|
"Καταρρέει το ευρώ", επισημαίνει ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. Έκτακτη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών και στελέχη ιδιωτικών τραπεζών.
Με νέα πιστωτική κρίση απειλείται η Ευρωζώνη, η οποία μάλιστα ενδέχεται να λάβει διαστάσεις μίας συστημικής κρίσης, καθώς αναμένεται ότι θα εξαπλωθεί και σε άλλες αγορές και χώρες, με επίκεντρο τις τράπεζες και το χρηματοοικονομικό σύστημα.Αυτό αναφέρει έκθεση της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της ΕΕ, την οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η οποία, σημειωτέον ότι κάνει τον κύκλο της αγοράς εν αναμονή του Ecofin της Παρασκευής στο Βότσλαβ της Πολωνίας, επισημαίνει ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι εντάσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν και αυξήθηκε ο κίνδυνος για την χρηματοδότηση των τραπεζών, κατά συνέπεια, ο κίνδυνος μετάδοσης διαχέεται σε άλλες αγορές και άλλες χώρες και η κρίση γίνεται πιο συστημική.
Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο λόγω του δημόσιου χρέους, της τραπεζικής χρηματοδότησης και της αρνητικής ανάπτυξης. Συμβουλεύεται περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών» αναφέρει η έκθεση.
Σόρος: Καταδικασμένη σε φαύλο κύκλο κρίσεων η Γηραιά Ήπειρος
"Καταδικασμένη" σε έναν φαύλο κύκλο αλλεπάλληλων κρίσεων είναι η Γηραιά ΄'Ηπειρος, σύμφωνα με το διάσημο μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ότι η κρίση χρέους στην ευρωπεριφέρεια είναι χειρότερη από την αντίστοιχη της Lehman Brothers.
Αυτά αναφέρει στο άρθρο του με τίτλο "Το ευρώ καταρρέει" και το οποίο αναδημοσιεύει το πρακτορείο Reuters ο Σόρος, ο οποίος δηλώνει ότι η "η κρίση της ευρωζώνης είναι άμεση συνέπεια της κατάρρευσης του 2008. Όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα άρχισε να καταρρέει και χρειάστηκε να στηριχθεί από το κράτος. Σε μία αξιομνημόνευτη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2008, διατυπώθηκε η δέσμευση ότι δεν θα επιτραπεί η κατάρρευση κανενός άλλου χρηματοοικονομικού οργανισμού που είναι σημαντικός για το χρηματοοικονομικό σύστημα, όπως έγινε και στις ΗΠΑ".
"Οι σπόροι για την επόμενη κρίση έχουν ήδη μπει από τον τρόπο που οι αρχές αντέδρασαν στην προηγούμενη. Δέχθηκαν επί της αρχής ότι οι χώρες που λαμβάνουν πακέτα στήριξης δε θα πρέπει να πληρώνουν επιτόκια τιμωρίας και έστησαν το EFSF για αυτό τον λόγο. Εάν αυτή η αρχή είχε υιοθετηθεί εξαρχής, τότε η ελληνική κρίση δεν θα είχε εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό", τονίζει ο ίδιος.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Σόρος επισημαίνει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι διατηρήσιμο, αλλά, ωστόσο, τονίζει δεν υπάρχουν διακανονισμοί ούτε για πιθανή χρεοκοπία ούτε για έξοδο από το ευρώ.