Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων στις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σέγκεν, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάσει της πρότασης αυτής, που...
αποτελεί τμήμα μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση, οι Βρυξέλλες αναμένεται να αποκτήσουν στο εγγύς μέλλον τη δικαιοδοσία να επαναφέρουν τον έλεγχο των διαβατηρίων στις χώρες του Σέγκεν.
Σήμερα τα 25 κράτη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη του Σέγκεν έχουν το δικαίωμα επαναφοράς του ελέγχου στα μεταξύ τους σύνορα, μόνο όταν εμφανώς υπάρχει κίνδυνος διασάλευσης της εσωτερικής έννομης τάξης, όπως είναι οι περιπτώσεις μετακίνησης χούλιγκανς, καταδίωξης εγκληματιών κ.λπ.
Με βάση την πρόταση της Επιτροπής η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα θα μπορεί εφεξής να εφαρμόζεται, υπό την ευλογία των Βρυξελλών, σε άλλες δύο ακόμη περιπτώσεις: Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει αιφνίδια κύματα μεταναστών, (όπως π.χ. ισχυρίζεται η Ιταλία, λόγω της κρίσης στη Λιβύη και την Τυνησία) και όταν αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα (όπως ισχυρίσθηκε η Ελλάδα, καλώντας την FRONTEX).
Δεν είναι, πάντως, λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι με τις προτάσεις αυτές ενδέχεται σαφώς να δημιουργηθεί σταδιακώς μια ζώνη Σέγκεν πολλών ταχυτήτων, με τη ροή των λαθρομεταναστών από την ευρωπαϊκή περιφέρεια προς τον ευρωπαϊκό πυρήνα να φιλτράρεται διαρκώς.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κάθε άλλο παρά αποκλείεται το ενδεχόμενο να εξαρτηθεί το χρονικό διάστημα που θα ισχύει ο έλεγχος των διαβατηρίων από το χρονικό διάστημα της παραμονής της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής FRONTEX στην ελληνική επικράτεια.
Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι σε περίπτωση επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων οι διαφυγές των λαθρομεταναστών από την Ελλάδα προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα περιορισθούν σημαντικά, ενώ οι λόγω των λαθρομεταναστών κοινωνικές εντάσεις θα αυξηθούν.

Αντιδράσεις για τους «φραγμούς» των συνόρων

Με τις προτάσεις αυτές διαφώνησαν έντονα ήδη από χθες οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος τους για ζητήματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων Κλοντ Μοράς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου και του ιταλού πρωθυπουργού αποδεικνύει ότι αντί να εργαστούν μαζί για την εξεύρεση λύσεων, προτιμούν να επαναφέρουν τους «φραγμούς» μεταξύ των κρατών.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ θα αποτελέσει πλήγμα σε μια από τις βασικές αρχές της Ευρώπης που θέλουμε και σε ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα», καταλήγει ο κ. Μοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου