Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Δοκιμή πακιστανο-τουρκικού βλήματος cruise (βίντεο

08-05-2011
Το Πακιστάν εκτέλεσε επιτυχώς δοκιμή πτήσης του πυραύλου κρουζ Hatf-7 που αναπτύχθηκε από κοινού με το νέο τουρκικό stand-off cruise βλήμα το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί αυτό τον μήνα στην IDEF στην Κωνσταντινούπολη. Το τουρκικό βλήμα θα έχει ακτίνα δράσης 150 χλμ και οι πρώτες πληροφορίες το φέρουν να είναι υποδεέστερο σε επιχειρησιακά χαρακτηριστικά (βεληνεκές, σύστημα διεύθυνσης, χαρακτηριστικά απόκρυψης προσέγγισης του στόχου) από το ελληνικό βλήμα HSC-1 ΜΑΚΕΔΩΝ που αναπτύσσεται αυτή την στιγμή.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του τουρκικού συστήματος ξεκίνησε το 2006 με πακιστανική βοήθεια μετά από σχετική συμφωνία το 2005 του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ κατά την διάρκεια ταξιδιού του στο Πακιστάν. Εν συνεχεία ανατέθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν στο κρατικό ινστιτούτο ερευνών TUBITAK-SAGE η ανάπτυξη του βλήματος. Η πολεμική κεφαλή και ο κινητήρας του πυραύλου κατασκευάζονται από τηνν εταιρεία Roketsan και την ΤΕΙ
Η δοκιμή άφεσής του έγινε  από αεροσκάφος Mirage IIIEA της Πακιστανικής Αεροπορίας και το βεληνεκές του ανάλογα με τον κινητήρα κυμαίνεται μεταξύ 350 και 600 χλμ., Το συνολικό του βεληνεκές φτάνει τα 350 χλμ, η κυκλική πιθανότητα λάθους τα 3 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει πυρηνική και συμβατική κεφαλή. Εκτελεί χαμηλή πτήση, χρησιμοποιώντας συστήματα TERCOM και DSMAC, GPS και αισθητήρα  IIR, μέσω του οποίου «διασταυρώνει» τον ψηφιακό χάρτη που του έχει «φορτωθεί».
Μπορεί να μεταφερθεί από όλα τα αεροσκάφη της αεροπορίας της χώρας, όπως Mirage IIIEA και JF-17 Thunder.Την επιτυχημένη δοκιμή παρακολούθησε ο Πακιστανός Α/ΓΕΕΘΑ Khalid Shamim Wynne
Το βλήμα μοιάζει με τους αμερικανικό Tomahawk, κάτι που θεωρείται λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι δύο από τους αμερικανικούς πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί κατά του Αφγανιστάν το 1998, κατέπεσαν χωρίς να ανατιναχτούν στα νότια του Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου