Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Οικονομία της Ευρωζώνης, και όχι μόνο.

1. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο είναι στο Πεκίνο και έχει εξασφαλίσει ... ή τουλάχιστον έχειεξασφάλισει την υπόσχεση του Πεκίνου ότι θα αγοράσει Ισπανικά ομόλογα δημόσιου χρέους και έτσι οι Ισπανικές τράπεζες θα αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε να πάψει η πολιορκία τους. Σαν Ισπανός - χα χα- θα αισθανόμουν πιο σίγουρος, αν αυτό το άκουγα από τον Γουέν ή τον Χού και όχι
από τον κ. Θαπατέρο. Αντίστοιχα θα αισθανόμουνα και για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Οι Financial Times ανέφεραν την Παρασκευή, ότι η Μαδρίτη πρέπει να διευκρινίσει εάν οι φήμες περί της Κινεζικής διείσδυσης ισχύουν, αναφέροντας ότι οι προβληματικές τράπεζες της χώρας, χρειάζονται άμεσα 9 δις ευρώ. Σημειώνω, ότι λόγω στην Ισπανία, οι τράπεζες απέφυγαν τις υπερβολές - βλέπε Ιρλανδία και Ισλανδία - λόγω του έγκαιρου ελέγχου από την κεντρική του τράπεζα. Κάτι σαν την Ελλάδα, μόνο που ο εκεί Γκαργκανας, δεν νομίζω να πούλησε πρόωρα τον χρυσό.
Ισπανοί αξιωματούχοι απέδωσαν σε σφάλμα την ανωτέρω πληροφόρηση (ότι η China Investment Corporation, το κρατικό επενδυτικό ταμείο δηλαδή) εξέταζε το ενδεχόμενο των € 9 δις επενδύσεων.
2. Γνωρίστε τους BRICS. Θα τους συναντάμε στο μέλλον όλο και πιό συχνά. Πρόθεση τους να απομακρυνθούν από το δολάριο ως αποθεματικού νομίσματος και να κινηθούν με "καλάθι" αγορών. Τους το εύχομαι, άν και είναι νομίζω πολύ δονκιχωτική η προσέγγισή τους. Οι τύποι βέβαια το πήραν πολύ ζεστά. Μάλιστα συνεδριάζουν στην Κίνα αυτή την εβδομάδα. Πρώτο θέμα, τι θα κάνουν με το συσσωρευμένο διαθέσιμο συνάλλαγμά τους (40 % των παγκόσμιων αποθεμάτων), που είναι κυρίως σε δολάρια. Τα τελευταία χρόνια οι οικονομίες των BRIC έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να απομακρυνθούν από την χρήση του δολαρίου προς τη χρήση των τοπικώννομίσματα των διασυνοριακών διακανονισμών. Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν στη χρήση των νομισμάτων τους στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές. Τον Απρίλιο του 2010, οι ηγέτες των τεσσάρων BRIC συμφώνησαν να μελετήσουν τρόπους για να κάνουν χρήση των νομισμάτων τους στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, είμαστε ακόμη πολύ πίσω, στην πλήρη χρήση των νομισμάτων των.
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Το Πεκίνο εμπιστεύεται περισσότερο την Μόσχα από την Ουάσιγκτον;
Μάλλον κανένας δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου