Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

    Το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera μετέδωσε τη Δευτέρα ότι οι εξεγερμένοι απέρριψαν την προσφορά του Μουάμαρ Καντάφι, να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη βουλή της χώρας προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση για τους όρους που θέτει προκειμένου να παραιτηθεί. Η προσφορά προέβλεπε την παράδοση της εξουσίας από τον Καντάφι σε μια επιτροπή που θα σχηματιζόταν από το γενικό λαϊκό κογκρέσο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

    Το αλ Τζαζίρα ανέφερε ότι πηγές στο προσωρινό συμβούλιο των αντικαθεστωτικών είπαν στον ανταποκριτή του στη Βεγγάζη πως η προσφορά απορρίφθηκε διότι θα ισοδυναμούσε με μια "έντιμη" έξοδο για τον Καντάφι και θα "προσέβαλε" τα θύματά του.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ο Καντάφι ήθελε εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του και τη δέσμευση ότι δε θα δικαστούν.

    Το να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι "εξετάζεται", στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια "πρόωρη" κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Δευτέρα.

    "Όσον αφορά το ζήτημα του εξοπλισμού, της προμήθειας όπλων, είναι μια πιθανότητα... η οποία εξετάζεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφές με την αντιπολίτευση στη Λιβύη για να διασφαλίσει η κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει θα είναι δημοκρατική, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι "πιστεύει αυτό που πιστεύουμε ότι θέλει ο λαός της Λιβύης", πρόσθεσε ο Κάρνι.

    "Θα ήταν πρόωρο να στείλουμε όπλα σε μια ταχυδρομική θυρίδα στην ανατολική Λιβύη", είπε. Πρέπει να μην βιαστούμε όσον αφορά τις επιλογές που επιδιώκουμε".

    "Δεν είναι ψηλά στον κατάλογο, με τις επιλογές, η χρήση χερσαίων δυνάμεων, στη Λιβύη", ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Η αμερικανική κυβέρνηση "δεν έχει αποκλείσει τη χρήση των χερσαίων δυνάμεων, για να αντιμετωπιστεί η αιματοχυσία" στη Λιβύη, "όμως η εν λόγω επιλογή δεν είναι ψηλά, στον κατάλογο με τις επιλογές", ανακοινώθηκε σήμερα εγγράφως από τον Λευκό Οίκο.

    Ξεκίνησαν, ήδη από χθες, να εποπτεύουν τη Λιβύη --σε μία βάση 24ωρη, όλες τις ημέρες και νύχτες της εβδομάδας-- τα αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ 'AWACS', όπως ανακοινώνεται στις Βρυξέλλες από τον αμερικανό πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ.

    "Λάβαμε την απόφαση να εντείνουμε την εποπτεία από τα 'AWACS' (πάνω από τη Λιβύη) και να την καταστήσουμε 24ωρη, επτά ημέρες στις επτά. Ασφαλώς, θα έχουμε σύντομα μία καλύτερη εικόνα, τί συμβαίνει σε αυτό το μέρος του πλανήτη", τόνισε ο πρεσβευτής, Ιβο Νταάλντερ μιλώντας αργά σήμερα στους διαπιστευμένους στο ΝΑΤΟ δημοσιογράφους.

    Ο λίβυος υπουργός των Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, κατηγόρησε σήμερα "το Παρίσι, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ότι συνωμοτούν, ώστε να διαιρεθεί η Λιβύη".

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι αλ Αραμπίγια, στους ειδησεογραφικούς του υπότιτλους στο εκπεμπόμενο πρόγραμμα, ένας γιος του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σαάντι, με συνέντευξή του τόνισε ότι "η Λιβύη θα περιέλθει σε εμφύλιο πόλεμο, εάν παραιτηθεί ο πατέρας του", κίνηση που, όμως, ζητείται από τους εξεγερμένους, που ελέγχουν πλέον τμήματα στη λιβυκή επικράτεια. Ο ίδιος προέβλεψε, επίσης, ότι "η Λιβύη μπορεί να γίνει μία νέα Σομαλία, όπου οι φυλές θα πολεμούν η μία την άλλη".

   Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου