Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Κρίσιμο 48ωρο για την Ιαπωνία



Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κατεστραμμένου από το σεισμό και του τσουνάμι που ακολούθησε, πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα της βόρειο-ανατολικής Ιαπωνίας, που τώρα κινδυνεύει να προκαλέσει ραδιενεργό μόλυνση όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε μια ευρύτερη ζώνη, ελπίζουν ότι την Πέμπτη θα έχουν καταφέρει να συνδέσουν ένα αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο, ώστε να λειτουργήσουν οι αντλίες του νερού, που ψύχει τους αντιδραστήρες αλλά και τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα.
Για την ώρα, η δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ραδιενέργειας, δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC).
«Εκτός από τους τρεις αντιδραστήρες που ήταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή της θεομηνίας, ένας τέταρτος αντιδραστήρας αποτελεί επίσης, εφεξής, αιτία ανησυχίας. Ο αντιδραστήρας αυτός δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της NRC, Γκρέγκορι Γιάτσκο, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.
«Πιστεύουμε ότι έγινε μια έκρηξη υδρογόνου σε αυτόν τον αντιδραστήρα», εξήγησε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η εφεδρική μονάδα αποθήκευσης έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον νερό στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος» που διεξάγονται στο χώρο της μονάδας για να αποφευχθεί η καταστροφή».

 Πηγή: kathimerini.gr απο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στη σύνδεση αγωγού μεταφοράς ενέργειας ευελπιστεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία για να επαναλειτουργήσουν οι αντλίες νερού που ψύχουν τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου