Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας προς ΥπΑΑΤ για ΕΒΖ

 

Παρέμβαση Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας προς ΥπΑΑΤ για ΕΒΖ
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Π. Ψωμιάδης, με θέμα την ΕΒΖ και την πρόθεση της μεγαλομετόχου της ATE να πωλήσει το 82,07% των μετοχών σε ιδιώτη. «Είναι λυπηρό και δημοκρατικά απαράδεκτο μια τέτοια απόφαση να λαμβάνεται χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών», σημειώνει ο κ. Ψωμιάδης.
«Κατόπιν τούτων και με δεδομένη τη σαφή δήλωσή σας στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής επερώτησης, ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα πώλησης της ΕΒΖ ΑΕ από την Αγροτική Τράπεζα σε άλλη τράπεζα ή εταιρία, σας ζητώ –προ της λήψης οποιασδήποτε τελικής απόφασης- να παρέμβετε άμεσα στη διοίκηση της ΑΤΕ BANK για την ανάκληση της απόφασης του δ.σ. της ΑΤΕ BANK και να ξεκινήσετε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών» καταλήγει.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Γνωρίζετε το θέμα που έχει προκύψει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) μετά την ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας ότι ο μεγαλομέτοχος ΑΤΕ BANK προτίθεται να πωλήσει το 82,07% των μετοχών σε ιδιώτη καθώς και τα δύο εργοστάσια στη Σερβία.

Είναι λυπηρό και δημοκρατικά απαράδεκτο μια τέτοια απόφαση να λαμβάνεται χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών.

Εμείς, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πήραμε πρωτοβουλία συνεννόησης με τους παραγωγούς και τους εργαζομένους και προτείνουμε:

Δημιουργία συνεταιριστικού φορέα ή μετοχικού από παραγωγούς και ιδιώτες επενδυτές, στα πρότυπα της αγγλικής βιομηχανίας, που να διαχειρίζεται και τα τρία εργοστάσια (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ) της βόρειας Ελλάδας, με δανειοδότηση από την ΑΤΕ με επιτόκιο 7,5% και όχι 11,45% που δανειοδοτείται μέχρι σήμερα η ΕΒΖ.

Ανάπτυξη αγροτοβιομηχανικών δραστηριοτήτων ως και θυγατρικών εταιριών από την ΕΒΖ για την εμπορία και τυποποίηση κατεψυγμένων λαχανικών, στα πρότυπα αντίστοιχης βιομηχανίας ζάχαρης στη Γερμανία, κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΒΖ και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Ανακοίνωση από τη διοίκηση της βιομηχανίας -έστω και τώρα- τιμών για τα τεύτλα αντίστοιχων με την περίοδο 2009, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι παραγωγοί και επίσης άφησε να διαφανεί με τις δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης όταν επισκέφθηκε την Περιφέρεια στις αρχές Φεβρουαρίου 2011.

Ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στην ολοκληρωμένη διαχείριση και εξασφάλιση της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, ώστε αυτή να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.

Τέλος, δεν μπαίνουμε στο δίλημμα πώληση ή κλείσιμο της Βιομηχανίας Ζάχαρης γιατί η πώληση της ΕΒΖ σημαίνει κλείσιμο του εργοστασίου ύστερα από τη συνεχιζόμενη επί σειρά ετών απαξίωσή της (μείωση ποσόστωσης, μη δημιουργία επενδύσεων, ματαίωση του προγράμματος βιοαιθανόλης).

Κατόπιν τούτων και με δεδομένη τη σαφή δήλωσή σας στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής επερώτησης, ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα πώλησης της ΕΒΖ ΑΕ από την Αγροτική Τράπεζα σε άλλη τράπεζα ή εταιρία, σας ζητώ - προ της λήψης οποιασδήποτε τελικής απόφασης - να παρέμβετε άμεσα στη διοίκηση της ΑΤΕ BANK για την ανάκληση της απόφασης του δ.σ. της ΑΤΕ BANK και να ξεκινήσετε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών.

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου