Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Η επιμήκυνση θεωρείται βέβαιη και εθελοντική, η αναδιάρθρωση παίζεται...

07/05/2011

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ταυτόχρονα με την παράταση 2 έως 4 χρόνια της περιόδου για τη μείωση του ελλείμματος, είναι το αποτέλεσμα της μυστικής σύσκεψης του Λουξεμβούργου που αποκάλυψε το Der Spiegel και με μεσονύχτια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ομολογήθηκε ότι συμμετείχε σε αυτήν ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πιθανότερος λόγος της σύσκεψης και των μέτρων που αναμένεται να οριστικοποιηθούν την προσεχή εβδομάδα, είναι ότι η τρόϊκα διαπιστώνει υπέρβαση τουλάχιστον 5 δις. στο ύψος του ελλείμματος ή 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και το ενδεχόμενο «συναινετικής μείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων», δηλαδή συναινετική αναδιάρθρωση του χρέους, αν φυσικά συμφωνηθεί από τους δανειστές κάτι τέτοιο.
Η πρόταση η οποία σύμφωνα με την «Καθημερινή»  φέρεται να έχει υποβάλει η Γερμανία αφορά την επιμήκυνση των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που λήγουν το 2012 σε εθελοντική βάση. Για συνολική αναθεώρηση του Μνημονίου με  χρονική επιμήκυνση των στόχων, ώστε η μείωση του ελλείμματος να επιτευχθεί όχι το 2014, αλλά   αργότερα και η εξασφάλιση πρόσθετων 27 δισ. ευρώ το 2012 συμφωνεί το δημοσίευμα των «Νέων». Για « διευθέτηση για το σύνολο του χρέους των 340 δισ.ευρώ με νέο Μνημόνιο», μιλά ο «Ελεύθερος Τύπος».
Ενώ η επιμήκυνση του χρέους  με παράλληλους αυστηρούς όρους, μέτρα και σοβαρές επιπτώσεις είναι δεδομένη, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το δημοσίευμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ευρωζώνη και επιστρέφει στην δραχμή, σύμφωνα με δήλωση του  υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα".
Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ότι "ούτε συζητήθηκε, ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή και του Γ. Παπακωνσταντίνου", αλλά δεν λέει λέξη για τα θέματα της έκτακτης σύσκεψης στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, της Ιταλίας, της Ισπανίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ και ο επίτροπος Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με ιδιαίτερα διαφωτιστικό ρεπορτάζ του Σωτήρη Nίκα στην «Καθημερινή»,   σε περίπτωση που η Ευρωζώνη δώσει το «πράσινο φως» στο σχέδιο της εθελοντικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της Ελλάδας, θα υπάρξει, δηλαδή, μία συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών για την αντικατάσταση των ομολόγων που έχουν οι τελευταίες με νέα ομόλογα του Δημοσίου που θα λήγουν σε μεταγενέστερο χρόνο. Πρόβλημα δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε με τις καταθέσεις ούτε με την οικονομική κατάσταση των περισσότερων τραπεζών.
Στην περίπτωση που η ΕΚΤ κάνει πράξη την απειλή της να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, τότε οι τράπεζες, για να αντέξουν και να μην επηρεαστεί η οικονομία, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουν σε κινήσεις συνεργασίας που θα τους εξασφαλίζουν την χρηματοδότησή τους. Κάτι για το οποίο πιέζει ασφυκτικά πλέον η τρόικα. Πρόβλημα, όμως, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία δεν έχουν κάποιον αντίστοιχο οργανισμό να τους στηρίξει με νέα ρευστότητα.


Eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου