Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Επιφυλάξεις για το ευρωσύμφωνο εκφράζει ο Γιούνκερ



   Αμφιβολίες ως προς την λειτουργικότητα του Συμφώνου για το ευρώ στο οποίο συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης διατύπωσε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ευρωβουλής ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η ευρωζώνη βαδίζει με συνεκτικό τρόπο στη διατύπωση μιας συνολικής απάντησης στην κρίση, αν και όπως σημείωσε, σε προσωπική βάση, αμφιβάλλει ως προς το αν και κατά πόσο το Σύμφωνο αυτό θα αποδειχθεί λειτουργικό. Κυρίως αμφισβήτησε το αν θα αποδειχθεί εφικτή η επίλυση των προβλημάτων των χωρών της ευρωζώνης από τους πρωθυπουργούς των κρατών της οι οποίοι, όπως προβλέπει το Σύμφωνο, θα συνέρχονται προς τον σκοπό αυτό μια φορά τον χρόνο στις Βρυξέλλες. Σημείωσε επίσης ότι στην τελική του μορφή το Σύμφωνο διαφέρει από τις αρχικές προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας και κατέληξε λέγοντας ότι προστιθέμενη αξία του Συμφώνου θα κριθεί εν τέλει στην πράξη.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις του έκτακτου Συμβουλίου της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή για τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση αποπληρωμής της βοήθειας από την Ελλάδα ελήφθησαν στη βάση της θετικής αποτίμησης για την εφαρμογή του μνημονίου και της εξαγγελίας της Ελλάδας για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε παρέμβασή του σε έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, υπογράμμισε ότι η αυξημένη ευελιξία, που προβλέπουν αυτές οι αποφάσεις, είναι δίκαιη, καθώς η Ελλάδα κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, και αποδεικνύονται οι αξιόπιστες δράσεις της ΕΕ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου