Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Έπεσαν οι υπογραφές, παίρνει μπρος η Μεταποίηση

PDF
12.04.2011
ImageΤρία χρόνια λειτουργίας χωρίς διακοπή απαιτεί από τις υποψήφιες επιχειρήσεις προς χρηματοδότηση το Μέτρο για την ενίσχυση της εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Κι ενώ η απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος υπογράφτηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη (Μέτρο 123Α «Αύξηση της αξίας των αγροτικών προϊόντων»), τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συνταχθεί και να υπογραφεί η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες, ώστε το Μέτρο να πάρει το δρόμο της προκήρυξης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τον φάκελο υποψηφιότητας των επενδυτών είναι τα εξής:
1. Η αίτηση ενίσχυσης που υποβάλλει ο δικαιούχος για ένταξη της στο Μέτρο 123Α πρέπει να έχει την μορφή ολοκληρωμένης τεχνικοοικονομικής μελέτης. Οι μελέτες θα είναι δακτυλογραφημένες σε μέγεθος Α4, δεν θα είναι βιβλιοδετημένες και θα υποβάλλονται σε ντοσιέ (κλασέρ). Στην αρχή κάθε φακέλου θα υπάρχει πίνακας περιεχομένων, καθώς και πλήρη στοιχεία (τηλέφωνο, fax, διεύθυνση) του υπευθύνου εκπροσώπου του δικαιούχου, με τον οποίο θα έρχονται σε επαφή οι υπηρεσίες του Υπουργείου και θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. της επιχείρησης, θα συνοδεύεται δε απαραίτητα από τα κάτωθι δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία:
α) Καταστατικό ή εταιρικό κατά περίπτωση του δικαιούχου. Αιτήσεις
εταιρειών υπό ίδρυση δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Στις περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η νομική μορφή είναι Ε.Π.Ε ή Α.Ε. προσκομίζεται υποχρεωτικά το ΦΕΚ δημοσίευσης του αρχικού καταστατικού και της τελευταίας τροποποίησής του.
β) Τίτλοι ιδιοκτησίας οικοπέδου και πιστοποιητικό μεταγραφής και βαρών αυτού, στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επένδυση είτε πρόκειται για νέα μονάδα ή για μετεγκατάσταση ή εκσυγχρονισμό ή επέκταση ήδη υπάρχουσας μονάδας. Γίνονται αποδεκτές και οι περιπτώσεις μίσθωσης οικοπέδων και εγκαταστάσεων με συμβολαιογραφικό έγγραφο και πιστοποιητικό μεταγραφής, από το οποίο προκύπτει η μίσθωση του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον είκοσι ετών από την υποβολή της αίτησης.
γ) Ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσεως για τα τρία (3) προηγούμενα έτη αυτού της αίτησης, καθώς επίσης και η υποβολή των αντιστοίχων εκκαθαριστικών σημειωμάτων της Δ.Ο.Υ. ενός εκάστου των εταίρων που κατέχουν ποσοστό ίσο ή άνω των 10%. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι α. Είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν ισολογισμό και αποτελέσματα χρήσης, απαιτείται η προσκόμιση επίσημου αντίγραφου της δημοσίευσης του στον τύπο ή στον αντίστοιχο ΦΕΚ Β. Δεν είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν ισολογισμό και αποτελέσματα, απαιτείται η προσκόμιση αντίγραφου το οποίο πρέπει να είναι θεωρημένο από τους διορισμένους ελεγκτές. Εάν πρόκειται για νεοσύσταση εταιρεία υποβάλλονται μόνο τα εκκαθαριστικά σημειώματα της Δ.Ο.Υ. των τριών (3) τελευταίων ετών, ενός εκάστου των παραπάνω μετόχων. Οι δικαιούχοι που δεν είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και δημοσιεύουν ισολογισμό πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν αντίγραφα των εντύπων φορολογίας εισοδήματος Ε3 και Ε5 που υπέβαλλαν τα τρία (3) προηγούμενα έτη αυτού της αίτησης. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις ενίσχυσης αναφέρονται σε μετεγκατάσταση ή εκσυγχρονισμό, θα πρέπει δια των ισολογισμών ή των εντύπων φορολογίας εισοδήματος Ε3 και Ε5 να αποδεικνύεται ότι η δραστηριότητα της μονάδας δεν είχε διακοπεί τα τρία (3) τουλάχιστον τελευταία έτη. Επενδύσεις που αναφέρονται σε εκσυγχρονισμό, επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων, αυτές πρέπει να λειτουργούν για μια τριετία πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης για τον εκσυγχρονισμό τους. Εξαιρούνται της παραπάνω διαδικασίας αιτήσεις ενίσχυσης που αφορούν επενδυτικά σχέδια τα οποία υλοποιήθηκαν στα πλαίσια της 3ης Προκήρυξης (του Μέτρου 2.1) του Γ’ Κ.Π.Σ. Οι αιτήσεις αυτές θα εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και η έγκρισή τους θα εξαρτάται από την αναγκαιότητα των αιτούμενων εργασιών, η οποία θα τεκμηριώνεται πλήρως, ο δε χρόνος  έγκρισης τους θα αποφασίζεται από την Επιτροπή του άρθρου 14.
δ)  Πρόσφατη Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που να  
καλύπτουν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στην περίπτωση που δεν προσκομιστούν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους από την υπηρεσία μας.
ε) Τεχνικά σχέδια (τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, όψεις,
τομές), σχέδια διάταξης μηχανολογικού εξοπλισμού και λεπτομερής τεχνική και λειτουργική περιγραφή της προτεινόμενης αίτησης ενίσχυσης.
στ) Προσφορές για την προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα αποτελούν την βάση κατάρτισης του προϋπολογισμού στο μέρος που αφορά τον εξοπλισμό.
ζ) Αναλυτικό προϋπολογισμό κόστους κτιριακών εγκαταστάσεων (προμετρήσεις).
η) Αποδεικτικά στοιχεία ίδιων πόρων και γενικά κάθε στοιχείο που τεκμηριώνει την δυνατότητα του επενδυτή να καλύψει την προβλεπόμενη ιδιωτική συμμετοχή: ίδιοι πόροι - π.χ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (με αναφορά ότι αφορά το πρόγραμμα), δημιουργία αποθεματικού για επενδύσεις, δημιουργία ειδικού αποθεματικού για τις εταιρείες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο καθώς και συνεταιριστικές οργανώσεις, καταθέσεις των κυρίων μετοχών κλπ - και δανεισμός: με βεβαίωση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που να δηλώνει το καταρχήν ενδιαφέρον για δανειοδότηση του προτείνοντα, σε περίπτωση που μέρος της επένδυσης καλυφθεί με δάνειο, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης.
θ) Αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο δικαιούχος πρέπει να τηρεί την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία (οδηγία 85/337/ΕΟΚ της 27ης Ιουνίου 1985) που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και να προσκομίσει τα πιο κάτω απαραίτητα δικαιολογητικά:
- Έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ή Π.Π.Ε. ή απαλλακτικό έγγραφο των αρμοδίων υπηρεσιών, και
- Προέγκριση ή έγκριση της άδειας διάθεσης αποβλήτων ή απαλλακτικό έγγραφο των αρμοδίων υπηρεσιών.
ι)  Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, όπου αυτό απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και στις περιπτώσεις Σφαγείων και Πτηνοσφαγείων, άδεια σκοπιμότητας ίδρυσης (Ν. 111/75 «Περί ιδρύσεως Σφαγείων και Πτηνοσφαγείων» και Π.Δ. 490/76 «Περί όρων χορηγήσεως αδείας σκοπιμότητας ιδρύσεως και λειτουργία Πτηνοσφαγείου»). Γίνονται δεκτές αιτήσεις ενίσχυσης υφισταμένων μονάδων των οποίων προσωρινά έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας, εφόσον με την προτεινόμενη αίτηση ενίσχυσης ικανοποιούνται οι όροι της ανάκλησης.
Ια) Υπεύθυνη δήλωση ότι το ίδιο αντικείμενο της επένδυσης δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για ενίσχυση - επιχορήγηση στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Σε περίπτωση διαπίστωσης από τις υπηρεσίες ότι τα ίδια επενδυτικά αντικείμενα έχουν υποβληθεί για ενίσχυση και σε άλλον φορέα υπαγωγής, τότε αναιρείται η έγκριση της αίτησης ενίσχυσης, και εάν έχουν καταβληθεί ενισχύσεις αυτές αναζητούνται εντόκως και ο δικαιούχος της επένδυσης δεν δύναται να υποβάλλει άλλη αίτηση πριν την παρέλευση τριετίας από την ημερομηνία αναίρεσης. Σε περίπτωση που το παραπάνω διαπιστωθεί προ της εισαγωγής στη Γνωμοδοτική Επιτροπή, η αίτηση δεν εξετάζεται και τίθεται στο αρχείο.
Ιβ) Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου αρμοδίου οργάνου όπως προσδιορίζεται στο Καταστατικό της επιχείρησης για τον ορισμό του υπευθύνου υλοποίησης της πράξης και τον αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού στον οποίο θα καταβάλλονται οι πληρωμές. Το ανωτέρω πρόσωπο είναι το μόνο αρμόδιο για την υποβολή αιτήσεων πληρωμής, τροποποιήσεων, παρατάσεων της αίτησης ενίσχυσης.
Ιγ) Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας. Στην περίπτωση που δεν προσκομιστεί είναι δυνατή, η αυτεπάγγελτη αναζήτησή του από την υπηρεσία μας.
Ιδ) Υπεύθυνη δήλωση τήρησης του άρθρου 8 του Καν. 1698/2005 περί «ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και έλλειψη διακρίσεων».
Ιε) Διευκρινίζεται ότι τα δικαιολογητικά που αφορούν σε υπεύθυνη δήλωση τήρησης του άρθρου 8 του Καν. 1698/2005 (ιδ), αντίγραφο ποινικού μητρώου (ιγ), απόφαση Δ.Σ. ή άλλου αρμοδίου οργάνου για καθορισμό υπευθύνου, τραπεζικού λογαριασμού (ιβ), υπεύθυνη δήλωση ότι το ίδιο αντικείμενο της επένδυσης δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για ενίσχυση - επιχορήγηση στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ια) δύναται να προσκομιστούν και μετά την κατάθεση του φακέλου και όχι αργότερα από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών που προσκομίζονται προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση οριστικής ένταξης της Πράξης στο Μέτρο σε συνέχεια της απόφασης προέγκρισης και δεν αποτελούν λόγο απόρριψης.
 
2. α. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
καθορίζονται οι προδιαγραφές εκπόνησης και παρουσίασης των οικονομοτεχνικών μελετών του παρόντος άρθρου, προσδιορίζεται το ύψος της δαπάνης της Οικονομοτεχνικής μελέτης που θα λαμβάνεται υπόψη στις επιλέξιμες για ενίσχυση δαπάνες καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια πουα φορά τον τρόπο παρουσίασης της μελέτης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (υποδείγματα πληρωμών, εισηγήσεων κλπ).
β. Η οικονομοτεχνική μελέτη θα πρέπει να υπογράφεται από Γεωτεχνικό μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και στις περιπτώσεις που το κόστος της επένδυσης υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ και από Οικονομολόγο, μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Πέτρος Αλεξανδρής 

Πηγή:  Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου