Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Και τα ελικόπτερα στη μάχη με τη ραδιενέργεια



   Από το πρωί, γύρω στις 9.40' τοπική ώρα, ξεκίνησε η ρίψη νερού από ελικόπτερα του Ιαπωνικού στρατού, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, που έχουν υπερθερμανθεί, μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Πρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε.

    Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές, με ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου, την υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3.

    Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία τα πληρωματά τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσής τους.

    Παρέμειναν εν τούτοις στο χώρο του εργοστασίου περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού. Ηδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο και ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, θα αρχίσει τις στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος, στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων, τις επόμενες ώρες.

    Εν τω μεταξύ η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος, εντός των αντιδραστήρων, που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση.

    Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα, αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα, οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε σήμερα όσους αμερικανούς πολίτες ζουν στη χώρα και το θέλουν , καθώς και όσα από τα μέλη του διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους, επίσης το επιθυμούν, να εγκαταλείψουν το Τόκιο, ενόψει και της κλιμάκωσης της κρίσης από το φόβο πιθανού πυρηνικού ατυχήματος. Επίσης εξέδωσε οδηγία ασφαλείας προς τους αμερικανούς πολίτες που εξακολουθούν να παραμένουν στη χώρα, να μην πλησιάζουν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων την περιοχή της Φουκουσίμα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να παράσχει κάθε βοήθεια στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τόκιο, Γιούκιο Εντάνο, στη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου, ο Ομπάμα μετέφερε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν, τη θέληση της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον, να παράσχει πλήρη στήριξη στη μέσο-μακροπρόθεσμη προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών, που θα καταβάλλει η κυβέρνηση του Τόκιο.

    Ο Εντάνο ενημέρωσε επίσης τους δημοσιογράφους, για την επίσημη προσφορά από τις ΗΠΑ, της αποστολής ομάδας πυρηνικών επιστημόνων, που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της τήξης των πυρηνικών ράβδων των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου η υπερθέρμανση των δεξαμενών με το ραδιενεργό υλικό, απειλεί με πυρηνική καταστροφή.

    Εν τω μεταξύ ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι θα παρακολουθεί πλέον στενά τις κινήσεις της χρηματαγοράς, μετά την ανέλιξη του γιέν σε ιστορικό υψηλό, όλων των εποχών, έναντι του δολαρίου.

    " Οι κινήσεις της αγοράς, διακρίνονται από νευρικότητα, εν μέσω φημολογίας και κατά αυτόν τον τρόπο αδυνατίζει το εμπόριο και οι εξαγωγές ", ανέφερε ο Νόντα στους δημοσιογράφους.

    " Θα παρακολουθήσω από κοντά τις κινήσεις στην αγορά σήμερα ", προσέθεσε.

    Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΟ, αρνήθηκε να σχολιάσει όσα ακούγονται περί παρέμβασης ξένου συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά, απέρριψε όμως το ενδεχόμενο η αλματώδης άνοδος του νομίσματος της χώρας σε σχέση με το αμερικανικό, που δυσχεραίνει τις εξαγωγές και προκαλεί ύφεση του ρυθμού ανάπτυξης, να οφείλεται στο μαζικό επαναπατρισμό κεφαλαίων από τις ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να καλύψουν τα ιλιγγιώδη ποσά των αποζημιώσεων από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που επακολούθησε.

    Υπολογίζεται ότι για τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία της Παρασκευής, οι ασφαλιστικές θα κληθούν να αποζημιώσουν συμβόλαια ζωής και όχι μόνον, αξίας μεγαλύτερης των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο κ.Γιοσάνο δήλωσε εντούτοις, σήμερα, ότι υπάρχουν αρκετά κεφάλαια, εντός της χώρας για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου