Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Πού και πώς θα βρεθούν 15 δισ ευρώ έως το τέλος του 2013

 
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την άντληση εσόδων από τρία διαφορετικά μέτωπα, μέσα στους επόμενους μήνες
09 Μαρ 2011
Picture 0 for Πού και πώς θα βρεθούν 15 δισ ευρώ έως το τέλος του 2013

Σε τρία μέτωπα θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να βρει τα έσοδα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και να πετύχει τον στόχο που της έχει τεθεί κατ αρχάς έως το τέλος του 2013. Σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση που έχει γίνει στο υπουργείο Οικονομικών, τα μέτωπα αυτά είναι:
α) η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας,
β) οι αποκρατικοποιήσεις εταιριών του δημοσίου και
γ) η ενεργοποίηση των συμβάσεων παραχώρησης, όπου και όπως γίνεται.
Ο τελικός στόχος είναι μέσω αυτών των κινήσεων να έχουν αντληθεί μέχρι το τέλος του 2013 περί τα 15 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν απόλυτα την τρόικα (σσ ανεξαρτήτως του τι έχει λεχθεί περί 50 δισ. ευρώ κλπ).
Σε δεύτερη φάση, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να προχωρήσουν στη ρευστοποίηση συμμετοχών που έχουν ακόμα και σήμερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (Εθνική, Αγροτική, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και φυσικά Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχει βελτιωθεί η εικόνα στο χρηματιστήριο, προκειμένου να διευκολυνθεί το όλο project. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι ρευστοποιήσεις δεν θα σταματήσουν μόνο στο χώρο των τραπεζών, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου, που θεωρούνται και είναι χρυσοτόκες κότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ΟΠΑΠ, ο οποίος εκτιμάται ότι αν τελικώς πωληθεί, θα αποφέρει στο δημόσιο ένα μεγάλο κομμάτι των προσδοκώμενων εσόδων.

Πηγή: VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου