Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Πού θα οδηγήσει μία ενδεχόμενη επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας




Μία επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα σημάνει αυτόματα ένα ντόμινο αρνητικών οικονομικών εξελίξεων για ολόκληρη την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Reuters.

Δημοσίευμα με τις συνέπειες των όποιων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλούμενο πηγές του, αναφέρει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τρεις λύσεις, δύο εκ των οποίων οι δύο αφορούν στην υποβάθμιση του ελληνικού χρέους ως επιλεκτική χρεοκοπία, όπως ορίζουν οι οίκοι αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, η μετακύλιση του χρέους σύμφωνα και με την γαλλική πρόταση σε εθελοντική βάση. Με βάση αυτές τις δύο πιθανές λύσεις, το Reuters εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού θα εκτιναχθεί στα ύψη για τις χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που επίσης θα βρεθούν απέναντι και σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Δεν θα υπάρξουν όμως επιπτώσεις μόνο εκεί, αλλά και στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας που θα αγγίξει τα ελληνικά επίπεδα πριν η Ελλάδα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Μία τέτοια απειλή του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας θα οδηγούσε την χώρα να προσφύγει σε εξωτερικό δανεισμό από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ με τη σειρά και η Ιταλία θα έμπαινε σε περιπέτειες, καθώς θα έπεφτε στους ώμους της μεγάλος βάρος της διάσωσης της Ισπανίας.

Ακόμα και στην περίπτωση της επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα, κάτι τέτοιο θα σημαίνε πως οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω της ΕΚΤ, η οποία ωστόσο δηλώνει προς το παρόν ότι δεν θα το δεχτεί.

Διαβάστε επίσης:
Πρεμιέρα σήμερα για το «ελληνικό δράμα» - Λεπτό προς λεπτό συναντήσεις και εξελίξεις

Πάνε να μας τρελάνουν - Τώρα λένε οτι θα μειώσουν τον ΦΠΑ!



Και μάλιστα θα μειωθεί κατά 3 μονάδες! Μεγάλες αλλαγές στην φορολογία έρχονται από το Φθινόπωρο.
'Οπως αποκάλυψε με δηλώσεις του σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου στο...
 τραπέζι βρίσκεται η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι θα είναι 10% και 20% αντίστοιχα, μειωμένοι δηλαδή κατά 3 μονάδες από τα σημερινά επίπεδα του κανονικού συντελεστή 23% και του χαμηλού 13%.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχει και ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% ο οποίος επιβάλλεται για μία μικρή κατηγορία προϊόντων.

Οι αλλαγές στο ΦΠΑ δεν θα αφορούν μόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εντάσσονται σ' αυτόν αλλά και τα ακίνητα.

Έτσι, στα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 20% να ισχύσει και για το ΦΠΑ που επιβάλλεται στην αγορά καινούργιων διαμερισμάτων προκαλώντας έτσι σημαντικό όφελος για την αγορά ακινήτων. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι μέσω των αλλαγών στη φορολογία να υπάρξει ενίσχυση της αγοράς ακινήτων που θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Έτσι εξετάζεται ένα πλέγμα άλλων πρόσθετων μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή όπως η μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές ακινήτων η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αλλαγές στην φορολογία θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο από τον υπουργό Οικονομικών. Μεταξύ των μέτρων του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις με στόχο το να γίνουν δικαιότερα μέτρα που προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Μεταξύ αυτών θα είναι και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων με στόχο να λαμβάνονται υπόψη οικογενειακά κριτήρια καθώς και η παλαιότητα του αυτοκινήτου.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων καθώς και μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%

newsit.gr

Φ. Κουβέλης: Η «επιλεκτική χρεοκοπία» ανοίγει το δρόμο για την τυπική χρεοκοπία





κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Μια «επιλεκτική χρεοκοπία» θα ανοίξει δρόμο και για την τυπική χρεοκοπία της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Αναφερόμενος στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. «Εκτιμώ ότι δεν θα είναι εκείνες οι οποίες θα αντιστοιχούν στην υποχρέωση της Ευρώπης να υπηρετήσει όχι μόνο την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, αλλά την επί της ουσίας πολιτική ενότητα της Ευρώπης. Η κρίση χρέους γενικεύεται. Δεν αφορά πια μόνο την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία. Στοχεύεται και η Ιταλία και η Γαλλία», σημείωσε.
Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς έκανε λόγο για πολιτική αυτονόμηση της Γερμανίας. Όπως είπε, «εάν η κυρία Μέρκελ δέχτηκε την τελευταία στιγμή να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής, δεν το κάνει για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι αντιλαμβάνεται ότι η στάση της τροφοδοτεί και μια πολιτική αντίληψη για την πολιτική αυτονόμηση της Γερμανίας, με την οποία δεν είναι όλοι σύμφωνοι στο εσωτερικό της χώρας της. Η Ευρώπη χρειάζεται ‘περισσότερη Ευρώπη’», πρόσθεσε.

Eklogika.gr

“Θα πάρω το αεροπλάνο και θα φύγω”…


Από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και εντεύθεν, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί ουσιαστικά να ανακαλύψει ξανά τον… Παπανδρέου, που κρύβει μέσα του. Και να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί της πολιτικής αναγκαιότητας να βρεθεί άμεσα, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει ένα πειστικό επιχείρημα ελάφρυνσης από τα βάρη και προοπτικής αισιοδοξίας για το μέλλον, απέναντι σε μια κοινωνία η οποία δοκιμάζεται.
Η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το «grand stage» για τον Γιώργο Παπανδρέου. Και ο ίδιος το γνωρίζει καλά. Γι’ αυτό και μεταβαίνει νωρίτερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν επαφές και συναντήσεις με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ώστε να τους υπογραμμίσει τον μονόδρομο της ανάγκης να δοθεί λύση σε αυτή τη Σύνοδο, και να μην παραπεμφθεί το όλο θέμα στις καλένδες του Σεπτεμβρίου, καθώς εκτιμά ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας, νέας κωλυσιεργίας, θα είναι μοιραίες για την Ελλάδα, και το ευρώ συνολικά.
Χθες, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ όσο και με τονΖοζέ Μπαρόζο. Αμφότερους θα τους δει από κοντά στις Βρυξέλλες, και θεωρεί ότι κινούνται στην κατεύθυνση της «λύσης τώρα», χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή και καθυστερήσεις.
Χθες επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα «πέρασμα» τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Σε μια πρώτη ανάγνωση, ήταν θεσμική υποχρέωση του Πρωθυπουργού να τους ενημερώσει για τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, εκεί όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πολιτικά ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς την κοινωνία, χωρίς να είναι ο ίδιος ο «κομιστής» του. Το «είπε» μέσω του Γιώργου Καρατζαφέρη, καθώς ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, μεταφέροντας στους δημοσιογράφους το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Γιώργο Παπανδρέου, αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός του είπε πως «αν η συμφωνία δεν είναι ωφέλιμη για την Ελλάδα, θα πάρω το αεροπλάνο και θα γυρίσω πίσω».
Χάραξε με τον τρόπο αυτό, τη δική του «κόκκινη γραμμή» για τις διαπραγματεύσεις, και προσδοκά πλέον να αποκομίσει οφέλη. Είτε η έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, είτε προκύψει αδιέξοδο.

STATESMEN

Γερμανοί, αυτοί οι μαθητευόμενοι μάγοι…


Από το gnathion.blogspot.com

Ο Detlef Gürtler στο βιβλίο του με τίτλο «Συγγνώμη! Είμαι Γερμανός» που μόλις κυκλοφόρησε, έχει για υπότιτλους τις εξής φράσεις που είναι ενδεικτικές για το περιεχόμενο που ακολουθεί: «Γιατί εμείς οι Γερμανοί, είμαστε αυτό που είμαστε», «Πώς καταστρέφουμε έτσι την Ευρώπη», «Τι μπορείτε ακόμη να κάνετε για να το αποτρέψετε αυτό».
Στον πρόλογο απευθύνεται απολογητικάπρος όλους τους Ευρωπαίους. «Πρώτα απ’ όλα θέλω ν’ απολογηθώ για τον εαυτό μου. Έχω μερίδιο της ευθύνης για την καταστροφή που προκαλεί τώρα η Γερμανία στην Ευρώπη». Η βασική ιδέα της Μέρκελ, στηρίζεται στην «κοινωνική οικονομία της αγοράς» που φιλοδοξεί να...
συνδυάζει την ασφάλεια του κοινωνικού κράτους και την ελευθερία της αγοράς. Μια ιδέα τρελή και αδιανόητη για όλους εκτός από τους Γερμανούς.
«Η Γερμανία έχει πάρει ένα δρόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια Ευρώπη δομημένη πάνω στο Γερμανικό μοντέλο, αλλά μάλλον θα καταλήξει στην καταστροφή της ΕΕ. Για αυτόν το λόγο θέλω ν’ απολογηθώ και να προτείνω ένα σχέδιο διάσωσης. Πρώτα, όμως, θέλω να σας εξηγήσω γιατί οι Γερμανοί είναι όπως είναι, γιατί πιστεύουν ότι οι υπόλοιποι από εμάς θα έπρεπε να τους ακολουθήσουμε, γιατί δεν είναι ανοικτοί στη λογική και γιατί δεν νοιάζονται για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες της συμπεριφοράς τους»...
Ο Gürtler, με αναφορές στον Γκαίτε, τον Νίτσε, τον Βάγκνερ, τον Χίτλερ μέχρι τον Αισωπικό μύθο «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας» – όπως αναφέρεται από τον Λαφονταίν – επιχειρεί να εξηγήσει στον Ευρωπαίο αναγνώστη τη γερμανική νοοτροπία και το αδιέξοδο στο οποίο αυτή έχει οδηγήσει. Χαρακτηρίζει τη Μέρκελ «Γουλιελμίνα», δηλ. συνεχίστρια του έργου του Γουλιέλμου Β’, ο οποίος το 1892 έλεγε: «Ένα μέλλον μεγαλείου υπάρχει ακόμη για μας και σας οδηγώ σε ένα ένδοξο πεπρωμένο. Η πορεία μου είναι η ορθή, και σε αυτήν θα συνεχίσω να σας καθοδηγώ».
Παρότι, γράφει, η εγκατάλειψη του μάρκου ήταν για τους Γερμανούς ένα σημάδι ότι δεν θα αξίωναν μια ξεχωριστή θέση στην Ευρώπη, σήμερα, όπως πριν έναν αιώνα, δείχνουν να ακολουθούν το δικό τους δρόμο χωρίς να ακούνε τους άλλους. Σύμφωνα με τον Ludwig Erhard, θεμελιωτή της ιδέας για την «κοινωνική οικονομία της αγοράς», η ευημερία για όλους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευημερία μέσα από τον ανταγωνισμό. Για τους Γερμανούς όλα πρέπει συνέχεια να βελτιώνονται και να γίνονται πιο ανταγωνιστικά.
Κι αν υπάρχουν άνθρωποι, εταιρείες ή κράτη που δίνουν μεγαλύτερη αξία σε μια ώρα ξεκούρασης από μια ώρα παραπάνω εργασίας, αν υπάρχουν αυτοί που αρκούνται στο καλό και όχι μόνο στο καλύτερο και το ακόμη καλύτερο, αν υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν να ζουν μόνο για να δουλεύουν αλλά τους ενδιαφέρει και το πώς να δουλεύουν για να ζουν, τότε όλοι αυτοί, γράφει ο Gürtler, εφόσον ουσιαστικά δεν επιθυμούν το μαστίγιο δεν μπορούν να ανήκουν στην Ευρώπη που οραματίζεται η σημερινή Γερμανία, δεν τους αξίζει το ευρώ, ούτε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Μιλώντας, βέβαια, για ένα ευρώ που η Μέρκελ θα ήθελε να το ντύσει μάρκο και μιλώντας για μια αλληλεγγύη νοούμενη μόνο στο πλαίσιο μιας γερμανικής ανταγωνιστικότητας, όπου δηλ. ο μη Γερμανός αδύναμος οικονομικά Ευρωπαίος θα πρέπει στο εξής να συμπεριφέρεται όπως θα συμπεριφερόταν ένας Γερμανός στη θέση του, παρά τη διαφορετική οικονομική τους κουλτούρα.
«Την ημέρα κάνε μπίζνες με την καρδιά και την ψυχή σου, αλλά κάντο έτσι που τα βράδια θα σε αφήνει να κοιμάσαι ήσυχα!» είναι η κινητήρια σκέψη μιας οικογένειας στο βιβλίο «Μπούντενμπρουκς» του Τόμας Μαν. Κι ο Gürtler πιστεύει ότι αυτή η βόρεια, χανσεατικής προέλευσης οικονομική νοοτροπία, ναι μεν μπορεί να συγχωνευτεί στο πλαίσιο μιας ΕΕ αλλά όχι δυστυχώς – απ’ ότι φαίνεται – και στο πλαίσιο ενός κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Κάθε μέθοδος, γράφει, για να βάλεις τους Γερμανούς στη θέση τους και να τους μετατρέψεις σε ένα μονίμως χρήσιμο μέλος της ΕΕ συνδέεται με ευκαιρίες και κινδύνους. Πιστεύει ότι σε αυτήν τη φάση, εκτός από τη διπλωματία, η μη πληρωμή των χρεών και η πρόκληση κατάστασης χάους θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τα αναγεννητικά αντανακλαστικά της Γερμανίας προς μιαν άλλη πιο θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη – χωρίς να αποκλείει και ακραία πολεμικά σενάρια.
Οι Γερμανοί αισθάνονται σαν το μαθητευόμενο μάγο στο ομώνυμο ποίημα του Γκαίτε. «Ο μάγος, ο παλιός μου δάσκαλος / Έφυγε μακριά για μια φορά / Και τώρα τα πνεύματά του / Θα υπακούσουν τις δικές μου ευχές». Γεμάτοι χαρά που τους επιτρέπεται να παίζουν οι ίδιοι τον μάγο, αλλά, όπως ακριβώς και ο μαθητευόμενος, μη γνωρίζοντας πώς να ξεφορτωθούν τα πνεύματα που έχουν καλέσει. Στο ποίημα του Γκαίτε ο μάγος επιστρέφει και το κάνει. Στη σημερινή Ευρώπη, πρέπει να το κάνουν οι Ευρωπαίοι αντί να δίνουν ολοένα και περισσότερο ηγετικό ρόλο στη Γερμανία…

Ο Πίνακας της Margot Serowy: Der Zauberlehrling (Ο Μαθητευόμενος Μάγος)

Πληροφορίες για το βιβλίο και τον συγγραφέα: Detlef Gürtler: Sorry! I am German

Αρχειοθήκη ιστολογίου