Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Οι σκιές της αναδιάρθρωσης τρομάζουν την κυβέρνηση

 
 Του Γιάννη Μακρυγιάννη
 
Στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρομπάι…

 


12/04/2011 
 
Εν μέσω μίας επικίνδυνης φημολογίας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εντός του 2011, που απειλεί να βουλιάξει κι άλλο την ψυχολογία της αγοράς, αλλά και των ίδιων των υπουργών και βουλευτών, που καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, κινείται η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αξιοποιήσει τις διαβεβαιώσεις που έκαναν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο επίτροπος Όλι Ρεν, αλλά και το ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ενώ ανάλογη δήλωση ελπίζει να αποκομίσει και από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για επίσημες συναντήσεις.

Ο κ. Ρομπάι θα συναντηθεί στις 12:45 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 13:30, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Κτίζοντας το μέλλον σε δύσκολους καιρούς».

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα των συζητήσεων με τον κ. Ρομπάι το θέμα της αναδιάρθρωσης.

Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στην προετοιμασία του νέου πακέτου μέτρων φορολογικής και δημοσιονομικής φύσης, που θα πρέπει να ανακοινωθούν την Παρασκευή 15 Απριλίου και είναι της τάξης των 23 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν έντονες διαφωνίες υπουργών για το κόψιμο δαπανών των υπουργείων τους και ουσιαστικά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άγριο παρασκήνιο διαβουλεύσεων με το οικονομικό επιτελείο για τις αποφάσεις, που θα ληφθούν. Πολλοί υπουργοί ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών κάνει λάθος στις περικοπές, που προσπαθεί να επιβάλλει, για να εξοικονομήσει τα αναγκαία ποσά του πακέτου.
 
Πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου