Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ«Το θέμα της ΔΕΗ δεν έχει κλείσει»

«Η κυβέρνηση καθυστέρησε ένα χρόνο να καταθέσει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας»

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ παραμένει ανοικτό, όπως σημειώνει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, διαφοροποιούμενη έτσι από το οικονομικό επιτελείο. Υπογραμμίζει ότι δεν θα περικοπούν το επίδομα ανεργίας και το οικογενειακό, ωστόσο σημειώνει ότι θα μπει εισοδηματικό πλαφόν -ακόμη και στο ύψος των 12.500 ευρώ- σε άλλες περιπτώσεις. Πιστεύει ότι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι να δοθεί στο ευρωπαϊκό ταμείο η δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Τέλος δηλώνει ότι δεν θέλει να φύγει από το υπουργείο: «Θέλω να δω το έργο που ξεκίνησα να ολοκληρώνεται».
Τελικά με το ΔΝΤ μάς κοροϊδέψατε. Λέγατε ότι το ΔΝΤ είναι καταστροφή. Τελικά συζητούσε ο κ Παπανδρέου με τον Στρος Καν πολύ πριν. Να σας εξαιρέσουμε εσάς γιατί είχατε προβλέψει ότι εκεί θα πάμε. Δικαιωθήκατε. Οι συνάδελφοί σας όμως μας κορόιδευαν.
Η κυβέρνηση αυτή δεν κορόιδεψε κανέναν. Η Ελλάδα βρέθηκε από τον Δεκέμβριο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν είχε δυνατότητα άντλησης πόρων από την αγορά. Ηταν αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός αναζητώντας λύση θα μιλούσε στον κ. Στρος Καν. Τον Δεκέμβριο είχαν ήδη αρχίσει τα spreads να ανεβαίνουν. Επομένως θα ήταν περίεργο να μην το είχε κάνει.
Το θέμα είναι ότι το ΔΝΤ δαιμονοποιούνταν στο εσωτερικό.
Οσοι ξέρουν τι σημαίνουν χρηματαγορές, γνωρίζουν ότι όταν μία χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, πρέπει να αντλήσει πόρους. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Η μόνη δυνατότητα χρηματοδότησης ήταν το ΔΝΤ.
Οι μηχανισμοί επαρκούν;
Κατά τη γνώμη μου, όχι. Η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να προχωρήσει πιο τολμηρά στη θεσμική της οικοδόμηση. Αν δεν προχωρήσει περαιτέρω, θα υπάρξουν ξανά και σύντομα, νέα προβλήματα για όλη την ευρωζώνη. Πρέπει σύντομα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ανεξαρτητοποιηθεί όσο το δυνατόν από τις πολιτικές διεργασίες και να προικοδοτηθεί με ένα ικανό ποσό. Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, είναι να δοθεί η δυνατότητα στο Ταμείο να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για την αγορά και ανταλλαγή τίτλων, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί η Ευρώπη το χρέος των κρατών-μελών.
Το μνημόνιο ήταν μονόδρομος;
Ηταν μονόδρομος, τον περασμένο Μάιο.
Το μνημόνιο βγαίνει;
Αναπροσαρμόζεται όταν χρειάζεται έτσι ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση.
Η αναδιάρθρωση είναι εγκληματική επιλογή;
Εξαρτάται τι εννοούμε. Αν μιλάμε για πιθανή επιμήκυνση αποπληρωμής ή μείωση του κόστους δανεισμού, ύστερα από συμφωνία με τους δανειστές, κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνήσει. Αν όμως μιλάμε για κούρεμα ή στάση πληρωμών, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε μόνο τους κερδοσκόπους.
Η κοινωνία δεν θα κερδίσει σε περίπτωση κουρέματος;
Το 75% των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων είναι τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα. Ποια κοινωνία θα κερδίσει επομένως;
Θα αναπληρώσουν οι πολίτες όσα έχασαν;
Δεν θα το έλεγα αναπλήρωση. Θα μπορέσουν όμως να δουν την αγοραστική τους δύναμη και το πραγματικό τους εισόδημα να αυξάνεται ξανά.
Θα μπορέσετε να το κάνετε αυτό πριν από τις εκλογές του 2013; Εκτός κι αν γίνουν πρόωρες...
Η επανεκκίνηση είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ύφεση του 2011 θα διατηρηθεί στο 3%; Μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερη καθώς η οικονομία ακόμα κλυδωνίζεται. Ηδη έχουμε θετικές εξελίξεις στις εξαγωγές και στον τουρισμό. Αν βελτιωθεί «το κλίμα» στην αγορά θα συμπαρασύρει και την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Ασκείται μεγάλη κριτική για καθυστερήσεις σε επενδύσεις και κοινοτικά κονδύλια που βαλτώνουν.
Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν βλέπει πόσο έργο πρέπει ακόμη να γίνει. Πετύχαμε να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων από 30 σε μία ημέρα. Αγωνιζόμαστε να γίνει το ίδιο για τις διαδικασίες αδειοδότησης ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία.
Προεκλογικά είχατε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επανακρατικοποίησης του ΟΤΕ και τώρα μπαίνετε σε λογική ιδιωτικοποίησης των πάντων. Δεν κοντράρει με την ιδεολογία σας;
Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό αλλά αναπτυξιακό και οικονομικό. Κάθε ΔΕΚΟ πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά. Αλλη είναι η αναπτυξιακή συμβολή του καζίνου της Πάρνηθας και άλλη του ΟΤΕ. Ταυτόχρονα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ζήτημα του ανταγωνισμού. Δεν πρέπει να περάσουμε από κρατικά σε ιδιωτικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια γιατί τότε θα ωφεληθούν μόνο κάποιοι λίγοι ιδιώτες και όχι ο καταναλωτής.
Οι κρατικές ΔΕΚΟ που φέρνουν υψηλά μερίσματα γιατί πρέπει να πωληθούν;
Εξαρτάται από τη συγκεκριμένη περίπτωση και την αξιολόγηση οφέλους-κόστους.
Στο θέμα της ΔΕΗ απειλείται εμφύλιος. ΠΑ-ΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ. Με ποιο ΠΑΣΟΚ είστε;
Δεν υπάρχει θέμα εμφυλίου. Ολοι συμφωνούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο για να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, στην καθολικότητα των υπηρεσιών και στη διασφάλιση χαμηλής τιμής. Είναι ζήτημα διαλόγου αν αυτό διασφαλίζεται με ποσοστό δημόσιας συμμετοχής 34%.
Στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχει καθαρά η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ στο 34%.
Είναι μία απόφαση η οποία θα ληφθεί σύντομα.
Δηλαδή δεν υπάρχει απόφαση;
Εγινε μία πρώτη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Κατατέθηκαν απόψεις και θα υπάρξει ανοιχτή διαβούλευση. Θα ληφθούν τελικές αποφάσεις με την ψήφιση του Προγράμματος στη Βουλή.
Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αδυναμία της κυβέρνησης;
Οτι δεν καταφέραμε το 2010 να αναδείξουμε όσο θα έπρεπε το ευρύτερο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, μέρος του οποίου αποτελούν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις του μνημονίου. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό σε αδρές γραμμές στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Η εξειδίκευση και ανάδειξή του αποτελεί αναπόσπαστο συμπλήρωμα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.
Θα γίνει αποδεκτό από τους βουλευτές σας;
Ολοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Ολοι βάζουν πλάτη.
Δεν φοβάστε πρόωρες εκλογές;
Ποτέ δεν πρέπει να φοβάται κανείς τις εκλογές. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να γίνουν.
Πιστεύετε ότι έχετε κλείσει έναν κύκλο στο υπουργείο; Θέλετε να αλλάξετε ή να ολοκληρώσετε το έργο σας;
Είμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου. Πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η χαρά στην πολιτική είναι να βλέπεις να ολοκληρώνονται πράγματα που ξεκινάς.
Αναζητούνται 1,1 δισ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα. Πώς θα το καταφέρετε χωρίς περικοπές;
Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ γίνεται καταγραφή όλων των επιδομάτων και των κοινωνικών παροχών. Βάζουμε τέλος στις καταστρατηγήσεις. Καλύπτουμε τα κενά που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα στο πεδίο προστασίας του παιδιού. Εισοδηματικά κριτήρια θα μπουν εκεί που χρειάζονται. Για παράδειγμα, στο οικογενειακό επίδομα δεν θα υπάρξει κριτήριο. Από την άλλη, στο ΕΚΑΣ που υπήρχαν ανέκαθεν εισοδηματικά κριτήρια, θα υπολογιστούν πλέον όλα τα φορολογητέα εισοδήματα.
Το ΔΝΤ κάνει λόγο για 12.500 ευρώ τον χρόνο εισοδηματικό πλαφόν;
Σε ένα ή δύο έχει μπει πλαφόν στα 12.500 ευρώ. Σε άλλα το πλαφόν είναι στα 17.000 ή 20.000 ευρώ. Το πλαφόν διαφέρει από επίδομα σε επίδομα
Το επίδομα ανεργίας θα το πειράξετε;
Στο επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να εισαχθεί εισοδηματικό κριτήριο, διότι είναι ανταποδοτικό.
Υπάρχει θέμα νέας αλλαγής στις κύριες συντάξεις;
Δεν έχει προκύψει τέτοια ανάγκη.
Λέγεται ότι είστε η πιο δύστροπη από τους υπουργούς και ότι η τρόικα με εσάς δεν έχει καλή συνεργασία.
Πάντοτε είχα εξαίρετη συνεργασία με την τρόικα. Ισως μερικοί...
Τζιτζιφιόγκοι;
... δεν αντιλαμβάνονται ότι η συνεργασία χτίζεται μέσα από τον διάλογο, την αντιπαράθεση ιδεών και τη σύνθεση απόψεων.
Οι επιχειρησιακές θα κριθούν τον Ιούνιο;
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά, την υλοποίηση του νόμου και, όπως πάντα, αν και όταν χρειαστεί, προχωρούμε σε βελτιωτικές ρυθμίσεις.
Η ανεργία καλπάζει. Εως πού θα φτάσει;
Τα προγράμματά μας δημιουργούν ανάχωμα στην ανεργία.
Και αν ξανακόψουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων;
Ελπίζω ότι δεν θα κοπεί.

Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου