Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Έρευνα κατά τριών ευρωβουλευτών -Σλοβένου, Αυστριακού και Ρουμάνου- για υπόθεση δωροδοκίας

Εκτύπωση E-mail
Γαλλία: Έρευνα κατά τριών ευρωβουλευτών -Σλοβένου, Αυστριακού και Ρουμάνου- για υπόθεση δωροδοκίας
Στην έρευνα που διέταξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξεταστούν οι κατηγορίες εναντίον τριών ευρωβουλευτών για δωροδοκία αναφέρεται σήμερα η Διαδικτυακή πύλη EU Observer, με τίτλο «το τραπεζικό λόμπι βάζει στο στόχαστρο τρεις ευρωβουλευτές».
    Ειδικότερα, ο εισηγητής της Ευρωβουλής για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ Σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Τάλερ (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), ο Αυστριακός συντηρητικός Ερνστ Στράσερ --ο οποίος ήδη παραιτήθηκε-- και ο Ρουμάνος σοσιαλιστής συνάδελφος του Άντριαν Σεβερίν κατηγορούνται ότι δέχτηκαν ποσά ύψους 100.000 ευρώ, ενώ σε αντάλλαγμα δέχτηκαν να κάνουν ενέργειες για να γίνουν πιο «μετριοπαθείς» οι νομοθετικές προτάσεις που αφορούν την ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα.
    Άρθρο της εφημερίδας Sunday Times υποστηρίζει ότι δημοσιογράφοι της, προσποιούμενοι τους εκπροσώπους μεγάλων τραπεζικών λόμπι, επικοινώνησαν συνολικά με περίπου 60 ευρωβουλευτές σε διάστημα οκτώ μηνών, προσπαθώντας να τους δελεάσουν με μεγάλα χρηματικά ποσά έναντι μιας πιο «ελαστικής συμπεριφοράς» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για αυστηρότερες διατάξεις στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης.
    Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του EU Observer ο Ζ. Τάλερ υποστήριξε ότι γνώριζε εξαρχής ότι πρόκειται για «στημένη» προσπάθεια δωροδοκίας και εξαπέλυσε επίθεση κατά της εφημερίδας, κατηγορώντας τη για «ευρω-σκεπτικισμό». Όπως δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην προσωπική του ιστοσελίδα «από τον Δεκέμβριο του 2010 γνώριζα ότι επρόκειτο για ανήθικη πρόταση, ότι ήταν μια προσπάθεια δυσφήμισης ενός μέλους του ΕΚ». Ο Τάλερ υποστηρίζει ακόμη ότι δεν δέχτηκε τα χρήματα που του προσέφεραν και ότι δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση στο μέλλον.
    Ο Τάλερ απέστειλε επιστολή στην Διαδικτυακή πύλη Euractiv με την οποία υποστηρίζει ότι εξ αρχής γνώριζε ότι δεν υπήρχε πραγματικά η «εταιρεία», η οποία επικοινώνησε μαζί του. Επισημαίνει μάλιστα ότι καθώς είχε προηγηθεί απόπειρα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να σπιλώσει τη φήμη του, ήταν πολύ σημαντικό για αυτόν να ανακαλύψει ποιος κρυβόταν πίσω από αυτές τις ενέργειες. Τονίζει ότι ουδέποτε δέχτηκε λεφτά, ούτε υπέγραψε το «συμβόλαιο συνεργασίας» που του προσέφεραν.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου