Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η ατζέντα της επίσκεψης Χ. Κλίντον στην Αθήνα



Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

"Η επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο που είναι πολύ στενή η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και το κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πάρα πολύ θετικό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη της επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα στις 17 και 18 Ιουλίου.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης της Αμερικανίδας Υπουργού με τον Έλληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη, το πρωί της Κυριακής, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί μια σε βάθος συζήτηση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ειδικότερα, σημείωσε ότι αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη (για το θέμα αυτό, τόνισε, θα είναι σημαντική η αυριανή, 4η Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, στην Κωνσταντινούπολη), οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, με δεδομένο το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή (τα Βαλκάνια αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση) αλλά και επιμέρους θέματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πρόοδος της Αλβανίας, αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου.

Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και η ενταξιακή πορεία της γείτονος, καθώς επίσης και η κατάσταση στην ευρωζώνη.

Newsit.gr

36 σενάρια, το εξής 1: Εμείς στη χρεοκοπία και αυτοί με το χρήμα των cds





Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Συγγνώμη, αλλά είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι να κάνουν τόσο διαφορετικές δηλώσεις με τόσο μικρή απόσταση χρόνου;


Είναι, δηλαδή, δυνατόν να υπάρχει δήλωση (του κ. Βενιζέλου στα Νέα, στις 22 Μαρτίου 2010), σύμφωνα με την οποία πρέπει «να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας. 


Η συζήτηση για το ΔΝΤ υπονομεύει την συνολική προσπάθεια της χώρας» και δεκαέξι μήνες μετά να ακούγεται ανερυθρίαστα από το ίδιο πρόσωπο η δήλωση «η φράση επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο»;


Είναι δυνατόν τον Φεβρουάριο του 2010 να έχει διατυπωθεί η άποψη πως η προσφυγή στο ΔΝΤ «θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα, η χώρα πρέπει να αναζητήσει λύση στο πλαίσιο της ευρωζώνης» και να έχουμε ακούσει από το ίδιο πρόσωπο, προχτές, ότι ο όρος «εμπράγματες εγγυήσεις δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ»;


Είναι δυνατόν το ίδιο πρόσωπο να δηλώνει (Βήμα, 14 Μαρτίου 2010) πως «δεν βοηθά να μιλούμε συνεχώς για το ΔΝΤ. Διότι, είναι σα να θέτουμε σε αμφισβήτηση την ικανότητά μας να δανειζόμαστε. Δεν πρέπει, λοιπόν, με τον τρόπο που συζητούμε να βοηθούμε την αυτοεκπλήρωση μιας προφητείας» και σήμερα να θεωρεί φυσιολογικό πως το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων «είναι καλό να υπάρχει στο τραπέζι», καθώς «αν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε»; 


Και επιτέλους, είναι δυνατόν μέσα στην ίδια κυβέρνηση, το μεσημέρι ο υπουργός των Οικονομικών να δηλώνει ότι προσβλέπει σε μια συμφωνία για την συμμετοχή των ιδιωτών στο χρέος και το βράδυ ο προϊστάμενός του πρωθυπουργός να καταγγέλλει με δημόσια επιστολή του ως επικίνδυνη την συμμετοχή των ιδιωτών;


Είναι δυνατόν να λένε συνεχώς τα αντίθετα από αυτά που έλεγαν μόλις προηγουμένως;


Τα ίδια έκανε και ο κ. Πάγκαλος. Τον Ιανουάριο του 2010 έλεγε στο «Έθνος της Κυριακής»: «Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα είναι καταστροφή αν δεν πετύχει το Σχέδιο Α. Είναι μια σειρά από φοβερές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνική ειρήνη, τον τρόπο που ζούμε. Και τελικά είναι ηθική απαξίωση του ελληνισμού γενικότερα, την οποία εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να ζήσω και θα κάνω τα πάντα για να την αποφύγω. Είναι μια φοβερή δοκιμασία, μια πρόκληση εθνικού μεγέθους, την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε».


Αλλά ο ίδιος άνθρωπος, έναν μήνα αργότερα, λίγο πριν προσφύγουμε σε αυτό που έπρεπε να αποφύγουμε, μας καλούσε να μην δαιμονοποιούμε το ΔΝΤ.


Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τότε μας καλούσαν να μην δαιμονοποιούμε το ΔΝΤ, μας καλούν τώρα να μην δαιμονοποιούμε την χρεοκοπία.


Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την μια στιγμή μας κάλεσαν  να μην δαιμονοποιήσουμε την χρεοκοπία, την άλλη μας κάλεσαν (ο κ. Βενιζέλος στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου), να μην δαιμονοποιούμε τις εμπράγματες εγγυήσεις.


Είναι ντροπή η Ελλάδα να παίρνει μέρος σε άλλη μία κακοσκηνοθετημένη παράσταση των Ευρωπαίων, που με δήθεν πολύωρες και έκτακτες συνεδριάσεις, προχωρούν στον επόμενο εκβιασμό, δηλαδή τις εμπράγματες εγγυήσεις.


Έπαιξαν το θέατρο των πιέσεων ως προς την 5η δόση, έως ότου ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο. 


Και τώρα ανέβασαν άλλο έργο – και μάλιστα διπλό: Εκβιασμός για να αποδεχθούμε την χρεοκοπία, επειδή δεν… έπεισαν τους ιδιώτες και προετοιμασία του επόμενου εκβιασμού για να βάλουμε εγγύηση ό,τι έχουμε και δεν έχουμε.


Είναι ντροπή η Ελλάδα να παρακολουθεί ως θεατής μια παράσταση – θρίλερ, όπου το θύμα του δολοφόνου είναι η ίδια, αλλά παρ’ όλα αυτά τον χειροκροτεί την ώρα που αφήνει την τελευταία της πνοή.


Και πού είναι κ. υπουργέ των Οικονομικών το… καλό μνημόνιο που μόλις πριν λίγες μέρες είπατε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης πως χρειάζεται η χώρα; 


Πού είναι το «μνημόνιο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης»;


Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη σε μια χρεοκοπημένη χώρα που θα έχει αποδεχθεί και τις εμπράγματες εγγυήσεις; 


Και μήπως μπορείτε να μας πείτε κ. υπουργέ των Οικονομικών πώς είναι δυνατόν την ίδια μέρα εσείς να υπογράφετε περιχαρής την κύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου και λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός να καταγγέλλει αυτά που υπογράψατε εκ μέρους της Ελλάδας;


Μήπως μπορεί τουλάχιστον ο πρωθυπουργός να μας πει πώς γίνεται να καταγγέλλει αυτό που, φαντάζομαι κατ’ εντολήν του, μόλις είχε υπογράψει ο υπουργός των Οικονομικών;


Πρόκειται για προπαγάνδα; Πρόκειται για θέατρο; Πρόκειται για άδειασμα του πρώην αντιπάλου; Πρόκειται για ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών στην πλάτη της χώρας; Δίνεται κάποια μάχη για την σφραγίδα του κόμματος;


Μήπως πρόκειται, στο προσεχές διάστημα, πριν και οπωσδήποτε μετά μετά τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου να μας πει ότι ο κ. Βενιζέλος «αυτενήργησε», ενώ ο ίδιος είχε καταγγείλει;


(Έχει ξανασυμβεί αυτό στο ένδοξο παρελθόν της «Ισχυράς Ελλάδας», όταν ο κ. Παπανδρέου, ως υπουργός Παιδείας, είχε προτείνει στον Χόλμπρουκ μια συμφωνία - πακέτο για τα ελληνοτουρκικά και ο κ. Σημίτης έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «αυτενήργησε»!)


Μήπως πρόκειται ο κ. Βενιζέλος να μας πει πως έτσι όπως τα είχαν κάνει το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου - όσο ο ίδιος διοικούσε το στράτευμα - δεν είχε άλλη επιλογή;


Τα γράφω επειδή όλα αυτά ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ.  Και ως γνωστόν scripta manent – τα γραπτά μένουν.


Θα πεις, τι σημασία έχει όταν θα έχουμε χρεοκοπήσει;


Διότι αυτό ακριβώς ΘΑ γίνει. 


Αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι σερβίρουν διάφορες λύσεις (36 μας είπε περιχαρής ο κ. υπουργός), επειδή στο νου τους έχουν μία και μοναδική:


Από τη μία να χρεοκοπήσει η Ελλάδα – οπότε να γίνει φόρου υποτελής εσαεί – και από την άλλη να μην πληρώσουν οι τράπεζές τους τα ποσά που παίχτηκαν στα cds, δηλαδή τα ποσά που πόνταραν οι κερδοσκόποι πάνω στη χρεοκοπία της Ελλάδας.


Αυτή η απεχθής προοπτική έχει γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Μας την σέρβιρε προχτές ο κ. Βενιζέλος.


Το είπε ξεκάθαρα: Θα υπάρξει επιλεκτική χρεοκοπία για να μην ενεργοποιηθούν τα cds!


Δηλαδή, θα δεχτούμε να χρεοκοπήσουμε εμείς, ενώ οι Ευρωπαίοι θα μαζέψουν όλο το μαύρο χρήμα των κερδοσκόπων που κυκλοφορούσε αδέσποτο και την ίδια ώρα θα έχουν λάβει και τις εγγυήσεις τους στην Ελλάδα.


Αυτά παθαίνουν οι χώρες που δεν έχουν ηγεσία η οποία να διαπραγματεύεται, να ζητά ανταλλάγματα, ακόμη και να απειλεί και να εκβιάζει.


Αυτά παθαίνουν οι χώρες των οποίων οι ηγεσίες κατασυκοφαντούν την ίδια τους την πατρίδα – είμαστε διεφθαρμένοι, είμαστε ανίκανοι, χρειαζόμαστε τεχνική υποστήριξη σε ό,τι και αν κάνουμε, την συλλογή των φόρων, την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τις αποκρατικοποιήσεις.


Φυσικό είναι. Όταν πηγαίνεις και δηλώνεις πως χρειάζεσαι ξένους ειδικούς για να κάνεις τα στοιχειώδη, ποιος θα πάρει στα σοβαρά τις προτάσεις και τις απαιτήσεις σου;


Το μόνο που σου λένε σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι «σκάσε και κολύμπα»!


Διότι τα δήθεν 36 σενάρια είναι το εξής 1: Εμείς στη χρεοκοπία, αυτοί με το χρήμα.
elzoni 

«Να πληρώνουμε στους Έλληνες 10 ευρώ για κάθε "άρα"»



Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθειά του για την Ελλάδα. Την αρχαία φυσικά, αλλά και τη νέα.

Πέρυσι αρνήθηκε να μεταβεί στις Κάννες για την προβολή της ταινίας του «Film Socialisme» (που προβάλλεται από σήμερα στην Ελλάδα), λέγοντας ότι «προβλήματα όπως το ελληνικό δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας». Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι «όλος ο κόσμος χρωστάει σήμερα στην Ελλάδα».

Ο 80χρονος πατέρας της νουβέλ βαγκ έρχεται τώρα να συγκεκριμενοποιήσει τον προβληματισμό του και να δώσει μια «λύση» στην ελληνική κρίση. «Οι Ελληνες μάς έδωσαν τη λογική, κι έχουμε χρέος απέναντί τους γι' αυτό», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γκάρντιαν» και δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας. «Ο Αριστοτέλης ήταν εκείνος που διατύπωσε το μεγάλο "άρα". Για παράδειγμα "Δεν μ'αγαπάς πια, άρα...". Ή "σ' έπιασα στο κρεβάτι μ' έναν άλλο άνδρα, άρα…". Χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη εκατομμύρια φορές, για να λάβουμε τις πιο σημαντικές μας αποφάσεις. Ηρθε ο καιρός να αρχίσουμε να πληρώνουμε γι' αυτήν».

Κι εδώ ο Γκοντάρ μπαίνει στο ζουμί: «Αν κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη "άρα" (therefore στα αγγλικά, donc στα γαλλικά) πληρώνουμε 10 ευρώ στην Ελλάδα, η κρίση θα τελειώσει σε μια μέρα και οι Ελληνες δεν θα χρειαστεί να πουλήσουν τον Παρθενώνα στους Γερμανούς. Εχουμε την τεχνολογία να εντοπίσουμε όλα αυτά τα "άρα" στο Google. Μπορούμε να χρεώνουμε και μέσω του iPhone. Κάθε φορά που η Ανγκελα Μέρκελ λέει στους Ελληνες "σας δανείσαμε όλα αυτά τα λεφτά, άρα πρέπει να μας τα επιστρέψετε με τόκο", θα πληρώνει πρώτα δικαιώματα».

Η δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν» αιφνιδιάστηκε με την ιδέα, όμως ο Γκοντάρ έβαλε αμέσως τα γέλια, γέλασε κι εκείνη, γέλασε και κάποιος στο διπλανό δωμάτιο, ας γελάσουμε κι εμείς, προς Θεού ας μην τον πάρουμε σοβαρά, ο άνθρωπος είναι γνωστό ότι είναι εχθρός του κόπιραϊτ...

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ / real.gr

Το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα στην κόκκινη γραμμή της.. Η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, θα είναι αναγεννημένη

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011


Δείτε στο βίντεο στο τέλος του άρθρου, τι είπε ο πρωθυπουργός στις 2 Μάι. 2010.
"Το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα στην κόκκινη γραμμή της.. το συμφέρον της πατρίδας και τίποτε άλλο.
Προσωπικά, έχω πει και το ξαναλέω: δεν έχω ποτέ ζητήσει να έρθω στην εξουσία για την εξουσία, αλλά μόνο για προσφορά.
Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες. Με ενδιαφέρει, όταν παραδώσω τη σκυτάλη, να έχω κάνει το σωστό και να παραδώσουμε μαζί μια διαφορετική, πολύ καλύτερη Ελλάδα. Και γι αυτό, θα πάρω όποια απόφαση χρειαστεί. Στο τέλος της θητείας μου, η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη. Θα είναι αναγεννημένη."


Exomatiakaivlepo

Eλλάδα: Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "αισθάνθηκε την ανάγκη", να διευκρινήσει, τι ακριβώς, λέει στους FTD, ο πρωθυπουργός, περί "επιλεκτικής χρεοκοπίας"


ΕκτύπωσηE-mail
Eλλάδα: Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "αισθάνθηκε την ανάγκη", να διευκρινήσει, τι ακριβώς, λέει στους FTD, ο πρωθυπουργός, περί "επιλεκτικής χρεοκοπίας"
Ουπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής:
Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις. Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland -συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε την δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε την σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Eurogroup.
Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

E-typos

H βαθμολογικού τύπου επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος μπορεί οδηγήσει σε πραγματική χρεοκοπία;


14/07/11Η σύνοδος κορυφής της όποτε υλοποιηθεί – μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα γίνει Παρασκευή ή αρχές της νέα εβδομάδας -  θα είναι καθοριστικής σημασίας για την τύχη αυτού του τόπου. 
Αν η Ελλάδα υποστηριχθεί ενεργά από την ΕΕ θα αποφύγει την χρεοκοπία αν δεν υποστηριχθεί και επικρατήσει η λογική ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργή συμμετοχή των ιδιωτών δεν αποκλείεται να ενταθούν οι αποσχιστικές δυνάμεις.
Η επικρατούσα επιχειρηματολογία ότι αν η  Ελλάδα βαθμολογηθεί με selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία θα είναι μια προσωρινή διαδικασία μικρού χρονικού διαστήματος που μπορεί να ξεπεραστεί σύντομα.
Όμως μια επιλεκτική χρεοκοπία είναι δυνατό να οδηγήσει σε πραγματική χρεοκοπία σε στάση πληρωμών;
Όχι δεν μπορεί να οδηγήσει αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και ως ενδεχόμενο. Η Ελλάδα θα μπει σε περιπέτειες.
Αν  επίσημα και τυπικά  ανακοινωθεί η διαδικασία της συμμετοχής των ιδιωτών, στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους πρακτικά η διαδικασία έχει ξεκινήσει η Standard and Poor’s θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα C από CCC.
Η  Moody’s στην κλίμακα Ca από Caa1  και η Fitch θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα CC ή C  αλλά η ουσία είναι
1)πόσο χρόνο θα παραμείνει η Ελλάδα σε καθεστώς με selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία;
2)Τι θα σημάνει αυτό για τις τράπεζες καθώς αυτομάτως θα καταρρεύσουν οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ και ταυτόχρονα θα καταρρεύσει και η ρευστότητα;
3)Το selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία θα σηματοδοτήσει πιστωτικό γεγονός και θα πληρωθούν τα CDS ή όχι;

Χρόνος για το selective default

Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία χρονικά υπολογιζόταν  μεταξύ 11 Ιουλίου και τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου άρα ακόμη βρισκόμαστε μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
Όμως το δομικό ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα παραμείνει σε καθεστώς βαθμολογικής χρεοκοπίας η Ελλάδα;
Εκτιμάται  ότι δεν θα κρατήσει το πολύ μεταξύ 2-5 μηνών πιθανότατα.


Θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός; Τι θα συμβεί στα CDS;

Για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός δηλαδή χρεοκοπία άρα θα πληρωθούν τα CDS του ελληνικού χρέους με δυνητικό κέρδος έως 25 – 35 δις δολάρια θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.
1)Οι όροι επιμήκυνσης να είναι καλύτεροι από τους υφιστάμενους
2)Η επιμήκυνση να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα νομικό περιτύλιγμα που θα εμπεριέχει την έννοια της διευκόλυνσης και όχι του εξαναγκασμού.
Αν η ανταλλαγή χρέους  πραγματοποιηθεί με στόχο την διευκόλυνση δεν υφίσταται πιστωτικό γεγονός στην αντίθετη περίπτωση το credit event θα είναι γεγονός.
Όμως το ακόμη βασικότερο ερώτημα είναι πως θα επιτευχθούν όλα αυτά;
Οι 11 από τις 22 ξένες και ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν ως μέλη της ISDA δηλαδή της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων η οποία καθορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πότε διακανονίζονται τα CDS είναι και βασικοί διαπραγματευτές αγοράς στο ελληνικό χρέος primary dealers.
Η παράμετρος αυτή αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας στο εγγύς μέλλον για τον αν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.
Μεγάλη η πιθανότητα να επιδιώξουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος το οποίο σχεδιάζεται από ορισμένους κύκλους.
Ωστόσο ακόμη παίζεται το πιστωτικό γεγονός.

Τι θα σημάνει για τις τράπεζες…

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποφασίσει να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς selective default δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία.
Όταν μια χώρα βαθμολογείται με selective default αυτομάτως συμβαίνει το εξής οι εγγυήσεις των τραπεζών παύουν να ισχύουν, καταπίπτουν δηλαδή 141 δις ευρώ. Κατ΄ ουσία θα καταρρεύσει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ εκπονούν σχέδια σε περίπτωση που εκδηλωθεί ένα τέτοιο ακραίο και συνάμα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.
Τα πιθανά σενάρια είναι
α)η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει
β) να δημιουργηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός με την στήριξη του EFSF που θα στηρίξει την ρευστότητα των τραπεζών
γ) οι τράπεζες με την ΤτΕ να ζητήσουν την ενεργοποίηση του ELA το Emergency Liquidity Assistance δηλαδή του έκτακτου μηχανισμού παροχής βοήθειας από την ΤτΕ η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τράπεζες έχουν ζητήσει από την ΤτΕ πληροφορίες για την λειτουργία του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας από το ELA.
To ΕLA ενεργοποιείται όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες ρευστότητας.

Τι θα σημάνει για το ΧΑ και τις τραπεζικές μετοχές

Θα είναι μια ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη. Μια πτώση 15% ή 20%   θα μπορούσε να σημειωθεί. Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία τι μηχανισμοί θα ενεργοποιηθούν ώστε η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς default μια ώρα νωρίτερα.

Τι θα σημάνει για τις καταθέσεις

Δεν θα χαθούν καταθέσεις. Το selective default είναι μια βαθμολογική υποβάθμιση και όχι στάση πληρωμών. Οι κραδασμοί είναι αναπόφευκτοι αλλά οι καταθέσεις ΔΕΝ κινδυνεύουν.
Αν υπάρξει στάση πληρωμών τότε θα υπάρξει θέμα και για να αποφευχθούν τα χειρότερα θα τεθεί θέμα ορίου υπερανάληψης.

Τι θα σημάνει για την πραγματική οικονομία

Για όσους μήνες κρατήσει το selective default θα παγώσει πλήρως η αγορά. Κανένα δάνειο δεν θα χορηγείται οι τράπεζες θα βρεθούν σε κατάσταση αναβρασμού.

www.bankingnews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου