Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Απεμπόλιση της οικονομικής κυριαρχίας

 

16.03.2011ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναμενόταν άλλωστε, προσπαθεί να εκμεταλευτεί στο μέγιστο βαθμό τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
Η προσπάθεια εστιάζεται κυρίως στην παρουσίαση των ωφελειών που κέρδισε η ελληνική πλευρά ύστερα από τις και επίμονες και σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Αν και τα κέρδη, αυτά καθεαυτά, που απεκόμισε η Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητα, όσο θα αποκαλύπτονται στην πορεία οι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και οι επιμέρους αποφάσεις για την εφαρμογή του συνολικού πακέτου για το Σύμφωνο του Ευρώ, όπως βαφτίστηκε το σχέδιο ανταγωνιστικότητας, τότε θα γίνεται αντιληπτό πως έχουμε πολύ και ακόμα πιο δύσκολο δρόμο μπροστά μας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, το Eurogroup, συνεδρίασε χτες και αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους όρους ελέγχου για κράτη-μέλη της ΕΕ που παρουσίαζαν προβλήματα στα δημοσιονομικά τους μεγέθη.
Παρουσιάζεται ως το πρώτο βήμα για μια πιό συνολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την ΕΕ. Η τελική εφαρμογή του σχεδίου ουσιαστικά θα σημάνει την μεταφορά πολιτικών αποφάσεων για οικονομικά θέματα από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ σε κεντρικούς μηχανισμούς της ΕΕ.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρέν, πρόκειται για «ένα τεράστιο άλμα» προς την κατεύθυνση του ελέγχου των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ.
Για να γίνει πιό σαφές το ασφυκτικό πλαίσιο του προτεινόμενου σχεδίου αρκεί να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά γίνεται πρόβλεψη για κυρώσεις κατά χωρών που το έλλειμμά τους υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους, ενώ ταυτόχρονα θα υποχρεούνται να διαθέτουν το οποιοδήποτε επιπλέον έσοδο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους για να καλύψουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό τους. Μάλιστα, για να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση των όρων του νέου συμφώνου, οι προϋπολογισμοί των χωρών της ΕΕ θα γίνονται αποδεκτοί μόνον εφόσον έχουν λάβει την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κάποιοι αναλυτές εκφράζουν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους στις αλλαγές που προωθούνται υποστηρίζοντας πως ο σχεδιασμός αυτός υποθέτει κεντρικό κυβερνητικό έλεγχο, όμοιο του οποίου δεν υπάρχει ούτε καν στην Κίνα.
Στον αντίποδα υπάρχουν και οι φωνές αυτών που πιέζουν για περισσότερο κεντρικό έλεγχο, όπως ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο πρώτος δήλωσε πως το Σύμφωνο του Ευρώ θα αποτύχει αν αφεθεί στα χέρια των αρχηγών κρατών της ΕΕ. Υποστηρίζει πως τέτοιες αποφάσεις και πρωτοβουλίες θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, τις εθνικές κυβερνήσεις (σχήμα οξύμωρο σε σχέση με την θέση του για ανικανότητα των πολιτικών αρχηγών, αφού αυτοί ηγούνται των εθνικών κυβερνήσεων) και διαφόρων οργάνων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Τρισέ, από την πλευρά του φαίνεται επίσης απαισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των προβλέψεων του αναθεωρημένου σχεδίου, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις ενάντια στα κράτη που αδυνατούν να εφαρμόσουν τους κανόνες ανεπαρκείς. Ζητάει ένα αυτόματο σύστημα επιβολής ποινών σε κράτη με δημοσιονομικά προβλήματα.
Ενώ οι οικονομικοί σχεδιασμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, στην Ελλάδα αναλωνόμαστε με το αν ήταν επιτυχείς ή όχι οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως γίνεται αντιληπτό, και παρά τη θριαμβολογία για επιτυχίες, η πραγματικότητα λέει πως οδεύουμε σε μια πολύ πιο σκληρή οικονομική επιτήρηση και ολοληρωτική απεμπόληση εθνικής οικονομικής κυριαρχίας.

Πηγή: Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου