Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Οι προθεσμίες για τη δήλωση εισοδήματος των αγροτών

PDF


ImageΌσοι δηλώνουν αγροτικό εισόδημα, ανεξάρτητα με το αν είναι ή όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή αποκτούν εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, καλούνται από τις 18 Απριλίου ως και τις 5 Μαΐου, να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.




Ο φορολογούμενος αγρότης που θέλει να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του, μέσω διαδικτύου, στην υπηρεσία TAXISnet (www.taxisnet.gr) με χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης, πρέπει να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση τουλάχιστον πέντε εργάσιμες μέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, για να του αποδοθούν οι εν λόγω κωδικοί.
Πιο αναλυτικά, όσοι δηλώνουν γεωργικό εισόδημα, είτε είναι ή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή αποκτούν εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους:
- Μέχρι τις 18 Απριλίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.
- Μέχρι τις 19 Απριλίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.
- Μέχρι τις 20 Απριλίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.
- Μέχρι τις 21 Απριλίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4.
- Μέχρι τις 27 Απριλίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5.
- Μέχρι τις 28 Απριλίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6.
- Μέχρι τις 29 Απριλίου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.
- Μέχρι τις 2 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.
- Μέχρι τις 3 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.
- Μέχρι τις 4 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.
- Μέχρι τις 5 Μαΐου 2011 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ.
Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική εκμετάλλευση και τα οποία δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Β’ Κατηγορίας του Κ.Β.Σ. δεν συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3. αντίθετα, το Ε3 θα συνυποβληθεί με το έντυπο Ε5 από τους υπόχρεους που δηλώνουν εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση.
 
Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φέτος
ImageΘα πρέπει να αναφερθεί ότι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση είναι:
- Όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και το 2010 το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα ήταν πάνω από 3.000 ευρώ.
- Όσοι αγρότες πήραν μέσα στο 2010 επιδοτήσεις για προϊόντα φυτικής παραγωγής πάνω από 1.500 ευρώ ή για προϊόντα ζωικής παραγωγής πάνω από 2.250 ευρώ.
- Όσοι εισέπραξαν επιστρεφόμενο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας μέσα στο 2010 από 881 ευρώ και πάνω.
- Όσοι πήραν καλλιεργητικά δάνεια πάνω από 5.900 ευρώ ή όταν το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασμού τους στην τράπεζα από καλλιεργητικά δάνεια την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους ήταν πάνω από 5.900 ευρώ.
- Όσοι είναι κύριοι ή επικαρπωτές η νομείς ή κάτοχοι γεωργικής γης και την καλλιεργούν με μορφή θερμοκηπίων σε έκταση από δύο στρέμματα και πάνω.
- Όσοι αποκτούν και γεωργικό εισόδημα χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
 
Πιο υψηλό το τεκμαρτό εισόδημα για σιτηρά, βαμβάκι
ImageΣταθερό παραμένει το τεκμαρτό εισόδημα από ενοίκια αγροτικής γης για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010) σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης των αγροτών.
Μεταβολές υπάρχουν στο τεκμαρτό εισόδημα των παραγωγών σιτηρών και βαμβακιού, όπου για σχεδόν όλα τα προϊόντα αυξήθηκε η μέση αντικειμενική τιμή παραγωγού. Αντίθετα, μειωμένες εμφανίζονται οι μέσες τιμές στην ελιά και το ελαιόλαδο.
Σε σύγκριση με τις τιμές του 2010:
- Σε 122 προϊόντα δεν επέρχεται καμία μεταβολή.
- Σε 11 προϊόντα τα ελάχιστα ποσά εισοδήματος αυξάνονται από 1% έως 5%. Τα προϊόντα αυτά είναι αραβόσιτος, σιτάρι, βαμβάκι, ντομάτα, ροδάκινα, γαλοπούλες, στρουθοκάμηλοι.
- Σε 16 προϊόντα τα τεκμαρτά εισοδήματα μειώνονται έως 5,37%. Μειωμένα εισοδήματα θα δηλώσουν φέτος οι αγρότες που καλλιεργούν καπνά, πορτοκάλια, ελιές, ντομάτα θερμοκηπίου.
- Σταθερές παραμένουν οι τιμές των ενοικίων γεωργικής γης.
Να σημειωθεί ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μειωμένα κατά ποσοστό 20% και 40% αντίστοιχα εμφανίζονται τα ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος και αντιπροσωπευτικών ενοικίων για τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, σε σχέση με τα ποσά των πεδινών περιοχών.
Στην εν λόγω οδηγία (ΠΟΛ 1079) εγκρίνονται οι πίνακες γεωργικού εισοδήματος και ενοικίων γεωργικής γης για το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010) που περιλαμβάνουν:
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των παραγράφων 1, 4 και 6 του άρθρου 42 του ν.2238/1994.
2. Την 1041664/755/Α0012/ΠΟΛ.1098/4.4.1995 διαταγή μας με την οποία κοινοποιήθηκαν πίνακες με τους οποίους χαρακτηρίζονται οι περιοχές της Ελλάδας σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές.
3. Την 1044146/787/Α0012/ΠΟΛ.1105/7.4.1995 διαταγή μας με την οποία παρασχέθηκε το δικαίωμα, σε περίπτωση αμφισβήτησης της πεδινότητας ή ημιορεινότητας ολόκληρης της περιφέρειας δήμου ή κοινότητας, συγκρότησης επιτροπής κατά νομαρχία προκειμένου να επανακριθεί ο χαρακτηρισμός αυτός του δήμου ή της κοινότητας. 
 
4. Το από 18.3.2011 Πρακτικό της Επιτροπής της παραγράφου 2 του άρθρου 42 του ν.2238/1994 που συστήθηκε με την Δ6Δ 1025048 ΕΞ2011 / 10.02.2011 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
5. Ότι με την απόφαση αυτή, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού,
 
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Εγκρίνουμε:
1. Τους πίνακες καθαρού γεωργικού εισοδήματος-ενοικίου-μόνιμης φυτείας οικονομικού έτους 2011 (χρήση 2010) που καταρτίστηκαν από την Επιτροπή του άρθρου 42 του ν.2238/1994 και οι οποίοι περιέχουν:
 
α) Τα ποσά αντιπροσωπευτικού ενοικίου ανά στρέμμα ενοικιαζόμενης γεωργικής γης, καθώς και το τεκμαρτό μίσθωμα από δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης προς οποιοδήποτε τρίτο, εκτός των συζύγων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ή από γονείς ηλικίας άνω των 65 ετών σε τέκνα τους, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για όλες τις Νομαρχίες του Κράτους με τις αναφερόμενες σε αυτούς διακρίσεις.
 
β) Τα ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γεωργικής γης ή κεφαλής εκτρεφόμενου ζώου ή άλλης μονάδας παραγωγής, με τις αναφερόμενες σε αυτούς διακρίσεις.
 
γ) Πίνακα ειδών μόνιμης φυτείας με το πρώτο έτος πρόκυψης γεωργικού καθαρού εισοδήματος, κατά είδος φυτείας.
 
Τα ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος και αντιπροσωπευτικών ενοικίων που αναφέρονται στους πίνακες, εμφανίζονται για τις ημιορεινές και ορεινές ζώνες, μειωμένα κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) και σαράντα τοις εκατό (40%) αντίστοιχα, σε σχέση με τα ποσά των πεδινών ζωνών, που καθορίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή.
 
2. Φορολογούμενοι οι οποίοι κατά την υποβολή των δηλώσεων οικονομικού έτους 2011 επικαλούνται επαναχαρακτηρισμό περιοχής με βάση τέτοια απόφαση, θα πρέπει να συνυποβάλουν και φωτοαντίγραφο της σχετικής απόφασης του νομάρχη ή περιφερειακού διευθυντή επαναχαρακτηρισμού του δήμου ή της κοινότητας.
 
3. Σε όποιο νομό δεν έχει προσδιορισθεί για κάποιο γεωργικό προϊόν ποσό καθαρού εισοδήματος, ως καθαρό εισόδημα για το προϊόν αυτό θα λαμβάνεται η μέση τιμή καθαρού γεωργικού εισοδήματος του προϊόντος αυτού που προκύπτει για όλη την Επικράτεια, όπως αποφασίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή.
 
4. Στις περιπτώσεις που εξαιτίας ζημιών από γεγονότα απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανωτέρα βία, δεν αποκτήθηκε εισόδημα ή αυτό που αποκτήθηκε είναι κατώτερο του προσδιοριζόμενου με την αντικειμενική μέθοδο, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει όπως ο προσδιορισμός του εισοδήματος αυτού γίνει με βάση το ποσοστό μείωσης που προκύπτει από το σχετικό «ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ» του ΕΛ.Γ.Α το οποίο πρέπει να προσκομίζεται στον αρμόδιο Προϊστάμενο της ΔΟΥ .
 
5. Προκειμένου για είδη μόνιμης φυτείας, ως πρώτο έτος πρόκυψης καθαρού γεωργικού εισοδήματος, από το έτος της φύτευσης λογίζεται το έτος που αναφέρεται στον πίνακα των ειδών μόνιμης φύτευσης.
 
6. Για εκμεταλλεύσεις ή τυχόν προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη των πινάκων, λαμβάνονται υπόψη όσα ισχύουν για παραπλήσιες ή συγγενείς με αυτές εκμεταλλεύσεις ή καλλιέργειες, κατά περίπτωση.
 
7. Τέλος, κατά τον προσδιορισμό των εν λόγω τιμών των γεωργικών προϊόντων με την αντικειμενική μέθοδο έχουν ληφθεί υπόψη και τα ποσά όλων των αγροτικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, ενισχύσεις κλπ). Από 01.01.2011 οι επιδοτήσεις αυτές, είτε είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή είτε όχι, δεν θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των τεκμηρίων.
 
8. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας
Ο Υφυπουργός Οικονομικών
Δημήτρης Κουσελάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου