Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ...

 

Την Τρίτη 10 Μαΐου ξεκινάει η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και θα ολοκληρωθεί στις 24 του ίδιου μήνα. Στη διαδικασία θα συμμετέχουν 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες, ενώ σκοπός της...
διαδικασίας είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας.

Η διαδικασία δεν θα ξεπερνά τα 25 λεπτά, και οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσής τους και την κατάσταση της απασχόλησής τους.

Όσον αφορά στην κατοικία τους, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ θα τους γίνουν ερωτήσεις και σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει το σπίτι.

Κατά τη διαδικασία της απογραφής δεν θα χρειαστεί να είναι παρόντα όλα τα μέλη της οικογένειας, καθώς αρκεί ένα μέλος της ώστε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία γέννησης, τη δημοτικότητα, την εκπαίδευση και την εργασία.

Στη διαδικασία συμμετέχουν και οι μετανάστες, για τους οποίους η απογραφή θα γίνει στην γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, που θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν και για τους ΡΟΜΑ, καθώς και για αστέγους.

Η γενική απογραφή πληθυσμού, που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία που θα συλλεχθούν είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο που προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ κατά την παρουσίασή τους θα δημοσιοποιηθούν ανωνυμοποιημένοι στατιστικοί πίνακες και δείκτες. Παράλληλα, δεν πρόκειται να ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό νομιμότητας και δεν θα τεθεί κανένα ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του ακινήτου.

Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2011, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου