Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Έρχεται νέος εφαρμοστικός νόμος τον Αύγουστo



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Ψήφιση έως τις 15 Αυγούστου νέου νόμου – σκούπα για απολύσεις στο δημόσιο, κλείσιμο ΔΕΚΟ και φορέων και αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και δεκάδες άλλες μεταρρυθμίσεις -καινούριες αλλά και γνωστές που έχουν καθυστερήσει-, περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Μνημόνιο. Εγκρίθηκε το Σάββατο από το Eurogroup και τη σκυτάλη αναλαμβάνει στις 7 Ιουλίου το ΔΝΤ ώστε έως τις 15 Ιουλίου στη συνέχεια να εκταμιευθεί η δόση των 12 δισ. ευρώ.

Το Μνημόνιο χαράσσει πολύ βαρύ πρόγραμμα για την ελληνική κυβέρνηση η οποία μέσα στις επόμενες εβδομάδες καλείται να προχωρήσει σε πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες καταγράφονται στις βασικές τους αρχές.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι καθυστέρησε στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και υπόσχεται στην τρόικα ότι θα επιταχύνει στο δημοσιονομικό και στο διαθρωτικό πεδίο, θα προχωρήσει σε πλήρεις αποκρατικοποιήσεις και σε νέα μέτρα εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο στη νέα αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Έντονη κριτική ασκείται από την έκθεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προλογίζει το αναθεωρημένο Μνημόνιο στην αδυναμία αύξησης των φορολογικών εσόδων, αλλά και στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμών οφειλών αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να τις μηδενίσει άμεσα και να φροντίσει με αυστηρό έλεγχο υπουργείων – φορέων ότι δεν θα δημιουργηθούν ξανά.

Από κοινού με την κυβέρνηση οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της  χώρας έως το 2014 υπολογίζονται σε 55 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις από την ίδια τη κυβέρνηση με ιδιώτες για τη συμμετοχή τους στο δάνειο, ενώ η Κομισιόν τάσσεται κατά  πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς, όπως λέει, θα έφερε σοβαρούς τριγμούς σε άλλα κράτη  - μέλη αλλά και θα προκαλούσε στις ελληνικές τράπεζες μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας (το υπολογίζει σε  16,5  δισ. ευρώ).

Το Μνημόνιο φτάνει  έως το 2014, επιθυμώντας έως τότε την μείωση του ελλείμματος στο  2,5% του ΑΕΠ και την άντληση 35 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Τίθεται ως στόχος η εύρεση 50 δισ. ευρώ έως το 2015 από την αξιοποίηση της πολύ μεγάλης περιουσίας του δημοσίου (επισημαίνεται ότι τα 35 δισ. ευρώ θα έρθουν από τα ακίνητα).

Στο δημοσιονομικό πεδίο μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση  ανακοινώνει ότι προχωρά σε:

*  Απολύσεις σε εργαζομένους ΔΕΚΟ ή φορέων και ενδεχομένως του στενότερου δημοσίου. Προβλέπεται ότι  οι εργαζόμενοι που συμπληρώσουν 12 μήνες στον θεσμό  της  μισθωτής  εφεδρείας (με απολαβές το πολύ στο 60%  του  προηγούμενου μισθού) και δεν καταστεί εφικτό να μετακινηθούν σε οργανική μονάδα (με την διαμεσολάβηση του ΑΣΕΠ) θα  απολύονται.

*  Νέο μισθολόγιο. Από τον Αύγουστο και σταδιακά σε  τριετή ορίζοντα θεσπίζεται νέο μισθολόγιο με στόχο, όπως αναφέρεται, «να  φέρει  τα  επίπεδα μισθών  του  δημοσίου  σε  αυτά   του  ιδιωτικού  τομέα».

* Λουκέτα Συγχωνεύσεις στο ευρύτερο δημόσιο. Ανακοινώνεται ότι επανεξετάζονται οι  1.500  δημόσιοι  φορείς. Σε πρώτη φάση έως τα μέσα Αυγούστου θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν  οι 77 φορείς που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ακολούθως το ίδιο θα συμβεί με ακόμη 70 φορείς περίπου –μικρούς και μεγάλους– τα ονόματα των οποίων έχουν ανακοινωθεί στην τρόικα. Αναφέρονται ως περίπτωση συρρίκνωσης η ΕΡΤ, συγχώνευσης οι μεγάλες κατασκευαστικές του δημοσίου και λουκέτου η ΚΕΔ, η ΕΤΑ κλπ.

* Αποκρατικοποιήσεις. Τονίζεται ότι το αυστηρό χρονοδιάγραμμα εισροής εσόδων από την πώληση – αξιοποίηση ακινήτων και ΔΕΚΟ θα πρέπει να τηρηθεί ως διαρθρωτικό ορόσημα για την εκταμίευση επόμενης δόσης ακόμη και με ρευστοποίηση των αξιών με απόφαση του  πανίσχυρου Ταμείου  Δημόσιας   Περιουσίας  που θα πρέπει  να δημιουργηθεί  άμεσα.

* Επιτηρητές. Προβλέπεται με σαφήνεια αυτό που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Πoλ Γιούνκερ μέσα στο σαββατοκύριακο,περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας λόγω της εκτεταμένης τεχνικής βοήθειας –όπως θα ονομαστεί– που θα καταφτάσει στην Ελλάδα.

Η ίδια η κυβέρnηση μάλιστα όπως αναφέρεται πρότεινε τη συμβολή της «βοήθειας» στους τομείς των προμηθειών,  της  ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, των  αποκρατικοποιήσεων, των αλλαγών στις ΔΕΚΟ, στο σύστημα υγείας, στην φορολογία, τον έλεγχο των δαπανών και στην ολοκλήρωση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.


Πηγή:www.capital.gr

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Νέα stage τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας


04/07/2011 


Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας, που εφαρμόζονται στη χώρα, με σκοπό την απορρόφηση 55.000 ανέργων.
Όπως σημειώνει, σε ανακοίνωσήτης, «το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά διευρύνει και "μονιμοποιεί" τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ παρακάμπτεται ο ΑΣΕΠ, αφού η πρόσκληση ενδιαφέροντος η παραλαβή των αιτήσεων και η αξιολόγησή τους γίνεται από τους δικαιούχους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «κερκόπορτα» που ανοίγει στο Δημόσιο, για μια ακόμη φορά, στις «πελατειακές σχέσεις» και στο ρουσφέτι, καθώς «το νέο πρόγραμμα που πλέον δε θα καλύπτει "εργαζόμενους" ούτε "απασχολούμενους" αλλά "ωφελούμενους" είναι σίγουρο πως για μια ακόμη φορά θα γεμίσει πάλι τα πολιτικά γραφεία βουλευτών και δημάρχων, και πάντα για το "καλό των πολιτών και των ανέργων"».

aftodioikisi.gr

Τί θα συνέβαινε αν τα LIDL λέγονταν Γαλαξίας;


Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011


Αν τα μολυσμένα με e-coli προϊόντα ήταν ελληνικά καταλαβαίνετε τι θα έλεγαν οι "φίλοι" μας οι Γερμανοί για μας; Και υπάρχουν πολλοί που...
προτιμάνε κάθε Σάββατο να πάνε να αφήνουν τα ευρώ τους στα γερμανογαλλο υπερ-μάρκετ. Εντάξει σε κάποια γερμανικά προϊόντα έχουν χαμηλότερες τιμές. Αλλά αγανακτισμένος δεν είσαι μόνο μπροστά στο Σύνταγμα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Tromaktiko

Μ Χρυσοχοϊδης: Ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ σε πληγείσες επιχειρήσεις


 04 Ιουλίου, 2011
Με 200 εκατ. ευρώ πρόκειται να στηρίξει από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδης.Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός θα αφορά σε επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον επί μία πενταετία, στους κλάδους μεταποίησης, πράσινης οικονομίας, οικοδομής, μεταφορών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας οι οποίοι, όπως εκτιμήθηκε με βάση έρευνα του υπουργείου, έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις ακόμη και με αρνητικούς ισολογισμούς, που απασχολούν έστω και ένα εργαζόμενο, αρκεί να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα με το ποσό των 10.000 ευρώ, με μοναδική προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Συγκεκριμένα, επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Ακόμα, σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχουν λάβει επιχορήγηση άνω των 200.000 ευρώ κατά την τελευταία τριετία. Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε από κονδύλια του Ειδικού Αποθεματικού Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ και εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 20.000 επιχειρήσεις.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο καταβάλει προσπάθειες για να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα που βρίσκεται στο δίλημμα «κλείνω η απολύω». Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει ειδική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής που είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός.
Kentrinews.gr

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 80 δισ ευρώ ετοιμάζονται να «πνίξουν» το Μεσοπρόθεσμο


 Ανείσπρακτο εκτιμάται ότι θα μείνει το 30% των έκτακτων φόρων....

04/07/11
«Έκρηξη» ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ενδεχομένως να φτάσουν ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ, φοβάται η κυβέρνηση τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μόνο οι απώλειες που υπολογίζονται από τη μη καταβολή των έκτακτων φόρων του Μεσοπρόθεσμου πιθανολογείται ότι θα φτάσουν το 30%.
Η «έκρηξη» θα προέλθει είτε από πραγματική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην έκτακτη φορολογία, τις εισφορές και τα Τέλη που επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο έως το 2015, είτε από την «ανυπακοή» τους.
Στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το κίνημα «Δεν πληρώνω» των διοδίων πολύ σύντομα θα επεκταθεί και στους φόρους. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συνιστούν απειλή για τις εισπράξεις του Δημοσίου αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, το οποίο θα κινδυνεύσει να βρεθεί στον «αέρα», εφόσον δεν εκπληρωθούν οι στόχοι των εσόδων.
Να σημειωθεί ότι από τα 28,5 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων έως και το 2015, τα 14 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον τομέα των εσόδων και τα υπόλοιπα 14,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες.
Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους φόρους που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, έως και 30%, είναι αβέβαιο αν θα εισπραχθεί τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για ποσό το οποίο ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ ή το 1,8% του ΑΕΠ, και το οποίο είναι πολύ πιθανό να εγγραφεί μαζί με τις υπόλοιπες ανείσπρακτες οφειλές του Δημοσίου.
Το σημερινό «φέσι» των φορολογουμένων και των υπολοίπων φυσικών προσώπων προς το κράτος προσεγγίζει τα 37 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι μόνο από τη μη καταβολή του έκτακτου πακέτου των φόρων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ανέλθουν στα επίπεδα των 41- 42 δισ. ευρώ το 2015.
Εάν υπολογιστεί η πρόοδος με την οποία «φουσκώνουν» σήμερα αυτά τα χρέη, τότε σε πέντε χρόνια από τώρα το Δημόσιο θα κυνηγάει οφειλές 70-80 δισ. ευρώ. Όσο δηλαδή θα είναι το δεύτερο ποσό του δανείου που διεκδικεί η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της επόμενης τριετίας.
Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση (για τρίτη χρονιά) και με τον τζίρο στην αγορά να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, θεωρείται πολύ δύσκολο φορολογούμενοι και επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Έτσι βασικές κατηγορίες φόρων, (όπως ο ΦΠΑ που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ο φόρος εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων), θεωρείται ότι θα τροφοδοτήσουν τον λογαριασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και αυτό γιατί όσα φυσικά πρόσωπα δυσκολεύονται να τακτοποιήσουν αυτές τις οφειλές, θα καταχωρίζονται από την Εφορία στο «τεφτέρι» με τα ληξιπρόθεσμα.
Το ίδιο θα συμβεί και με τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα πληρώνουν τους φόρους για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (όπως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας), γιʼ αυτά που πρόκειται να αποκτήσουν με κληρονομιά ή γονική παροχή, ακόμη και γιʼ αυτά που πρόκειται να μεταβιβάσουν.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι το 2004 το φέσι των οφειλετών του Δημοσίου ήταν 4 δισ. ευρώ. Χρειάστηκαν μόλις 9 χρόνια για να απογειωθούν τα χρέη αυτά στα 37 δισ. ευρώ, όπου βρίσκονται σήμερα. Δηλαδή μέσα σε εννέα χρόνια τα χρέη αυξήθηκαν πάνω από εννέα φορές!
Από αυτή την πίτα, στα κρατικά ταμεία υπολογίζεται ότι μπορούν να μπουν μόνο 11- 12 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 24-25 δισ. ευρώ θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν.
Μόνο ΟΣΕ, Ολυμπιακή, Δήμοι και νοσοκομεία χρωστούν στο Δημόσιο 6 δισ. ευρώ, ενώ σε 15 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των εταιρειών που έχουν κηρύξει πτώχευση. Απομένει ένα ακόμη κομμάτι αυτής της πίτας, το οποίο αντιστοιχεί σε χρέη 9 δισ. ευρώ.
Στην Καραγεώργη Σερβίας 10 εκτιμούν ότι από αυτό το τμήμα των οφειλών δεν πρόκειται να δουν ούτε λεπτό, αφού πρόκειται για επισφαλή χρέη.
Αγριεύει η εφορία
Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι οφειλέτες χρωστάνε μέχρι 2.000 ευρώ (602.807 φορολογούμενοι), ενώ 3.700 χρωστούν άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν κάνει άπειρες προσπάθειες να εισπράξουν αυτές τις οφειλές, πλην τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα. Ακόμη και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που επιστρατεύτηκαν, δεν οδήγησαν σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο η Εφορία αγριεύει με τους φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο: η αθέτηση των υποχρεώσεών τους συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως, ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών από τότε που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου ίσου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Δηλαδή, για χρονικό διάστημα 20 μηνών από τότε που παρήλθε χρόνος τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα. Παράδειγμα: Χρέος που έγινε ληξιπρόθεσμο την 31/1/2011. Από την 1/6/2011 αρχίζει να «μετράει» το 20μηνο του αυτοφώρου που λήγει στις 28/3/2012.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ: «Σας σώσαμε αλλά πλέον μας ανήκετε»!


4-7-2011


Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας πρόκειται να «περιοριστεί σημαντικά» δήλωσε ο πρόεδρος του Euro-group Ζαν-Κλοντ Γιουνγκερ, εν όψει της αποδέσμευσης του νέου δανείου που πρόκειται να αποδεσμευτεί για την χώρα μας.
Η κυνική αλλά καθόλα πραγματική και δραματική για εμάς τους Έλληνες, διαπίστωση του «φιλέλληνα», όπως θέλει να παρουσιάζεται στα διεθνή Μέσα, Ζ. Κ. Γιούνγκερ θέτει με σαφήνεια το ακριβές πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και την Τρόικα, η οποία συνίσταται στο δίλλημα «Πτώχευση ή Επικυριαρχία».
Ο πρόεδρος του Euro-group παραδέχεται σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus πως οι όροι της βοήθειας προς την Ελλάδα ουσιαστικά συνδέονται με την παραχώρηση τέτοιων εξουσιών στην τρόικα με αποτέλεσμα η «κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά».
O Ζ. Κ. Γιούνγκερ υπογραμμίζει ακόμα ότι η Ελλάδα επί χρόνια επωφελήθηκε από την Ευρωζώνη αλλά, δυστυχώς, «με δική της ευθύνη, κάποια πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου», κατά συνέπεια, όπως αναφέρει, «οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως χρειάζεται μία συλλογική απάντηση» για να επανέλθουν τα πράγματα σε μία φυσιολογική ροή.
Ο «φιλέλληνας» πρόεδρος του Eurogroup, ρίχνει τα βάρη της κατάρρευσης της χώρας αποκλειστικά στους ώμους των Ελλήνων. Όχι πως δεν έχει εν μέρει δίκιο, αλλά δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ένας ολόκληρος λαός για κάτι το οποίο τουλάχιστον κατά 50% σχετίζεται με τη δομή του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις αδυναμίες της ίδιας της Ευρωζώνης.
Τώρα δε που η Τρόικα τα πήρε όλα, ο Ζ. Κ. Γιούνγκερ συμβουλεύει τους δυτικούς να βοηθήσουν επιδείξουν την… αλληλεγγύη τους προς τους Έλληνες ενώ προτρέπει την Αθήνα να δείξει το «μέγιστο της συνέπειας» έτσι ώστε το συμφωνηθέν πακέτο της διάσωσης να λύσει το θέμα της Ελλάδας.

Defence-point.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου