Βρυξέλλες για το θέμα της ικανοποίησης αιτημάτων των χωρών με δημοσιονομικά...

    Μάχες και σκιαμαχίες

    Εκτύπωση E-mail
     

    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που έρχονται από τις Βρυξέλλες για το θέμα της ικανοποίησης αιτημάτων των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, εν όψει Συνόδου Κορυφής, είναι ενθαρρυντικά για την Ελλάδα. Ηδη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, προαναγγέλλει την απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αναγνωρίζοντας ότι τα 5 έτη που δόθηκαν στην Ελλάδα είναι λίγα, αφού δεν επιτρέπουν την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος αποπληρωμής θα ευθυγραμμιστεί με εκείνη που προβλέφθηκε για την Ιρλανδία φθάνοντας τα 11 έτη. Θετικό είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ συμπεριλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία στις τελικές προτάσεις που παρουσιάζει απόψε στους ηγέτες της ευρωζώνης για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα πρέπει όμως να πειστεί και η Γερμανία, η οποία δέχεται πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή τόσο από κοινοτικούς αξιωματούχους όσο και από τις ΗΠΑ, που θεωρούν ότι πρόκειται για μέτρο που θα λειτουργήσει θετικά στη σταθερότητα της ευρωζώνης.


    ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ δηλαδή, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, ότι η κρίσιμη μάχη δίνεται μεταξύ των ισχυρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και να επηρεάσει ουσιαστικά τις εξελίξεις. Ασχετα εάν ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά τις αποφάσεις που θα ληφθούν από άλλους. Το ζήτημα είναι ότι τα όποια θετικά μηνύματα από την Ε.Ε. αφορούν μόνο τη διαχείριση του χρέους. Αντίθετα, η συνολική διαχείριση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία όμως έχει αποτύχει παταγωδώς.

    Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

     

    Tsunami, 8.9 Richter scale Powerful Earthquake Hit Japan Miyagi [Latest ...



    ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...

    newstrap.gr Σεισμός στην Ιαπωνία.. Σαρώνει τη χώρα τσουναμι



    Πηγή: newstrap.gr Βιντεο απο την πρωινη ζωνη του ΣΚΑΙ

    11.03.2011. ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΖΕΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ



    Πηγή: youtube

    ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ



    ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ YOUTUBE.COM ΣΕΙΣΜΟΣ 7.3 ΡΙΧΤΕΡ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Κρίσιμη σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης


       Σε καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αναμένεται να καταλήξουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης στη Σύνοδο των χωρών του Ευρώ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

        Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τονίζει: «Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου». Ο Χ. Ρόμπεϊ σημειώνει, ακόμη, ότι η συζήτηση των «17» θα επικεντρωθεί στο «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» και πως ο ίδιος μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο θα παρουσιάσουν στους «17» τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

        Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπέι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς δεν περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χωρών της ΕΕ, όπως την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της ΑΤΑ των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

        Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκρίνουν αύριο οι «17» θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».

        Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, «τις υπόλοιπες πτυχές της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην επιστολή του, ζητά από τους «17» να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την τελευταία τους συνάντησή στις 4 Φεβρουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι επιθυμεί «να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

        Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 17 ηγέτες των χωρών του Ευρώ, αναμένεται αύριο να καταλήξουν σε μία «κοινή δήλωση», η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της λύσης, αναμένεται να αποσαφηνίσει το Συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

        Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, η τρίτη κατά σειρά στην ιστορία του ευρώ, θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

        Συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί χθες στο Παρίσι

        Μέσα σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

        "Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι οι επαναστατικές αλλαγές στη Βόρειο Αφρική και το τι μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η ΕΕ απέναντι στη βία που βλέπουμε", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

        "Το δεύτερο θέμα, είναι η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα ζητήματα της Ευρωζώνης, που θα έχουμε αύριο στις Βρυξέλλες, όπου και εδώ έχουμε μια κοινή προσέγγιση με την Γαλλία, σε πάρα πολλά θέματα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

        Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη του Γαλλικού λαού, του Προέδρου Σαρκοζί και της κυβέρνησης στις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. "Οι Γάλλοι στάθηκαν πάντως στο πλευρό μας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για αυτό", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

        Με τον τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας" και υπότιτλο "ο κ. Παπανδρέου ελπίζει σε μια χαλάρωση των όρων του δανείου προς την χώρα του", η γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" δημοσιεύει συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού.

        Σε ερώτημα σχετικά με τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι "η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης".

        Μέρκελ: "Ναι" στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ

        Πρόθυμη να συμφωνήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δηλώνει η Μέρκελ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα "Μπιλντ". "Η Ελλάδα οφείλει να ξεπεράσει τις συνέπειες των μεγάλων σφαλμάτων στον προϋπολογισμό της. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε μία τριετία. Εάν επιμείνουμε σε αυτό, τότε θα μπορούσαν να προκληθούν νέοι κλυδωνισμοί", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

        Η Άγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να συναινέσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζει η εφημερίδα Μπιλντ, η οποία την Παρασκευή θα δημοσιεύσει συνέντευξη της γερμανίδας καγκελαρίου.

        «Η Ελλάδα οφείλει να ξεπεράσει τις συνέπειες των μεγάλων σφαλμάτων στον προϋπολογισμό της. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε μία τριετία. Εάν επιμείνουμε σε αυτό, τότε θα μπορούσαν να προκληθούν νέοι κλυδωνισμοί», τονίζει η Μέρκελ.

        Εξάλλου, η Μέρκελ επιμένει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα βέτο στον μελλοντικό ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

        «Το ταμείο σταθερότητας δεν θα δίδει πίστωση, παρά μόνον σε περιστάσεις ανάγκης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Τέτοιου είδους βοήθειες μπορούν να αποφασισθούν μόνον δι’ ομοφωνίας, και ως εκ τούτου η Γερμανία μπορεί να ασκήσει βέτο εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις», τονίζει.

        Στο μεταξύ, σε καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αναμένεται να καταλήξουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης στην Σύνοδο των χωρών του Ευρώ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

        Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τονίζει: «Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου». Ο Χ. Ρόμπεϊ σημειώνει, ακόμη, ότι η συζήτηση των «17» θα επικεντρωθεί στο «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» και πως ο ίδιος μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο θα παρουσιάσουν στους «17» τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

        Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπέι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς δεν περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χωρών της ΕΕ, όπως την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της ΑΤΑ των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

        Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Σύμφωνο που αναμένεται να εγκρίνουν αύριο οι «17» θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».

       

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τσουνάμι σαρωνεί τις ακτές της Ιαπωνίας μετά τον σφοδρό σεισμό


       Τουλάχιστον 19 νεκροί νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του ισχυρού σεισμού, 8,9 βαθμών, που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ανάμεσά τους και παιδιά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

        Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

        Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε την ακτή του Σεντάι στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία. Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργιών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν βυθισμένα οχήματα στην περιοχή Καμαΐσι. Παλιρροϊκά κύματα έπληξαν επίσης το Χίρο και το Χοκάιντο.

        Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια μέσα και γύρω από το Τόκιο. Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

        Οι υπηρεσίες της ιαπωνικής κυβέρνησης προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλα παλιρροϊκά κύματα.

        Εξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο, μετά τον ισχυρό σεισμό στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα. Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία Cosmo Oil έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση. Στο μεταξύ, η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα στην πλευρά του Ειρηνικού διακόπηκε αυτομάτως μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών.

        Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας.

        Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

        Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την βορειο-ανατολική Ιαπωνία έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας.

        Πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο του Πεκίνου ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τη σεισμικη δόνηση, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τραυματίες.

        Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.

        Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των παλιρροϊκών κυμάτων.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο "κόκκινο" τα "λουκέτα"


       Ένα στα τρία καταστήματα στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα , ενώ στους επίσης κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας στην οδό Ακαδημίας και στην οδό Σταδίου έχουν βάλει λουκέτο ένα στα τέσσερα καταστήματα. Τα δραματικά αυτά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

       

        Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλαπλές με σοβαρότερη την αύξηση της ανεργίας. Από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εκτίναξη της ανεργίας στο 15%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Φεβρουαρίου - 7 Μαρτίου και οι περιοχές που επιλέχθηκαν να εξεταστούν είναι Κέντρο Αθήνας (Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμ. Μπενάκη), Κολωνάκι, Καλλιθέα, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Κηφισιά, Χαλάνδρι και Πειραιάς. Από τις προαναφερθείσες περιοχές επιλέχθηκαν οι σημαντικότεροι εμπορικοί δρόμοι.

       

        Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα».

       

        Σε όλες τις περιοχές εντοπίζονται μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά. ''Βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα'' δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης.

       

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Ελπίδες για τη νόσο Αλτσχάιμερ
       Τελευταίες μελέτες πάνω σε ένα πειραματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτζχάϊμερ, κατέδειξαν ότι επιτίθεται στα μόρια μιάς πρωτείνης, που βρίσκεται στον οργανισμό και καλείται βήτα-αμυλοίδη. Από τους ερευνητές αυτό θεωρείται ένδειξη ότι η πειραματική ουσία καταπολεμεί αυτόν που θεωρείται ως ο βασικός παθογόνος παράγοντας της νόσου.

        Το Μπαπινεουζούμαμπ, που παρασκευάστηκε από τις γνωστές φαρμακοβιομηχανίες, Πφίζερ και Τζόνσον και Τζόνσον, είναι ότι τελευταίο προτείνεται στην έρευνα για την ανακάλυψη αποτελεσματικής θεραπείας καταπολέμησης της νόσου του Αλτζχάιμερ, μιας θανάσιμης πάθησης του εγκεφάλου, η οποία έχει προσβάλει 26 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και στοιχίζει περίπου 604 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σε κόστος θεραπευτικής αγωγής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

     

     
    gataadespota Νέο κρούσμα δηλητηριάσεων αυτή την φορά σε γάτες, συνέβη στην οδό Καραβαγγέλη (κοντά στην Εύξεινο Λέσχη) στην Αριδαία.
    Καταγγελία έκαναν κάτοικοι της περιοχής που βρήκαν νεκρά τα δηλητηριασμένα ζώα έξω, αλλά και μέσα στις αυλές τους, σε μία απέλπιδα προσπάθεια τους να βρουν βοήθεια από ανθρώπους που τις ταΐζανε.
    Τα νεκρά ζώα οδηγήθηκαν στο αγροτικό κτηνιατρείο και δείγματα από τα σπλάχνα τους στάλθηκαν για βιοψία. Αναμένονται τα αποτελέσματα για να σταλούν στον εισαγγελέα.
    Η ανήθικη, απάνθρωπη, άκρως επικίνδυνη και παράνομη μέθοδος της «φόλας» συνεχίζεται απτόητη, από εγκληματίες που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την φύση τους και με την ύπαρξη άλλων ζώων, διαλέγοντας να σκοτώσουν αθώα πλάσματα.
    Καλούμε τον δήμο Αλμωπίας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα ζώα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν αυτά τα ζώα, αφού είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα και ευζωία τους και να καταδικάσoυν δημόσια αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις.
    Τα συνεχιζόμενα περιστατικά κακοποιήσεων των τελευταίων ημερών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κάνουν τον γύρο της Ελλάδας, δεν τιμούν την περιοχή μας και τους κατοίκους της.
    Από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αριδαίας «Η Ελπίδα»
    Πληροφορίες μόνο για Τύπο 6974711945

    Πηγή: ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

    Πέλλα: Του έριξαν χειροβομβίδα ενώ έβλεπε τηλεόραση!

    Μέγεθος κειμένου
    ΦΩΤΟ EUROKINISSI

     

     


     

      Οι άγνωστοι δράστες έριξαν τη χειροβομβίδα, πιθανότατα μέσα από το αυτοκίνητό τους...

      Το περιστατικό έγινε τη νύχτα στην Κρύα Βρύση της Πέλλας. Οι άγνωστοι δράστες πέρασαν έξω από το σπίτι του 69χρονου, που εκείνη την ώρα έβλεπε τηλεόραση στο καθιστικό και έριξαν μία χειροβομβίδα αγνώστου τύπου και προέλευσης στον εξωτερικό χώρο της μονοκατοικίας.

      Σύμφωνα με το logospellas.gr, η χειροβομβίδα εξερράγη με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές στο σοβά εξωτερικής τοιχοποιίας του σπιτιού. Ευτυχώς ο 69χρονος δεν τραυματίστηκε, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών...

      Πηγή: Newsit.gr

       


      Ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία


         Αναστέλλουν μέχρι 31/12/2012 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε οφειλέτες, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός του ΟΓΑ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, αλλά και παλαιότερων οφειλών.

          Για να μπορέσουν οι οφειλέτες να επωφεληθούν από την ρύθμιση, θα πρέπει εκτός από την υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων, να καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011 και μετά όπως επίσης να καταβάλλουν παράλληλα κάθε μήνα ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των προηγουμένων οφειλών, δηλαδή όσων έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Το ποσό αυτό σε ό,τι αφορά το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της προηγούμενης οφειλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 150 ευρώ.

          Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, που πληρώνουν δόση ανά δίμηνο το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία της υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, αλλά δεν μπορεί επίσης να είναι μικρότερο των 150 ευρώ

          Για τους οφειλέτες των ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων - ανεξάρτητα απασχολούμενων, πλην ΟΑΕΕ, που καταβάλλουν μηνιαία εισφορά το ύψος της δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 100 ευρώ.

          Στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που οφείλουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ποσού 600 ευρώ και άνω, παρέχεται, η ευχέρεια εξόφλησης σε δόσεις των καθυστερούμενων οφειλών τους, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών τους. Οι ασφαλισμένοι αυτοί μπορούν να εξοφλήσουν με έως 20 τριμηνιαίες δόσεις, και ελάχιστο ποσό δόσης τα 150 ευρώ. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο (2) συνεχόμενων δόσεων, καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών, συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.

          Σε όσους υπαχθούν στον διακανονισμό και τηρούν τους όρους του, χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας 2 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισμός τηρείται έναντι όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης στους οποίους υπάγεται το προσωπικό των επιχειρήσεων ή ο αυτοαπασχολούμενος.

          Στη διάταξη μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αλλά και όσοι έχουν εκπέσει λόγω καθυστέρησης των δόσεων.

          Για όσους δεν υπαχθούν στον συγκεκριμένο διακανονισμό θα συνεχιστεί η διαδικασία εφαρμογής των αναγκαστικών μέτρων.
      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

      Αρχειοθήκη ιστολογίου