Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Μυστικά και ψέματα για μια σύσκεψη

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΡΙΛΕΡ ΠΟΥ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Η κυβέρνηση επιχείρησε την Παρασκευή το βράδυ να κρύψει το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν στο Λουξεμβούργο και συμμετείχε σε σύσκεψη ομολόγων του άλλων χωρών της ευρωζώνης με ένα από τα βασικά θέματα, σύμφωνα με έντονες φήμες, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οταν «έσκασε» το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Spiegel» αργά το απόγευμα της Παρασκευής, που ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται την εκδοχή της αποχώρησής της από τη ζώνη του ευρώ, η αντίδραση της Αθήνας εκδηλώθηκε με καθυστέρηση.
Στην αρχή διέψευσε το επίμαχο δημοσίευμα ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και αργότερα βγήκε με δημόσια δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης για να το καταγγείλει ως προβοκατόρικο, ότι εξυπηρετεί κερδοσκοπικά συμφέροντα και με προφανή στόχο να βλάψει την Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ρωτήθηκε από την «Κ.Ε.» «γιατί δεν απάντησε στο δημοσίευμα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών;» Απάντησε ότι «επιλέξαμε να το κάνουμε σε πιο χαμηλό επίπεδο για να μην τροφοδοτήσουμε ένα νέο κύκλο σπερμολογιών». Δεν απέκλεισε μάλιστα την περίπτωση να καταθέσει η κυβέρνηση αγωγή κατά του γερμανικού περιοδικού. Στην επόμενη ερώτησή μας «πού βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών», ο κ. Πεταλωτής δήλωσε άγνοια, αν και γνώριζε πολύ καλά ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν στο Λουξεμβούργο. Είχε όμως λάβει εντολή να μην το αποκαλύψει.
Αγνοια για το πού είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε, σε πρώτη φάση, και ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης, ο στενότερος συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών. Δεν επιβεβαίωνε τις πληροφορίες ότι είναι στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι βρίσκεται κάπου στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούσε να τον εντοπίσει. Το τηλέφωνο του κ. Παπακωνσταντίνου είτε ήταν κλειστό είτε δεν απαντούσε. Το θέμα υποβάθμιζαν και από το μέγαρο Μαξίμου, με το σκεπτικό ότι «καθημερινώς είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια αναληθή δημοσιεύματα. Μη δίνετε σημασία».
Στο χορό όμως μπήκαν και τα άλλα μεγάλα ξένα δίκτυα, ενώ το «Spiegel», επέμενε ότι το ρεπορτάζ του είναι έγκυρο. Υστερα απ' αυτήν την εξέλιξη η γραμμή της κυβέρνησης τροποποιήθηκε. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονταν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι στο Λουξεμβούργο, συμπληρώνοντας ότι η περιβόητη σύσκεψη στη χώρα αυτή γίνεται για να εξεταστεί η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά την ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης, αλλά χάθηκε ο έλεγχος επειδή η είδηση διέρρευσε στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης.
Την ευθύνη για την επιλογή να μην ανακοινωθεί η συνάντηση τη χρέωναν στους ευρωπαίους εταίρους μας. Το θέμα έκλεισε από την πλευρά της κυβέρνησης με παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου αργά το βράδυ της Παρασκευής και με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Το γιατί έπρεπε να εκδοθούν δύο ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα μάλλον πρέπει να αποδοθεί στο έλλειμμα συνεννόησης που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση εδώ και καιρό.
Το ενδιαφέρον στο δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι, ενώ διαψεύδει πως συζητήθηκε στη σύσκεψη το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δεν λέει κουβέντα για το αν οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Πεταλωτής από τη μεριά του έκανε λόγο για «ανυπόστατες ελαφρότητες που μόνο ζημιά κάνουν σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Αν το σχετικό δημοσίευμα ανήκει στην κατηγορία των «ελαφρών», θα το διαπιστώσουμε λίαν συντόμως. Το βέβαιο πάντως είναι ότι με απύθμενη ελαφρότητα κινήθηκαν όλοι εκείνοι -εντός και εκτός Ελλάδος- που πίστεψαν ότι στις παρούσες συνθήκες μια σύναξη κορυφαίων υπουργών Οικονομικών στο κέντρο της Ευρώπης θα έμενε μυστική.

Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου