Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Ναυτική βάση των ΗΠΑ στην Κωνστάντζα της Μαύρης Θάλασσας

Εκτύπωση E-mail
08-05-2011
ImageΣτα στρατηγικά πλαίσια της μετακίνησης των αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στην Ευρώπη προς τα ανατολικά, πρόκειται από την ερχόμενη άνοιξη να αποκτήσουν και μόνιμη ναυτική βάση στην Ρουμανία, συγκεκριμένα στο καίρια τοποθετημένο λιμάνι της Κωνστάντζας. Σύμφωνα με ρουμανικές πηγές, μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 48 εκατομύρια δολάρια για να τροποποιήσουν κατάλληλα τις λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ τα έργα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, σε πρώτη φάση θα σταθμεύουν 1.700 άτομα στρατιωτικό προσωπικό.
Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο θα επενδύσει συνολικά 110 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των δύο βάσεων στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Περισσότεροι από 4.000 αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται μόνιμα σταθμευμένοι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι βάσεις θα βελτιώσουν την ικανότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εντείνουν την στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία, μέρος της Μέσης Ανατολής και στη Νοτιοδυτική Ασία. Εκτός αυτού, οι αμερικανικές βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα είναι συμπλήρωμα της αμερικανικής ναυτικής (και όχι μόνο) παρουσίας στις Βαλτικές Χώρες.
Η ναυτική παρουσία και προβολή της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα μειώνεται συνεχώς, ειδικά εάν συμπεριλάβουμε στους υπολογισμούς μας και τη ρωσο-ουκρανική διένεξη για τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.


DefenceNet Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου