Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Aπαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τα πυρηνικά

 
BBC, Reuters
– Πόσο θα διαρκέσει η ραδιενεργός ρύπανση;
– Tο ραδιενεργό ιώδιο φθίνει γρήγορα, αν και προλαβαίνει να κάνει ζημιά στον θυρεοειδή νεαρών ατόμων, γι’ αυτό και χορηγούνται στον πληθυσμό ταμπλέτες ιωδίου. Το ραδιενεργό καίσιο αποβάλλεται από τον οργανισμό σε διάστημα ενός έτους. Ομως, παραμένει στο περιβάλλον και προξενεί προβλήματα διαρκείας.
– Εχει σημειωθεί τήξη των αντιδραστήρων;
– Tο γεγονός ότι ανιχνεύθηκε ραδιενεργό ιώδιο και καίσιο σημαίνει ότι το μεταλλικό περίβλημα κάποιων ράβδων καυσίμου μπορεί να έχει λιώσει. Μικρό ποσοστό (5%) ραδιενεργού καυσίμου πιθανόν να έχει λιώσει στον αντιδραστήρα 2. Ομως δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη επικείμενου «κινεζικού συνδρόμου», στο οποίο τα πυρηνικά καύσιμα λιώνουν πλήρως, συσσωρεύονται στον πυθμένα του αντιδραστήρα και αρχίζουν νέα αλυσιδωτή αντίδραση που λιώνει τα πάντα στο διάβα της και βυθίζεται στα έγκατα της γης. Σε περίπτωση εκτεταμένης τήξης του ουρανίου, ο αντιδραστήρας είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να αποτρέπει το «κινεζικό σύνδρομο».
– Μπορεί να υπάρξει καταστροφή τύπου Τσερνόμπιλ;
– Οι ειδικοί το θεωρούν απίθανο. Σε όλους τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα έχουν σταματήσει οι αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι εκρήξεις περιορίστηκαν στην περιοχή έξω από το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων. Εξαίρεση αποτελεί η έκρηξη στον αντιδραστήρα 2, που ενδέχεται να προξένησε κάποιες βλάβες και στο εσωτερικό κέλυφος. Η έκρηξη του Τσερνόμπιλ είχε αποκαλύψει πλήρως τον πυρήνα του αντιδραστήρα, ενώ η φωτιά που μαινόταν επί μέρες έστειλε ραδιενεργό καπνό στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.
– Θα μπορούσε να υπάρξει πυρηνική έκρηξη;
– Οχι. Είναι άλλο πράγμα μια πυρηνική βόμβα και άλλο πράγμα ένας πυρηνικός αντιδραστήρας.
– Τι προξένησε τις εκρήξεις υδρογόνου στους αντιδραστήρες;
– Η υπερθέρμανση των καυσίμων μετέτρεψε το νερό σε ατμό, ο οποίος διαχωρίστηκε σε υδρογόνο και οξυγόνο με καταλύτη το ζιρκόνιο από τα μεταλλικά περιβλήματα των ράβδων καυσίμου. Το μείγμα αυτό είναι άκρως εκρηκτικό.
– Ποιος έχει απομείνει στο εργοστάσιο;
– Περίπου 730 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν χθες το συγκρότημα Φουκουσίμα Ντάι-ίτσι λόγω αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας. Οι 70 μηχανικοί που απέμειναν στην αίθουσα ελέγχου εναλλάσσονταν με ταχείς ρυθμούς για να αποφύγουν την έκθεση σε μεγάλα ποσά ραδιενέργειας.
– Πόση ραδιενέργεια εκλύεται;
– Δεν είναι απολύτως σαφές. Οι τιμές πολλαπλασιάστηκαν από τα 750 microSieverts ανά ώρα τη Δευτέρα στα 400 miliSieverts ανά ώρα την Τρίτη. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η ραδιενέργεια στο Τόκιο ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τα φυσιολογικά, αλλά δεν ετίθετο θέμα για τη δημόσια υγεία. Αντίθετα, προειδοποίησαν ότι όσοι κατοικούν σε ακτίνα 30 χλμ. από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει είτε να φύγουν είτε να σφραγίσουν αεροστεγώς τα σπίτια τους.
– Πώς έγινε η διαρροή ραδιενέργειας;
– Προκειμένου να αποτρέψουν την άνοδο της πίεσης μέσα στους αντιδραστήρες, οι τεχνικοί επιτρέπουν την έξοδο ραδιενεργού ατμού. Επίσης, ραδιενέργεια διέφυγε με τους καπνούς από την πυρκαγιά στον χώρο φύλαξης πυρηνικών αποβλήτων του αντιδραστήρα 4.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου