Τρίτη, 08 Μάρτιος 2011 20:46
Είδος εν ανεπάρκεια εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών, η λειτουργία επιχειρήσεων σε 5νθήμερη ή 6ήμερη βάση. Η εκ περιτροπής εργασία έχει μετατραπεί σε κανόνα, οι άδειες άνευ αποδοχών έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας, η αργοπορία στην καταβολή δεδουλευμένων δεν κάνει εξαιρέσεις κι η ανεργία τοπικά σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
«Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή λειτουργούν τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ενώ έχουμε και παραδείγματα με εργασία μόλις δύο ημερών», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου των Γιαννιτσών, Γιώργος Βουδούρης, προσθέτοντας πως με βάση τα στοιχεία του ΕΚΓ, η ανεργία στην περιοχή κυμαίνεται στο 36%-37%.
Ο συνδικαλιστής περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους, κάνοντας λόγο για εργαζόμενους «λάστιχο» στους οποίους ζητείται πολλές φορές να λάβουν και μέρος της θερινής άδειας, για να μην υποχρεωθούν να εργάζονται λιγότερες μέρες την εβδομάδα.
Πλέον πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας πρακτικής αποτελεί το εργοστάσιο που διατηρεί στα Γιαννιτσά, η Ελληνική Υφαντουργία, η οποία, κατόπιν συνεννόησης με το σωματείο, συμφώνησε για το Φεβρουάριο ότι οι 240 εργαζόμενοι θα κάνουν χρήση μέρους της καλοκαιρινής τους άδειας, ώστε η μονάδα να μη λειτουργήσει τη μία από τις συνολικά τέσσερις εβδομάδες του μήνα. Τι θα γίνει για το Μάρτιο και εφεξής; Ουδείς, από τους εργαζόμενους γνωρίζει, ενώ ούτε και η διοίκηση εγγυάται ότι δεν θα ζητήσει επέκταση του μέτρου, για να μην πάνε σε εκ περιτροπής.
Άλλωστε, στο έτερο εργοστάσιο που διαθέτει ο όμιλος στο Κιλκίς, εκεί το προσωπικό δεν δέχθηκε να συναινέσει σε ανάλογη πρόταση και η διοίκηση, επικαλούμενη την αύξηση στη διεθνή τιμή του βαμβακιού, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, η οποία επιδεινώνεται κι από τη μη επιστροφή ΦΠΑ (η εταιρεία έχει λαμβάνειν έως και το πρώτο 6μηνο του 2010, ποσό 5,5 εκ. ευρώ), αξιοποίησε το σχετικό νόμο, επιβάλλοντας για το πρώτο τρίμηνο, την εκ περιτροπής εργασία.
«Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τους εργαζόμενους στο χώρο των βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων», σημειώνει ο κ. Βουδούρης και εξηγεί ότι με εξαίρεση μόνο τρεις κονσερβοβιομηχανίες, οι υπόλοιπες δεν πληρώνουν κανονικά το προσωπικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για περίπου 2.500 εποχικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη αυτά τα χρήματα, διότι σε ετήσια βάση τα μεροκάματα που κάνουν δεν ξεπερνούν τα 150 και είναι προφανές ότι τα βγάζουν πέρα με μεγάλη δυσκολία. «Άλλοι έχουν να πληρωθούν από το 2009, σε άλλους οι καθυστερήσεις φθάνουν τους 5-6 μήνες, ενώ και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών τους τελευταίους σχεδόν 4 μήνες η καταβολή της μισθοδοσίας δεν πραγματοποιείται κανονικά», τονίζει ο κ.Βουδούρης. Ο κύριος λόγος που επικαλούνται οι κονσερβοβιομηχανίες, προκειμένου να δικαιολογήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι η καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο.
Πηγή: ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΠΗΓΉ:VORIA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου