Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τι λένε τα Wikileaks για τη Συρία

18.04.2011ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ


Το κύμα των εξεγέρσεων στον Αραβικό Κόσμο ίσως να μην είναι τόσο αυθόρμητο όσο παρουσιάστηκε εκ πρώτης όψεως. Έτσι, μετά τις αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις αντικαθεστωτικών οργανώσεων στην Αίγυπτο με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την παραδοχή Αμερικανών αξιωματούχων πως έχουν επαφές με αντι-Κανταφικούς στη  Λιβύη, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα κομμάτι στο παζλ, μετά τις αποκαλύψεις ότι οι ΗΠΑ προετοίμαζαν το έδαφος για αυτά που συμβαίνουν στην Συρία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks, και δημοσίευσε η Washington Post, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρηματοδοτούσε κρυφά ομάδες που είχαν ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Τα έγγραφα αναφέρουν πως οι αμερικανικές υπηρεσίες διοχέτευσαν περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια από το 2006 σε ομάδα Σύριων ακτιβιστών, που έχουν τη βάση τους στο Λονδίνο, για τη λειτουργία του δορυφορικού τηλεοπτικού σταθμού Barada TV. Ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει από το 2009, ενώ έχει αυξήσει τις μεταδόσεις του από την ώρα που ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις στην Συρία.
Η στήριξη στις οργανώσεις αυτές φαίνεται πως ήταν διακομματική υπόθεση, αφού τα χρήματα άρχισαν να συρρέουν από την εποχή που ήταν στην εξουσία ο Τζορτζ Μπους, ενώ συνεχίστηκαν και στην περίοδο της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Ομπάμα.
Αν και, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Washington Post δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ ακόμα χρηματοδοτούν την οργάνωση, κάποια ποσά είχαν διοχετευθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2010.
Σύμφωνα με τα έγγραφα της Wikileaks το 2009 οι προξενικές αρχές των ΗΠΑ στην Δαμασκό, είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι οι εύθραυστες σχέσεις των δύο χωρών θα διαταράσσονταν περαιτέρω όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας είχαν καταλάβει ότι οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια σε ομάδες αντικαθεστωτικών.

Πηγή:  Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου