Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Πολιτικός καύσωνας αρχές Ιουνίου

ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα κριθούν σχεδόν τα πάντα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Τότε θα ψηφιστεί από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, θα δοθεί (;) η πέμπτη δόση του δανείου, θα κριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και τέλος αναμένεται, σύμφωνα με την κοινή λογική, να γίνει ανασχηματισμός.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να εμφανίστηκε αισιόδοξος στις συνεδριάσεις της κυβέρνησης και του κόμματος την περασμένη Παρασκευή, όμως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. 

Μπορεί ο πρωθυπουργός να εμφανίστηκε αισιόδοξος στις συνεδριάσεις της κυβέρνησης και του κόμματος την περασμένη Παρασκευή, όμως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. 1 Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα περάσει από τη Βουλή με 151. Η ιδέα να ζητήσει η κυβέρνηση διευρυμένη πλειοψηφία (180) που είχαν εισηγηθεί ορισμένοι υπουργοί (Ρέππας, Σκανδαλίδης, Μπεγλίτης, Σηφουνάκης, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ευ. Βενιζέλος), απερρίφθη, με το σκεπτικό ότι «είναι υψηλού κινδύνου, γιατί αν δεν τα καταφέρουμε πρέπει να πάμε σε εκλογές». Απόλυτα αρνητικός με τις πρόωρες εκλογές είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα στις επαφές του με τους υπουργούς τις προηγούμενες μέρες δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τη διαιώνιση της φημολογίας. Αναζητεί τρόπους να τη σταματήσει, αλλά γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να ανατρέψει ένα κλίμα που ο ίδιος δημιούργησε, όταν έθεσε το θέμα της πρόωρης κάλπης στην ημερήσια διάταξη με το εκβιαστικό δίλημμα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βεβαίως κάποιοι στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι «ο Γιώργος δεν θέλει μεν εκλογές, ωστόσο μπορεί να οδηγηθεί σ' αυτές χωρίς να το επιδιώκει». Και εννοούν την περίπτωση να υπάρξουν διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα στην ψηφοφορία στη Βουλή. Θυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πει σε κλειστή σύσκεψη ότι «εγώ δεν μπορώ να κυβερνήσω με 152 βουλευτές».
2Με δεδομένο ότι τα περιθώρια κοινωνικής πολιτικής είναι εξαιρετικά μικρά (έως ανύπαρκτα) ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που έχουν εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη σχετικά με τους βραδείς ρυθμούς και το έλλειμμα αποφασιστικότητας, εντατικοποιώντας την παρουσία του στην καθημερινότητα της κυβέρνησης. Οπως είπε στην «Κ.Ε.» συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, «το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού είναι να ξεκολλήσει την κυβέρνηση από το καθεστώς αδράνειας στο οποίο έχει περιέλθει». Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο πρωθυπουργός έχει κατανοήσει ότι για να κινηθούν ταχύτερα οι υπουργοί και να υλοποιούν μέσα στις προθεσμίες όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, απαιτούνται καθημερινός έλεγχος, συνοχή, πειθαρχία και ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας που θα περιλαμβάνει και την απόδοση ευθυνών κάθε φορά που διαπιστώνονται καθυστερήσεις. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει, όπως λένε κορυφαίοι υπουργοί, και ένα άλλο στιλ δουλειάς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και αναρωτιούνται αν μπορεί ν' αλλάξει ο Γ. Παπανδρέου.
3Οταν γίνεται κουβέντα για την αναδιάρθρωση του χρέους όλοι οι υπουργοί την ξορκίζουν. Η άλλη όμως αναδιάρθρωση, της κυβέρνησης δηλαδή, είναι το προσφιλές θέμα που απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη. Ο Ιούνιος είναι ο προσφορότερος μήνας γιατί θα έχουν κλείσει τα υπόλοιπα μέτωπα. Ο πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει τις προθέσεις του, ακόμη και στους στενότερους συνεργάτες του. Οι φήμες οργιάζουν. Το φλέγον ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου με το οικονομικό επιτελείο. Οι εκτιμήσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα και επηρεάζονται από διάφορα περιστατικά. Για παράδειγμα, τη μέρα που ο κ. Παπακωνσταντίνου εισέπραξε ένα εκκωφαντικό όχι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο νόμου σχετικά με τον τζόγο, πολλοί υποστήριξαν ότι «ο Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να σταθεί ύστερα απ' αυτήν την αποδοκιμασία». Τις επόμενες μέρες πάντως μια άλλη εικόνα ήρθε να υπονομεύσει τη βεβαιότητα περί αποκαθήλωσης του κ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς για να συνταχθεί το πρόγραμμα 2012-2015 είχε στο πλευρό του τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα έδινε τον τόνο στις «διαπραγματεύσεις». Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον ανασχηματισμό είναι πολλά. Ανάμεσα στ' άλλα προβλέπουν: τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, απομάκρυνση του Θ. Πάγκαλου, αλλαγές θέσεων στους Χ. Παπουτσή και Χ. Καστανίδη, χρησιμοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, μετακίνηση του Δ. Ρέππα σε υπουργείο με συντονιστικές αρμοδιότητες, αξιοποίηση των Γ. Φλωρίδη, Κ. Καρτάλη, Ε. Παναρίτη. Απηχούν όμως τις επιθυμίες των συντακτών τους.


Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου