Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Στη μέθοδο των προεισπράξεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

 
Εξετάζει το ενδεχόμενο της τιτλοποίησης των εσόδων από τα κρατικά λαχεία, τα διόδια και αργότερα τον ορυκτό πλούτο της χώρας
09 Μαρ 2011
Picture 0 for Στη μέθοδο των προεισπράξεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Την προείσπραξη εσόδων από τα κρατικά λαχεία, για ένα βάθος χρόνου που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 25 χρόνια, μελετούν τις τελευταίες μέρες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο πρωτομπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων πριν από ένα δίμηνο περίπου, αλλά όσο περνάει ο καιρός δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους, ως προς την εφαρμογή του. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εφόσον το πείραμα με τα λαχεία πετύχει κι αποδώσει τα αναμενόμενα, τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει κι όλες τις υπόλοιπες εναλλακτικές δυνατότητες που έχει για να αντλήσει έσοδα κατά τον ίδιο τρόπο, μέσω της κρατικής περιουσίας.
Για παράδειγμα, λέγεται ότι στην ίδια κατηγορία έχουν ή θα μπορούσαν να ενταχθούν και τα έσοδα από τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Ακόμα και σήμερα, πολλά από αυτά καταλήγουν στο δημόσιο. Κατά συνέπεια, το υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσε να προχωρήσει σε τιτλοποίηση τους για ένα εύλογο βάθος χρόνου, όπως ακριβώς θα κάνει και με την περίπτωση των λαχείων. Άλλες ιδέες για τιτλοποίηση, που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι, μεταξύ άλλων κι αυτές που αφορούν στον ορυκτό πλούτο της χώρας, αλλά αυτό ειδικά το σχέδιο θεωρείται και είναι πιο μακροπρόθεσμο, σε σχέση τουλάχιστον με τα δύο προηγούμενα, που είναι ασφαλώς αμεσότερα, από πλευράς αποτελεσματικότητας και όχι μόνο.

Πηγή: VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου