Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η “πυρπόληση” της συναίνεσης

 

16.03.2011ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Από την πρώτη ημέρα της περιπλάνησής μας στο διαδίκτυο ταχθήκαμε υπέρ της συναίνεσης, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο δεν το επιβάλλει μόνο η τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, αλλά και η κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η Ελλάδα. Ασφαλώς και γνωρίζαμε ότι, η μη ύπαρξη «κουλτούρας συνεργασιών» καθιστούσε το εγχείρημα ευσεβή πόθο, αλλά συνεχίσαμε να επιμένουμε γιατί θεωρούσαμε-και συνεχίζουμε να θεωρούμε- ότι κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες επιβάλλεται ένα consensus των πολιτικών δυνάμεων, κυρίως δε των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.
Δυστυχώς διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι, κυρίως με ευθύνη της Κυβέρνησης και πλέον προσωπικά του Πρωθυπουργού, αυτή η προοπτική υπονομεύεται συστηματικά. Δεν είναι δυνατόν λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών, η Νέα Δημοκρατία να ασκεί υπεύθυνα το ρόλο της και εμμέσως να στηρίζει την προσπάθεια που έγινε, και ο Πρωθυπουργός μιλώντας ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, να εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό και μόνο αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης περί τη συναίνεση, την οποία χρησιμοποιεί προσχηματικά. Την ίδια τακτική χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου και από το βήμα της Βουλής, με αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να αντιδράσει με τη σειρά του.
Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι μέσα στη Κυβέρνηση δεν επιθυμούν την καλλιέργεια κλίματος εθνικής συναίνεσης και κυρίως κλίμα ομοψυχίας στη κοινωνία. «Αφηγούνται» την ιστορία που οι ίδιοι έγραψαν, ως νικητές των εκλογών, επιμένοντας να την παραποιούν, δημιουργώντας «ενόχους» μέσα από μηχανισμούς προπαγάνδας σταλινικής νοοτροπίας.
Φέρουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη μαζί με όλους εκείνους-ακόμα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία- που εξαρτούν την ύπαρξή τους σ’ ένα ξεπερασμένο μοντέλο πόλωσης και διχασμού. Και αυτούς όμως θα τους είχε απομονώσει η Κυβέρνηση αν πίστευε πραγματικά στη συναίνεση, αφού αυτή πρακτικά και όχι μόνο θεσμικά, έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει το κλίμα δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Είναι λοιπόν σαφές ότι, η Κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση, και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να ενισχύει τον κομματικό φανατισμό και να τροφοδοτεί τον λαϊκισμό, τον οποίον περιφέρουν κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάει για συναίνεση και την κατάλληλη στιγμή επιτίθεται σ’ αυτούς προς τους οποίους την απευθύνει!
Είναι προφανές ότι η τακτική που επέλεξε οδηγεί σε αδιέξοδο το οποίο σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Διότι αυτό που δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί είναι ότι η κοινωνία τους έχει ξεπεράσει. Έχει ξεπεράσει τα κομματικά στερεότυπα και τον λαϊκισμό του «γαλάζιου», του «πράσινου» και του «κόκκινου». Ο κόσμος θέλει συναίνεση, ενότητα και εθνική ομοψυχία και έχει καταλάβει ποιοι πραγματικά την θέλουν και ποιοι προσχηματικά την επικαλούνται.

Πηγή:  Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου