Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Στο πανεπιστήμιο με… εκκαθαριστικό εφορίας

 


Η φορολογική δήλωση γίνεται… βάση εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Ρωγμή στο αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων δημιουργεί νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο καταργεί πλήρως τις μετεγγραφές και παραχωρεί το 20% των θέσεων εισακτέων σε ομάδες με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Το νέο σύστημα πρόσβασης αναμένεται να ελεγχθεί αυστηρά για τη συνταγματικότητά του, καθώς παραβιάζει την αρχή της αξιοκρατίας δίνοντας προβάδισμα στους γόνους των φοροφυγάδων, ενώ αφαιρεί από κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι, το δικαίωμα της μετεγγραφής στον τόπο διαμονής της οικογένειας.
Ανατροπή εκ θεμελίων
Το νομοσχέδιο-μαμούθ του υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της απεργίας των δημοσιογράφων. Με τις υπογραφές του μισού Υπουργικού Συμβουλίου ανατρέπει εκ θεμελίων το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση στο παρά πέντε των πανελλαδικών εξετάσεων και αποτελεί κίνητρο φοροδιαφυγής.
Οι επίμαχες διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα, π.χ., στον πλούσιο φοροφυγά που δηλώνει ετήσιο εισόδημα στο ύψος του μηνιαίου ενοικίου του γραφείου του να επωφεληθεί και να διασφαλίσει την εισαγωγή του παιδιού του με λίγα μόρια σε υψηλόβαθμη σχολή, καθώς από φέτος η περίπτωση των υποψηφίων με αδελφό φοιτητή και οικογενειακό εισόδημα κάτω των 50.000 ευρώ αποκτά ειδικό ποσοστό θέσεων εισακτέων στα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης.
Οι «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου, που αναπτύσσεται σε 60 άρθρα και 125 σελίδες, επεμβαίνουν στο DNA του συστήματος πρόσβασης αλλάζοντας τους κανόνες των Πανελλαδικών, ενώ απομένουν μόλις 12 εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξή τους. Ειδικότερα:
Η επίδοση στις Πανελλαδικές παύει να είναι το μοναδικό και αδιάβλητο κριτήριο εισαγωγής και αναμιγνύεται με κριτήρια τα οποία πιστοποιούνται με διαβλητούς τρόπους, όπως είναι η φορολογική δήλωση.
Καταργούνται οι μετεγγραφές και αντικαθίστανται από ειδικό ποσοστό θέσεων (20% του συνολικού αριθμού εισακτέων) που μοιράζεται στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες των πολυτέκνων, των τριτέκνων, των ορφανών κ.λπ. Η σχετική ρύθμιση θα δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου περιπλοκή καθώς υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών με 11.000 μόρια ενδέχεται να εισαχθούν στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο διαγωνιζόμενοι μεταξύ τους στο πλαίσιο του ειδικού ποσοστού, ενώ το παιδί πολυτέκνου με 18.000 μόρια και οικογενειακή εστία στην Αθήνα μπορεί να «εξοριστεί» στη Νομική Κομοτηνής, επειδή εντίμως η οικογένειά του δήλωσε εισόδημα 50.001 ευρώ. Εύλογα οι «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας έχουν προκαλέσει την οργή της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.
Αιφνιδίως μέσω του νομοσχεδίου καταργείται η ρύθμιση που εξασφάλιζε στους αποφοίτους των δύο τελευταίων ετών τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος στη διαδικασία επιλογής με την παλιά τους βαθμολογία διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων. Οπως αναφέρεται, το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 θα είναι το τελευταίο κατά το οποίο θα ισχύσει η σχετική ρύθμιση. Από το υπουργείο Παιδείας δεν έδιναν χθες καμία διευκρίνιση για τους αποφοίτους του 2010 που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα χρήσης της ρύθμισης για φέτος και του χρόνου ούτε για τους μαθητές που αποφοιτούν φέτος με την προσδοκία να κάνουν χρήση της ρύθμισης το 2012 και το 2013.
Παρά τη διαβεβαίωση επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας ότι θα είναι ισότιμοι οι δύο τύποι απολυτηρίου που καθιερώνονται από φέτος, το ένα με πανελλαδικές εξετάσεις και το άλλο με ενδοσχολικές, η σχετική ρύθμιση κάθε άλλο παρά περιέχει τέτοια αναφορά. Αντιθέτως, θεσμοθετείται η διάκριση των δύο απολυτηρίων καθώς ορίζεται κατηγορηματικά ότι «στο σώμα του απολυτηρίου που αποκτήθηκε με ενδοσχολικές εξετάσεις θα αναγράφεται ότι αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο».

Μείωση εισακτέων
Στόχος όλων των παραπάνω ρυθμίσεων είναι να επανέλθει σε ανεκτά για εποχές ΔΝΤ επίπεδα ο αριθμός εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση που πέρυσι ξεχείλωσε εξαιτίας της κατάργησης της βάσης του 10. Το μέτρο οδήγησε τα κεντρικά Ιδρύματα στο βυθό λόγω της υπερφόρτωσής τους με μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών.
Το υπουργείο Παιδείας κρατά σε εκκρεμότητα το φετινό αριθμό εισακτέων. Μάλιστα, συμπεριέλαβε στο ίδιο νομοσχέδιο ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να ανακοινώνει τον αριθμό εισακτέων έως και ένα μήνα πριν από την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
Οι κατηγορίες των υποψηφίων που θα εισάγονται με το 20%

Από φέτος η πίτα των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση θα μοιράζεται σε δύο μεγάλα κομμάτια: Περίπου το 80% των θέσεων θα διατίθεται στη γενική σειρά των υποψηφίων που διαγωνίζονται με μοναδικό κριτήριο την επίδοσή τους στις Πανελλαδικές. Ένα απροσδιόριστο ποσοστό θέσεων θα διατίθεται στους αθλητές με διακρίσεις, στα παιδιά των Ελλήνων εξωτερικού, στη μουσουλμανική μειονότητα και στους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις. Το υπόλοιπο 20% θα το μοιράζονται οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων, χωρίς να διευκρινίζεται στη ρύθμιση πώς θα γίνεται η εσωτερική κατανομή:
- Υποψήφιοι που είναι πολύτεκνοι (εδώ η κακή διατύπωση του σχετικού «γονατογραφήματος» δημιουργεί την εντύπωση ότι δικαιούχοι της ρύθμισης είναι οι… γονείς τεσσάρων και άνω παιδιών και όχι τα παιδιά τους).

- «Γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών (εδώ η διατύπωση είναι σωστή) με τρία τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το 26ο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα τέκνα», τα οποία επίσης δεν έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο των 26 ετών.
- Εδώ η ρύθμιση τσουβαλιάζει σε ενιαία κατηγορία με τρεις υποκατηγορίες τις οικογένειες με τρία σπίτια, ορφανούς, συγγενείς τυφλών, κωφαλάλων κ.λπ. ως εξής:

α. Υποψήφιοι με αδέλφια που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην ΑΣΠΑΙΤΕ ή τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας των γονέων.
β. Ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα.
γ. Υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία ή έχουν κινητικά προβλήματα λόγω αναπηρίας άνω του 67%.
Τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τους υποψηφίους όλων των παραπάνω κατηγοριών, πλην των τέκνων θυμάτων τρομοκρατίας, θα ισχύει και εισοδηματικό κριτήριο, όταν διεκδικούν θέσεις στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Για να είναι δικαιούχοι του 20% των θέσεων που διατίθενται στο κέντρο και την περιοχή της συμπρωτεύουσας πρέπει το οικογενειακό τους εισόδημα τον τελευταίο πριν από την εισαγωγή τους χρόνο να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Για τους υποψηφίους των παραπάνω ειδικών κατηγοριών προβλέπονται δύο γύροι κρίσης. Στον πρώτο γύρο θα κρίνονται για την πρώτη τους προτίμηση στο μηχανογραφικό δελτίο μαζί με τους υποψηφίους της γενικής σειράς, με κριτήριο τα μόρια που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές. Αν δεν φανούν τυχεροί στον πρώτο γύρο, θα ακολουθεί δεύτερος για τις ειδικές θέσεις που διαθέτει η σχολή πρώτης προτίμησης κάθε υποψηφίου στην ειδική κατηγορία που ανήκει.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου