Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Τα χειρότερα… έρχονται στην οικονομία

04.05.2011ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ


Τα θεμελιώδη στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και οι αναλύσεις και προβλέψεις όλο και περισσότερων ειδικών για την πορεία της ανάκαμψής της, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Την άποψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμη μια ανάλυση που δημοσιοποιήθηκε από τη μεγάλη εταιρία οικονομικών συμβούλων, Fathom Consulting, η οποία κάνει γνωστό πως οι τέσσερις κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν «ρίξει» περί τα 3,3 τρίς ευρώ στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.
Η πρακτική αυτή των κεντρικών τραπεζών, με προεξέχουσα την αμερικανική FED, εντείνουν τους φόβους οικονομικών αναλυτών πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν είναι παρά μια «εικονική» πραγματικότητα. Η ανοδική τάση στους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων παγκοσμίως είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτής της «ένεσης» υπέρογκων ποσών στην αγορά, παρά κάποιας ανόδου της υγειούς επιχειρηματικότητας και της ισχυροποίησης θεμελιωδών παραμέτρων της πραγματικής οικονομίας.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Fathom Consulting, Έρικ Μπρίττον, «είναι σαν να ρίχνεις λάδι σε μια φωτιά να έχεις ανάψει τα κάρβουνα από κάτω». Η επαναγορά ομολόγων από μεγάλα funds οδηγεί στο φούσκωμα της χρηματιστηριακής αξίας και των μετοχών, χωρίς ουσιαστική συμβολή στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Οι υπολογισμοί της Fathom έγιναν με βάση τα στοιχεία που έδειξαν στους ισολογισμούς τους η FED, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της εταιρίας δεν είναι σαφές σε ποιό βαθμό το ράλι των τιμών στις μετοχές καθρεπτίζει μιά «αυθεντική» ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σε σχέση με την απορρόφηση της τεράστιας ρευστότητας που δημιουργήθηκε από τις τράπεζες τα τελευταία 3 χρόνια.
Οι ανησυχίες των αναλυτών επικεντρώνονται στο γεγονός πως με τον τερματισμό της στήριξης των αγορών με χρήμα, καθώς ο δεύτερος γύρος της ποσοτικής χαλάρωσης της FED αναμένεται να φτάσει στο τέλος του μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, τα χρηματιστήρια θα αρχίσουν να υποχωρούν, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

STATESMEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου