Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ρεπορτάζ : Γιώργος Παυλόπουλος
(από την Ημερησία)
«Μέχρι σήμερα, ήμασταν πολύ υποχωρητικοί έναντι της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Το μήνυμα που εξέπεμψε προς τους συμπολίτες του ο ηγέτης των Αληθινών Φινλανδών, Τίμο Σόινι, ήταν απλό και κατανοητό. Τους είπε, δηλαδή, ότι σε περιόδους κρίσης, όπως...
είναι η σημερινή, «το γάλα της φινλανδικής αγελάδας πρέπει να μείνει στη Φινλανδία και δεν θα πρέπει να σταλεί στο εξωτερικό ως ελεημοσύνη». Και με βάση αυτό το σκεπτικό, τους ξεκαθάρισε ότι τάσσεται εναντίον των μηχανισμών στήριξης της Ε.Ε. και της διάσωσης των πιο αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.
Πενταπλασιασμός
Οπως δε απέδειξε το αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες Φινλανδοί υιοθέτησαν τις θέσεις του Σόινι, πενταπλασιάζοντας το ποσοστό του κόμματός του έναντι του 2007 και δίνοντάς του 39 έδρες έναντι μόλις 5 που είχε στην απερχόμενη Βουλή. Πλέον, οι αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά πιθανή τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, μιας και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το μήνυμα της κάλπης. Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι υπερεθνικιστές που εκφράζουν σκεπτικισμό για την Ε.Ε., αλλά και ορισμένα κόμματα τα οποία, μέχρι πριν από λίγο καιρό τουλάχιστον, θεωρούνταν... υπεράνω υποψίας -όπως είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν οριακά τη δεύτερη θέση, με 19,1%.
«Σε πολλά σημεία του προγράμματός τους δεν απέχουν πολύ από τις θέσεις των Αληθινών Φινλανδών, ενώ όσον αφορά την οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε., τάσσονται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων χρηματοδότησης του μηχανισμού, αλλά και υπέρ της συμμετοχής των πιστωτριών τραπεζών στο κόστος», έγραφε, χθες, χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα FAZ σε σχετική τη ανάλυση. Μάλιστα, παρέπεμπε σε ένα περιστατικό που συνέβη προεκλογικά, στο οποίο ένας υποψήφιος της Ακροδεξιάς στο Ελσίνκι είχε ονοματίσει δημοσίως τους Σοσιαλδημοκράτες ως τους προτιμότερους εταίρους σε μία κυβέρνηση συνασπισμού!
Έτσι, ολοένα περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο σενάριο το σχηματισμό μιας τρικομματικής κυβέρνησης, ανάμεσα στην Εθνική Συμμαχία του Γίρκι Κατάινεν, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Αληθινούς Φινλανδούς. Και αυτό, με τη σειρά του, θα έχει αναμφίβολα σοβαρές επιπτώσεις στη στάση του Ελσίνκι στα κοινοτικά όργανα, κυρίως στα «καυτά» θέματα της οικονομίας.
«Η Φινλανδία θα γίνει ένας πιο δύσκολος εταίρος. Θα προβάλλει περισσότερα ερωτήματα και πολλές απαιτήσεις», δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters ο Σίξτεν Κόρκμαν, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Φινλανδική Οικονομία. Οι επιπτώσεις αυτές, μάλιστα, είναι βέβαιο ότι θα γίνουν πιο αισθητές, καθώς, όπως σημείωναν χθες οι Financial Times στο πρώτο τους θέμα, «η εκρηκτική άνοδος των Αληθινών Φινλανδών αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των επιτυχιών από την πλευρά των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, στη ρίζα των οποίων βρίσκεται η ανασφάλεια για την οικονομία και η ανησυχία για τους μετανάστες». Το ίδιο μέσο υπογράμμιζε μια ακόμη πλευρά στην ηλεκτρονική του σελίδα: «Η ψήφος (των Φινλανδών) είναι σημαντική επειδή έρχεται να προστεθεί στα αποτυχημένα εκλογικά αποτελέσματα που κατέγραψαν πρόσφατα τα κυβερνώντα κόμματα σε Γερμανία και Γαλλία, τα οποία αντανακλούν την απροθυμία των ψηφοφόρων στις πλουσιότερες χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης να χρηματοδοτήσουν τις χώρες της περιφέρειας».
Ταξιαρχίες
Το κλίμα που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτυπώνεται γλαφυρά, έστω και με μια δόση υπερβολής, στην παρακάτω περιγραφή του Reuters: «Οι οργισμένες ταξιαρχίες των Γερμανών, Ολλανδών, Αυστριακών και Φινλανδών ψηφοφόρων είναι πιθανό να αυξήσουν την πίεση που ασκούν στις κυβερνήσεις τους για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Το εάν και κατά πόσο οι Αρχές θα καταφέρουν να τιθασεύσουν αυτές τις πιέσεις είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί». Τι γνώμη έχει, άραγε, γι' αυτό η φοβερή και τρομερή Μαρίν Λεπέν;
 
Πηγή:  Fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου