Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Πακέτο 450 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από το νέο Αγροτικό Ταμείο

PDF

ImageΤο νεοπαγές Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ξεκινά με «προίκα» 450 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που εκτάκτως κυκλοφορεί την Πέμπτη 14 Απριλίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη η προκήρυξη των πρώτων προγραμμάτων θα είναι έτοιμη στις αρχές Ιουλίου. Το ποσό για το νέο Ταμείο είναι σημαντικά υψηλότερο από τα 130 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά αναγγελθεί και τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα –μέσω δανείων κυρίως- προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Το Ταμείο Αγροτικής  Επιχειρηματικότηταςπου, όπως το όνομά του μαρτυρά, στοχεύει να στηρίξει εμπράκτως με χαμηλότοκα δάνεια αλλά και μια σειρά από άλλα «έξυπνα» χρηματοδοτικά εργαλεία τις επιχειρήσεις του γεωργικού τομέα εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, παίρνει επιτέλους μπρος το καλοκαίρι.
Σε δύο ταχύτητες θα κινηθούν οι τιμές της αγροτικής γης σε όλη την Ευρώπη ως αποτέλεσμα των ανακατατάξεων στα ποσά των επιδοτήσεων, αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda. Όπως όλα δείχνουν, μετά το 2013, το ύψος των άμεσων ενισχύσεων στην Ελλάδα και στα άλλα «παλιά» κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί, συμπαρασύροντας την αξία της αγροτικής γης, φαινόμενο που θα εκδηλωθεί εντονότερα σε ανταγωνιστικές αγροτικές οικονομίες, όπως της Δανίας και της Ολλανδίας, όπου οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν υψηλά χρέη λόγω των επενδύσεων. Το αντίθετο αναμένεται να συμβεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Όπως λέει αποκλειστικά στην εφημερίδα Agrenda ο Τάσος Χανιώτης, αξιωματούχος της Κομισιόν, οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες πιθανότατα θα μειωθούν μετά το 2013. Η Κομισιόν προσανατολίζεται σε μια ήπια ανακατανομή των πόρων, μέσα από επαρκείς μεταβατικές περιόδους.
Το αναλυτικό ρεπορτάζ που περιλαμβάνει αυτό το φύλλο της εφημερίδας, σας ενημερώνει για τον συναγερμό που έχει σημάνει στην αγελαδοτροφία, μετά τα δημοσιεύματα ότι το υπουργείο Ανάπτυξης συζητά παράταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από 5 σε 7 ή 9 μέρες.  
Ακόμα, ενημερωθείτε από αυτό το φύλλο της εφημερίδας, για τις γενικές συνελεύσεις που έχουν δρομολογηθεί και θα κρίνουν το μέλλον σε Δωδώνη και ΣΕΚΑΠ. Τελευταία στο χορό των ιδιωτικοποιήσεων θα μπει, όπως όλα δείχνουν, η Δωδώνη. Στη γενική συνέλευση που προγραμματίσθηκε για τις 27 Απριλίου, η ΑΤΕ αναμένεται να «ανοίξει» -επιτέλους- τα χαρτιά της για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας. Αυτό προκύπτει από την ημερήσια διάταξη της Γ.Σ. στην οποία το 8ο κατά σειρά θέμα είναι η «Ενημέρωση Μετόχων από τη μεγαλομέτοχη ΑΤΕbank σχετικά με τις εξελίξεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας και επίσημη θέση αυτής».
Επίσης, το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, σας ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά των αμνοεριφίων, λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι κτηνοτρόφοι κατεβαίνουν με λιγότερες ποσότητες αρνιών στο παζάρι της Δράμας, αποφασισμένοι να μην ρίξουν την τιμή πώλησης κάτω από τα 7 ευρώ το κιλό.
Από τη Μεγάλη Δευτέρα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda, θα έχει «ξεκολλήσει» η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ μέχρι τότε θα έχει δημοσιοποιηθεί και η εγκύκλιος για τη μελέτη τεκμηρίωσης της δαπάνης αγοράς των τρακτέρ. Αυτά διαβεβαιώνει στην Agrenda, o αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας, Βαγγέλης Διβάρης, εξηγώντας ότι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τον διακομιστή (server) που λαμβάνει τις ηλεκτρονικές αιτήσεις και η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα διέθεσε αποκλειστικά για το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» έναν ξεχωριστό διακομιστή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αιτήσεων.
Επιπλέον, διαβάστε σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, για τα μεγάλα χαρίσματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής γεωργίας, όπως περιγράφονται από τα πραγματικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε χωράφι της Σεβίλλης της Ισπανίας, με πρωταγωνιστές τα τρακτέρ της σειράς Agrotron TTV.
 
Πηγή:  Agronews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου