Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ο κρίσιμος ρόλος της Ρωσίας

20.03.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η Γερμανία συμπάσχει, αλλά απέχει. Η Τουρκία προτείνει στον Καντάφι να φύγει, και είναι αρνητική. Ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζει τις ενστάσεις του. Το Ιράν, βρήκε ακόμη μια ευκαιρία για να προκαλέσει ανατριχίλα στη Δύση. Και η Ρωσία, συνέστησε αυτοσυγκράτηση.
Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώθηκε σε διεθνές επίπεδο, τη δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με τις φήμες να λένε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο απογοητεύτηκε από την αποτελεσματικότητα των γαλλικών αεροσκαφών, και έτσι η Ουάσινγκτον ενισχύει τη δική της παρέμβαση.
Η παρέμβαση της Ρωσίας αποκτά άλλη διάσταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Μόσχα επικαλείται ρεαλιστικά επιχειρήματα, ζητώντας την κατάπαυση του πυρός, ώστε να μη θρηνήσει η Λιβύη και άλλους νεκρούς αμάχους.
Και ο Καντάφι ήταν ο πρώτος που κατάλαβε τι ήθελε να πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να διατάξει τον δικό του στρατό να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Με τους Αμερικανούς να διστάζουν για μια περισσότερο σύνθετη εμπλοκή στη Λιβύη, και την Ευρώπη να παραπατάει λόγω των εσωτερικών διαφωνιών της, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να κερδίσει πόντους, και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.
Φαίνεται άλλωστε να απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τις εμπλεκόμενες χώρες, και να έχει ευρύτερο κύκλο συνομιλητών, τόσο σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και με την Ευρώπη

Πηγή: Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου