Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η εξοικονόμηση ενέργειας και ο εθελοντισμός

21.03.2011ΜΑΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΗΣ
Το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί πλέον, σε ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο, ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας. Κράτη και κυβερνήσεις, στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος έχουν εντάξει πλήρως στο σχεδιασμό τους την διάσταση αυτή. Ήδη, και στην χώρα μας, σχεδιάζονται ή υλοποιούνται αρκετές διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας όπως η ανακύκλωση, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και η αποδοτικότερη κατανάλωση ενέργειας. Η υλοποίηση τους πρέπει να επιταχυνθεί και να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική. Ειδικά στο κομμάτι της κατανάλωσης ενέργειας του οικιστικού τομέα τα περιθώρια βελτίωσης δείχνουν υψηλά.
Στο κομμάτι αυτό η εξοικονόμηση ενέργειας έχει 2 διαστάσεις, η πρώτη που αφορά την ενεργειακή απόδοση των ιδίων των υποδομών των κτιρίων και η δεύτερη που αφορά την χρήση των υποδομών αυτών από τους κατοίκους. Η επιτυχία της δεύτερης έχει στενή σχέση με την έννοια του εθελοντισμού.
Κατα αρχήν, η ενημέρωση των πολιτών οφείλει να είναι ακόμη πιο συγκεκριμένη και ευρεία τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Η κατανόηση και αποδοχή του ζητήματος της εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να γίνει βασική υποχρέωση όλων των πολιτών ανεξαιρέτως. Η καλύτερη συμμετοχή είναι χωρίς αμφιβολία η πρακτική συμμετοχή. Ευτυχώς όλοι εμείς, ως κάτοικοι, έχουμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε μέσω της καθημερινής μας δραστηριότητας στις κατοικίες και στους χώρους εργασίας μας.
Σε συμβολικό επίπεδο, για πρώτη φορά το 2009, έγινε ένα παγκόσμιο γεγονός σχετικά με την εξοικονόμηση ενεργειας, η «Ώρα της Γης», όπου έσβησαν τα φώτα για 1 ώρα. Σε αυτό η ελληνική συμμετοχή ξεπέρασε κάθε άλλη, στοιχείο ιδιαίτερως θετικό που συν τοις άλλοις δείχνει την διάθεση των ελλήλων πολιτών να συμβάλλουν στην παγκόσμια προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας. Όμως το πιο σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι να μην μείνει η συμμετοχή αυτή στο φαίνεσθαι αλλά  στο καθημερινό γίγνεσθαι. Το 2011 η κίνηση επαναλαμβάνεται και η συμμετοχή οφείλει και αναμένεται να είναι παρόμοια.
Το κρίσιμο βέβαια είναι τελικά όλοι να ξεπεράσουμε τον συμβολισμό και να εντάξουμε ενεργά στον καθημερινό τρόπο ζωής μας την λογική εξοικονόμησης ενέργειας, είτε αυτή σημαίνει ανακύκλωση είτε πιο συνετή χρήση ρεύματος, φώτων και ηλεκτρικών μηχανών. Το κίνητρο για τον ενστερνισμό αυτής της νοοτροπίας είναι οικονομικής και εθελοντικής φύσεως.  Στην ουσία αυτή η καθημερινή νοοτροπία πρέπει να προέλθει από την πλήρη κατανόηση μας ότι ένας τρόπος ζωής με εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλλει ουσιαστικά όχι μόνο στην πιο οικονομική καθημερινότητα μας αλλά και στο κορυφαίο ζήτημα του αιώνα, στην προστασία του περιβάλλοντος. Ζήτημα το οποίο μας επηρεάζει και αφορά όλους.
Με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται ένας τρόπος ζωής εξοικονόμησης ενέργειας από εκατοντάδες ανά τον κόσμο η συμμετοχή του καθενός γίνεται τεράστια. Τα ΚhW εξοικονόμησης κάθε πολίτη γίνεται ένας υπέρογκος αριθμός για την κάθε χωρα. Είναι η λογική της συνέργιας που μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα, η πολλαπλασιαστική δύναμη των πολλών.
Εν τέλει το εθελοντικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε αυτή την νοοτροπία. Άλλωστε τα τελευταία έτη ο εθελοντισμός αρχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα και στην Ελλάδα. Ήδη υπάρχουν σώματα εθελοντών και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που είναι αποτελεσματικές και σίγουρα μας κάνουν υπερήφανους. Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι σημαντικό να αποτελέσουν ένα βασικό κομμάτι της ενημέρωσης και δράσης τους. Ενώ όλοι εμείς με την αποδοχή, την συμμετοχή και την καθημερινή πράξη μας να κάνουμε πραγματικότητα ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής.

Πηγή: Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου