Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ι. Τζαμτζής: Υπό προϋποθέσεις η φορολόγηση των αγροτών



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο, στις 20-12-2012, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στην δευτερολογία του ζήτησε η φορολόγηση των αγροτών να γίνει υπό προϋποθέσεις, αναφέροντας τα εξής:
«Θα σταθώ πολύ σύντομα σε μερικά θέματα. Αγροτικό εισόδημα και φορολογία. Κύριε υπουργέ, ήδη από εχθές τοποθετήθηκα και αναφέρθηκα στο θέμα αυτό. πιστεύω ακράδαντα, όπως το καταλαβαίνουμε όλοι μας και βεβαίως το ξέρει και όλος ο κόσμος, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιχειρηματίας ένας μικρός αγρότης.
Θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για επιχειρηματία, όταν ένας αγρότης έχει συνολικό εισόδημα, το οποίο είναι κάτω από 20.000 ευρώ. Ανέφερα, ήδη, ένα ποσόν πάνω από το οποίο μπορούμε να μιλάμε για φορολόγηση του αγρότη.
Αυτό το θέμα που πρέπει να διευθετηθεί είναι το θέμα των ενδο-ομιλικών συναλλαγών. Εκεί «παίζεται» το μεγαλύτερο παιχνίδι. Πρέπει να γίνει κατανοητό, σας έχουμε κάνει και ερώτηση και το ξέρετε. Είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Δηλαδή, η θυγατρική της BAYER ενώ παίρνει το φάρμακο από τη BAYER, σε συγκεκριμένη τιμή, έρχεται στην Ελλάδα και το πουλάει σε τριπλάσια τιμή. Πάει ο Έλληνας αγρότης στη Βουλγαρία και ψωνίζει το ίδιο προϊόν, το συγκεκριμένο προϊόν της BAYER, και τα αγοράζει τρεις φορές χαμηλότερα. Το ίδιο ισχύει και στα λιπάσματα, στους σπόρους που έχει ανάγκη ο αγρότης για να τα δουλέψει. Το ίδιο συμβαίνει και σε κτηνοτροφικά φάρμακα που είναι πολύ αναγκαία. Θέλω να σταθώ σε αυτό το θέμα, γιατί ο αγρότης είναι κάτω από το Θεό, δουλεύει με τις καιρικές συνθήκες.
Το δεύτερο θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει είναι το θέμα των ζημιών. Τί θα γίνει εάν ένας αγρότης πάθει μία ζημιά; Τα χρήματα που θα πάρει, σίγουρα θα πρέπει να φορολογηθούν από ένα ποσό και πάνω. Από ένα ποσό και κάτω, το οποίο θα πρέπει να ορίσουμε, δεν θα πρέπει να υπάρχει φορολόγηση, γιατί καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει. Θα σας πω ένα παράδειγμα; Eχθές, μου τηλεφώνησαν από το χωριό μου. Κάποια παιδιά έχουν βάλει 400.000 μαρούλια. Έγινε ένας παγετός και τελείωσε. Εκεί που περίμεναν οι άνθρωποι να πάρουν κανένα φράγκο, τώρα στις γιορτές, καταστράφηκαν. Πήγε αμέσως ο ΕΛΓΑ να καταγράψει τη ζημιά. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Νομίζω ότι είναι πολύ σωστό αυτό που είπε ο κ. Στουρνάρας, ότι το φορολογικό των αγροτών πρέπει να αποτελέσει ένα αυτοτελές κομμάτι για τη φορολογία. Γιατί πρέπει, πραγματικά, να δούμε όλες τις πτυχές, τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.
Το δεύτερο σημείο, τα οποία θέλω να αναφέρω είναι χρηματιστηριακές συναλλαγές. Σήμερα γνωρίζουμε, κύριε Υπουργέ, ότι για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές επιβάλλεται φόρος 15‰ για αυτούς που πουλούν μετοχές. Όταν πουλάω τη μετοχή μου στο χρηματιστήριο επιβάλλεται φορολογία 15‰.  Αυτά το οποίο θέλω να φέρω, ως πρόταση, είναι να υπάρχει τουλάχιστον τα μισό για αυτόν που αγοράζει. Φορολογείται μόνον αυτός που πουλάει. Ας μπει μία φορολογία, δεν θα αποτελέσει φρένο στην επενδυτική προσπάθεια ή στην επένδυση που επιθυμεί κάποιος να κάνει, γιατί σήμερα ο φτωχός δεν αγοράζει μετοχές. Μετοχές σήμερα θα αγοράσει αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα. Δεν είναι εκείνες οι εποχές που είχε πιάσει εκείνη η φρενίτιδα τον κόσμο όλοι πίστευαν ότι το Χρηματιστήριο μόνο ανεβαίνει και ποτέ δεν πέφτει. Καταλαβαίνετε ότι εδώ θα υπάρξει ένα έσοδο για το κράτος. Ένα σίγουρο έσοδο για το κράτος. Ας είναι 7,5‰ ή  5‰. Θα είναι, όμως, ένα έσοδο για το κράτος.
Τέλος, για τα φωτοβολταϊκά. Τρομακτικό το πρόβλημα. Πρέπει να δοθεί, κύριε Υπουργέ, λύση. Επιβλήθηκε η ειδική εισφορά 30%. Ερχόμαστε και λέμε ότι θα τους φορολογήσουμε. Αυτό που δεν λαμβάνουμε υπόψη μας, ενώ υπήρξε μία πρόταση να υπάρξει το ποσόν αυτό στα επόμενα τρία χρόνια, να περάσει ως απόσβεση. Δεν είναι λύση, γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη σας ότι για τα μεγάλα πάρκα υπάρχει δανεισμός. Δεν έχει κάποιος cash 400.000 να πληρώσει. Έπαιρνε, λοιπόν, δάνειο από την τράπεζα, τοποθετούνταν αυτά, έτρεχαν και έδιναν χρήματα και κάλυπταν, ταυτόχρονα, και τις δανειακές του υποχρεώσεις. Πρέπει, λοιπόν, να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας το θέμα αυτό, διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τα φωτοβολταϊκά. Υπάρχει ο κίνδυνος, και το λέω ευθαρσώς, να αρχίσουν να πουλάνε και υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να αγοράζουν.
Το ίδιο πρόβλημα που υπάρχει και με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, γιατί εκεί «κρεμάσαμε» τους αγρότες στο τσιγκέλι. Αυτό σημαίνει ότι ενώ είχαν πάρει την έγκριση και προχώρησαν τη διαδικασία, ήρθε η Αγροτική, την πήρε ο Σάλλας, η Πειραιώς και τώρα υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση κι έτσι αυτό αναγκάζει ορισμένους αγρότες, οι οποίοι είχαν πάρει την έγκριση να προχωρήσουν στην τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών, να μην μπορούν να τα τοποθετήσουν. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με τους άλλους που έχουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αν δεν δούμε με προσοχή και σύνεση το θέμα της φορολόγησής τους. Ευχαριστώ».

Ι. Τζαμτζής: Να τηρούν βιβλία οι αγρότες με εισόδημα πάνω από 20.000 € & να μην φορολογούνται τα χωράφια



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Να τηρούν βιβλία οι αγρότες με εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ και να μην φορολογούνται τα χωράφια, ζήτησε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αναφέροντας τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο, ουσιαστικά, έρχεται να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο και τις αποφάσεις, που έχουμε πάρει, εάν, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο είχε ουσιαστικά προβλήματα, δεν απάλλασσε ιδιαίτερα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από τη φορολογία, εάν υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα, να είστε σίγουροι ότι ο κ. Λαφαζάνης θα ήταν τώρα στα «κεραμίδια». Γιατί; Διότι πραγματικά θα μας γρατσούνιζε με τα νύχια του. Δεν έχουν, όμως, ούτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ούτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ούτε το Κ.Κ.Ε. ούτε η Χρυσή Αυγή στοιχεία και επιχειρήματα. Δείτε και την Αίθουσα, όπου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι απόντες, που άλλες φορές διερρήγνυαν τα ιμάτια τους και πάρα πολλές φορές και εσείς δεν έχετε άτομα να έχουν γραφτεί ομιλητές. Θα τα ακούτε λίγο. Εμείς κάναμε υπομονή και σας ακούσαμε. Άκρατος λαϊκισμός συνοδευόμενος και από μια παραποίηση στοιχείων. Να διαβάζετε κάποια πράγματα και να μιλάτε γι’ αυτά και, βεβαίως, η κριτική μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, όμως, δεν είναι δυνατόν να λέτε πράγματα, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν καμία βάση.
Από εκεί και πέρα, άκουσα το Κ.Κ.Ε., το οποίο για να μπορέσει να σώσει την προπαγάνδα του, δηλαδή, να κρατήσει τα μέσα, που έχει, την τηλεόραση, την εφημερίδα κ.λπ., τι εφαρμόζει;
Εφαρμόζει αυτό που κάνει και η κυβέρνηση για να μπορέσει να σώσει την ελληνική οικονομία. Έκανε απολύσεις και για το Κ.Κ.Ε., αυτές οι απολύσεις είναι δικαιολογημένες, αλλά το ότι αναγκάζεται κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα, δεν είναι δικαιολογημένα.
Από κει και πέρα, άκουσα και την Χρυσή Αυγή. Ειλικρινά, αυτό για το οποίο αναρωτιέμαι είναι, τι θέλει η Χρυσή Αυγή; Να έχουμε εθνικοποίηση όλων των παραγωγικών φορέων; Όλης της παραγωγής; Δηλαδή, τι μας λέει η Χρυσή Αυγή; Την άλλη πλευρά του νομίσματος αυτού που λέει το Κ.Κ.Ε.; Γιατί αυτό στην ουσία είναι εθνικοποίηση όλου του παραγωγικού τομέα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα τον κ. Λαφαζάνη να μιλάει για ένα γεγονός συγκεκριμένο, το οποίο αφορά πάλι δημοσίους υπαλλήλους, την ώρα που είναι χιλιάδες οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα. Έχουμε πει πολλές φορές κάποια πράγματα μέσα στη Βουλή. Δεν θέλουμε να χάσει κανένας δημόσιος υπάλληλος τη δουλειά του, όμως πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και αυτό που. Θέλω να επισημάνω είναι ότι εσείς, κύριε Λαφαζάνη, μονίμως ενδιαφέρεστε μόνο για τον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, είπατε ότι δεν τάζετε, όμως, εσείς ήσασταν που τάζατε διορισμούς, εσείς ήσαστε που τάζατε ότι θα επαναφέρετε τους μισθούς στο 2009 και πάει λέγοντας. Από κει και πέρα, πρέπει να θίξω το γεγονός ότι με αυτό το νομοσχέδιο πληρώνουν ουσιαστικά οι έχοντες και οι κατέχοντες. Τα οκτώ φορολογικά κλιμάκια για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους γίνονται τρία. Με την έκπτωση φόρου, το αφορολόγητο όριο είναι 9.545 ευρώ, αντί 5.000 ευρώ που είναι σήμερα και είναι ατομικό αφορολόγητο και όχι οικογενειακό. Ενάμιση εκατομμύριο φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ θα πλήρωναν, τώρα δεν θα πληρώσουν φόρο. Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής κατά 50% για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι με τα μπλοκάκια θα φορολογούνται ως μισθωτοί και δεν θα μπαίνουν στην κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Έχουμε μείωση του φόρου για τα άτομα με αναπηρία 67%, αλλά και για τις οικογένειες που έχουν προστατευόμενο μέλος. Έχουμε μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για 869 οικογένειες ωφελούμενες για κάθε παιδί και 500 ευρώ για κάθε παιδί για την τρίτεκνη και την πολύτεκνη οικογένεια. Η επιβάρυνση ουσιαστικά των μισθωτών και των συνταξιούχων θα είναι μειωμένη κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ το 90% των μισθωτών και των συνταξιούχων θα έχουν μειωμένα φορολογικά βάρη. Επιβάλλεται φορολογία στην υπεραξία για τη μεταβίβαση των μετοχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Επιβάλλεται φορολογία και στα πλοία με ξένη σημαία - επειδή λέγατε για ξένες εταιρείες - που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα ή τη διαχείριση. Έσοδα λοιπόν και ισονομία με τα ελληνικά πλοία. Επιβάλλεται φόρος παρακράτησης σε εισοδήματα από πράξεις παραγώγου χρηματοοικονομικών προϊόντων. Στηρίζεται η επιχειρηματικότητα με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης, από το 40% στο 32%. Ενισχύεται η επενδυτική πολιτική με μείωση του ποσοστού παρακράτησης φόρου, από 25% στο 10%, για τα μερίσματα ή τα κέρδη που κεφαλαιοποιούνται ή διανέμονται. Για τα έσοδα μέχρι 21.000 ευρώ υπάρχει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.
Όσον αφορά το αγροτικό εισόδημα, φορολογείται για πρώτη φορά και θα ήθελα να σταθώ σε αυτό το σημείο. Το θετικό που ακούσαμε είναι ότι θα συζητηθεί το θέμα της μη φορολόγησης των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων. Όμως, ένας μικρός αγρότης δεν είναι επιχειρηματίας. Κύριε Υπουργέ, αυτό που αναφέρατε πριν, είναι πολύ θετικό για τους αγρότες και αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι το ποσό πρέπει να υπολογιστεί από τις 20.000 ευρώ και πάνω. Δηλαδή, το νέο μέτρο θα πρέπει να πιάσει τους αγρότες από τις 20.000 ευρώ και πάνω, γιατί σήμερα ένας αγρότης με ακαθάριστα εισοδήματα 20.000 ευρώ, τα 13.000 ευρώ με 14.000 ευρώ και με τις τιμές που υπάρχουν στα φάρμακα στα λιπάσματα, ουσιαστικά τα χρήματα αυτά είναι έξοδα. Δηλαδή, ο μικρός αγρότης δεν είναι επιχειρηματίας, όπως δεν είναι επιχειρηματίας ο κτηνοτρόφος, ο οποίος έχει 50 πρόβατα. Έτσι λοιπόν, πρέπει να τεθεί όριο ακαθάριστων εσόδων για την ένταξη των αγροτών στο καθεστώς της τήρησης των βιβλίων. Ακόμη, πρέπει να δούμε το θέμα της απόδοσης του Φ.Π.Α να γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας. Οι αγρότες του νέου καθεστώτος να έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα έξοδα τους και αποσβέσεις όπως και ζημιές.
Επίσης, θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των τιμολογίων, το οποίο θεωρώ ότι είναι προς την απόλυτα σωστή κατεύθυνση, επειδή ο ίδιος είμαι αγρότης και πουλώ προϊόντα, πρέπει να σας πω το εξής: Έχουμε πάρα πολλές φορές, κύριε Υπουργέ, το φαινόμενο να γράφονται διαφορετικές τιμές, να υπάρχουν ουσιαστικά εικονικά τιμολόγια, πρέπει όμως να δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης μια τράπεζα δεδομένων. Πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική διασταύρωση των τιμολογίων έτσι ώστε να χτυπηθεί ο μεσάζοντας και ουσιαστικά να έχουμε έτσι χαμηλότερη τιμή στο ράφι για τον καταναλωτή, διαφορετικά πάλι θα ξεφεύγουν. Αυτό που πρέπει να επισημάνω είναι ότι με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με σωστές ομάδες παραγωγών και υγιείς δομές εμπορίας, θα μπορέσουμε πραγματικά να προσφέρουμε και στον καταναλωτή, αλλά και στον αγρότη, ο οποίος στον βωμό της χαμηλής τιμής, δεν μπορούμε να τον αποκεφαλίσουμε.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι δεν θα πρέπει να φορολογηθούν τα κτήματα και τα κτίσματα μέσα στα κτήματα, διότι αποτελούν συντελεστές παραγωγής. Από μόνα τους δεν αποδίδουν τίποτα στον αγρότη, είναι όμως παραγωγικοί συντελεστές και δεν πρέπει να φορολογηθούν και θα πρέπει να υπάρξει έκπτωση ποσοστού από το εισόδημα που προέρχεται από ενοικίαση των αγροτεμαχίων, διότι πάρα πολλές φορές οι απερχόμενοι αγρότες ενοικιάζουν τα κτήματά τους σε νέους αγρότες που θέλουν να καλλιεργήσουν και να παράξουν. Πρέπει να το δούμε.
Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στα φωτοβολταϊκά, όπου έχουμε επιβάλει μια έκτακτη εισφορά του ύψους του 30%. Εάν πάμε ξανά τώρα να τους φορολογήσουμε, πραγματικά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και πρέπει αυτό να το δούμε. Σας καλώ λοιπόν να δείτε την περίπτωση αυτή, γιατί είναι πραγματικά πάρα πολύ σοβαρή περίπτωση και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ευχαριστώ».



Πολιτικός της χρονιάς ο Σαμαράς



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ανακηρύσσει τον Αντώνη Σαμαρά «Ευρωπαίο πολιτικό» για το 2012.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η βράβευση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση.
Στο ίδιο φύλλο φιλοξενείται άρθρο του πρώην αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ο οποίος εξαίρει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.


http://www.karatzova.com

Στην δικαιοσύνη όσοι έπαιρναν παράνομες συντάξεις



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
«Τις τελικές λίστες με τους συνταξιούχους που δεν έχουν υπογράψει, θα τις παραδώσω αυτοπροσώπως στον εισαγγελέα. Οι παράνομες συντάξεις θα επιστραφούν μέχρι το τελευταίο ευρώ», δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Περί τους 45.991 συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δε Γιάννης Βρούτσης προσθέτει ότι «είναι πολύ σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το όφελος από τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων ανήλθε στα 4 δισ. ευρώ. Μπορεί και να είχαμε αποφύγει αυτό το μέτρο αν νοικοκυρεύαμε τα ταμεία εδώ και χρόνια», είπε.


http://www.karatzova.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου