Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Γιάννης Βράνας Φως στο τούνελ για το ροδάκινο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | 11.04.2011 
 
Επανεκκίνηση πάνω σε υγιή και στέρεα θεμέλια», θα μπορούσε να είναι το μότο των ροδακινοπαραγωγών που πρόσφατα συγκρότησαν μία Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ). Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Agrenda ο πρόεδρος της νεοσύστατης Επιτροπής, Γιάννης Βράνας, ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την ΕΚΕ». Στόχος της Επιτροπής είναι οι παραγωγοί ροδακίνου να ανταμείβονται για την αφοσίωσή τους σε ένα αγροτικό προϊόν που συνεισφέρει όσο λίγα στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας, εξασφαλίζοντας έναν καλύτερο προγραμματισμό.
Τα μηνύματα από τους ανθρώπους της υπαίθρου που έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες φροντίδες για την επόμενη σοδειά είναι ενθαρρυντικά, καθώς όλοι ελπίζουν ότι οι χρονιές που ξεκινούσε η συγκομιδή των πρώτων ποικιλιών και οι παραγωγοί δεν γνώριζαν σε τι τιμή θα πουλήσουν, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Βράνας, όταν οι ροδακινοπαραγωγοί δεν εξοφλούνται, αδυνατούν να πληρώσουν για τις καλλιεργητικές φροντίδες, υπονομεύοντας την ποιότητα της επόμενης παραγωγής.
 
Πώς προέκυψε η ιδέα η ιδέα της Επιτροπής διαπραγμάτευσης και  τι προσδοκάτε από αυτήν;
Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συστάθηκε στις 14 Μαρτίου από Oμάδες Παραγωγών, τις ΕΑΣ Ημαθίας, Πέλλας και Αμυνταίου. Στην επιτροπή συμμετέχουν εννέα άτομα, και από αυτά συγκροτείται η τριμελής επιτροπή που θα έρχεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΚΕ. Η ιδέα δεν είναι καινούργια, λέγαμε και πιο παλιά να υπάρχει ένας φορέας που να συζητά για το ροδάκινο με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας. Φέτος αυτό πραγματοποιείται, και στην Γενική Συνέλευση των Ομάδων Παραγωγών και των συνεταιρισμών που εκπροσωπούμε, η οποία θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, θα συζητηθούν βασικά πράγματα για το ροδάκινο.
Συγκεκριμένα, θα ξέρουμε πόσα κιλά προτίθενται να παράγουν οι ομάδες και
οι συνεταιρισμοί, ώστε να έχουμε μια καθαρή πρώτη εικόνα για το σύνολο της επόμενης παραγωγής, τουλάχιστον από τη μεριά μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό, διότι μέχρι σήμερα, άλλοι μιλούσαν για πανελλαδική παραγωγή 400 χιλιάδων τόνων, άλλοι για 280, και σε αυτές τις διαφορετικές «εκτιμήσεις» παιζόταν όλο το παιχνίδι στην αγορά.
Φέτος επιθυμούμε να δεσμευτούν όλες οι Ομάδες Παραγωγών για τα κιλά τους
και με αυτά τα νούμερα να πάμε προετοιμασμένοι στη διαπραγμάτευση με τη βιομηχανία, να ξέρουμε από την πλευρά μας ποια θα είναι η παραγωγή και να μην υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
 
Η Επιτροπή βέβαια δεν συστάθηκε ευκαιριακά για τη φετινή σεζόν. Πώς αντιμετώπισε την πρωτοβουλία σας το υπουργείο και την προοπτική των απευθείας διαπραγματεύσεων για την τιμή με τη βιομηχανία;
Αυτή η επιτροπή έγινε με σκοπό να ξεκινάει μέσα στο Φεβρουάριο συνομιλίες με την ΕΚΕ, οι οποίες μέχρι τις αρχές Μαΐου να έχουνε τελειώσει, οπότε να ξέρει ο παραγωγός τι έχει να κάνει τη χρονιά που έρχεται. Όχι να φτάνουμε στη συγκομιδή της πρώτης ποικιλίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, για να μάθει την τιμή και αν θα απορροφηθεί η παραγωγή του. Το υπουργείο είναι θετικό στην κίνησή μας, διότι θέλει όπως οι μεταποιητές έχουν την ΕΚΕ να υπάρχει και από τους παραγωγούς μια αντίστοιχη «φωνή» ώστε να βρίσκεται μια άκρη. Άλλωστε και παλαιότερα κατέβαιναν σε διάλογο κάποιοι από εμάς με τους μεταποιητές, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού σε ένα τραπέζι με 20 εκπροσώπους παραγωγών και 1-2 από τη μεταποίηση, ακουγόντουσαν πάρα πολλές γνώμες, που δεν κατέληγαν πουθενά και δεν γινόταν τίποτα. Από φέτος σαφώς περιμένουμε ρισσότερα.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με την ΕΚΕ.
Έναν καλύτερο προγραμματισμό θέλουμε. Να γνωρίζουμε κάθε χρονιά από την αρχή περίπου πού πάμε και αυτό είναι κάτι που συμφέρει και εμάς και τους μεταποιητές. Διότι καταστάσεις όπως η φετινή, που περιμένουμε τις περυσινές εξοφλήσεις και οι μεταποιητές προβάλλουν τη δικαιολογία ότι δεν έχουν δοθεί οι κρατικές εγγυήσεις για τις πιστώσεις στις τράπεζες, μας βλάπτουν όλους, καθώς υπονομεύουν την ποιότητα της επόμενης παραγωγής.
 
Πώς ξεκίνησε η καλλιεργητική περίοδος; Τι μηνύματα παίρνετε από τους συναδέλφους σας για τη φετινή χρονιά;
Έχει ξεκινήσει η λίπανση, τα κλαδέματα και τα πρώτα ραντίσματα, που είναι βασικά έξοδα, όμως πολλοί ροδακινοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να τα κάνουν επειδή δεν πληρώθηκαν από την περυσινή παραγωγή.
Παρόλα αυτά διατηρούμε την αισιοδοξία μας και πιστεύουμε ότι το ροδάκινο θα πάει πολύ καλά. Ο κόσμος ελπίζει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στη Γενική μας Συνέλευση περιμένουμε να γίνουν πολλές προτάσεις για το μέλλον του προϊόντος, τη διακίνηση και τη διάθεσή του, με τρόπο που να εξυπηρετεί και να συμφέρει τους παραγωγούς.
 
Τι εικόνα έχετε για τα χρέη των μεταποιητών προς τους παραγωγούς;
Οι περισσότεροι παραγωγοί από την Ημαθία και την Πέλλα δεν έχουν εξοφληθεί για την περυσινή χρονιά, παρόλο που τα έξοδα τρέχουν και θα έπρεπε τώρα να λαμβάνουμε μία προκαταβολή για τη φετινή χρονιά. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις, κυρίως συνεταιριστικές μεταποιητικές μονάδες που έχουν πληρώσει, αλλά οι περισσότεροι ροδακινοπαραγωγοί έχουμε πληρωθεί με 4-5 λεπτά και δεν έχουμε εξοφληθεί. Κάποιοι δε παραγωγοί περιμένουν να πάρουν χρήματα που τους χρωστάνε από το 2009.
 

Who is who
Ο Γιάννης Βράνας γεννήθηκε στο Διαβατό Ημαθίας.Έχοντας κάνει τα πρώτα βήματα στο χωράφι, δεν είναι παράδοξο που ασχολείται αποκλειστικά με τη γεωργία. Καλλιεργεί κυρίως ροδάκινο, αλλά και βαμβάκι. Με τη σύσταση της εννεαμελούς επιτροπής για τα ροδάκινα στις 14 Μαρτίου ανέλαβε πρόεδρος, ενώ συμμετέχει και στην τριμελή επιτροπή που θα διαπραγματευτεί με την ΕΚΕ. Από το 2008 είναι γραμματέας της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας.
 
Συνέντευξη στον Κάρολο Μάισσα



Πηγή: Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου