Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ν.Δ: Καταγγέλλει πρωτοφανή μείωση 10.250 εισακτέων και 25 σχολών σε ΑΕΙ -ΤΕΙ

10/05/2011

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει


Τη μείωση κατά 10.250 εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και την κατάργηση 25 τμημάτων,  καταγγέλλει ως πρωτοφανή ενέργεια στα εκπαιδευτικά χρονικά και στο παρά 5΄ των εξετάσεων, η ΝΔ. Κατηγορεί για «αλαζονεία» την υπουργό Παιδείας που αγνόησε όργανα θεσμοθετημένα από την ίδια την υπουργό, όπως το ΣΑΠΕ και το ΣΑΤΕ.
(Για να δείτε τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τους εισακτέους, πατήστε εδώ)
Η ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, αναφέρει:
«Λίγη ώρα πριν την έναρξη της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή  του πολυνομοσχεδίου  του Υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει διατάξεις αμφιβόλου συνταγματικότητας  και αλλάζει ουσιώδη ζητήματα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, και  48 ώρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, η προχειρότητα και η έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης  αποτυπώνονται  ανάγλυφα στη μεθοδευμένη  απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία 25 Τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και συγχρόνως να μειώσει κατά 10.250  τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  προχώρησαν σε μία πρωτοφανή ενέργεια στα εκπαιδευτικά χρονικά της χώρας, χωρίς να έχουν συγκληθεί  τα αρμόδια όργανα, ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ,  όργανα που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχε θεσμοθετήσει, χωρίς να ακούσει έστω τις απόψεις των αρμοδίων φορέων, με μία υπεροψία, έπαρση, αλαζονεία   και αδιαφορία για τις ελληνικές οικογένειες, με γνώμονα το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Δυστυχώς, η κα Υπουργός Παιδείας, για μία ακόμη, φορά αποφάσισε να προχωρήσει σε επικίνδυνες ατραπούς σύμφωνα εξάλλου και με τη γενική κυβερνητική πολιτική».



Eklogika.gr

«Το Μνημόνιο βούλιαξε τους Έλληνες» λέει τώρα το “Spiegel”

10/05/2011

 


Το Μνημόνιο βούλιαξε τους Έλληνες ακόμα περισσότερο στην οικονομική αθλιότητα και η χώρα χρειάζεται κάτι παραπάνω από βοήθεια, χρειάζεται μαζικές ευρωπαϊκές επενδύσεις, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, σε νέο άρθρο του για την ελληνική οικονομία, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως «τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας υπήρξαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην μείωση του ελλείμματος, το οποίο από το 15,4% έφθασε στο 10,5%. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί. To χρέος έχει φτάσει στο 142% του ΑΕΠ και αυξάνεται, ενώ η ύφεση φθάνει το 4,5%.
«Οι όροι που έθεσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδείχτηκαν εξαιρετικά απαιτητικοί», σημειώνει το Σπίγκελ.
Παράλληλα, το περιοδικό αναφέρει πως «το ΔΝΤ πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης δημόσιας περιουσίας και αποτελεσματικής είσπραξης των φόρων. Ήδη όμως στη χώρα επικρατεί δυσθυμία για ένα επαπειλούμενο ξεπούλημα, που μπορεί να οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες».
Την ίδια ώρα, σε συζητήσεις σχετικά με τον «ανασχεδιασμό των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα και την πιθανότητα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα σε προαιρετική βάση», βρίσκονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το Ρόιτερς.
Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως η
Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος που ακολουθεί.
Σημειώνεται πως η Γερμανία διέρρευσε πρώτη πληροφορίες για την επίμαχη συνάντηση του Λουξεμβούργου, την περασμένη Παρασκευή, με αντικείμενο την κρίση στην Ελλάδα, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.


ADESMEYTOS.GR

E.Βενιζέλος: "Επιτέλους η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί"...

Εκτύπωση E-mail
10-05-2011
Image"Να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας” ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σήμερα στο υπουργικό  συμβούλιο, αλλά λίγο μετά διευκρίνησε ότι "η πολιτική διεύθυνση της χώρας δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά γενικότερα την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, τους θεσμούς" κλπ.
Ο ΥΕΘΑ ζήτησε ακόμα πολιτικές πρωτοβουλίες για προγραμματικές συμφωνίες με κοινωνικούς φορείς καθώς επίσης και να συνταχθούν νομοθετικά κείμενα και αποφάσεις οπού υπάρχουν συνταγματικές προβλέψεις όπου θα ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 3/5, δηλαδή 180 βουλευτών, ακολουθώντας ουσιαστικά την γραμμή που είχε χαράξει την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας  Ανδρέας Λοβέρδος.
Μια ωραία ατμόσφαιρα είναι στην κυβέρνηση, τελικά...


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΒΟΥΛΗΣΗΣ"

Την ανάγκη για συστράτευση τόνισε στη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να στείλουμε μήνυμα βούλησης και αυτοπεποίθησης» το οποίο «πρέπει να διαπερνά διεθνώς».Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε πολιτική συζήτηση για...
το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε αλληλεγγύη και ενότητα από τους υπουργού τους, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα αποφασίζουμε και πάμε μπροστά».
Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα «σε όσους καλλιεργούν σενάρια μιζέριας», λέγοντας ότι «απαντάμε με τη σταθερή πορεία μας». Πρόσθεσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη είναι δύσκολες, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι τελικά «θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά».
Fimotro

Η ελληνική οικονομία στο επίκεντρο δημοσιευμάτων σε αμερικανικά ΜΜΕ

Επιστροφή της Ελλάδας στα αμερικανικά ΜΜΕ παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, με πληθώρα αναφορών για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times (Νιου Γιορκ Τάιμς) και σε εκτιμήσεις του αναλυτή πιστώσεων Jonathan Lemco υποστηρίζεται ότι «καλή η αυστηρότητα, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται και δεν το βλέπουμε είναι επενδύσεις και ανάπτυξη». Στη σχετική αναφορά προβάλλεται η αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών για την υποβάθμιση και καταγράφονται επίσης οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων χαρακτηρίζεται «φιλόδοξο και εξαιρετικά αισιόδοξο». Όπως τονίζεται, Έλληνες αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν θα πετύχουν τους στόχους που όρισε το ΔΝΤ εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο μόνος ξένος επενδυτής που επένδυσε στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια ήταν η Deutsche Telekom, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών άφησε να διαρρεύσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον ιππόδρομο από τη γαλλική Pari Mutuel Urbain, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τέλος, παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις του αναλυτή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής Jens Bastian, ο οποίος τονίζει ότι παρά την κρίση, η Ελλάδα διαθέτει πολλές ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές. Η ΔΕΗ παρουσιάζεται ως η κορωνίδα του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης και αν αυτή αποτύχει, τότε θα αποτύχει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στο σύνολό του.
Με αφορμή το αίτημα της κυβέρνησης για διετή παράταση, όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων της για μείωση του δημόσιου ελλείμματος, η σύνταξη της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» υποστηρίζει ότι «το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει περισσότερους φόρους από ένα λαό που έχει καταστήσει τη φοροδιαφυγή αγαπημένη εθνική ασχολία», όπως επισημαίνει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η διάσωση της Ελλάδας από την ΕΕ αποτυγχάνει». Για το λόγο αυτό, πάντα σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οποιοδήποτε όνομα και αυτή λάβει, μοιάζει αναπόφευκτη.
Σε άρθρο του Allen Mattich στην ιστοσελίδα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» επισημαίνεται ότι το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος και τα σενάρια περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι το μοναδικό εντός ΕΕ, καθώς «Ιρλανδία και Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια βάρκα». Τελικά, όπως υπογραμμίζεται, το πρόβλημα έγκειται στην ανάγκη να διανεμηθεί το βάρος που αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν σ’ ολόκληρη την ΕΕ και εάν πρέπει να σωθεί το ευρώ, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί φορολογούμενοι θα πρέπει να αναλάβουν το φορτίο.
Στην ίδια εφημερίδα υπάρχει επίσης άρθρο του καθηγητή Morgan Kelly, στο οποίο περιγράφονται οι «καταστροφικοί κίνδυνοι» που αντιμετωπίζει η ιρλανδική οικονομία. Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι μία παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Πορτογαλία, καθώς είτε θα αναγκάσουν τους βασικότερους Ευρωπαίους φορολογούμενους να μοιραστούν ένα σημαντικό μέρος του βάρους τους, είτε θα εγκαταλείψουν το ευρώ. Το ερώτημα για τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης είναι κατά πόσο Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και Φιλανδοί φορολογούμενοι θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να διατηρήσουν ενιαίο νόμισμα. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτούν ότι οποιοιδήποτε γενναιόδωροι όροι προσφερθούν στους Έλληνες, τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους θα επεκταθούν κατά πάσα πιθανότητα σε Ισπανούς και Ιταλούς.
Με άρθρο στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας στην Ουάσιγκτον, Μάρκ Γουέισμπροτ, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει για το καλό του λαού της να σκεφτεί σοβαρά την έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς οι άμεσες συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης θα είναι προτιμότερες από την μακροχρόνια ύφεση, την στασιμότητα και την υψηλή ανεργία που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές αρχές. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση της Αργεντινής, η οποία επανέκαμψε μετά από τρία έτη από την αποσύνδεσης του πέσο από το δολάριο. Σε ό,τι αφορά στην ραγδαία αύξηση του χρέους που θα είναι σε ευρώ, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι μικρή σημασία έχει εφόσον δεν θα αποπληρωθεί. Μια υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζει, όφειλε να διεκδικήσει οικονομική υποστήριξη από τις ευρωπαϊκές αρχές μέσω αντικυκλικών πολιτικών (π.χ. δημοσιονομικά κίνητρα).
Στη συνέχεια, εκφράζει την άποψη ότι η τιμωρία ενός ολόκληρου λαού για την κακή συμπεριφορά ορισμένων ηγετών του, παρόλο που ικανοποιεί ορισμένους, δεν είναι ούτε ηθική ούτε αποτελεί βάση για υγιή πολιτική. Μια εσωτερική υποτίμηση θα εκτόξευε την ανεργία. Τέλος, εκτιμά ότι η επιβαλλόμενη πολιτική των περικοπών από τους Ευρωπαίους είναι αποτυχημένη και ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη εάν οι παρούσες πολιτικές αντιμετώπισης του χρέους επιμείνουν ή να απειλήσει ότι θα αποχωρήσει, κάτι που ίσως ήδη έκανε και στο οποίο οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν προσφέροντάς της ένα καλύτερο πακέτο.
Σε ανταπόκριση από το Βερολίνο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και την «αντιφατική του αντιμετώπιση», κυρίως από πλευράς Γερμανών αξιωματούχων. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο Michael Meister, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για οικονομικά ζητήματα στην κυβέρνηση Μέρκελ, δήλωσε ότι η Γερμανία σκέφτεται τη δυνατότητα η Ελλάδα να λάβει μεγαλύτερη βοήθεια ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση, γεγονός που, ίσως, σημαίνει την εμπλοκή τους σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσο έχουν την παρούσα στιγμή. Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας δεν είναι ξεκάθαρη, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, καθώς τον τελευταίο μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε πως η αναδιάρθρωση δεν θα ήταν καταστροφή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Π. Κουρουπλής καταψήφισε τις εγγυήσεις στις τράπεζες

Νέο πλήγμα στην κυβερνητική συνοχή επέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουπλής, ο οποίος καταψήφισε στη Βουλή την ρύθμιση για την εγγυοδοσία των τραπεζών! Έγινε όμως ήδη ότι ο κ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να τον διαγράψει από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που έχει 156 μέλη.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η παροχή εγγυήσεων ύψους 30 δις ευρώ προς τις τράπεζες, ο Π. Κουρουπλής δήλωσε ότι δεν ψηφίζει το επίμαχο άρθρο 19. «Ήταν η άποψή μου», είπε διευκρινίζοντας ότι δεν την συζήτησε με κανένα και ότι είχε εκφράσει τις διαφωνίες του στην συζήτηση στην επιτροπή.
 
 
 
ANTINEWS

Ο Βενιζέλος… πήγε πιο μακριά από τον Λοβέρδο

 

10.05.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Σύμφωνα με τα «Wikileaks» που αφορούσαν την ελληνική πολιτική, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας ευφυής άνθρωπος, που δυσκολεύεται να συνδιαλέγεται με… λιγότερο έξυπνα πολιτικά στελέχη. Επομένως, δυσκολεύεται και να παρακολουθεί απαθής μια πορεία με κατεύθυνση… τον τοίχο.
Μια τέτοια πορεία, ακολουθεί με γεωμετρική ακρίβεια η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Έτσι, στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να προχωρήσει σε μια «αρχηγικού τύπου» παρέμβαση. Τη διάβασε, τη μοίρασε στους παριστάμενους συναδέλφους του, και αφού οι διαρροές για το περιεχόμενό της, οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι επέρριπτε στον Γιώργο Παπανδρέου «αδυναμία διακυβέρνησης», εμφανίστηκε στη… γκαραζόπορτα του Μεγάρου Μαξίμου, και «διόρθωσε» τα νοήματα που επιθυμούσε να στείλει, επικεντρώνοντας τη ρητορική του στην ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» με τη Νέα Δημοκρατία.
Όσοι έχουν παρακολουθήσει προσεκτικά τη διαδρομή του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα πόνταραν… αρκετά περιουσιακά στοιχεία τους, έστω και στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, στην επιλογή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να πάει… πιο μακριά από τον άλλοτε «υπασπιστή» του. Γιατί, αν η χθεσινή παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσε πολιτικό σοκ στην Κυβέρνηση, όσα είπε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνιστούσαν ευθεία αμφισβήτηση της δυνατότητας του Γιώργου Παπανδρέου να σύρει το καράβι μόνος του, για να θυμηθούμε μια άλλη «συζητήσιμη» αποστροφή της Άννας Διαμαντοπούλου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βέβαια, παραμένει ένας ευπατρίδης του Κέντρου. Το απέδειξε τότε που επέλεξε να μπει στο ΠΑΣΟΚ, το 1989, όταν τον Ανδρέα Παπανδρέου τον εγκατέλειπαν συγγενείς και φίλοι. Σε μια οριακή συγκυρία σαν τη σημερινή, δεν θα μπορούσε να «αδειάσει» με μη αναστρέψιμο τρόπο, τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον άνθρωπο που το 2007 του στέρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια τον «μπλόκαρε» από το να ακολουθήσει τη δική του, αυτόνομη πολιτική διαδρομή.
Πόσο μάλλον όταν στον πολιτικό ορίζοντα προβάλλει απειλητικά για το ΠΑΣΟΚ, η φιγούρα του Αντώνη Σαμαρά να εισέρχεται στο Περιστύλιο του Ζαππείου, και να αρθρώνει πολιτική εναλλακτική ελπίδας και ρεαλισμού για μια κοινωνία η οποία μοιάζει να έχει υπερβεί τα όρια αντοχής της.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν την παρέμβαση Βενιζέλου ως προτροπή προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση για υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Έτσι είναι… αν έτσι νομίζουν.
Οι εντυπώσεις δύσκολα θα αμβλυνθούν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «πολιτικό πρόβλημα». Ζήτησε «να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας». Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών. Έδειξε στον Πρωθυπουργό την οδό του ανασχηματισμού. Τα έβαλε με τα συνδικάτα, δηλαδή το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εισηγείται και εφαρμόζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σκιαγράφησε έναν άλλο οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση.
Τι άλλο δηλαδή θα έπρεπε να πει, για να προκαλέσει στους παριστάμενους υπουργούς σύγχυση, αναφορικά με το… σε ποιος χαράσσει τη γραμμή; Ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο ίδιος;

STATESMEN.GR

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις...

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου  «E» 10/5
 
Μετά την τελευταία «μυστική» συνάντηση στο Λουξεμβούργο (που δεν ήταν η πρώτη) και τη «διαρροή της», οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, τους αμέσως επόμενους μήνες, φαίνονται πλέον αναπόφευκτες. Στην πραγματικότητα διαπιστώνεται απ' όλες τις πλευρές (και την ελληνική πλέον) ένα αδιέξοδο. Οι στόχοι του «μνημονίου» είναι εν μέρει μη επιτεύξιμοι και η χρηματοδότηση του χρέους αδύνατη στο ορατό άμεσο μέλλον (2012-2013), καθώς η έξοδος στις αγορές έχει προεξοφληθεί ότι είναι ανέφικτη.
 

Επεισόδια στο κέντρο για τη δολοφονία του 44χρονου

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την περιοχή που έχασε τη ζωή του ο 44χρονος προσπαθώντας να διαλύσουν ομάδες που φωνάζουν συνθήματα κατά των μεταναστών και σπάνε τζαμαρίες πολυκατοικιών και βιτρίνες.
 

Μετά από επέμβαση της αστυνομίας στο σημείο της δολοφονίας του 44χρονου παραμένουν συγκεντρωμένα 100 άτομα τα οποία φωνάζουν: "Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει" και συνθήματα κατά των μεταναστών.
Νωρίτερα στη οδό Αλίτσης που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιουλιανού και την Ηπείρου, ομάδα έσπασε την τζαμαρία πολυκατοικίας που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων μένουν μετανάστες. Αμέσως μετά νεαρός έσπασε τη βιτρίνα μαγαζιού μετανάστη στην οδό Χέϋδεν και συνελήφθη από τις αρχές.
Επιθέσεις και επεισόδια σημειώθηκαν και στις καταλήψεις της Βίλλας Αμαλίας και του Σκαραμαγκά.  
Enet.gr

To μεγάλο παιχνίδι με τα Ελληνικά Ομόλογα

 

10.05.2011ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ


Η κυβέρνηση εντελώς αμήχανα και ερασιτεχνικά, επιδίδεται σε ένα κυνήγι μαγισσών μηνύοντας πότε την Citigroup για το email προ εβδομάδων και τωρα το Spiegel για τα δημοσιεύματα περί επιστροφής στην δραχμή και αναδιάρθρωσης. Οι χειρισμοί είναι αστείοι έως αφελείς και φυσικά αποδεικνύουν την ασχετοσύνη των διαχειριστών του χρέους μας.
Ενώ το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων( ή της… αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ) δεν προχωράει και οι Άραβες μεσσίες μετά τον Αστακό κουνάνε μαντήλι και στο Ελληνικό ,όπως πολλοί ανέμεναν άλλωστε, στην κυβέρνηση και ειδικά στο Οικονομικών , δεν κάνουν απολύτως τίποτα ώστε να αποτρέψουν το παιχνίδι που επί δύο μήνες φανερά παίζεται με τις ανοιχτές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων ! Οσοι γνωρίζουν και παρακολουθούν ενίοτε την εν λόγω αγορά, δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις για να το καταλάβουν…
Μια από τις συνήθεις μεθόδους , με βάση τα στοιχεία του Bloomberg και του Reuters εδώ και 3 μήνες  είναι η περίφημη «ανοιχτή πώληση» (short selling).Πρόκειται για την γνωστή τακτική να στοιχηματίζεις ενάντια σε ένα περιουσιακό στοιχείο με δανεικά χρήματα,χωρίς να το κατέχεις,  με την προσδο­κία να κερδίσεις όταν η αξία του αρχίζει  να γίνεται καθοδική . Ένας επενδυτης μπορεί  έτσι  να «πουλήσει ανοιχτά» ,με το να δανειστεί το ελληνικό ομόλογο π.χ , στην τρέχουσα τιμή του, με  την προσδοκία να το πουλήσει αρ­γότερα σε χαμηλότερη τιμή και να καρπωθεί  τη διαφορά. Το  παράδειγμα είναι φανταστικό, αλλά όσους γνωρίζουν την ιδιότητα μας, κατανοούν ότι είναι ελαφρώς τροποποιημένο από την πραγματικότητα για ευνόητους λόγους…
Την 1η Φεβρουαρίου 2011  η προσδοκία του εν λόγω επενδυτή ηταν  ότι τα ελληνι­κά διετή ομόλογα θα έχουν καθοδική αξία τους αμέσως επόμενους 6μήνες. Τι έκανε λοιπόν  ο εν λόγω θεσμικός ; Πήγε σε μια επενδυτική  τράπεζα (να μην λέμε ονόματα…)  και  δανείστηκε  για έξι μήνες, στην ονομαστική τους αξία, 100 εκατ. ευρώ από το διετές ομόλογο του 2013 της ελληνικής κυβέρνη­σης, Εκείνη τη στιγμή πωλεί­ται στη δευτερογενή αγορά στα 0,81 ευρώ. Για το δάνειο συμφωνεί να πληρώνει  στην τράπεζα το αντίστοιχο επιτό­κιο που προσδοκά να εισπράξει από το ομόλογο – αν το επιτόκιο είναι γύ­ρω στα 6 % ετησίως, τότε για την περί­οδο του δανείου αντιστοιχεί περίπου στο 3 % ή 3.000.000  ευρώ.
Επόμενη κίνηση ήταν να πουλήσει  το ομόλογο στην αγορά για 0,81 ευρώ και έτσι πηρε  81 εκατ. ευρώ (0,81 ευρώ x 100 εκατ. ευρώ σε ονομαστική τιμή). Αν η  πρόβλεψή του επαληθευτεί , στο κλεισιμο της θέσης του ( 30  Ιουλίου 2011 ) , ας υποθέσουμε ότι  η  ονομαστική τιμή του διετούς ομολόγου χάνει γύρω στο 30 % της ονομαστικής αξίας του. Τότε αναγκαστικά κλείνει θέση και αγοράζει  ξανά το ομόλογο σε τι­μή 0,69  ευρώ ,πληρώνει δηλαδή  69  εκατ. ευρώ. Επιστρέφει  το ομόλογο που είχε δανειστεί από την τράπεζα και της καταβάλλει τον τόκο 3 εκατομμ. ευρώ.
Αν χαθήκατε, ακούστε απλά αυτό :το κέρδος του  επειδή πόνταρε σωστά είναι  (81εκατ. -69 εκατ)  .= 12 εκατομ  –  3 εκατομ. τόκους που πληρώνει . Δηλαδή πόνταρε σωστά και κέρδισς 9 εκατομμύρια ευρώ , σε έξι μήνες , δηλαδή 9 % στο αρχικό του κεφάλαιο (100 εκατομ.) χωρίς φυσικά να του μείνει στο χέρι το επισφαλές ελληνικό κρατικό ομόλογο….
Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, οι δανειστές αυτών των θεσμικών ( επενδυτικές  τράπεζες ) είναι οι μόνες που δεν ….χάνουν  διότι  με αυτό τον τρόπο  οι μεγάλες αυτές τρά­πεζες, που κατέχουν τον κύριο όγκο των ελληνικών ομολόγων,  μέσω αυτής της πρακτικής δανεισμού πετυχαίνουν να μην τους μένουν τα ομόλογα  σαν…. σκελετοί στην ντουλάπα . Διότι εδώ είναι και το κομβικό σημείο  της ωφέλιμης αυτής μεθόδου για τους συμμετέχοντες : πώς οι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων ,αντί να βλέπουν καθημερινά μειώσεις αξιών στα χαρτοφυλάκια τους ,από τα σκάρτα ελληνικά ομόλογα, βγάζουν προμήθειες γυρίζοντας αυτά τα ομόλογα στους περίφημους σορτάκηδες ( αυτοί που πωλούν ανοιχτά ποντάροντας προς τα κάτω). Τα στοιχεία από τις κινήσεις στους όγκους και στις τιμές των ομολόγων είναι δυστυχώς αδιάσειστα . Όποιος ενδιαφέρεται ας συγκρίνει ανοιχτές θέσεις φετινής περιόδου προθεσμιακών τιμών με τις  αντίστοιχες διακυμάνσεις της περίφημης καμπύλης των αποδόσεων .Οι αριθμοί και τα γραφήματα  : κάποιοι ρίχνουν τις τιμές διότι κλείνουν θέσεις!  Φανταστείτε, όμως, ότι στην προ­σπάθεια τους αυτή,  μερικοί να έχουν τις απαραίτητες διασυνδέσεις με τους κρατικούς υπεύθυνους ώστε να εξασφα­λίσουν  δηλώσεις και κινήσεις που θα πυροδοτήσουν ένα σπιράλ καθόδου των τιμών για τους συγκεκριμένους τίτλους…..
Και επειδή πολλοί θα βιαστούν να φωνάξουν  ότι στις αγορές όταν ένας κερδίζει κάποιος άλλος χάνει, δεν έχουμε παρά να αναρωτηθούμε μήπως αυτοί που αγοράζουν τα  ομόλογα αυτών που σορτάρουν , είναι στην πλειοψηφία τους  ο εξής ένας : ο περίφημος ΟΔΔΗΧ εξ ονόματος του περίφημου σωτήριου προγράμματος επαναγοράς, που άτυπα ξεκίνησε !  (βλ. δηλώσεις  Π. Χριστοδούλου: Ο ΟΔΔΗΧ έχει επαναγοράσει 2,5 δισ. ελληνικά ομόλογα  www.bankingnews.gr 27/04/11 – 18:50 )
Ενώ τρία χρόνια τώρα στις ΗΠΑ , ψάχνονται  πώς θα στήσουν την περίφημη Bad Bank( αυτήν που θα συγκεντρώσει τα σκάρτα και τοξικά ομόλογα των υπολοίπων ) στην Ελλάδα βρήκαμε την λύση !
Μετατρέπουμε τον ΟΔΔΗΧ σε κρατική επενδυτική τράπεζα, με επίσημη άδεια από τη Βουλή για να κρατήσει ψηλά την σημαία στη χρηματαγορά ή και στην αγορά παραγώγων, αλλά και να αναθέτει κατά το δοκούν, χωρίς διαγωνισμό, συμβουλευτικές συμβάσεις σε τράπεζες !
Πιστεύουν άραγε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει τη δύναμη πχ. να στηρίξει με αγορές την τιμή ενός ομολόγου που δέχεται επίθεση, αντιμετωπίζοντας διαχειριστές με πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα και διεισδυτικότητα στις αγορές;
Άραγε τι θα συμβεί  σε περίπτωση που ο ΟΔΔΗΧ αγοράσει ένα ομόλογο για να στηρίξει την τιμή του, αλλά η τιμή του κατρακυλήσει λόγω μιας  επίθεσης από μαζικές ανοιχτές πωλήσεις;
Oι ικανότητες του διοικητή του ΟΔΔΗΧ( κος Π. Χριστοδούλου) σαφώς και δεν  αμφισβητούνται ,ειδικά όταν πρόκειται για πρώην στέλεχος της Goldman Sachs,,,
‘Δομημένες’ επινοήσεις ,αδιαφανή κριτήρια επιλογής του αντισυμβαλλόμενου κάθε φορά και φυσικά κίνδυνος ζημίας, που ως συνήθως πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο: αυτά εξετάζονται και ελέγχονται….

STATESMEN.GR

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 19ΗΣ ΜΑΙΟΥ

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011


Exomatiakaivlepo.blogspot.com

Αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη ζήτησε από τους υπουργούς ο Γιώργος

 

Αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα όσον αφορά στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου ζήτησε από τους υπουργούς ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
 

Σήμερα αποφασίζουμε να πάμε μπροστά, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το "μήνυμά μας είναι αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού μας. Και η βούλησή μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα".
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση υπηρετεί με πράξεις το μήνυμα αυτό, το οποίο επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να περνά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.
Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι έχει γίνει συστηματική διαβούλευση για το πρόγραμμα του οδικού χάρτη, δηλαδή για τις βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και την οικονομική ανάπτυξη.

 Σχολιάστε!

 

Enet.gr

Απάντηση ΕΚΕ σε ανακοίνωση της Διαπραγματευτικής Ομάδας Συμπυρήνου Ροδακίνου σχετικά με τις συμβάσεις στο συμπύρηνο

10/5/2011

Επιστολή, στην οποία δίνονται απαντήσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) σε δημοσιεύματα που παρουσιάζουν ανακοίνωση της Διαπραγματευτικής Ομάδας Συμπυρήνου Ροδακίνου μετά από συνάντηση που είχαν οι δύο φορείς, εξέδωσε η Ένωση.

Ειδικότερα η επιστολή της ΕΚΕ αναφέρει:

Στις σημερινές εφημερίδες διαβάσαμε την ανακοίνωση της Διαπραγματευτικής Ομάδας Συμπυρήνου Ροδακίνου. Για άρση κάθε παρεξήγησης, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:
1. Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. συναντήθηκε με την τριμελή επιτροπή διαπραγμάτευσης τρεις φορές. Σ’ αυτές τις συναντήσεις αντηλλάγησαν απόψεις για το προϊόν, χωρίς φυσικά να γίνει κάποιου είδους διαπραγμάτευση.
2. Η Ε.Κ.Ε. από το καταστατικό της, την σχετική νομοθεσία αλλά και ανάλογες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ΔΕΝ διαπραγματεύεται και δεν υπογράφει συμβάσεις μεταποίησης.
3. Οι συμβάσεις μεταποίησης είναι έργο των Ομάδων Παραγωγών και των βιομηχανιών μεταποίησης.
4. Τέλος προκαλεί απορία η επιμονή ενός μη θεσμικά κατοχυρωμένου φορέα, όπως είναι η Διαπραγματευτική Ομάδα Συμπυρήνου Ροδακίνου στην διεκδίκηση αρμοδιοτήτων υπογραφής συμβάσεων, που ξεκάθαρα συγκρούονται με τις διατάξεις του ανταγωνισμού.
 
 
Agrotypos.gr

Paul Krugman: Για την κρίση φταίνε οι πολιτικοί, όχι οι πολίτες

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011


Το Βήμα / The New York Times
Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν καταστροφικά για τις περισσότερες δυτικές οικονομίες. Οι ΗΠΑ έχουν μαζική μακροπρόθεσμη ανεργία για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1930. Στο μεταξύ ξηλώνεται το κοινό νόμισμα της Ευρώπης. Πώς πήγαν όλα τόσο στραβά;
Αυτό που ακούω όλο και πιο συχνά από μέλη της πολιτικής ελίτ – αυτοδιορισμένους σοφούς, αξιωματούχους και γκουρού της οικονομίας – είναι ο ισχυρισμός ότι φταίει κυρίως το κοινό. Η ιδέα είναι ότι βρεθήκαμε σε αυτό το χάλι επειδή οι ψηφοφόροι ήθελαν παροχές χωρίς αντάλλαγμα, και πολιτικοί χωρίς πυγμή τούς έκαναν το ανόητο χατίρι.

Αυτή η άποψη είναι εντελώς λανθασμένη. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια καταστροφή που άρχισε από την κορυφή, όχι από τη βάση, της πυραμίδας.
Οι πολιτικές που μας έφεραν εδώ δεν ήταν αντιδράσεις σε απαιτήσεις της κοινής γνώμης. Ηταν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πολιτικές που επιβλήθηκαν από μικρές ομάδες ανθρώπων με επιρροή – σε πολλές περιπτώσεις, από τους ίδιους ανθρώπους που κάνουν τώρα κήρυγμα σε εμάς τους υπολοίπους για την ανάγκη να σοβαρευτούμε. Και επιχειρώντας να μεταθέσουν την ευθύνη στον γενικό πληθυσμό, οι ελίτ αποφεύγουν να αναλογιστούν τα δικά τους καταστροφικά λάθη.

Αυτές τις ημέρες οι Αμερικανοί ακούνε συνεχώς κηρύγματα για την ανάγκη να μειώσουμε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Από μόνη της αυτή η εμμονή δείχνει τις διαστρεβλώσεις στις προτεραιότητες, αφού η άμεση ανησυχία μας θα έπρεπε να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αλλά ας υποθέσουμε ότι περιοριζόμαστε στην κουβέντα για το έλλειμμα και ρωτάμε: Τι συνέβη στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού που είχε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2000;


Η απάντηση είναι κυρίως τρία πράγματα. Πρώτον, ήταν οι φοροαπαλλαγές του Μπους που προσέθεσαν σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο εθνικό χρέος την τελευταία δεκαετία. Δεύτερον, ήταν οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν που προσέθεσαν περίπου άλλο 1,1 τρισ. Και τρίτον, ήταν η Μεγάλη Υφεση που οδήγησε στην κατάρρευση των εισοδημάτων και στη ραγδαία αύξηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας και για άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.


Επομένως, ήταν η κακή κρίση των ελίτ, όχι η απληστία του πολίτη, που προκάλεσε το έλλεμμα της Αμερικής. Τα ίδια ισχύουν πάνω - κάτω για την κρίση στην Ευρώπη.


Δεν χρειάζεται να πούμε ότι αυτά δεν τα ακούς από τους ευρωπαίους πολιτικούς. Η επίσημη ιστορία στην Ευρώπη αυτές τις ημέρες είναι ότι οι κυβερνήσεις προβληματικών χωρών ασχολήθηκαν πολύ με τις ανάγκες της μάζας, ότι υποσχέθηκαν πάρα πολλά στους ψηφοφόρους, ενώ μάζεψαν πολύ λίγα σε φόρους. Και αυτό είναι – για να είμαστε δίκαιοι – μια σχεδόν ακριβής περιγραφή της ιστορίας στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι ολόκληρη η ιστορία για αυτό που συνέβη στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, χώρες που και οι δύο είχαν χαμηλό χρέος και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό την παραμονή της κρίσης.


Η πραγματική ιστορία της κρίσης στην Ευρώπη είναι ότι οι ηγέτες δημιούργησαν ένα κοινό νόμισμα, το ευρώ, χωρίς να δημιουργήσουν τους θεσμούς που ήταν αναγκαίοι για να αντιμετωπιστούν οι κύκλοι της οικονομίας μέσα στην Ευρωζώνη. Και η δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν το απόλυτο πρόγραμμα της κορυφής προς τη βάση, ένα όραμα της ελίτ που επιβλήθηκε σε πολύ διστακτικούς ψηφοφόρους.

Μνημονιακό «τσεκούρι» 6,5 δισ. για το 2012-2015

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 - 14:38:30 Bookmark and Share     
του Αντώνη Βασιλόπουλου
Τριετές χρονοδιάγραμμα μείωσης της σπατάλης κατά 6,5 δισ. ευρώ θέτει η ηγεσία του Υπ. Εργασίας για την περίοδο 2012-2015.
Η εξοικονόμηση των πόρων αυτών θα επιτευχθεί μέσα από μέτρα αύξησης των εσόδων κατά 3 δισ. ευρώ και μέτρα μείωσης των δαπανώ κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Όπως δήλωσε η υπ. Εργασίας Λούκα Κατσέλη οι 5 άξονες της πολιτικής του υπουργείου για την επίτευξη του στόχου αυτού αφορούν:
1.Στη διασφάλιση θεσμοθετημένων πόρων των ταμείων με μείωση της ανασφάλιστης εργασίας από το 32% που είναι σήμερα στο 16%. Στόχος του υπουργείου είναι μέσα στη τριετία να ενταχθούν στην ασφάλιση 480 χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται λαθραία
2.Σ την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων
3.Στη δραστική μείωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με σειρά νέων μέτρων
4.Εξορθολογισμός των κύριων και επικουρικών ταμείων με την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών. Θα περικοπούν επικουρικές συντάξεις στα ταμεία που είναι στο κόκκινο και στους υπάρχοντες συνταξιούχους.
5.Διασφάλιση βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και επανασχεδιασμός των κοινωνικών παροχών.
Η σχετική καταγραφή όλων των επιδομάτων τα οποία θα τεθούν υπό αίρεση θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου.
Αγορά εργασίας
Μέσα στο 2011 θα υπάρξει συνολική μείωση των ονομαστικών αποδοχών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κατά 15%. Ήδη η κ Κατσέλη εκτιμά ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει σημαντική μείωση των μισθών, κυρίως μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας και προανήγγειλε αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να είναι υποχρεωτική η κατάθεση των ατομικών συμβάσεων στο ΣΕΠΕ.
Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης, τόνισε ότι θα συνεχιστεί η απογραφή των συνταξιούχων μέχρι τέλους του χρόνου στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανέφερε ότι στον ΟΓΑ που ολοκληρώθηκε η διαδικασία διεκόπη η σύνταξη σε 7.500 χιλιάδες οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν.
Από την διακοπή προέκυψε εξοικονόμηση πόρων 40 εκατ. το χρόνο, ενώ το συνολικό όφελος από την απογραφή αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκατ.
Isotimia.gr

Κ. Παπούλιας: Χρειάζεται πανεθνική συστράτευση - Γ. Παπανδρέου: Συνεχίζουμε...

Σε κομβικό σημείο η Ελλάδα, εκτιμά ο πρωθυπουργός
 

Για την ανάγκη λήψης αποφάσεων, προκειμένου να συνεχιστεί η αλλαγή πορείας της χώρας μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, απαντώντας εμμέσως στην κριτική ότι είτε δεν είναι πρόθυμη είτε δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απάντηση στα σενάρια που κυκλοφορούν για την τύχη της Ελλάδας και δημιουργουν δικαιολογημένη ανησηχία στους πολίτες είναι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και στη συνέχιση της προσπάθειας και η ψυχραιμία.
Από τη μεριά του, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι η προσπάθεια είναι εθνική και χρειάζεται "πανεθνική συστράτευση".
Με αφορμή και τη σύγχυση που επικρατεί στην Ευρώπη -και ειδικότερα στη Γερμανία- σχετικά με το ποιος είναι ο πλέον προσοδοφόρος τρόπος αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι "η κακοφωνία δεν συμβάλλει" στην επίλυση του προβλήματος.
Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο,ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Υποστήριξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να συνεχίζει η κυβέρνηση την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών.
"Παίρνουμε τις αποφάσεις μας για να εγγυηθούμε όχι μόνο την έξοδό μας από την κρίση, αλλά και μια βιώσιμη οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη, μια Ελλάδα κοινωνίας δικαίου που θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις και θα πιστεύει στον εαυτό της", πρόσθεσε.

Enet.gr

Περιβαλλοντικό πρόστιμο 600.000 χιλιάδες ευρώ στη Λάρκο

 
Στην επιβολή προστίμου, ύψους 596.340 ευρώ προς την εταιρεία «Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ», προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου της εταιρείας στη Λάρυμνα του Ν. Φθιώτιδας.
Ειδικότερα, μετά την επιθεώρηση που πραγματοποίησε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου διαπιστώθηκε:
Η ΛΑΡΚΟ δεν είχε αντικαταστήσει τις υφιστάμενες μονάδες υγρής αποκονίωσης των αερίων αποβλήτων των περιστροφικών καμίνων, δεν είχε εγκαταστήσει τα προβλεπόμενα συστήματα αντιρρύπανσης για την αποκονίωση των απαερίων του εργοστασίου της, δεν είχε υλοποιήσει ανακαίνιση της μονάδας σακκοφίλτρων για την αποκονίωση των αερίων αποβλήτων από τους μεταλλάκτες και δεν είχε εγκαταστήσει στις καμινάδες των περιστροφικών καμίνων, ηλεκτροκαμίνων και μεταλλακτών συστήματα συνεχούς μέτρησης και ηλεκτρονικής καταγραφής των ρύπων. Παράλληλα, η εταιρεία δεν πραγματοποιούσε ικανές μετρήσεις PM10 (κατά το χρονικό διάστημα 01-01-2009 έως 02-06-2010), δεν παρακολουθούσε τις συγκεντρώσεις SO2 και τις μετεωρολογικές παραμέτρους και έτσι δεν παρακολουθούσε την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
Η εταιρεία δεν διέθετε άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων και δεν είχε υποβάλει (μέχρι 21-1-2009), αναθεωρημένη μελέτη για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας επεξεργασίας τους με αποτέλεσμα να προκύψουν υπερβάσεις οριακών τιμών για πολλές παραμέτρους (ολικά αιωρούμενα στερεά, ορυκτά έλαια–υδρογονάνθρακες και COD) και στα 3 ρεύματα υγρών αποβλήτων που διατίθενται στη θάλασσα, για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2009 έως και Μάιος 2010, ενώ παρατηρήθηκε και ελλιπής παρακολούθηση των υγρών αποβλήτων.
Η εταιρεία δεν είχε εφοδιαστεί με άδεια χρήσης υδάτων από τη Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τη χρήση νερού από τη θάλασσα και δεν είχε εγκαταστήσει τα προβλεπόμενα όργανα (υδρόμετρα), για μέτρηση και καταγραφή της ποσότητας νερού που αντλείται από τις πηγές και το ποτάμι για την απευθείας μέτρηση ή τον υπολογισμό της συνολικής απορροής της πηγής.
Η εταιρεία δε διέθετε επίσης την προβλεπόμενη άδεια, για την προσωρινή αποθήκευση των στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων της μονάδας, ενώ παράλληλα η διαχείριση της σκωρίας των ηλεκτροκάμινων, που διατίθετο για αξιοποίηση, δε γινόταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ενώ η μη ορθή προσωρινή αποθήκευση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων και γράσων σε βαρέλια σε υπαίθριο χώρο δημιουργούσε κινδύνους ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων.
Σημειώνεται ότι, για τον καταλογισμό του ύψους των προστίμων η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έλαβε υπόψη τις σοβαρές προσπάθειες συμμόρφωσης που έχει ήδη κάνει η εταιρεία, καθώς και τη θετική στάση που επιδεικνύει προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης στην κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, τόσο στο εργοστάσιό της στη Λάρυμνα, όσο και στις εγκαταστάσεις εξόρυξης στη Μεσσαπία, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσκόπηση GPO: 1,7% μπροστά το ΠΑΣΟΚ παρότι το 77,6% του χρεώνει «αναποτελεσματική πολιτική»

10/05/2011

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Στο 1,7% είναι η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μεγάλη άνοδο του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ δείχνει νέα δημοσκόπηση  της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανατροπή». Τρίτο «κόμμα» η αποχή, με 18,6%, ενώ και η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,2%.
Ως προς την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 21,9% έναντι 20,2% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9% και ο ΛΑΟΣ με 7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 3,3%. Στο 2,5% είναι το ποσοστό της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Στην ερώτηση «ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό», τον Γιώργο Παπανδρέου προτιμά  το 31,3% ενώ το 24,1% απαντά τον Αντώνη Σαμαρά και το 44,6% κανέναν από τους δύο.

Σε ερώτηση αν η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι προς την σωστή κατεύθυνση, το 69,5% απαντά όχι και το 27,9% ναι. Παράλληλα, σε ερώτηση αν είναι αποτελεσματική η πολιτική της κυβέρνησης το 77,6% απαντά όχι, ενώ το 19,7% ναι.

Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΔΟΣΗ

Το κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα για την καθιερωμένη τριμηνιαία αξιολόγηση δεν έχει ακόμη καταλήξει αν η Αθήνα πληροί τους όρους για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου διάσωσης, όπως φέρεται να δήλωσε την Τρίτη στο Reuters πηγή με...
άμεση γνώση των επαφών.
Η πέμπτη δοση από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ είναι ύψους 12 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο.
«Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν η Ελλάδα έχει επιτύχει τους στόχους ή όχι ενώ η επίσκεψη είναι σε εξέλιξη», είπε στο Reuters αξιωματούχος μετά τις δηλώσεις Γερμανίδας βουλευτού, σύμφωνα με τις οποίες διαφαίνεται ότι η χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια για την επόμενη δόση.
«Βρισκόμαστε στο μέσο της διαδικασίας», ανέφερε η πηγή.
Ειδικότερα, η Γκέρντα Χάσελφελντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU - είναι εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες), σε δηλώσεις της στο Reuters, αμφισβήτησε ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για να λάβει την επόμενη δόση.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν πληρούνται οι προϋπόθεσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης», είπε.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι που βρίσκονραι κοντά στους πιστωτές της χώρας, φέρεται να είπαν στο Reuters ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα για την καθιερωμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν συζητήσει για νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
To Dow Jones, επικαλούμενο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι η Ελλάδα περιμένει να λάβει νέο πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης και της Εευρωζώνης διέψευσαν το δημοσίευμα.
«Δεν είχαμε καμία συζήτηση για αυτό και σίγουρα όχι για ποσά», δήλωσε αξιωματούχος με γνώση της επίσκεψης. «Όπως γνωρίζετε, ο (επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ) Γιούνκερ έχει αναφερθεί στην πιθανότητα ενός επιπλέον προγράμματος, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά», προσέθεσε.

Ώρες ευθύνης για την Κεντροδεξιά

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011



Υπάρχει ένα κομμάτι της κεντροδεξιάς που δεν εννοεί να αντιληφθεί ότι έχει παρέλθει η εποχή του σκληρού πολιτικού λόγου, του έντονου «κομματικού πατριωτισμού» και της τακτικής που επιτυχώς εφήρμοσε στα μεταπολιτευτικά χρονικά το ΠΑΣΟΚ, «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση»
Αυτό το «μοντέλο» πέραν του ότι έχει εξαντλήσει τα όρια του, σήμερα υπό τις επικρατούσες συνθήκες μάλλον δυσχεραίνει παρά ευνοεί την προσέγγιση σκεπτόμενων ψηφοφόρων.
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να ...διαβάσει σωστά τα μηνύματα της κοινωνίας προκειμένου να επανασυνδεθεί μαζί της. 
Είναι ολέθριο σφάλμα να πιστεύει κανείς ότι η πτώση του ΠΑΣΟΚ είναι αρκετή για να φέρει την κεντροδεξιά πιο κοντά στην εξουσία. 
Διότι αν επαναπαυθεί στη λογική του «ώριμου φρούτου» τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. 
Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρος, και αυτός δεν είναι άλλος παρά να γίνει και πάλι μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να κατανοήσουν ότι ο αντίπαλος τους δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά η μεγάλη οικονομική κρίση η οποία θα είναι παρούσα ακόμα και στην περίπτωση που φύγει το ΠΑΣΟΚ. 
Συνεπώς υποχρέωση όλων είναι να ανανεώσουν τον πολιτικό τους λόγο ώστε η Νέα Δημοκρατία να ξαναγίνει παράταξη που παράγει πολιτικές και τις περνάει απευθείας στους πολίτες. Και για να γίνει αυτό, όσοι επικοινωνούν δημοσίως τις θέσεις του κόμματος, θα πρέπει να ξεπεράσουν το στερεότυπο «Αριστερά- Δεξιά», το οποίο ανατροφοδοτεί την προπαγάνδα «Προοδευτικό- Συντηρητικό».
Η Νέα Δημοκρατία ως προοδευτικό φιλελεύθερο κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία και στα σύγχρονα πολιτικά ρεύματα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόλογο του «ιστορικού αφηγήματος» των αντιπάλων της. Απομονώνοντας τους λαϊκιστές και τους όψιμους υπερπατριώτες απαιτείται χωρίς αναβολή μια ουσιαστική πολιτική πρόταση που θα αποτελεί απάντηση στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. 
Πρόταση που το περιεχόμενό της θα σηματοδοτεί την επιστροφή στην πολιτική ουσία.
10.05.2011ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
 

Η Microsoft ενδέχεται να εξαγοράσει την εταιρία ιντερνετικής τηλεφωνίας Skype

10/05/2011

Η Microsoft βρίσκεται πολύ κοντά σε μία συμφωνία εξαγοράς της εταιρίας ιντερνετικής τηλεφωνίας Skype έναντι 8.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, δήλωσε χθες Δευτέρα πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ίδια πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν είναι δημόσιες.

Την Skype συμβουλεύουν οι Goldman Sachs και JPMorgan, είπε η πηγή, ενώ η Microsoft δεν χρησιμοποιεί συμβούλους.

Νωρίτερα, την είδηση της πιθανής εξαγοράς είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Wall Street Journal.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ και ADESMEYTOS.GR

Καρχιμάκης εφ' όλης της ύλης...

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

                           
Τι λέει για τον Τσοχατζόπουλο, το "πόθεν έσχες", τους πολιτικούς, το Μνημόνιο, την Αριστερά και την Εθνική Καταναλωτική Συνείδηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ www .in.grΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ


- Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ο πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και μονίμως υπουργός από το 1981 ως το 2004, τις περιόδους που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην κυβέρνηση. Τώρα αντιμετωπίζεται όπως ο Μένιος Κουτσόγιωργας το 1988. Τον διαγράψατε από το ΠΑΣΟΚ και ψηφίσατε στη Βουλή υπέρ σύστασης προανακριτικής επιτροπής για υπόθεση που χειρίστηκε ως υπουργός Άμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστηριζόταν από το μισό ΠΑΣΟΚ και παραλίγο να γίνει αρχηγός και πρωθυπουργός το 1996. Δεν χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του; Τι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ όταν τα πανίσχυρα στελέχη μιας εποχής γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της επόμενης;
Δεν θα το γενίκευα. Αλίμονο αν ίσχυε ο πληθυντικός που χρησιμοποιείτε και το σημερινό ΠΑΣΟΚ είχε πάρει τη σκυτάλη από αποδιοπομπαίους τράγους. Μην ξεχνάτε ότι όσοι σήμερα επιχειρούν την συναισθηματική αναθέρμανση του κόσμου μας, αλλά και στελεχών μας, επικαλούνται το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα, θα ήταν ιστορικά άδικη μια γενίκευση. Η κυβέρνηση αυτή είχε τη βούληση να τροποποιήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και το έπραξε. Αυτό από μόνο του συνιστά μια έμπρακτη αυτοκριτική μας, όχι μόνο ως ΠΑΣΟΚ, αλλά ως πολιτικός κόσμος γενικότερα. Την αλλαγή του επίμαχου άρθρου του Συντάγματος που θα...
 επιφέρει και την ουσιαστική αλλαγή στο καθεστώς, μπορεί να την πράξει μόνο η επόμενη Βουλή.
- Οι νόμοι περί ευθύνης υπουργών αλλάζουν, αλλά κανένας υπουργός δεν τιμωρείται. Τι θα γίνει τελικά με τον κ. Τσοχατζόπουλο;
Υπάρχει μπροστά μας η διενέργεια έρευνας από ένα κοινοβουλευτικό όργανο για το πρόσωπο του Άκη Τσοχατζόπουλου, διαδικασία που προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό και ο πρόεδρός του, πολύ πριν από τις εκλογές του ’09 επέμεναν για διερεύνηση όλων των σκοτεινών σημείων της δημόσιας ζωής, σε βάθος, πριν πολλά απ' αυτά περιέλθουν στο καθεστώς της παραγραφής, που ουσιαστικά υπεύθυνη είναι η ΝΔ και η ηγεσία της. Και η τότε και η σημερινή. Σας θυμίζω την αμίμητη πράξη τους να κλείσουν τη Βουλή και να πετύχουν έτσι την παραγραφή και την ατιμωρησία.
- Μπορείτε να δηλώσετε κατηγορηματικά ότι οι σημερινές πρακτικές χρηματοδότησης των κομμάτων δεν έχουν καμία σχέση με τις πρακτικές που εφαρμόζονταν μέχρι πρότινος, δηλαδή τα «μαύρα ταμεία» και τις χορηγίες; Υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα κόμματα;
Για το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσα να σας το εγγυηθώ. Κάναμε πράξη τη δέσμευση του προέδρου μας και αναρτήσαμε τότε, για πρώτη φορά τον προϋπολογισμό μας, στο site του κόμματος. Πέρα απ' αυτό, ο έλεγχος, πλέον, στα οικονομικά των κομμάτων διενεργείται από την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής. Ο έλεγχος αφορά το κάθε ημερολογιακό έτος και πραγματοποιείται μετά και τη δημοσίευση του ετήσιου ισολογισμού, στο τέλος του Φεβρουαρίου. H δημοσίευση του ισολογισμού γίνεται σε δύο μεγάλες πολιτικές εφημερίδες. Ο κύκλος μιας μεγάλης σειράς λεπτομερών ελέγχων, συνοψίζεται σε μία έκθεση που συντάσσουν οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές που διενήργησαν αυτούς τους ελέγχους.
- Έχετε ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου με την κοινωνία ενόψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Πως κρίνετε τη συμμετοχή των πολιτών; Αντιμετωπίζετε θυμό και επιθετικά σχόλια;
Η πορεία μας προς την Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Κόμματος, αποτελεί μέγιστη ευκαιρία για την ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας στα πολιτικά τεκταινόμενα. Πράγματι, η συμμετοχή των πολιτών εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Ενστάσεις, προβληματισμούς απορίες, ερωτηματικά, αλλά και προτάσεις που οι πολίτες επιθυμούν διακαώς να τους απαντηθούν. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο που συμβαίνει, όμως, να είναι και μεταβατική. Περίοδο, που, πιστέψτε με, κάτι αλλάζει. Κάτι αλλάζει, παρά τις απρόσφορες και αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα.
- Εκείνο που αλλάζει είναι ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας έχουν απογοητεύσει και ενδεχομένως αποδεκατίσει το κομματικό σας ακροατήριο. Είναι ακριβές;
Κύριε Κουκάκη, σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, διεξάγεται η πρωτόγνωρη διαδικασία της δια ζώσης επαφής των βουλευτών, των Γραμματέων των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Οργανώσεων και αυτοδιοικητικών στελεχών, με υπουργούς, στο ίδιο τραπέζι. Έτσι, επιτυγχάνεται η απευθείας αμοιβαία και αμφίδρομη ενημέρωση. Των μελών της κυβέρνησης για τα προβλήματα της κάθε περιοχής από τη μια και, η ενημέρωση των βουλευτών, των τοπικών θεσμικών εκπροσώπων του κόμματος, για την πορεία της διακυβέρνησης, από την άλλη. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που ανοίγεται σήμερα προς την κοινωνία. Και όχι στα λόγια. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη 19 εκδηλώσεις ανοιχτού διαλόγου στο λεκανοπέδιο Αττικής με την παρουσία υπουργών που συνομιλούν με τη βάση. Με την ενεργό, λοιπόν και συνεχή λειτουργία του Κόμματος μέσα σε διαδικασίες βαθιά δημοκρατικές και συμμετοχικές, σίγουρα το κομματικό μας ακροατήριο, δε θα μπορούσε να είναι αποδεκατισμένο.

«Δεν λέρωσα ποτέ τα χέρια μου και ποτέ δεν χρησιμοποίησα την πολιτική σαν βαποράκι αδικαιολόγητου πλουτισμού».

- Η απαξίωση της πολιτικής σας προβληματίζει;
Σαφώς και με προβληματίζει, αλλά και με ενεργοποιεί. Η αποστασιοποίηση του κόσμου από την πολιτική δεν είναι υγιές σύμπτωμα και η υποχρέωση για την αποκατάσταση αυτής της σχέσης, ανήκει στους πολιτικούς. Θα πρέπει, βεβαίως, να συνυπολογίσουμε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται, σήμερα, στην φάση που τα δεινά του Μεταπολιτευτικού μοντέλου, δίνουν τις αρνητικότερες επιπτώσεις τους. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να δείξουμε σ’ αυτόν τον κόσμο που σε μεγάλο βαθμό έχουμε στενοχωρήσει, ότι έχουμε το σθένος και τη γενναιότητα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όχι στα λόγια. Πιστεύω βαθιά ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην διερεύνηση και του Πόθεν και του Έσχες των πολιτικών προσώπων. Έχει δικαίωμα αυτός ο κόσμος να ξέρει ποιος του λέει παχιά λόγια χωρίς να τα εννοεί και ποιος τον υπηρετεί με εντιμότητα και ειλικρίνεια. Έχει ανάγκη από ένα κράτος με ισοπολιτεία και ευνομία.
- Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι «αυτά τα έχουμε ξανακούσει». Όλοι ομνύουν στο πόθεν έσχες, την ίδια ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι η εφαρμογή του έχει αποδειχθεί αδύνατη...
Ξέρετε, όμως, πολύ καλά πως για ό,τι χαλασμένο και σάπιο υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο, αποκλειστικοί υπεύθυνοι δεν είναι οι πολιτικοί. Πρέπει να διερευνηθεί και το Πόθεν και το Έσχες και των δικαστών και όλων των δημοσίων λειτουργών. Μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα βάσιμα σήμερα αιτήματα των πολιτών που με αγανάκτηση εκφράζονται, όπως να διερευνηθούν παλιές ή νέες υποθέσεις που κόστισαν πολλά χρήματα στο ελληνικό δημόσιο, να μπουν κάποιοι φυλακή και άλλα συναφή, είναι ζητήματα που εκκρεμούν εξαιτίας δικονομικής ηθικής δύο ταχυτήτων που επιδεικνύουν, ορισμένοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης.
- Η μετάταξή σας από την Ολυμπιακή Αεροπορία στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προβλήθηκε από την Αντιπολίτευση ως σκάνδαλο. Τι συνέβη τελικά; Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν πως κάποιος που πολιτεύεται πρέπει να απεμπολεί όλα του τα εργασιακά δικαιώματα;
Τους απαντώ ότι δεν είμαι από τους πολιτικούς που δεν έχουν ανάγκη τη δουλειά τους εάν ποτέ πάψουν να είναι βουλευτές. Και να τονίσω ότι δεν μιλάμε για μία υψηλόμισθη εργασιακή σχέση. Δεν προέρχομαι ούτε από τζάκι πλουσίων, ούτε τα παντελόνιασα από κανέναν για να έχω την πολυτέλεια να μην έχω ανάγκη τη δουλειά μου εάν και όποτε αυτό χρειαστεί, όπως, βέβαια και πολλοί άλλοι συνάδελφοι βουλευτές. Το ύποπτο θα ήταν να μη συνέχιζα στη δουλειά μου, εάν κάποια στιγμή δεν θα ήμουν βουλευτής, γιατί θα ανέκυπτε ευλόγως, τότε, ένα βασικό ερώτημα προς εμένα, ‘’πώς θα ζήσεις;’’ Επίσης, είναι ανάγκη να διευκρινίσω για άλλη μια φορά, ότι ούτε συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχω κατοχυρώσει, ούτε πληρώνομαι. Η ποιότητα της πορείας μου και η σύγκρουσή μου με τα φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς, είναι η περιουσία μου στην πολιτική πορεία και ιστορία μου. Δε λέρωσα ποτέ τα χέρια μου και ποτέ δεν χρησιμοποίησα την πολιτική σαν βαποράκι αδικαιολόγητου πλουτισμού. Τα πάντα είναι ΚΑΙ στο πόθεν ΚΑΙ στο έσχες μου.

Οι επιθέσεις στους πολιτικούς και το «Ορμητήριο της Αριστεράς»

- Πως ερμηνεύετε τις επιθέσεις ενάντιων πολιτικών; Είναι αντιστρέψιμη η κατάσταση;
Είναι βαθιά μου πεποίθηση και γνώση ότι δεν είναι αυθόρμητες, αλλά υποκινούμενες από συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό που στην περίπτωση των Αγίων Αναργύρων, ξεσκεπάστηκε κανονικά.
- Ποιος είναι ο πολιτικός σχηματισμός που εννοείτε;
Θα σας θυμίσω ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι περισσότεροι παριστάμενοι πολίτες ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν με δυσφορία στις απαράδεκτες αυτές ενέργειες, ενώ κάποιοι απ' αυτούς έπεσαν και θύματα αυτών των ενεργειών. Οι επιθέσεις γίνονται από ανεγκέφαλους που ορμητήριό τους, έχουν μια κακώς εννοούμενη Αριστερά και που συμβαίνει, δυστυχώς, να είναι όπως ξεκάθαρα δείχνουν τα πράγματα, κομμάτι της κοινοβουλευτικής Αριστεράς.
- Να υποθέσω ότι συμφωνείτε με τις θέσεις του κ.Θ. Πάγκαλου, αλλά και με εκείνες της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου που θεωρούν αναγκαίο το «μέτωπο κατά της Αριστεράς» και προειδοποιούν ότι μερίδα της Αριστεράς εργάζεται για την αποσταθεροποίηση της χώρας; Έχει το ΠΑΣΟΚ το ιδεολογικό εκτόπισμα και τις δυνάμεις για να υποστηρίξει ένα πολιτικό μέτωπο τόσο στα δεξιά, όσο και στα αριστερά του;
Αν Αριστερά σημαίνει, άναρθρες κραυγές, αλαλαγμοί και στείρα διαφωνία απέναντι σε οτιδήποτε, τότε, ναι, είμαι κατά αυτής της Αριστεράς. Αν Αριστερά, σημαίνει, χουλιγκανισμός, κινήσεις αποσταθεροποίησης, λογικές μπάχαλου, τότε, είμαι κατά αυτής της Αριστεράς. Αν Αριστερά, σημαίνει, πρακτικές δυσφήμισης της χώρας η οποία επιχειρείται με μεθόδους κλεισίματος λιμανιών, ακινητοποίησης πλοίων και ταλαιπωρίας ξένων τουριστών, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία, τότε είμαι κατά αυτής της Αριστεράς. Όμως, Αριστερά είναι και το κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς», που δεν κατακεραυνώνει από συνήθεια και μόνο, ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση. Τα καλέσματα της κυβέρνησης τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά, για κορυφαία ζητήματα, που αφορούν την έξοδο από την κρίση είναι γνωστά και ορατά. Δυστυχώς, κάποιοι επενδύουν στην κατάρρευση της χώρας.

Η «μεταρρυθμιστική κόπωση» και οι πρόωρες εκλογές

- Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ παραμένει το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα, αλλά συγκριτικά με τη δυναμική που είχε προ διετίας εμφανίζεται αισθητά αποδυναμωμένο. Πως σχολιάζετε εκείνες τις αναλύσεις που φέρουν μόλις 1 στους 5 Έλληνες να ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ;
Είναι πολύ σημαντικό που παρ’ όλη την πίεση την οποία έχει υποστεί ο κόσμος τον τελευταίο 1,5 χρόνο, εξακολουθεί να προκρίνει το ΠΑΣΟΚ, ως πρώτο κόμμα εμπιστοσύνης του. Σχετικά με την αποδυνάμωση στην οποία αναφέρεστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη συγκυρία, στο συγκεκριμένο χρόνο, κατά τον οποίο λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επωμίστηκε την ευθύνη για τις μεγαλύτερες και βαρύτερες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στη νεώτερη πολιτική Ιστορία της Ελλάδας και μάλιστα στο δυσμενέστερο πολιτικό περιβάλλον. Διεθνές και εσωτερικό. Ανοίγει ζητήματα, διορθώνει στρεβλώσεις και αλλάζει νοοτροπίες που ‘’χτίστηκαν’’ σταθερά μέσα στο βάθος των δεκαετιών του αιώνα μας. Συνυπολογίζοντας αυτό το δεδομένο, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για την τεράστια και πολυμέτωπη προσπάθεια που καταβάλουμε.
- Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να παρέχει ομπρέλα προστασίας σε συνδικαλιστές του που εμπλέκονται σε υποθέσεις που προκαλούν την κοινωνία. Υπάρχουν τελικά «πράσινοι συνδικαλιστές που «συγκυβερνούν», όπως διατείνονται πολλοί εκ των πολιτικών σας αντιπάλων; Πως προσεγγίζετε το ζήτημα αυτό; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που θέτει το κίνημά σας στις συνδικαλιστικές πρακτικές;
Καμία ομπρέλα προστασίας σε κανέναν. Οι κόκκινες γραμμές, είναι για εμάς εκεί ακριβώς που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαγγέλλεται μια ουσιαστική αλλαγή στη χώρα και ήδη έχει βάλει σε εφαρμογή, χωρίς, συγχρόνως, να αγνοεί καμία φωνή και άποψη.
- Ωστόσο και οι πράσινοι συνδικαλιστές ίσως να μην έχουν τόσο άδικο, αφού ευρεία λαϊκή εντολή του 2009 στο ΠΑΣΟΚ δόθηκε για να εφαρμοστεί μια τελείως διαφορετική κυβερνητική πολιτική, μια πολιτική ευημερίας για όλους στηριγμένη στην πράσινη ανάπτυξη. Αντί γι’ αυτό εφαρμόστηκε η πιο σκληρή περιοριστική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και σήμερα η κυβέρνηση εμφανίζεται να διακατέχεται από «μεταρρυθμιστική κόπωση».Πώς αντιμετωπίζετε την κατηγορία ότι το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί απλώς την κυβέρνηση να ασκεί μια πολιτική που δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα και τις ιστορικές αρχές του ΠΑΣΟΚ;
Κοιτάξτε. Θα σας θυμίσω ότι όταν δόθηκε αυτή η λαϊκή εντολή το 2009, η πραγματικότητα που κληρονομήσαμε, ήταν μια εικονική πραγματικότητα. Το έλλειμμα, το οποίο όπως γνωρίζετε, είναι ένα είδος βαρόμετρου για τις πιθανότητες και τις δυνατότητες που έχει ένα κράτος να καταπολεμήσει το χρέος του, ήταν υπερδιπλάσιο απ’ όσο μας έλεγε ακόμα και Αντώνης Σαμαράς, τότε, όπως θυμάστε. Ο δημόσιος τομέας ήταν ξεχαρβαλωμένος. Όλοι θυμόμαστε το μεγάλο πάρτι που έγινε προεκλογικώς με τις προσλήψεις, οι οποίες είχαν προκαλέσει τότε και την μήνιν στελεχών της τότε κυβέρνησης, όπως της κυρίας Μπακογιάννη. Και θα ήταν υπεύθυνη η θέση του κόμματος εάν άθροιζε τις τύψεις του σε μια διαρκή γκρίνια απέναντι σε μια μαχόμενη κυβέρνηση;
- Σε πολλούς πάντως όλα αυτά φαίνονται ως δικαιολογίες. Δικαιολογείται το ΠΑΣΟΚ να μην γνώριζε την αλήθεια προεκλογικά;
Μα δεν είναι δικαιολογίες. Και όλοι ξέρουμε την έκπληξη και την οργή των εταίρων μας μόλις διαπίστωσαν τα πραγματικά δημοσιονομικά μεγέθη και την κοροϊδία, στην οποία θεώρησαν ότι έπεσαν θύματα. Ως εκ τούτων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τι θα έπρεπε να κάνει απέναντι στην εφιαλτική πραγματικότητα που της ξημέρωσε; Να μείνει αμετακίνητο στον προγραμματικό του λόγο, ο οποίος είχε αρθρωθεί με βάση τα στοιχεία που έδινε το ίδιο το κράτος; Που δυστυχώς ήταν ψεύτικα.
- Από την άλλη πλευρά λέγεται ότι η πολυφωνία στο ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχθεί αρκετές φορές ως μία εκ των παραμέτρων που φρενάρουν τη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης. Κατά πόσο ισχύει αυτό; Υπάρχουν όρια ανοχής στις διαφοροποιήσεις βουλευτών και στελεχών;
Ακούστε. Και αυτό έχει να κάνει με τα τεράστια αδιέξοδα που κληρονομήσαμε ως κυβέρνηση το 2009, σε συνδυασμό με τις κορυφαίες προκλήσεις στις οποίες παράλληλα, κληθήκαμε να αντεπεξέλθουμε. Όταν είσαι υποχρεωμένος να λάβεις πιεστικά και οριζόντια μέτρα σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα και συγχρόνως να επιχειρείς την αλλαγή σε χρόνιες και παγιωμένες πρακτικές και καταστάσεις, σίγουρα θα προκαλέσεις τη δικαιολογημένη δυσφορία των πολιτών. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούν, δε διστάζουν στο πλαίσιο της βαθιάς δημοκρατίας που εγγενώς διακρίνει το Κόμμα μας, να προβάλλουν τις αντιρρήσεις, τις ενστάσεις και τις ανησυχίες τους. Κάποιες φορές, δε, όπως ίσως θα γνωρίζετε, οι αρμόδιοι υπουργοί συνυπολογίζουν αυτές τις θέσεις των βουλευτών και κατά το σχεδιασμό των νόμων. Σίγουρα, όμως, αυτές οι θέσεις και οι εκφράσεις δεν αποτελούν τροχοπέδη στη μεταρρυθμιστική τροχιά που έχει χαράξει η κυβέρνηση.
- Τι γνώμη έχετε για την άποψη που εκφράζεται όλο και πιο έντονα, ότι οι πολιτικές των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών δεν μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζονται παρά μόνο με μια νέα λαϊκή εντολή; Το κόμμα είναι έτοιμο για εκλογές;
Το ΠΑΣΟΚ, εκτός από την καθαρή εντολή του 2009, έχει και την ανανεωμένη λαϊκή εντολή των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 και μάλιστα, έχοντας, έναν χρόνο διακυβέρνησης μέχρι τότε. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
- Σε περίπτωση εκλογών και μη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ αποκλείει εκ των προτέρων κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας;
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο οποίο αναφέρεστε, το κάθε κόμμα, από μόνο του με τις πράξεις και τη στάση του αποκλείεται ή προκρίνεται για μία θέση μάχης στον πόλεμο αυτόν που διεξάγει η πατρίδα μας.

Μνημόνιο: Μια Θεραπεία με οδυνηρές παρενέργειες

- Η ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε το Μνημόνιο και τις επώδυνες αλλαγές που το συνοδεύουν με μεγάλη ωριμότητα και καρτερία. Ωστόσο, οι πολίτες διαπιστώνουν πως η ύφεση παραμένει και πως η αβεβαιότητα διαρκώς αυξάνεται. Η ανεργία αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η φτώχεια διαρκώς εξαπλώνεται. Σε τι τελικά μπορεί να πιστεύει ο πολίτης; Θεωρείτε επιτυχημένη την κυβερνητική πολιτική;
Πρέπει, αρχικά, να κάνω μία διευκρίνιση. Το Μνημόνιο ήταν το επακόλουθο του Μηχανισμού Στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εάν δεν τα παίρναμε, δε θα μιλούσαμε σήμερα ούτε για μισθούς ούτε για συντάξεις, ούτε για οικονομική δραστηριότητα, παρά για απόλυτη πτώχευση. Παρ’ όλα αυτά, η κατανόηση που επιδεικνύει ο κόσμος είναι αξιοθαύμαστη και ο αγώνας που δίνει, συγκινητικός. Πέρσι τέτοια εποχή η Ελλάδα κινδύνευε με άμεση χρεοκοπία, κάτι που θα σήμαινε άμεση εξαθλίωση του ελληνικού λαού και οι στιγμές, που θα ακολουθούσαν, θα ήταν κατοχικές. Η δημιουργία αυτού του Μηχανισμού Στήριξης, που ουσιαστικά ήταν ένας τρόπος δανεισμού, κυρίως από τους λαούς της Ευρώπης, σχηματίστηκε με κόπο και σχέδιο σε μια εποχή που όλες οι κλασικές δανειακές πηγές, μας είχαν αποκλείσει. Ο πρώτος στόχος, λοιπόν, που ήταν η σωτηρία της χώρας από την σίγουρη πτώχευση τότε, επιτεύχθηκε.
- Ποιος είναι ο «δεύτερος στόχος» στον οποίο αναφέρεστε;
Ο δεύτερος ήταν η Ελλάδα να βγει από την ύφεση στην οποία περιήλθε. Διότι στην ύφεση είχαμε περιέλθει από τις ημέρες της ΝΔ. Και ας της παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ, θετικό ρυθμό το 2004. Βάσει των μέτρων του Μηχανισμού Στήριξης, ο αδιαπραγμάτευτος στόχος που έχουμε μπροστά μας, είναι να βελτιώσουμε σημαντικά τα δημοσιονομικά μας μεγέθη, να αλλάξουμε τη διάρθρωση του δημόσιου τομέα και να λειτουργήσουμε επιτέλους σαν μια προηγμένη και σοβαρή χώρα, που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις. Επενδύσεις, που θα δώσουν πνοή στην αγορά, θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και φυσικά θέσεις εργασίας.
Δυστυχώς, η αναπόφευκτη αυτή συνταγή του Μηχανισμού Στήριξης, έχει τις προβλεπόμενες παρενέργειες κυριότερες των οποίων είναι η μεγαλύτερη ύφεση και ως εκ τούτου, η αύξηση της ανεργίας. Αλλά έχουμε πετύχει μέσα σε ενάμιση χρόνο να μειώσουμε το έλλειμμά μας, παρά τις όποιες αποκλίσεις από ορισμένους στόχους μας, τόσο, όσο καμία χώρα ποτέ δεν πέτυχε. Και έχουμε καταφέρει να ανακτήσουμε τη χαμένη εθνική μας αξιοπιστία. Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Θέλω να τονίσω ότι πίσω απ’ αυτό το τεράστιο μανιτάρι καπνού το οποίο δημιουργεί η οικονομική μάχη που δίνει σήμερα η Ελλάδα, με τις όποιες επιπτώσεις, θυσίες και δυσχέρειες, η χώρα αλλάζει. Με τρόπο, ίσως, που μέσα στην οικονομική δύνη, αυτό δεν γίνεται εύκολα ορατό, λόγω των συνθηκών. Ωστόσο, αλλάζει.
- Μπορείτε να αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα αλλαγών;
Ασφαλώς. Τροποποιήσαμε το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών με την κατάργηση της βραχύχρονης παραγραφής των αδικημάτων, κάτι που αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την ισονομία. Όσο τουλάχιστον μας επέτρεπε το Σύνταγμα. Κάναμε καθολική την υπαγωγή στο ΑΣΕΠ, των προσλήψεων στον στενό και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και κυρίως, την εφαρμόσαμε. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που δεν έχει κάνει ούτε μία ρουσφετολογική πρόσληψη υπαλλήλου στον Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο του ‘’ΔΙΑΥΓΕΙΑ’’ εδραιώσαμε τη διαφάνεια σε κάθε είδους διοικητική δράση στο Δημόσιο. Ο πολίτης ενημερώνεται, πλέον, μέσω του διαδικτύου, για τα έσοδα και τα έξοδα των Υπουργείων, των Περιφερειών και κάθε Νομικού Προσώπου του Δημοσίου. Με τα δύο ρηξικέλευθα νομοθετήματα, ‘’διαύγεια’’ και ‘’ηλεκτρονική διακυβέρνηση’’, καταστήσαμε δυνατή την πρόσβαση του πολίτη στη δημόσια πληροφορία.
- Η σπατάλη στο Δημόσιο πάντως παραμένει, η δημόσια ασφάλεια βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση και οι νέοι είναι εντελώς απογοητευμένοι. Διαφωνείτε;
Θα ήθελα να τονίσω ότι στον τομέα της δημόσιας ασφάλισης, χάρη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξοικονομήσαμε από τον μεγάλο πλέον ασφαλιστικό φορέα, τον ΟΑΕΕ, μεγάλα ποσά σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης χρονιάς. Στον τομέα της Δημόσιας Ασφάλειας, καταφέραμε καίρια χτυπήματα και στις δύο μορφές οργανωμένου εγκλήματος. Τόσο στον χώρο της τρομοκρατίας, όσο και στα κυκλώματα προστασίας, εξαρθρώνοντας ζωτικά κομμάτια του υποκόσμου της νύχτας. Όσο για τους νέους, θα πω ενδεικτικά ότι δημιουργείται ειδική κατηγορία νεανικής επιχειρηματικότητας, που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος του νέου επενδυτικού νόμου, καθώς χρηματοδοτείται για νέους έως 40 ετών, η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησής τους για τα πρώτα 5 χρόνια.
- Πότε εκτιμάτε πως θα εξέλθουμε από το περιβόητο τούνελ της κρίσης;
Δίνουμε έναν ανένδοτο αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις για τη σωτηρία της χώρας και μέριμνά μας είναι κάθε μέρα να κερδίζουμε και μία μικρή ή μεγάλη μάχη με ορίζοντα το 2012, οπότε και προσδοκούμε να αρχίσει να παίρνει μπροστά και πάλι, το σκάφος της Ανάπτυξης.

Ο «επιμένων ελληνικά» λύση στην κρίση!

- Ηγηθήκατε προσφάτως μιας πρωτοβουλίας που αναβιώνει το σύνθημα ο «επιμένων ελληνικά». Ενθαρρύνατε τους πολίτες να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες έναντι των ξένων, ώστε να τονωθεί η εθνική αποταμίευση και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Με ποια λογική προχωρήσατε σε αυτή την πρωτοβουλία;
Από την εποχή που ήμουν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ζήτημα της διαμόρφωσης μιας νέας Εθνικής Καταναλωτικής Συνείδησης, δηλαδή, της προτεραιότητας που πρέπει να δίνει ο κάθε Έλληνας στην επιλογή των προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, είναι μια επιλογή που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και στην απεξάρτηση από τις δάνειες δυνάμεις. Η πρωτοβουλία που αναλάβαμε με σύνθημα ‘’καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε’’, αποτέλεσε πολιτική του Υπουργείου, αφού ακουμπούσε σε μια σοβαρή βάση.
- Με άλλα λόγια ζητάτε μποϋκοτάζ στα εισαγόμενα προϊόντα...
Όχι, η πρωτοβουλία μας δεν σημαίνει ότι δημιουργούμε συνθήκες μποϋκοτάζ για εισαγόμενα. Άλλωστε, και ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας με δημόσιες δηλώσεις του, καλούσε τους συμπατριώτες του να επιλέγουν γαλλικά προϊόντα. Γεγονός που σημαίνει ότι κάθε χώρα προασπίζεται την εθνική της παραγωγή. Το σκεπτικό ήταν ότι κατά την δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, η αναβάθμιση, στήριξη, προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών, θα αποτελούσε ένα ισχυρό αντίδοτο και εργαλείο για την συντομότερη έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα, θα έπρεπε και πρέπει να μπει σε μια τροχιά σταδιακής αλλά σταθερής απεξάρτησης από τις δάνειες και ξένες δυνάμεις, η οποία θα περιόριζε από τη μια, τους φρενήρεις ρυθμούς των εισαγωγών, θα αύξανε συνεπώς τα έσοδά μας και θα βελτίωνε τη δημοσιονομική μας εικόνα και θα έδινε από την άλλη, αναπτυξιακή πνοή στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και θέσεις εργασίας.
- Κάποιοι θα έλεγαν ότι πρόκειται περισσότερο για ένα επικοινωνιακό τρικ. Είδατε εσείς κάποιο αποτέλεσμα;
Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι σαφές: Καλλιέργεια Εθνικής Καταναλωτικής Συνείδησης, στήριξη της εγχώριας αγοράς. Θέλω, εδώ, να σας θυμίσω ότι το 2009 παραλάβαμε άλλο ένα αρνητικό πρόσημο. Κι αυτό ήταν στις εξαγωγές. Η συνολική μείωση που είχαμε ξεπερνούσε το 17%. Και εδώ, αντιστρέψαμε διαμετρικά την κατάσταση και όπως είναι σε όλους γνωστό, η αύξηση στις εξαγωγές έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ο δρόμος για επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα μιας χώρας, περνάει και πάλι από την Εθνική Καταναλωτική Συνείδηση, γιατί το ερώτημα των υποψηφίων χωρών στις οποίες φιλοδοξούμε να εξαγάγουμε τα προϊόντα μας, είναι ευλόγως, πόση εσωτερική κατανάλωση έχουμε. Αν και πόσο εμείς οι ίδιοι προτιμούμε ό,τι παράγουμε. Το σημείο αυτό αποτελεί βαρόμετρο για την απόφασή τους να αγοράσουν από την Ελλάδα και ουσιαστικό σημείο αξιολόγησης της ελληνικής αγοράς από τους ξένους.
- Ωστόσο, η πρωτοβουλία σας δεν προβλήθηκε επαρκώς και δεν στηρίχθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία. Πού το αποδίδετε αυτό;
Θα διαφωνήσω μαζί σας. Πρέπει να τονίσω ότι και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στήριξε αυτή την Κίνηση, εγκαινίασε το ‘’καλάθι των μεσογειακών προϊόντων της ελληνικής γης’’, στο οποίο περιλαμβάνονται προϊόντα από κάθε ιστορική περιφέρεια της χώρας και τα οποία αποτελούν το διατροφικό της πολιτισμό. Και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατοχυρώνει με νόμο ‘’ το σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών’’, κάτι που στοχεύει στην απογείωση της διαφημιστικής καμπάνιας από τον σύνδεσμο διαφόρων μεγάλων και γνωστών συνδικαλιστικών φορέων (ΔΣΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ).Και ο ίδιος, όμως, ο πρωθυπουργός, δημόσια έχει αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία, προσδιορίζοντάς την στον αντίποδα των δάνειων δυνάμεων και εξαρτήσεων και η οποία ενθαρρύνει την επένδυση σε αυτόχθονες δυνάμεις και τελικά στην ίδια μας την παράδοση όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
PRESS-GR

ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ; ΗΔΩΜΕΝ...


Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:
ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΣΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ;

ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ(ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ") ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΤΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΗΝΗΜΑ. ΗΔΩΜΕΝ....

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γ. Παπανδρέου – Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο - Σενάρια για ανασχηματισμό ή εκλογές

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011



* - “Παραφωνίες' υπουργών ενώ ο Παπανδρέου θέλει “καθαρές λύσεις”
* - Ποιοι λένε “τα ψέματα τέλειωσαν” και ποιοι θέλουν εκλογές
* - Τα διλήμματα που θα πέσουν στο τραπέζι μετά τις βολές Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου
* - Ποιοι λένε ότι “κλείδωσε” ο ανασχηματισμός

Ομοφωνία θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός, θα την απαιτήσει στο σημερινό έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο το ... τραπέζι του υπουργικού είναι μοιρασμένο. 
Υπάρχουν οι υπουργοί που εκτελούν τη γραμμή και τα μέτρα, αλλά και εκείνοι που βάζουν εμπόδια.
Ευθέως ο Α. Λοβέρδος ζήτησε αλλαγές προσώπων, δηλαδή ανασχηματισμό, και λίγο μετά προστέθηκε και η Ά. Διαμαντοπούλου.
Ανοιχτές δηλώσεις, ανοιχτή κόντρα, όμως χωρίς ...ονόματα. Τα όνόματα όμως υπάρχουν. Στο κάδρο έχουν μπει τόσο η Λ. Κατσέλη, όσο και η Τ. Μπιρμπίλη, αλλά και ο Χ. Καστανίδης μετά τα περί ανάγκης απόλυτης πλειοψηφίας για τα νέα μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.

Το σημερινό υπουργικό είναι άτυπο. Δεν θα κρατηθούν δηλαδή πρακτικά και αναμένεται η συνεδρίασή του να είναι θυελλώδης.

Ο Πρωθυπουργός θα απαιτήσει, εκ νέου, απόλυτη σύμπνοια για να βρει επιτέλους η κυβέρνηση το βηματισμό της.
Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί κάποιοι λένε ότι τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αυτό των εκλογών που φαίνεται όμως ότι είναι η έσχατη λύση για τον Γ. Παπανδρέου. Το δεύτερο σενάριο θέλει ανασχηματισμό.

Το δίλημμα έχει ξαναπέσει στο τραπέζι από τον Γ. Παπανδρέου και για μερικές ημέρες φάνηκε να λειτουργεί. Τώρα όμως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η τρόικα απαιτεί να προχωρήσουν τα μέτρα.

Ακόμη και αν το υπουργικό δεχθεί μια κοινή και ενιαία γραμμή, ακόμη κι αν ο Πρωθυπουργός προχωρήσει στην καρατόμηση εκείνων που αντιδρούν ή βάζουν εμπόδια παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν η κοινοβουλευτική ομάδα θα ακολουθήσει και έτσι επιστρέφουμε και πάλι στο πρώτο σενάριο, δηλαδή τις εκλογές.

Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται ένα ακόμη ερώτημα για το περιεχόμενο της συζήτησης του Πρωθυπουργού με τον Κ. Παπούλια, πέραν της συνήθους ενημέρωσης. Και εδώ κάποιοι τονίζουν ότι το timing δεν είναι τυχαίο, όμως κάποιοι άλλοι απαντούν ότι πρόκειται απλά για επικοινωνιακό παιχνίδι και κίνηση τακτικής με μήνυμα πριν αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός του Υπουργούς του.

“Κλείδωσε” ο ανασχηματισμός;
Αν και ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να αποκλειστεί ανά πάσα στιγμή, οι περισσότεροι τον τοποθετούν αμέσως μετά την έγκριση του οδικού χάρτη από το υπουργικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια, στη Βουλή όμως θα πρέπει να ...τελειώσουν και τα ψέματα με τους τους βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν με την ψήφο τους.

“Η πολιτική σταθερότητα είναι όρος για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Θεωρώ ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας και του λαού της” δήλωσε ο Μ. Παπαϊωάννου.

“Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να προχωρήσει χωρίς συναινέσεις. Δεν μπορούμε να παλεύουμε μόνοι μας”, δήλωσε από την πλευρά του ο Λ. Γρηγοράκος.
Πηγή:  NewsIt και http://www.emprosdrama.blogspot.com/

Αρχειοθήκη ιστολογίου