Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Πρόταση της ΕΕ για την ενίσχυση παραγωγής χυμών

PDF
 19.04.2011
ImageΤην ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής χυμών, τη βελτίωση της ποιότητας αλλά και την ενημέρωση των καταναλωτών εξετάζει η έκθεση του Ισπανού ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Andres Perello Rodriguez, που παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η κατανάλωση χυμών φρούτων στην Ευρώπη έχει σχεδόν διπλασιασθεί τα τελευταία 20 χρόνια, κυρίως λόγω των ωφελειών που φέρονται να έχουν για την υγεία. Εκείνο που δεν έχει διπλασιασθεί είναι η γνώση του τι ακριβώς περιέχει ένα ποτήρι «πορτοκαλάδα»: είναι χυμός, είναι το λεγόμενο «νέκταρ», είναι μίγμα διαφόρων συστατικών;
Το 80% και πλέον του χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, με την Ένωση να απορροφά σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκοσμίων εξαγωγών αλλά αυτό, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, με τη σειρά του έχει τουλάχιστον ένα αρνητικό στοιχείο, τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται για να μεταφερθούν οι ποσότητες αυτές στην Ευρώπη, όπως σημειώνει και η έκθεση του Ισπανού ευρωβουλευτή.
Η έκθεση του Andres Perello Rodriguez τάσσεται υπέρ των προϊόντων που προέρχονται από κοντινές αποστάσεις, που δεν είναι ανάγκη να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις με τις παρεπόμενες εκπομπές CO2 και τα οποία να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας υπό κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες σύμφωνες με την κοινοτική νομοθεσία και να παρασκευάζονται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζει η Ένωση επί θεμάτων επισιτιστικής ασφάλειας.
Έτσι, πρόταση που εξετάζει το ΕΚ αναζητά τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής, με κέρδος όχι μόνο τις λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά και τον καλύτερο έλεγχο των συνθηκών εργασίας στην αλυσίδα παραγωγής των χυμών αλλά και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων ασφάλειας τροφίμων.
Επιπλέον, σημειώνεται στην έκθεση, οι παραγωγοί στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ καλλιεργούν πορτοκάλια αποκλειστικά για την παραγωγή χυμών ενώ στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται μόνο πορτοκάλια που δεν είναι κατάλληλα για πώληση ως φρούτα αλλά παραμένουν απολύτως κατάλληλα για μετατροπή σε χυμό.
Μεταξύ άλλων, η οδηγία που εξετάζει το ΕΚ θα επιτρέψει στους παραγωγούς να προσθέτουν σε αναλογία μέχρι και 10% χυμό μανταρινιού Σατσούμα που προσθέτει γεύση αλλά και ωφελεί την υγεία, με την έκθεση του Andres Perello Rodriguez να επισημαίνει ότι αυτό είναι κάτι που ήδη κάνουν παραγωγοί εκτός ΕΕ με το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που συνεπάγεται αυτό.
Από δε την πλευρά του καταναλωτή, το Κοινοβούλιο ζητά καλύτερη ενημέρωση για τις διαφορές μεταξύ «χυμού» που δεν περιλαμβάνει πρόσθετη ζάχαρη και «νέκταρ» που είναι συμπυκνωμένος χυμός στον οποίο μπορεί να προστεθεί ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.
Πρόκειται για πληροφορίες με ιδιαίτερη χρησιμότητα για καταναλωτές όπως παιδιά, διαβητικοί και άτομα που πασχίζουν να ελέγξουν το βάρος τους.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για χυμούς φρούτων


Πηγή:  Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου