Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Δύο γραμμές και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ: Η Αριστερή Πλατφόρμα ζητεί έξοδο από το ευρώ


Τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «αφορίζει» την έξοδο από το ευρώ ως ένα καταστροφικό σενάριο, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη όπως φαίνεται επιμένει στην πρότασή της και μάλιστα με «ηχηρό» τρόπο.
Κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής, κατατέθηκε διαφορετικό κείμενο με στοιχεία έντονης κριτικής -σε σχέση με το κείμενο που προτείνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με αποτέλεσμα για ακόμη μία φορά το κόμμα να έχει στην ουσία δύο διαφορετικές πολιτικές γραμμές.
Η Αριστερή Πλατφόρμα εκτιμά ότι «η επιλογή του ευρώ έχει καταστεί επιλογή ένταξης στη Γερμανική σφαίρα οικονομικής επιρροής και κηδεμονίας», ενώ κάνει παράλληλα λόγο για τις «αυταπάτες που διαλύονται» και πως φαίνεται καθαρά ότι «η Ευρωζώνη είναι μια ζώνη νομισματικής και οικονομικής κηδεμονίας του Γερμανικού κατεστημένου, στην οποία η νομισματική και η οικονομική πολιτική υπερκαθορίζονται από τα ιδιοτελή συμφέροντα του μεγάλου Γερμανικού κεφαλαίου και των κυρίαρχων καπιταλιστικών κύκλων της ΕΕ».
Κλιμακώνοντας την κριτική κατά του ευρώ, η Αριστερή Πλατφόρμα τονίζει πως «δεν είναι μια επιλογή ουδέτερου νομίσματος, όπως φαντασιώνονται κάποιοι κύκλοι, αλλά επιλογή ενός σκληρού και άγριου μονεταριστικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος, το οποίο διαμορφώνεται ερήμην των λαών και με ολοκληρωτικές υπερεθνικές μεθόδους από τη στενή “συμμαχία” των κεφαλαιακών ελίτ κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμαχία, βεβαίως, που μέσα στην κρίση και τα αδιέξοδα διαπερνάται όλο και περισσότερο από σφοδρές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις».
«Η άλλη Ευρώπη ως στόχος της αριστεράς, αποκτά νόημα μόνο με όρους ρήξης και ανατροπής της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ με στόχο τον σοσιαλισμό σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα» σημειώνει στο κείμενο της η πλατφόρμα και προσθέτει: «Και αυτά μπορούν να προκύψουν, αν μια χώρα ή ομάδα χωρών ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου από την Ευρωζώνη και της σύγκρουσης με τους νεοφιλελεύθερους κανόνες της ΕΕ, για να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα προοδευτικών και σοσιαλιστικών μετασχηματισμών που εκ των πραγμάτων θα επιφέρει και ένα ντόμινο ανατροπής συνολικά της Ευρωζώνης και της ΕΕ για μία άλλη Ευρώπη προοδευτική και σοσιαλιστική».
Μάλιστα, η Αριστερή Πλατφόρμα, καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να ερευνήσει τις συνέπειες από το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη με «αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο», όπως σημειώνει.
Από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας που μιλάει για το καταστροφικό ενδεχόμενο ενός «Grexit», και από την άλλη η Αριστερή Πλατφόρμα βρίσκεται στα... κάγκελα, ζητώντας έξοδο...
ΠΑΝ.ΒΕΛ.

Ιορδάνης Τζαμτζής: Να δωθεί παράταση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ





Να δοθεί παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών  στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ ζητούν με ερώτηση τους 16 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή




ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ


Σκύδρα 2-12-2013


Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
                κ. Βρούτση Ιωάννη


Θέμα: «Παράταση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ»

Κύριε Υπουργέ,
Με την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΟΓΑ, η καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ πρέπει να γίνεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και όχι 29 Δεκεμβρίου όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Η  16η Δεκεμβρίου που δόθηκε ως χρόνος παράτασης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι αρκετή.
Το δικαίωμα καταβολής των εισφορών μέχρι τέλος  Δεκέμβριου, βοηθούσε τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, έχοντας πληρωθεί από εμπόρους, συνεταιρισμούς για την αγροτική και κτηνοτροφική τους παραγωγή.
 Σήμερα οι αγρότες είναι απλήρωτοι.  Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πληρωθεί την ενιαία ενίσχυση εξαιτίας του προβλήματος με τα βοσκοτόπια. Οι αγρότες είναι απλήρωτοι για τις παραγωγές τους
Είναι απλήρωτοι και για τις ζημιές που υπέστησαν από τον ΕΛΓΑ και θα πληρωθούν Δεκέμβριο του 2013 και Ιανουάριο του 2014.
Πρέπει λοιπόν να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 31/1/2014 ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μην χαλάσει ο διακανονισμός που ενδεχομένως έχουν κάνει.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να δοθεί παράταση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.       Τζαμτζής Ιορδάνης
2.       Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος
3.       Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
4.       Πασχαλίδης Ιωάννης
5.       Νταβλούρος Αθανάσιος
6.       Αναστασιάδης Σάββας
7.       Μαρίνος Ανδρέας
8.       Χριστογιάννης Δημήτριος
9.       Κοψαχείλης Τιμολέων
10.   Κοντογεώργος Κωνσταντίνος
11.   Αντωνίου Μαρία
12.   Σκόνδρα Ασημίνα
13.   Ιωαννίδης Ιωάννης
14.   Κοντογιάννης Γεώργιος
15.   Κόλλιας Κωνσταντίνος
16.   Αυγενάκης Ελευθέριος


Ιορδάνης Τζαμτζής: «Να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΣΕ από Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα και Φλώρινα».


Να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΣΕ από Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα και Φλώρινα ζήτησε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρυσοχοϊδη Μιχάλη.

Ο κ. Τζαμτζής στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Από το 2012 καθιερώθηκε να εφαρμόζεται τους χειμερινούς μήνες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΣΕ  από Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα και Φλώρινα.
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να προστεθούν άμεσα νέα δρομολόγια ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όχι μόνο των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της Έδεσσας, της Λίμνης της Βεγορίτιδας, του Χιονοδρομικού και του Αγ. Αθανασίου, της Άρνισσας, της Παναγίτσας  και της γύρω περιοχής.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την δρομολόγηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δρομολογίων από Θεσσαλονίκη – Έδεσσα – Φλώρινα;»


Την Δημιουργία Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στο Νομό Πέλλας ζήτησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής



Την Δημιουργία Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στο Νομό Πέλλας ζήτησε ο Βουλευτης Πελλας κ. Ιορδανης Τζαμτζης από την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζέτα Μακρή κατά την συνάντηση τους στο Υπουργείο Υγείας στις 4-12-2013.
 Ο κ. Τζαμτζής κατέθεσε στην Υφυπουργό σχετική επιστολή στην οποία αναφέρει:

Αθήνα , 4 Δεκεμβρίου  2013


                                                   ΠΡΟΣ                                                               
Υφυπουργό Υγείας κα. Μακρή Ζέτα


     Θέμα: «Δημιουργία Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στο Νομό Πέλλας»

Κύρια Υπουργέ,
Η εξάπλωση της χρήσης ουσιών και άλλων μορφών εξάρτησης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη χρήση ουσιών ή σε άλλες μορφές εθισμού και ο δρόμος της επιστροφής στη ζωή για όσους αποφασίσουν να τον ακολουθήσουν είναι δύσβατος.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο και παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.
Η απεξάρτηση και επανένταξη δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, για αυτό σήμερα, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, η υποστήριξη της πολιτείας είναι ο καταλύτης στη διαδικασία απεξάρτησης και ισότιμης ένταξης.

Κυρία Υπουργέ,
ο Νομός Πέλλας είναι ένας παραμεθόριος νόμος και η δημιουργία Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων θα βοηθούσε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης να πάρουν ευκολότερα την απόφαση επιστροφής στη ζωή, καθώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις από την Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν Κέντρα Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων δεν βοηθά στην απόφαση αυτή.

Είμαι βέβαιος ότι θα σας ευαισθητοποιήσει το θέμα αυτό και θα δώσετε την καλύτερη λύση.


Με εκτίμηση

Ιορδάνης Τζαμτζής

Βουλευτής ΝΔ Πέλλας 

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Να δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στην Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015»

 

 
Να δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στην Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ζητούν με ερώτηση τους 16 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, από τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια Νικόλαο.
Οι Βουλευτές στην ερώτηση τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς αναφέρουν τα εξής:
«Σύμφωνα με την αρ.ΕΜ/2/125/13-11-2012(ΦΕΚ Β 3010/13-11-2012) Κοινή Υπουργική Απόφαση, με θέμα: <<Καθορισμός αριθμού ιδιωτών που εισάγονται στην Αστυνομική και την Πυροσβεστική Ακαδημία κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015>>,και σχετικά έγγραφα των αρμόδιων Υπουργείων, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εισάγονται ιδιώτες.
    Παρότι και πέρυσι η ίδια απόφαση σχετικά με την εισαγωγή ιδιωτών στις Αστυνομικές Σχολές για το ακαδημαϊκό 2013-2014, εντούτοις ψηφίστηκε σχετική τροπολογία ,σύμφωνα με την οποία το σχολικό έτος 2012-2013 οι εξετάσεις εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας έγιναν κανονικά  και οι επιτυχόντες θα εγγράφουν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
  Το τρέχον σχολικό  έτος, 2013-2014,βάσει όσων ισχύουν σήμερα, οι Αστυνομικές Σχολές (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ):Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και Αστυφυλάκων δεν προβλέπεται να υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο (2014).
  Πολλά Ελληνόπουλα έχουν ως όνειρο ζωής την είσοδο στις Παραγωγικές Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, και την άσκηση του λειτουργήματος του Έλληνα Αστυνομικού. Είναι, λοιπόν, φυσικό ο αποκλεισμός τους από τις Σχολές αυτές, να προκαλεί όχι απλώς προβληματισμό, αλλά απογοήτευση και θυμό, στους ίδιους και στις οικογένειές τους.
  Είναι σαφές, πως η ανωτέρω Υπουργική απόφαση έχει ισχύ από το περασμένο σχολικό έτος, όταν δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων ήταν μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου, δηλαδή είχαν προχωρήσει την εκπαίδευσή τους πέραν της υποχρεωτικής Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους αποφοίτους παρελθόντων ετών, οι οποίοι απέτυχαν να εισαχθούν στις Αστυνομικές Σχολές και επιθυμούν να προσπαθήσουν να επιτύχουν το στόχο τους κατά το τρέχον σχολικό έτος (2013-2014).Ένα στόχο, για τον οποίο δεν υπάρχει σαφής εναλλακτική επιλογή.
  Επισημαίνω, πως η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ,διαδικασία εξαιρετικά επίπονη ,αφενός απαιτεί προσωπική προσπάθεια και κόπο από τους υποψηφίους, αφετέρου δημιουργεί ιδιαίτερη αγωνία και σημαντικά έξοδα στις οικογένειές τους. Σε μια περίοδο ,μάλιστα που ο μέσος Έλληνας γονέας στερείται πολλών, προκειμένου να μορφώσει τα παιδία του.
  Επιπλέον Ελληνική Αστυνομία, οι υπηρετούντες στην οποία καλούνται να διαχειριστούν σημαντικό μέρος της πρωτοφανούς κοινωνικής κρίσης, είναι ξεκάθαρο πως έχει διαρκή ανάγκη ανατροφοδότησης με ανθρώπινο δυναμικό.
Κατόπιν τούτων
                              ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί:
 
           Αν προτίθενται να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου
1)      να ισχύει ό,τι και πέρυσι σχετικά με την εισαγωγή πολιτών στις Αστυνομικές Σχολές
2)      πιθανός μελλοντικός αποκλεισμός από τις Αστυνομικές Σχολές να αφορά, μόνο μαθητές οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση κατά την περίοδο που αυτός αποφασιστεί.»
 
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
1)      ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ (Π .Τρικάλων)
2)      ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ (Π. Πέλλας)
3)      ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(Π. Δράμας)
4)      ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ(Π. Κιλκίς)
5)      ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ(Π. Αχαΐας)
6)      ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ(Π. Β΄. Αθηνών)
7)      ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΝΑ(Π. Πιερίας)
8)      ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ(Π. Ημαθίας)
9)      ΤΑΓΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(Π. Κορινθίας)
10)  ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ(Π. Δωδεκανήσου)
11)  ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ(Π. Βοιωτίας)
12)  ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Π. Αιτωλίας & Ακαρνανίας)
13)  ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΠΑΥΛΟΣ(Π. Λέσβου)
14)  ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ(Π. Β΄ Πειραιώς)
15)  ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ(Π. Β΄ Αθηνών)
16)  ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ(Π. Ηρακλείου)
 
 

Ιορδάνης Τζαμτζής: Ρεαλιστικός και αληθινός ο προϋπολογισμός του 2014


E-mailΕκτύπωσηPDF

Ο Ειδικός Εισηγητής της ΝΔ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής,  μιλώντας για το Προϋπολογισμό του 2014 τόνισε τα εξής:

« Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση ξεκίνησε  μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας.
Το 2010 είχαμε μπει κάτω από  την επιτήρηση του ΔΝΤ και της Τρόικα .
Εκεί μας οδήγησαν προγενέστερες συμπεριφορές όπως
·     η μη αντίληψη από την τότε αντιπολίτευση, ότι η κρίση ήταν πανευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι ελληνική όπως υποστήριζε,
·     το γεγονός ότι αρνήθηκε κάθε στήριξη στην κυβέρνηση Καραμανλή στην προσπάθεια λήψης  μέτρων, αλλά ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου  διαδήλωνε και ξεσήκωνε τον κόσμο στο να ζητά αυξήσεις και προνόμια
·      και ταυτόχρονα προσπαθούσε να ακυρώσει ιδιωτικοποιήσεις, όπως η COSCO, ο ΟΤΕ και η Ολυμπιακή.
Έκανε δηλαδή ότι κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας.
·     Εκεί μας οδήγησε η πολιτική του «Λεφτά Υπάρχουν»
·     Η Ελλάδα, με διαδικασίες της ΕΛΣΤΑΤ, που έχουν οδηγήσει την ηγεσία της στην δικαιοσύνη, έγινε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η χώρα που δεν έπρεπε να γίνει δεκτή στη ζώνη του Ευρώ, η χώρα που είχε διεφθαρμένους πολίτες, η χώρα που η οικονομία της ήταν σαν τον Τιτανικό που βυθίζονταν, η χώρα που ροκάνιζε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκεί μας οδήγησαν τα εκσυγχρονιστικά παιχνίδια με τα κρυφά χρέη που δημιούργησαν τα swapς της GoldmanSacks, όπως ομολόγησε πριν λιγες μέρες ο Αντιπρόεδρος της Μαικλ Σέργουντ.
Μέχρι το 2037 θα το πληρώσουμε 35 δις.
Εκεί μας οδήγησαν προμήθειες- μαμούθ, όπως η αγορά του αιώνα που βρωμάει και ζέχνει, αλλά και αλόγιστες δαπάνες κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Με δεδομένα λοιπόν, την κατάσταση της οικονομίας μας, την επιτήρηση μας από την Τρόικα, τις δεσμεύσεις μας από το Μνημόνιο που είχε ήδη υπογραφεί και έχοντας την χρεοκοπία της Ελλάδος προ των πυλών, ο Αντώνης Σαμαράς κατόρθωσε να γυρίσει το παιχνίδι.
Η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά απέτρεψε την χρεοκοπία της χώρας.
Όλοι οι Έλληνες μάτωσαν, αλλά πέτυχαν να αποφύγει η Ελλάδα τα χειρότερα.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Το 2013 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά.
Ταυτόχρονα όμως, είναι και η χρονιά που η οικονομική πολιτική αποδίδει και έχουμε πλέον σημάδια σταδιακής βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών της οικονομίας μας.
Αυτό αποτυπώνεται σε πολλούς δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας, με πρώτο τον δείκτη οικονομικού κλίματος ο οποίος βελτιώνεται, φτάνοντας  στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών.
Σχετικά με το ΑΕΠ, η  εκτίμηση για ολόκληρο το 2013, είναι ότι θα έχουμε ύφεση 4%.....
Ο πληθωρισμός υποχωρεί συνεχώς και παραμένει ο χαμηλότερος μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το 2013 η αυξητική πορεία της ανεργίας βάσει των στοιχείων φαίνεται πλέον να φρενάρει.
Η ανεργία παραμένει υψηλή. Το μέσο ποσοστό υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 25,5% ενώ η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5% σημειώνοντας μείωση κατά 1,6% έναντι του 2012.
Οι πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή μισθοί, συντάξεις και άλλες δαπάνες, εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 44,8 δισεκατομμύρια ευρώ μειωμένες κατά 319 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι έχει ελεγχθεί η διαχείριση και υπήρξε δημοσιονομική πειθαρχία στις δημόσιες δαπάνες, η οποία απέδωσε αποτελέσματα.
Οι δαπάνες για ασφάλιση περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας, εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 16 δις ευρώ, αυξημένες κατά 564 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της πρόσθετης χρηματοδότησης των νοσοκομείων, της αύξησης της επιχορήγησης στον ΟΓΑ.
Μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2011, έχει αποπληρωθεί.
Μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματοδοτήσεις των φορέων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δις ευρώ.
Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας ενισχύεται.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα είναι ισοσκελισμένο.
Το εννεάμηνο του έτους ήταν πλεονασματικό, έναντι ελλείμματος 2,8 δις ευρώ του 2012.
Αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και του γενικότερου νοικοκυρέματος της οικονομίας μας, είναι ένα  πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατομμυρίων στο τέλος του 2013.
Στην εκτίμηση αυτή μάλιστα δεν περιλαμβάνονται
α) η αναδρομική μείωση του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια.
β) η μεταφορά των αποδόσεων από την διακράτηση ομολόγων
του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια.
γ) τα ποσά που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και του γενικότερου νοικοκυρέματος της οικονομίας μας, είναι ένα  πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατομμυρίων στο τέλος του 2013.
Κύριε Υπουργέ,  
Το 70% αυτού του πλεονάσματος πρέπει να καλύψει ανάγκες ασφάλισης των ανασφάλιστων υπερηλίκων γηγενών, αλλά και προερχομένων από την Β. Ήπειρο και την πρώην ΕΣΣΔ, ασφάλισης και στήριξης των ανέργων, καθώς και ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, των  αναπήρων, των τριτέκνων και των  πολυτέκνων.  
Ο ρυθμός αύξησης του δημοσίου χρέους, παρά την προσωρινή αύξηση του,    περιορίζεται  .
Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 19 δις ευρώ το 2013, έναντι 36,7 δις ευρώ το 2012
Η μεγάλη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, οφείλεται
α) στην επαναγορά των ομολόγων του Δεκεμβρίου του 2012 μετά την ανταλλαγή τον Μάρτιο του 2012.
β) στη μείωση του επιτοκίου των δανείων που πήραμε από τον Μηχανισμό Στήριξης και
γ) στην αναβολή καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην χωρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους διακρατείται πλέον από τους εταίρους και το Ευρωσύστημα και η διάρκεια του διαμορφώνεται στα 16 έτη ενώ για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης δεν ξεπερνά η μέση διάρκεια του τα 7 έτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησαν το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στις περικοπές δαπανών, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όμως, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ο άλλος τρόπος να επιτευχθεί, είναι η αύξηση της φορολογίας.
Ο κ. Τσακαλώτος δέχτηκε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η φορολογία στην Ελλάδα δεν είναι υψηλή. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις τον υποχρεώσατε να αλλάξει αυτά που είπε. Το Αριστερό Ρεύμα επέβαλλε την άποψη του. Την ίδια στιγμή εμείς διαφωνήσαμε με τον Στουρνάρα για την φορολογία των ακινήτων και περάσαμε αλλαγές.
Μιλάτε για «ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων» και ταυτόχρονα δεν ψηφίζετε την τροπολογία για την μείωση των τιμών όλων των φαρμάκων, ώστε να προμηθεύονται οι πολίτες ποιοτικά και φτηνά φάρμακα. Κατά τα άλλα λέτε ότι θέλετε το συμφέρον του λαού.
Η υποκρισία σ όλο το μεγαλείο της.
Εκεί που θα σχάζατε το μνημόνιο, τώρα λέτε ότι θα το αντικαταστήσετε. Ενώ λέτε στο πρόγραμμα σας «όχι θυσίες για το ευρώ», αλλάξατε θέση και λέτε αυτά που λέγαμε εμείς από την αρχή. Ότι έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή. Στο λίκνο του Παγκόσμιου Καπιταλισμού κύριε Σαμοίλη, στο Ώστιν των ΗΠΑ, γνωρίσατε την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ και αλλάξατε μυαλά.
Υπόσχεστε επάνοδο σε μισθούς και συντάξεις του 2009, υπόσχεστε προσλήψεις,  υπόσχεστε όλα σε όλους, για να υφαρπάξετε την ψήφο των πολιτών.              
Λέτε ψέματα στους πολίτες παραφράζοντας  ξανά, το  «Λεφτά Υπάρχουν».
Οι πολίτες όμως τώρα ξέρουν.
Μιλήσατε για αποτυχημένες συνταγές περί σοσιαλιστικής αυτοδιαχείρισης. Οι επιχειρήσεις που την εφάρμοσαν βούλιαξαν όλες.
Δεν ακούσαμε πρόταση από τον κ. Τσακαλώτο του ΣΥΡΙΖΑ, μάθαμε όμως ότι εάν ένα νοικοκυριό, δηλαδή μια οικογένεια, έχει ένα δάνειο, θέλει πληθωρισμό για να μην πληρώσει πολλά. Όχι αγαπητέ. Το μοντέλο με το οποίο πήγε μπροστά η Ελλάδα ήταν το νοικοκύρεμα, η περιστολή δαπανών και η δουλειά.
Οι γονείς μας έλεγαν: «Σφίξε το χέρι, δηλαδή κάνε οικονομία, κόψε τα πολλά-πολλά, δηλαδή τα πολλά έξοδα και δουλειά». Έτσι πήγαν μπροστά, αλλά εμείς δεν τους ακούσαμε.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Ο Προϋπολογισμός του 2014, ενσωματώνοντας θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μέσα από εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τα στοιχεία του 2013, όπου είχαμε μια εθνική προσπάθεια σταθεροποίησης των οικονομικών της χώρας μας και ενεργοποίησης της πραγματικής οικονομίας, προβλέπει την έξοδο της πατρίδας μας από την ύφεση, με μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ ύψους 0,6%.
Κεφαλαιοποιεί την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και βασίζεται πλέον στην ορθή δημοσιονομική διαχείριση, στον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα, αλλά και στις αλλαγές του φορολογικού συστήματος με άξονες την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 24,5% από το 25,5% του 2013 αλλά και πάλι είναι πολύ υψηλή.
Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσει την απασχόληση.
Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι το 2014 θα είναι 3 δις ευρώ, δηλαδή στο 1,6% του ΑΕΠ.
Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49,5 δις ευρώ μειωμένες κατά 3,2 δις ευρώ σε σχέση με το 2013.
Οι πρωτογενείς δαπάνες υπολογίζονται να φθάσουν στα 42 δις ευρώ περίπου, μειωμένες κατά 2,9 δις ευρώ, σε σχέση με το 2013.
Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 17,7 δις ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στις πιστώσεις αυτές δεν προβλέπεται η περικοπή  336 εκατομμυρίων ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις των ένστολων, που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Οι δαπάνες για τις συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 262 εκατομμύρια ευρώ λόγω των συνταξιοδοτήσεων του 2013 και του 2014.
Οι μεταβιβαστικές δαπάνες που θα καλύψουν κυρίως ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των ΟΤΑ και άλλων φορέων θα διαμορφωθούν στα 13,95 δις ευρώ.
Οι δαπάνες για αποδόσεις φόρων σε τρίτους προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 5,7 δις ευρώ.
Από τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
την τελευταία 3ετία η οικονομία μας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η ανεργία είναι σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι συμπολίτες μας περνούν πολύ δύσκολες μέρες.
Οι θυσίες που καταβάλουν είναι τεράστιες.
Όμως φέτος, υπάρχουν τα πρώτα σημεία,  που δείχνουν ότι αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο.
Έχουμε πλέον τα πρώτα δείγματα ότι η οικονομία σταθεροποιείται και σταδιακά η Ελλάδα επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση συνεχίζει τον δύσκολο αλλά σωστό αγώνα της,  λειτουργώντας όμως, ανάμεσα σε μια ουδέτερη έως εχθρική πολλές φορές τρόικα και μια ανεύθυνη και  κακή αντιπολίτευση.
Ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι ρεαλιστικός, αληθινός και ταυτόχρονα λειτουργεί ως βάση και εφαλτήριο ανάπτυξης για την χώρα.
Η Ελλάδα έκανε μια νέα αρχή, δύσκολη , επώδυνη, αλλά σωστή.
Τώρα μετά από τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε το σωστό και αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε.
Συνεχίζουμε για να δικαιώσουμε τις θυσίες των πολιτών.
Να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και να την οδηγήσουμε σε πορεία ανάπτυξης.
Συνεχίζουμε δυνατά για μια νέα πορεία στην οικονομία μας, για ένα νέο ξεκίνημα της Ελλάδας μας και αυτό θα το πετύχουμε"



Αρχειοθήκη ιστολογίου