1) Η κρίση θα έχει συνέπειες πολέμου: Ανάληψη καταθέσεων και μετανάστευση;

Μια οικονομική κρίση μοιάζει με ένα πόλεμο υποστηρίζουν πολλοί. Δεν έχουν άδικο, όπως και ο πόλεμος έτσι μια κρίση καταστρέφει ανθρώπους και υποδομές. 

Αφανίζει τους δεινοσαύρους, ανοίγοντας το δρόμο στο επόμενο είδος που θα κυριαρχήσει, σ’ αυτό το σημείο υποτίμησε ο Μαρξ τον καπιταλισμό, της διαρκούς ανανέωσης μέσω της καταστροφής...
Όπως και ένας πόλεμος λοιπόν μια οικονομική κρίση αφήνει πίσω ερείπια και δημιουργεί τις προϋποθέσεις της επανοικοδόμησης.

Όποιος δεν προσέξει, σε μια κρίση μπορεί να υποστεί μεγαλύτερες απώλειες, απ’ ό,τι αν έπραττε προσεκτικά.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στον πόλεμο, μια κρίση δεν έχει τον ίδιο αριθμό απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. «Σκοτώνει» την οικονομική υπόσταση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των ανθρώπων και όχι την βιολογική.

Η κρίση, όπως και ο πόλεμος, φέρνει ένδεια και εξαγριώνει τα πάθη και τις αντιπαραθέσεις. Μεγάλες κοινωνικοπολιτικές ανατροπές είχαν αφετηρία και αίτιο κάποιον πόλεμο ή μια σημαντική οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα στα 200 χρόνια της ιστορίας ελευθερώθηκε και μεγάλωσε τα σύνορά της εκμεταλλευόμενη  κυρίως τους δυο παγκόσμιους πολέμους. 

Μετά από κάθε πόλεμο, νικητές και νικημένοι κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και αναδιανέμουν οφέλη και ζημιές. Η Ελλάδα και στους δυο μεγάλους πολέμους βρέθηκε με την πλευρά των νικητών και ήταν από αυτούς που έλαβαν και δεν έδωσαν...

Σε κρίσιμες περιόδους η Ελλάδα, συμπεριφέρθηκε σαν τριτοκοσμικό προτεκτοράτο και  δορυφόρος σ’ ό,τι αφορά την επιλογή και την σχέση με τους συμμάχους. Συχνά υπήρξαν διαφωνίες και διενέξεις που οδήγησαν μέχρι και τον εμφύλιο, τόσο στη διένεξη φαναριωτών αρματολο-κλεφτών, όσο στη διένεξη Κωνσταντίνου του Α΄ με τον Βενιζέλο, όσο και στην διένεξη σοβιετόφιλων και  δυτικόφιλων στον τελευταίο εμφύλιο.

Η ευκολία με την οποία οι νεοέλληνες επιλέγουν τον εμφύλιο στο πλευρό κάποιου ξένου δείχνει την ανωριμότητα που μας χαρακτηρίζει σαν κοινωνία. Τους Μήδους πολλοί λάτρεψαν του μηδήσαντες όμως κανείς, εκ των υστέρων φυσικά...

Ο πόλεμος

Μάλλον έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως ο τελευταίος μεγάλος πόλεμος ήταν απόρροια  της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε το κραχ του ’29.

Οι ΗΠΑ εισήλθαν στον τελευταίο πόλεμο σαν ένα από περισσότερο δανεισμένα έθνη και εξήλθαν σαν ο μεγαλύτερος δανειστής.

Η Ελλάδα εισήλθε χωρίς τα Δωδεκάνησα και εξήλθε με αυτά.

Στη Γιάλτα οι δυτικοί εξασφάλισαν την Ελλάδα τους και ο Στάλιν την παραχώρησε, με τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Έτσι απλά μοιράζεται ο κόσμος από τους νικητές.

Οι Έλληνες αριστεροί δεν το αντελήφθησαν πως οι αποφάσεις και γι΄ αυτούς είχαν ληφθεί αλλού. Κατά συνέπεια ο εμφύλιος είχε περισσότερα θύματα απ΄ όλους τους πολέμους. Για ένα αδειανό πουκάμισο, μια Ελένη όπως λέει και ο ποιητής. Ίσως φταίει η αμβλύνοια που επιφέρει η ντετερμινιστική ερμηνεία του κόσμου;

Η κρίση χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη κρίση μετά τον τελευταίο πόλεμο. Αν δεν προσέξουμε δεόντως το μέγεθος της καταστροφής που θα αφήσει πίσω της μπορεί να πλησιάσει κατά τραγικό τρόπο τα μεγέθη της καταστροφής που άφησε πίσω ο τελευταίος μεγάλος πόλεμος και ο εμφύλιος που ακολούθησε.

Οι συνέπειες από το μέσο άνθρωπο γίνονται αντιληπτές με βάση τη σύγκριση. Μοιραία οι συνέπειες της κρίσης που διανύουμε θα γίνουν αντιληπτές με βάση το επίπεδο ευημερίας με δανεικά των τελευταίων χρόνων.

Μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή είναι απευκταία ακόμη και από αυτούς που την επιδιώκουν για πολιτικούς και κερδοσκοπικούς λόγους. Η φυγή των καταθέσεων αποτελεί μάρτυρα την έλλειψης εμπιστοσύνης στη δραχμή.

Όποιος σας διαφημίζει τη δραχμή, ζητήστε τις μεταβολές στο τραπεζικό λογαριασμό τα τελευταία τρία χρόνια. Είμαι σίγουρος για αυτή την εκτίμηση. Οι πληροφορίες εξάλλου την επιβεβαιώνουν...

Η κρίση

Ένας από τα καλά της κρίσης εκτός από την καταστροφή ενός μοντέλου που είχε φτάσει σε αδιέξοδο, θα δημιουργήσει ευκαιρίες στην επανοικοδόμηση ενός μοντέλου που με τη σειρά του θα φτάσει σε αδιέξοδο μετά από κάποιες δεκαετίες.

Η κρίση ανάλογα με το βάθος και την έκταση μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε την κλίμακα των αξιών μας.

Όπως είπαμε στην αρχή η κρίση είναι μια μορφή ήπιου πολέμου. Όπως σε κάθε πόλεμο αυτό που προέχει είναι να βρεθούμε στο τραπέζι της αναδιανομής ρόλων, ζημιών και ευκαιριών με την πλευρά των νικητών.

Όταν γίνει δηλαδή η αναδιοργάνωση της ευρωζώνης με βάση μια νέα αρχιτεκτονική να είμαστε παρόντες και όχι στα απομονωμένοι κάπου Βαλκάνια.

2) Ενθαρρυντικές ενδείξεις;...

Η αγορά χθες και προχθές προσπαθεί να μαντέψει πιθανές θετικές εξελίξεις σε σχέση με το PSI.  Καθώς σήμερα υπάρχει νέα συνάντηση με τον κ. Νταλλάρα, ίσως προκύψουν εξελίξεις.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι όροι με τους οποίους έγινε ο δανεισμός Ιταλίας και Ισπανίας και ο ρόλος που εικάζεται πως αλλάζει σταδιακά της ΕΚΤ.
 
Εμείς έχουμε εμπρός την δανειακή σύμβαση, που θα μας κρατήσει τον αναπνευστήρα για την επομένη του «κουρέματος» μέρα...

Οι αγορές είναι ένας τροχός, όσο και να διαρκέσει η  καθοδική τροχιά, άλλο τόσο και περισσότερο θα κρατήσει και η  ανοδική.

3) Να σηκώσω τις καταθέσεις και να μεταναστεύσω;

"Κ ΣΤΟΥΠΑ,
Καλημέρα σας διαβάζω καθημερινά, και με αφορμή την απάντηση σας στον Κ  Α.Δ.

Απάντηση: Δολάρια ή ακίνητο; Μάλλον ακίνητο θα έλεγα... Τα ακίνητα όπως και τις μετοχές δικαιώνεσαι όταν πουλάς όταν οι άλλοι αγοράζουν μανιωδώς και αγοράζεις όταν πωλούν...  Όποιο σενάριο και αν ακολουθήσει για την χώρα, σε 5 χρόνια η χρεοκοπία θα μοιάζει με ευκαιρία σε δέκα με ανάμνηση. Για άλλους της ευκαιρίας και για άλλους της καταστροφής...  Κατά τα λοιπά το θέμα σας είναι ιδιόμορφο..."

Θα ήθελα να μου δώσετε την συμβουλή σας με βάση την δική μου οικονομική κατάσταση η οποία και είναι: Μετά από 20 χρόνια σκληρής δουλειάς στην οικοδομή... και τώρα άνεργος... ένα χαρτοφυλάκιο 67.000 που αποτίμηση του είναι στης 4000 (ΓΕΚ,ΕΛΛΑΚΤ,ΑΛΦΑ,ΕΥΡΩΒ,ΑΙΡΓ,ΓΕΝΙΚΚΗ,MAIK,ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓ,ΒΙΟΚ) για την σύνταξη μου... έχω δανείσει σε αδελφό 80000 και με την κατάσταση που επικρατεί νιώθω άνετα που δεν φαίνονται και σίγουρος, και μου έχουν απομείνει 60000 στην τράπεζα και δυο προγράμματα αποταμίευσης των δυο παιδιών μου.

Να διευκρινίσω ότι τα χρήματα ήρθαν με σκληρή δουλεία σαν υπεργολάβος και δηλώσεις με τιμολόγια βάσει του Ε.Κ.Ο και για τους φίλους που σχολιάσουν να συμπληρώσω ότι ζω σε 67τερ/μετ σπίτι και ψώνιζα με υπομονή αφού πρώτα μάζευα το τριπλάσιο ποσό της αξίας,  ναι είχα και έχω την δύναμη κάθε πρωί να αρχίζω από το μηδέν χωρίς ρολόι και δανεικά....

Τα ερωτήματα μου είναι τι κάνω με της καταθέσεις σε ΕΥΡΩ και αν πρέπει να σκεφτώ και την μετανάστευση αφού είμαι 40 ετών παραγωγικότατος και με εμπειρία στη διαχείριση εργατικού δυναμικού έως και 15 άτομα, γιατί το παράδειγμα ξεκινά από τον επικεφαλής με κέρδος για τον πελάτη και την ομάδα μου. Πονάω για την ΕΛΛΑΔΑ μου... γεννημένος στη Δ. Γερμανία ήρθαμε σαν οικογένεια το 1978 σε ηλικία 6 ετών, και αυτό που νιώθω μέχρι σήμερα είναι μίσος για τους διαχειριστές της και το κόσμο μας που τους πίστεψε περισσότερο και από τις ίδιες του τις δυνάμεις.
 
Υ.Γ οφείλω σε ένα υγιές φορολογικό σύστημα χρήματα για τη ΕΛΛΑΔΑ τη ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ στα πεδία της, ΟΧΙ σε αυτήν.
 
Υ.Γ2  Σε περίπτωση δημοσίευσης ολόκληρης ή μέρους της επιστολής μου, θα σας παρακαλούσα να αναφέρετε μόνο τα αρχικά του ονόματος μου ΠΑ
 
Απάντηση: Μια επαρκής διασπορά κινδύνου ποτέ δεν βλάπτει από αμυντική  σκοπιά. Όσο για την μετανάστευση είναι αυστηρά προσωπικό ζήτημα και ως εκ τούτου περίπλοκο. Επειδή κι ο ίδιος μεγάλωσα στο εξωτερικό καταλαβαίνω πως η σχέση με τη Ελλάδα είναι περίπλοκη και αντιφατική. Η αξία και η αποδοχή του καθενός πηγάζει από την προσωπικότητα και τις δυνατότητες και όχι από την καταγωγή. Πόσο μάλλον σε ένα ανοιχτό κόσμο παγκοσμιοποίησης.
 
4) Χειραγώγηση;
 
Κύριε Στούπα
Είμαι κάτοχος 10.000 μετοχών ΤΕΝΕΡΓ με μέση τιμή κτήσης 1,80. Η τιμή της εν λόγω μετοχής έχει καθηλωθεί το τελαυταίο διάστημα στην περιοχή πέριξ του 1,30, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο ΧΑ να είναι 110 εκ. ευρώ, ενώ από ότι γνωρίζω μόνο τα διαθέσιμα της εταιρείας είναι 150 εκ. ευρώ περίπου.
 
Παρατηρώ ότι η εταιρεία προβαίνει σε αγορά ιδίων μετοχών περί τα 13.000 τεμ ημερησίως. Αυτό όμως που με παραξενεύει είναι ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται κάθε ημέρα ένας πωλητής με 200.000 τεμ. στην πρώτη τιμή πώλησης, χωρίς κάποιος μέχρι τώρα να έχει προβεί σε αγορά από αυτή την ποσότητα και όλες οι αγορές γίνονται από τις αμέσως μικρότερες τιμές. Θα ήθελα την άποψη σας γενικά σε ότι αφορά τη μετοχή και αν θέλετε για το γεγονός που προανέφερα. Είναι δυνατόν να χειραγωγείται η μετοχή από την ίδια την εταιρεία (θέμα της επιτροπής κεφαλαιοαγοράς) ή γίνεται συστηματικό μάζεμα από κάποιο μεγάλο επενδυτή, κάτι το οποίο είναι αποδεκτό ειδικά αυτή την εποχή που επικρατεί ο φόβος?
Ευχαριστώ
 
Απάντηση: Όπως το περιγράφεις θυμίζει μάζεμα στα χαμηλά. Το αν αποτελεί χειραγώγηση ή όχι είναι περίπλοκο θέμα. Μια  βασική παραδοχή με την οποία κάποιος πρέπει να εμπλέκεται στην αγορά είναι πώς όλοι οι άλλοι επιδιώκουν να κερδίσουν σε βάρος του.
 
5) Θλίβομαι...
Κ. ΣΤΟΥΠΑ
Θλίβομαι  που με αφορμή το χθεσινό ηλεκτρονικό μου μήνυμα κάποιοι ανόητοι βρήκαν για άλλη μια φορά την αφορμή να σας επιτεθούν. Δεν μου κάνει όμως και ιδιαίτερη εντύπωση. Αυτό που προφανώς όμως δεν γνωρίζουν είναι ότι ο αποστολέας του μηνύματος είναι  ο ίδιος δημόσιος υπάλληλος.

Συνεπώς και εξαιτίας της συχνής αλληλογραφίας με πολλές δημόσιες υπηρεσίες έχω σαφή εικόνα για τη συνολική λειτουργία του Δημόσιου τομέα και φυσικά της Περιφέρειας.

Το τι σημαίνει «σύζευξη» το γνωρίζαμε, δεν περιμέναμε να το διδαχθούμε από κάποια ιντερνετική ανωνυμία. Γνωρίζω όμως πολύ καλά το τι σημαίνει να έχει κάθε δημόσιος υπάλληλος  ξεχωριστή γραμμή στο γραφείο του. Γραμμή όχι συσκευή. Να «σαλιαρίζει» ώρες ατελείωτες στο τηλέφωνα παραμελώντας την όποια εργασία του.

Το βάρος με το οποίο χρεώνεται το Δημόσιο από τέτοια τηλεφωνήματα είναι πολύ μεγάλο για τη συγκυρία από την οποία διέρχεται η χώρα. Όταν φτάσαμε στο σημείο να μας μετράνε τις κόλες με το χαρτί που ξοδεύουμε δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλούμε το οποιοδήποτε ποσό στο τηλέφωνο. Έχετε μία εμμονή να στοχεύετε στο Δημόσιο τομέα την οποία θεωρώ απολύτως δικαιολογημένη.

Εκεί είναι η ρίζα του κακού. Πλην όμως αυτό το πανάθλιο τερατούργημα έχει τέτοιες ρίζες που δεν πρόκειται να ξεριζωθεί αν πρώτα δεν γίνουν όλα στάχτη. Πολύ φοβάμαι ότι έχουμε διαγράψει ρότα προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο για εσάς θεωρώ τη φωνή σας φωνή λογικής, που δεν θα έπρεπε να εκλείψει . Αν βέβαια έχετε το στομάχι να εξακολουθήσετε να δέχεστε τα σχόλια κρετίνων.

Πάντοτε με εκτίμηση
Μ. Χ.