Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Στην τελική ευθεία για τα νέα μέτρα-απορρίπτει ο Ραγκούσης τα περί εκλογών


11lefta

 Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιoνομικού προγράμματος μπαίνει η κυβέρνηση μετά τις σημερινές αλλεπάλληλες συνεδριάσεις όλων των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠαΣοΚ και τις απογευματινές συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με πέντε υπουργούς.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε σε γενικές γραμμές τις κατευθύνσεις του Προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και είπε ότι η εξοικονόμηση των 23 δισ. ευρώ θα προέλθει από περικοπές δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και παράλληλη αύξηση εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο στενό δημόσιο τομέα και εν συνεχεία θα επεκταθεί στις ΔΕΚΟ.
Επίσης, για μια ακόμη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί προς το αυστηρότερο η αναλογία 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άκουσε τους βουλευτές του ΚΤΕ να του θέτουν ερωτήματα και για τη φημολογούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Απαντώντας επανέλαβε πως δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο και ότι παρόμοιες συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή.
Από τα βασικά ζητήματα που έθεσαν οι βουλευτές ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα ενταχθεί η αναπτυξιακή διάσταση στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Επίσης του ζητήθηκε από τους κκ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο και Κ. Καρτάλη να καταθέσει αναλυτικό απολογισμό της αποδοτικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ώστε να καταστεί σαφές τι είναι αναγκαίο και για ποιο λόγο από δω και πέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τη διαμόρφωση αυτού του απολογισμού. Στο θέμα επανήλθε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Β. Έξαρχος ο οποίος είπε πως αυτός ο απολογισμός πρέπει να γίνει ξεχωριστά από κάθε υπουργείο.

Ο Ραγκούσης για το μισθολόγιο

την ίδια ώρα συνεδρίαζε ο ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠαΣοΚ παρουσία του κ. Ι. Ραγκούση. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η μελέτη για το ενιαίο μισθολόγιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν θα αλλάξει η αναλογία 1 προς 5 για τις νέες προσλήψεις.
Πρόσθεσε μάλιστα πως ακόμη και αν αυτή η αναλογία γινόταν 1 προς 6 ή 1 προς 7 το όφελος για το δημόσιο την προσεχή τριετία θα ήταν περιορισμένο και θα αντιστοιχούσε σε περικοπή μόλις εννέα χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, στο τέλος του 2013 το μισθολογικό κόστος του ελληνικού δημοσίου θα είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Απέρριψε τις πρόωρες εκλογές

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Ραγκούσης, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
«Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια, ο λαός ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές και επικύρωσε την απόφασή του στις εκλογές του Νοεμβρίου» τόνισε.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε πως αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού ενώ σε σχέση με τη φημολογία που θέλει την κυβέρνηση να ζητάει την έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, παρέπεμψε στην κατηγορηματική του απάντηση για τις πρόωρες εκλογές

Πηγή: To vima on line και Newstrap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου