Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Γ. Παπανδρέου: Θα τα καταφέρουμε και με την κρίση και με τον τουρισμό

04/05/2011

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Με στόχο η Ελλάδα να καταταγεί μέσα στους 10 παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, ο πρωθυπουργός έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που επέρχονται σε θέματα του τουριστικού κλάδου. Ανακοίνωσε ότι  το 2011 η ενίσχυση του «τουρισμού πόλης» αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, εξήγγειλε τη μείωση φέτος του  σπατόσημου «για πτήσεις που φτάνουν στα περιφερειακά αεροδρόμια τους χειμερινούς μήνες από αεροδρόμια εκτός ΕΕ αλλά σε απόσταση ίδια με τα πιο απόμακρα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια». Δημοσιοποίησε την άμεση κατάργηση του χαρτοσήμου από τη βίζα και αναφέρθηκε διεξοδικά σε θέματα διευκόλυνσης των επενδύσεων,  διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χώρας μας και προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό. 
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά πρώτα βήματα ανάκαμψης του τουρισμού που επιτεύχθηκαν διότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό «άφησαν πίσω τους άγονους ατομικισμούς», απέκτησαν «πάλι την έννοια του μέτρου. Σωστές υπηρεσίες στις σωστές τιμές» και έκαναν σημαντικά βήματα στην  εξωστρέφεια.
Αναφερόμενος στη γενική πολιτική κατάσταση ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε σε αυτούς «που διακηρύττουν την καταστροφή, την μοιρολατρία, τη απελπισία. Που ψάχνουν για συνομωσίες και εξιλαστήρια θύματα αντί να αποφασίσουν ότι εμείς, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει».
Σχολίασε εμμέσως ο κ. Παπανδρέου και τις εσωκομματικές εντεινόμενες διαφωνίες: «Αλίμονο αν δεν υπήρχαν πολλές σκέψεις. Επεξεργασία, διαβούλευση, διαφορετικές προσεγγίσεις. Δυσκολίες σε μια πορεία όταν ταξιδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά».
Διαβεβαίωσε ότι «θα τα καταφέρουμε. Θα καταφέρουμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε τη δημοσιονομική κρίση, αλλά και να αλλάξουμε την ταυτότητα της ατομικής και συλλογικής μας ζωής».
 Οξύς υπήρξε ο πρωθυπουργός και απέναντι στους «σεναριολόγους»:
«Η Κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια δημόσια συζήτηση και απίστευτη σεναριολογία που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της εγκληματικότητας και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. Θέλω να ξέρετε ότι εμείς διαχειριζόμαστε αυτό το μεγάλο εθνικό πρόβλημα και το κάνουμε όχι μόνο με τρόπο υπεύθυνο, με προσοχή αλλά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ελλάδας μέσα στις σημερινές παγκόσμιες συνθήκες».
Με αφορμή και τους νέους τριγμούς που προκαλεί στον κοινοβουλευτισμό, η διεκδίκηση των συνταξιούχων βουελυτών, ο  πρωθουπουργός υπερασπίστηκε τους 300 λέγοντας ότι «είναι πολύ εύκολο να λέμε ότι φταίνε οι 300 της Βουλής. Είναι, όμως, μεγάλο λάθος. Είναι ευθύνη καθενός μας και όλων μας μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας, μαζί και τις νοοτροπίες, που μας οδήγησαν εδώ. Από την δημόσια διοίκηση μέχρι και τον επιχειρηματία».
Για τον τουρισμό
Αναφερόμενος στα θέματα του τουριστικού προϊόντος ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στην ομιλία του πέρσι είχε δεσμευθεί  για 20 εξελίξεις στον τουρισμό, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν οι 17, προχωρούν οι άλλες τρεις και ολοκληρώθηκαν και άλλα 5 πράγματα σημαντικά που δεν είχαμε υποσχεθεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Αφού πρώτα ανέπτυξε αναλυτικά τι έχει γίνει ήδη, ο κ. Παπανδρέου προσέθεσε:
«Φέτος συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Για την ανάπτυξη δε της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού μιλήσαμε για την άρση του καμποτάζ και ναι, προχωρήσαμε στην αλλαγή της σχετικής νομοθεσία.... Νέων ευκαιριών για τα νησιά και τα λιμάνια μας. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το είπαμε και το κάναμε.
Υποσχεθήκαμε και Προχωρήσαμε στην απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας σε νέες και αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ουκρανία για να έχουμε τουρισμό από όλες και όχι μόνο από 3 χώρες.
Και είχαμε για τη χρονιά που μας πέρασε σε σχέση με το 2009 θεαματική αύξηση:
Πχ. για τη Ρωσία, έχουμε αύξηση κατά 63,5% .
Από μια απλή κίνηση που κανείς δεν μέχρι σήμερα δεν έκανε: διευκολύναμε τις θεωρήσεις. Και φέτος προχωρήσαμε στην ίδρυση δύο νέων visa centers. Και δεν σταματήσαμε εκεί:
Μιλήσαμε για την επένδυση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Στον πολιτισμό. Και προχωρήσαμε στην υλοποίηση του προγράμματος «Αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους επισκέπτες» του πολιτιστικού μας προϊόντος.
Δεσμεύσαμε 20 εκατ. Από το ΕΣΠΑ το ΤΑΠ και τον ΟΠΑΠ για την αναβάθμιση των μνημείων...
..Ένα από τα κύρια ζητήματα που επανατοποθετηθήκαμε ριζικά ήταν αυτό της προβολής μας. Επενδύσαμε στις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο για να έχουμε γρήγορη, άμεση και φτηνή πρόσβαση στις αγορές. Σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στοχευμένη καμπάνια ανά χώρα, ανά αγορά, ανά προϊόν...
...Για το 2011 η ενίσχυση του τουρισμού πόλης αποτελεί προτεραιότητά μας.
Ήδη το 2010 αναπτύξαμε δυο νέα προϊόντα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη:
Το Athens Every Week και το Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι των Πολιτισμών αντίστοιχα»
Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το χαρτόσημο στην βίζα Schengen με εντολή του στο υπουργείο Οικονομικών, καταργείται. Ως προς τους προορισμούς έδωσε έμφαση σε Ρωσία, Τουρκία, BRICs

Για το το Σπατόσημο ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πέρσι και φέτος καταργήσαμε όλα τα τέλη προσγείωσης, απογείωσης και παραμονής αεροσκαφών σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας. Φέτος πάμε ένα βήμα παραπάνω: Είμαστε στο τελικό στάδιο με στόχο να μειώσουμε το σπατόσημο για πτήσεις που φτάνουν στα περιφερειακά αεροδρόμια τους χειμερινούς μήνες από αεροδρόμια εκτός ΕΕ αλλά σε απόσταση ίδια με τα πιο απόμακρα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Για να δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα: αντί το μειωμένο τέλος να ισχύει μόνο για τα αεροδρόμια της Ευρώπης θα ισχύει για πτήσεις π.χ. από πόλεις όπως η Μόσχα ή το Τελ Αβίβ τους μήνες του χειμώνα. Αυτό είναι ένα σοβαρό κίνητρο για πτήσεις του καλοκαιριού να μείνουν ανοιχτές τον χειμώνα για να εξυπηρετήσουν τον χειμερινό τουρισμό και τα city breaks.
Και έρχομαι στο θέμα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και στις διαδικασίες για την απλοποίησή της.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει:
-Την ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων για επενδύσεις που δε μπορούν να ενταχθούν στο Fast Track.
-Την ίδρυση εντός της υπηρεσίας αυτής Πολεοδομικού Γραφείου το οποίο θα επιλαμβάνεται της έκδοσης και αναθεώρησης οικοδομικών αδειών για τις μεγάλες και σύνθετες τουριστικές επενδύσεις και για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε δημόσια ακίνητα.
-Τη σύσταση Κεντρικής Συντονιστικής Ομάδας για την αδειοδότηση των τουριστικών επενδύσεων που θα συμπεριλαμβάνει Γενικούς Γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΤ και του ΥΠΕΚΑ που θα παρακολουθεί, θα συντονίζει και θα επιλύνει προβλήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας.
«Σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ και στο πλαίσιο της δουλειάς του Εσωτερικών και του Ανάπτυξης θα μειώσουμε τα δικαιολογητικά για νέες επενδύσεις κατά 75% και για ανανεώσεις κατά 90%», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «έχει ωριμάσει στη χώρα μας το θέμα της εισαγωγής υδροπλάνων κυρίως για τη αεροπορική σύνδεση των νησιών μας και στόχος μας είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο».


Eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου